Martin Day Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 Witam, Mój pierwszy w życiu digital painting. Idea zaczerpnięta z okładki książki "On Rope" C&C mile widziane :) http://www.martin-day.com/forum/onropefin_1k.jpg Pozdrawiam
javor Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 super tylko wydaje mi się że te promienie słońca są za mocne
Martin Day Napisano 23 Czerwiec 2006 Autor Napisano 23 Czerwiec 2006 super tylko wydaje mi się że te promienie słońca są za mocne W oryginale były jeszcze mocniejsze :P
JmTm00 Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 Brachu....******* :D :D :D super przestrzen .....dopracuj tu i uwdzie jeszcze tylko...achaaa czyli nie Twoje tak :/ No ale i tak super
Martin Day Napisano 23 Czerwiec 2006 Autor Napisano 23 Czerwiec 2006 Brachu....******* :D :D :D super przestrzen .....dopracuj tu i uwdzie jeszcze tylko...achaaa czyli nie Twoje tak :/ No ale i tak super Są to pierwsze kroki w pełnym 2D, upatrzyłem sobie przyjemną fotę na ćwiczenie. Ogólna zasada jest wzięta z fotki... starałem się jak najwięcej zrobić sam tylko od czasu do czasu zerkając na refkę :)
Lacedemon Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 No mnie przygięło... Jak na pierwsze kroki, to zadziwiajace!
kubi Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 Promienie wydają się zbyt mechaniczne, sciany jaskini są super.
Mortom Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 Masakra... pierwsza praca i już wbija w fotel... Gratulacje ładniutki obrazek!!
Gość obo Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 Ekstra praca. Fajnie czuć wielkość tej jaskini. Moim zdaniem promienie fajnie wyszły ;)
Shogun 3D Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 No, Marcin, rządzisz. Opowiedz w czym i czym to robiłeś? Klimat swietnuy, mam to na tapecie i długo z niej raczej nie zniknie, bo wbrew pozorom jest to niezwykle pogodna scena: to niebo rozwala, az chce się tam odetchnąc świeżym górskim powietrzem. :). :)
Martin Day Napisano 23 Czerwiec 2006 Autor Napisano 23 Czerwiec 2006 No, Marcin, rządzisz. Opowiedz w czym i czym to robiłeś? Klimat swietnuy, mam to na tapecie i długo z niej raczej nie zniknie, bo wbrew pozorom jest to niezwykle pogodna scena: to niebo rozwala, az chce się tam odetchnąc świeżym górskim powietrzem. :). :) Co tu dużo gadać, ...refka, photoshop, tablet i trochę chęci ;P
aspenboy Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 Digital to może i pierwszy, ale painting ogólnie to na pewno nie :P Gratuluję, świetna praca :)
Martin Day Napisano 23 Czerwiec 2006 Autor Napisano 23 Czerwiec 2006 No to fakt, nie pierwszy. W podstawowce na plastyce zdazalo mi sie cos trzasnac plakatowkami. No i jakies 2 lata temu namalowalem akwarelka teksturke desek i cegielek. Oba dziela mniejsze od pocztowki ;D
notdot Napisano 24 Czerwiec 2006 Napisano 24 Czerwiec 2006 promienie czym dalej od wlotu jaskini powinny byc coraz slabsze i bardziej rozmyte ale suuuuper to wyszlo trzyma klimat gratuluje
LHT Napisano 25 Czerwiec 2006 Napisano 25 Czerwiec 2006 ale fajny klimacik, światło słonca na skałach dla mnie najlepsze. może ludzik powinien mieć zapaloną latarke na kasku.
SzU Napisano 25 Czerwiec 2006 Napisano 25 Czerwiec 2006 praca sprawia bardzo dobre wrazenie, jedynie te promienie rzeczywiscie powinny zanikac im glebiej jaskini. przy tego typu pracach jednak po prostu wypadaloby pokazac referke. a oto i ona: http://www.onrope1.com/images/bk13011.a.jpg musze przyznac ze praca jest bardzo dobra jak na pierwsza i podejrzewalem jakis overpaint :P ale jednak mile zaskoczenie. nawet zdjecie jest gorsze, gdyz nie widac niczego prawie wewnatrz jaskini, a u Ciebie zacne swiatlo odbite pieknie maluje forme :) lepiej powiedz czy wczesniej malowales troche, rysowales i czy skaly sa z innej referki :) pozdrawiam.
Martin Day Napisano 25 Czerwiec 2006 Autor Napisano 25 Czerwiec 2006 praca sprawia bardzo dobre wrazenie, jedynie te promienie rzeczywiscie powinny zanikac im glebiej jaskini. przy tego typu pracach jednak po prostu wypadaloby pokazac referke. a oto i ona: http://www.onrope1.com/images/bk13011.a.jpg musze przyznac ze praca jest bardzo dobra jak na pierwsza i podejrzewalem jakis overpaint :P ale jednak mile zaskoczenie. nawet zdjecie jest gorsze, gdyz nie widac niczego prawie wewnatrz jaskini, a u Ciebie zacne swiatlo odbite pieknie maluje forme :) lepiej powiedz czy wczesniej malowales troche, rysowales i czy skaly sa z innej referki :) pozdrawiam. Niestety to nie ta refka. Nie mam skanera więc nie mogę w tej chwili pokazać. To ta sama książka ale inne wydanie. Próbowałem znaleźć w necie ale bezskutecznie. Co do promieni... zdaję sobie sprawę, że mogą budzić kontrowersje ale w oryginale były one jeszcze mocniejsze. Czasami bywa tak, że widzimy coś niezwykłego. Gdy zrobimy zdjęcie lub namalujemy zwykle nikt na początku nie wierzy, że naprawdę tak było w rzeczywistości. Bywa, że jakieś pokraczne drzewo albo chmura przypominają naszą teściową. Praca nie jest dosłownym overpaint'em. Wiem, można wrzucić fotę jako warstwę i nawet pobierać z niej kolory. Nie w tym przypadku, bo jak powiedziałem nie mam skanera. Oryginał jest bardzo podobny. Probowałem to po prostu przemalować, żeby się czegoś na początek nauczyć. Jednak jako taką rzeźbę/fakturę skał malowałem sam zerkając tylko czasami na refkę. Wcześniej praktycznie nie malowałem. Zawsze chciałem ale nie mam żadnego dorobku :) Może ociupinkę rysowałem na nudnych lekcjach ;) Pozdrawiam i dziękuję za komentarze :D
CzAk1 Napisano 25 Czerwiec 2006 Napisano 25 Czerwiec 2006 Jak na pierwszy DigitalPainting to szacuneczek, szacuneczek:)
maronski Napisano 25 Czerwiec 2006 Napisano 25 Czerwiec 2006 Znajdż lepszy motyw do pracy. Tworzysz świetnie ale temat nie za ciekawy. Taki motyw po którym będzie wiadomo, że to Ty.
Martin Day Napisano 25 Czerwiec 2006 Autor Napisano 25 Czerwiec 2006 Znajdż lepszy motyw do pracy. Tworzysz świetnie ale temat nie za ciekawy. Taki motyw po którym będzie wiadomo, że to Ty. Spoko spoko. Przyjdzie czas, ze bede robil swoje projekty. To byla tylko wprawka :)
biglebowsky Napisano 25 Czerwiec 2006 Napisano 25 Czerwiec 2006 Skoro już wszyscy pochwalili to może mniej słodki będę:) Wymalowane w każdym detalu, fajnie ale w kolorach to jest martwe i wybladzone. Tych blasków na ścianie się nie czyta jako padającego światła, przez co tylko przeszkadzają. Światło, która jak mówisz może i było na focie silniejsze, jednak tutaj poprostu nie przekonuje, wydaje się sztuczne. Focie się niejako z defoltu wierzy, malarstu które ma robić za realistyczne już nie, wszelkie efekty specjalne moga łatwo spowodować że przestaje się temu co namalowane ufać i tak tu jest właśnie.
Shogun 3D Napisano 26 Czerwiec 2006 Napisano 26 Czerwiec 2006 Biglebowsky, ja tez na początku miałem takie wrażenie, ale jak to wrzuciłem do szopika i przesunąłem gammę, to obraz stracił cały urok: stał się ponury i groźny. Sam wiesz, ze wierne odwzorowanie kolorów czasem niszczy efekt i tak jest w tym przypadku: rozproszone w miliardach mikroskopijnych kropelek wilgoci swiatlo w jaskini daje często właśnie taką blekitną poświatę i Marcin świetnie to odwzorował. EDIT: AAA... nie doczytalem; Tobie chodzi o te jasne smugi światła na ścianie. Hmmm... może i masz rację, ale... mam wrażenie, ze jakkolwiek te smugi sa nieco sztuczne to zarazem nadają tej grafice pogody: swiatło wyraźnie stara sie dootrzec jak najglebiej, jakby chcialo potowarzyszyć człowiekowi w drodze w mrok jeszcze przez jakiś kawałek
Gość npeti Napisano 26 Czerwiec 2006 Napisano 26 Czerwiec 2006 Zobaczylem to zdjecie,i nie moglem oderwac wzroku :D oby tak dalej!
Martin Day Napisano 26 Czerwiec 2006 Autor Napisano 26 Czerwiec 2006 Skoro już wszyscy pochwalili to może mniej słodki będę:) Wymalowane w każdym detalu, fajnie ale w kolorach to jest martwe i wybladzone. Tych blasków na ścianie się nie czyta jako padającego światła, przez co tylko przeszkadzają. Światło, która jak mówisz może i było na focie silniejsze, jednak tutaj poprostu nie przekonuje, wydaje się sztuczne. Focie się niejako z defoltu wierzy, malarstu które ma robić za realistyczne już nie, wszelkie efekty specjalne moga łatwo spowodować że przestaje się temu co namalowane ufać i tak tu jest właśnie. Wreszcie jakis kubel zimnej wody ;) Dziekuje :)
Conrad Napisano 28 Czerwiec 2006 Napisano 28 Czerwiec 2006 Bardzo ładne, ale te promienie z deczka mnie rażą, ale może musi tak byc ;-)
Gość alcapone Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 haha ja to byl w ogóle skasował te promienie i tylko lekki noise dał w powietrzy żeby pyłki piasku i kurzu zaznaczyć. bo przecież jak widzisz taki promień słońa w jaskini to dlatego że on sie od czegoś odbija. no i w tym wypadku są to pyłki i kurze. ja bym narysował tylko te pyłki i kurze na taki złoty kolor żeby były jak słońce ( jak mówię - po prostu mały noiss wrzucić na te smugi i będzie spoko wrażenie pyłków) To Tyle - pozdro, mów jak coś zmienisz ;]
Lacedemon Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 Słowa Alcapone godne zapamiętania. Niby wszyscy o tym wiemy, a jak łatwo zapominamy...hm. Pozdro. :)
Martin Day Napisano 30 Czerwiec 2006 Autor Napisano 30 Czerwiec 2006 haha ja to byl w ogóle skasował te promienie i tylko lekki noise dał w powietrzy żeby pyłki piasku i kurzu zaznaczyć. bo przecież jak widzisz taki promień słońa w jaskini to dlatego że on sie od czegoś odbija. no i w tym wypadku są to pyłki i kurze. ja bym narysował tylko te pyłki i kurze na taki złoty kolor żeby były jak słońce ( jak mówię - po prostu mały noiss wrzucić na te smugi i będzie spoko wrażenie pyłków) To Tyle - pozdro, mów jak coś zmienisz ;] Zgadzam sie, ale nie koniczenie musza to byc pylki. Moze to byc para. Tak czy inaczej, noise jest tylko przy tej rozdzielczosci sie zamazal. Oryginal jest wiekszy.
muody Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 jakiś teksturowany pędzel albo promienie na innej warstwie (i z trybem np. Hard Light czy Add) mogą rozwiązać problem, tak sądzę tak czy inaczej, podoba mi się wykonanie
Kuciel Napisano 2 Lipiec 2006 Napisano 2 Lipiec 2006 a ja to bym najpierw referke chcial zobaczyc.... potem bym sie wypowiedzial... na tak mala ilosc warsztatu o jakiej mowisz i ze pierwszy raz tabletem i zero rysowania na codzien... chce referke idz do kumpla albo do punktu xero zaplac 0,50 zł za skan i daj referke....
Martin Day Napisano 7 Lipiec 2006 Autor Napisano 7 Lipiec 2006 a ja to bym najpierw referke chcial zobaczyc.... potem bym sie wypowiedzial... na tak mala ilosc warsztatu o jakiej mowisz i ze pierwszy raz tabletem i zero rysowania na codzien... chce referke idz do kumpla albo do punktu xero zaplac 0,50 zł za skan i daj referke.... Twoje zyczenie jest dla mnie rozkazem :) http://www.martin-day.com/forum/ref.jpg BTW. Ostatecznie postanowilem dodac troche saturacji - faktycznie bylo troszke za blade.
Kuciel Napisano 7 Lipiec 2006 Napisano 7 Lipiec 2006 no dobra teraz moge powiedziec ze zdolny jestes, jak na pierwszy raz to super :)
Shogun 3D Napisano 7 Lipiec 2006 Napisano 7 Lipiec 2006 Hehe... tam, na fotce wyraźnie widać gęste, wilgotne, tropikalne wręcz powietrze, i tak wyraźne smugi światla nie dziwią. U Ciebie jest w skali referki jaskiniowy chłód, większa sterylnośc obrazu, przejrzystość powietrza... Porównujac jednak oba obrazy -Twój podoba mi się bardziej, ma więcej wyrazu. :)
Rekomendowane odpowiedzi