Napisano 8 Sierpień 200618 l Witam! W tym tutorialu chciałem przedstawić sposób robienia poprawnej mapy bump dla materiału tkaniny. Aczkolwiek w ten sposób można zrobić mapę dla każdego materiału. Trzeba go po prostu wymodelować:) Pierwszym krokiem jest stworzenie splanuj Circle. Za pomocą polecenia Break rozdzielamy go na dwie części. Dalej łączymy obie części ze sobą w następujący sposób. Punktu styku weldujemy, aby powstał nam jeden spline. Następnie kopiujemy nasz spline 6 razy i weldujemy pozostałe punkty tak aby powstał taki oto szlaczek. Ok. mamy zrobioną jedną nić. Teraz używając Clone Instancje składamy taką odo siateczkę. Gdy już mamy ją poskładaną zaznaczamy jednego spline i w panelu modyfi włączamy opcję render i nadajemy mu jakąś sensowną grubość Dalej tworzymy kamerę prostopadle do naszego kawałka materiału. I ustawiamy ją tak jak na objazku. Zaznaczamy opcję orthographic. Musimy znać odległości pokazane Min i Max. Możemy je poznać używając Create -> Helpers -> Tape
Napisano 8 Sierpień 200618 l Autor Zmieniając parametr FOV ustawiamy wielkość obszaru, który kamera będzie obejmowała. Powinniśmy widziec coś takiego: Dalej gdy już wszystko mamy gotowe wchodzimy do zakładki RenderElements Klikamy Add i znajdujemy Z Depth. W okienkach Min i Max wpisujemy wartości, które spisaliśmy wcześniej. Po wyrenderowaniu zobaczymy coś takiego No i to w zasadzie wszystko. Pozdrawiam. Gdyby komuś ten tutorial się przydał to może mi dać reputację :D
Napisano 8 Sierpień 200618 l O_o dobry pomysł to jest. Jeszcze wyrenderować z kanałem alpha, co by do slotu transparency wszedł i materiał jak znalazł :)
Napisano 19 Sierpień 200618 l serwus :) oooo, wypas !! - pomysłowe :) . Dostajesz punkta :) pozdrawiam i zycze powodenia :)
Napisano 20 Sierpień 200618 l No nie powiem, co prawda nie wiem jak można by to zorbić w innych przypadkach ale w tym jest poprostu bombowym pomysłem.
Napisano 4 Październik 200618 l Super pomysl, przeprowadzilem wlasne testy z bardziej zageszczonym 'splotem' razem z opacity i jest fajnie:
Napisano 4 Październik 200618 l Strasznie na około, hehe przecież mozna to sobie narysować w PS za pewne szybciej, ale to tez pmysłowe, widząc to bowiem wiem co dokładnie rysować i moge to piorunem zrobić bo tak musiał bym sie namyślać. Hehe to jest jakis pomysł tak po namysle - ale z ciebie tentegator, sam to ten wytentegowałes :] ?