tamb Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 (edytowane) Bajkowa scena. Chcialbym ja skanczyc, bo jeszcze mi sie nie udalo dotrwac do konca z zadna scenka :) Edytowane 23 Czerwiec 2009 przez tamb
Zbychowaty Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 Hehe co to za facet ktory zaczyna i nie konczy??;) Model mi sie bardzo podoba. Mam nadzieje ze jeszcze cos podziobiesz z "dachem" .Pozdrawiam:)
tamb Napisano 23 Sierpień 2006 Autor Napisano 23 Sierpień 2006 Dzieki. Dach bedzie pokryty trawa i krzaczkami, chalupa jest wbudowana w gorke:)
czarodziej3D Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 hmmm zapowiada sie ciekawie - ładny płotek
Zbychowaty Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 Hmmm moze kiedys tez tak naucze sie modelowac.Moze... A co z samym Krasnalosem?:)
tamb Napisano 23 Sierpień 2006 Autor Napisano 23 Sierpień 2006 Krasnoluda nie bedzie. Dopiero raczkuje w organice:) CO jeszcze dodac do sceny? Nie mowi o roslinnosci. Mam w planach komin i lawke pod oknem.
pecet Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 może jescze jakiś mały wózek, czy coś takiego na kółkach czym by drzewo przywoźił żeby mieć co rąbać tą siekierą, a jak już sie narombie to zrób ławeczke żeby miał na czym odpocząć :p ogólnie ładnie jescze trawka, drzewka i jakieś ładne teksturki
Zbychowaty Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 hmmm nie wiem czy to zludzenie czy jest tak w rzeczywistosci ale ten skwerek przed domkiem wydaje sie plaski...moze go deczko pofalujesz? Jak Ci sie baardzo nudzi to zrob mu moze jakas miotelke przed domkiem co by wiorki se gosciu posprzatal po rabaniu drzewek;) Aha a moze pobawilbys sie i np zrobil mala kaluze jesli mialaby byc to wersja deszczowa. Mogloby to tworzyc fajne odbicia. Mam pytanie apropos modelingu: Mowiles ze modelujesz tj organicznie...yyy masz moze jakies tutoriale czy cus...napisz dokladniej (jestem poczatkujacy). Z gory wielkie dzieki :)
tamb Napisano 24 Sierpień 2006 Autor Napisano 24 Sierpień 2006 Nie wydaje ci sie. Narazie to zwykly plane . Zastanawiam sie jeszcze nad ksztaltem podloza. Wersji deszczowej nie zrobie raczej, ale kaluza to dobry pomysl. "Mam pytanie apropos modelingu: Mowiles ze modelujesz tj organicznie(..)" mowilem ze raczkuje w organice, czyli niezabardzo:) Co do tutoriali to na max3d jest duzo. Nie korzystalem wiele z tutoriali wlasciwie. Ja tez poczatkujacy jestem. Dopiero cos kolo pol roku :) Zaostawilem narazie modeling i pierwsze kroki do tekstur. Narazie plotek, wstepna tekstura dla testu. wiem ze pozioma deska powinna miec o 90st obrocona, ale to test narazie :)
Bruneq Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 popraw moze texture tej poprzecznej! niech oda poziomo a nie pionowo!! erszta desek wg mnie fajna!!:) CZY WY LUDZIE NIE MACIE CO ROBIC O 4 RANO?!!?!:D:D ;)
Zbychowaty Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 Eeeee 4 rano to dobry czas!! Cisza, spokoj ( chyba ze menele, lub "aktywne" koty za oknem ). Polecam! :D
hcpiter Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 bardzo fajna scenka sie zapowiada ! Obys wytrwał do konca, super klimat i wogole bedzie :) Powodzenia !
y2d Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 mi tez bardzo sie podoba, mam nadzieje, ze to skonczysz, fajny klimat bajkowy bedzie krasnolud? :D
tamb Napisano 24 Sierpień 2006 Autor Napisano 24 Sierpień 2006 "popraw moze texture tej poprzecznej! niech oda poziomo a nie pionowo!!" "Narazie plotek, wstepna tekstura dla testu. wiem ze pozioma deska powinna miec o 90st obrocona, ale to test narazie :)" :P Ok. Kolejny maly update. Jakos nie moge liny zrobic: edit: krasoluda nie bedzie:
Bruneq Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 "popraw moze texture tej poprzecznej! niech oda poziomo a nie pionowo!!" "Narazie plotek, wstepna tekstura dla testu. wiem ze pozioma deska powinna miec o 90st obrocona, ale to test narazie :)" :P hehehehehe....no co?!?! 4ta rano byla!:)
hcpiter Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 mozna wiedziec jak zrobiłes ten sznor ? to mapka bump czy moze displejs ?
slayer2004 Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 Fajna scenka... i dołączam się do pytania o sznur...
tamb Napisano 24 Sierpień 2006 Autor Napisano 24 Sierpień 2006 sznor to zwykly spline. Vray material z tą samą tekstura w diffuse, bump i displace. Tymczasem drewienka:)
c4rl0s Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 dlamnie rewelka tak 3maj elmik powodzenia i niech ten zapał zostanie do konca pierwszej byc moze skonczonej pracki :)
Badyl Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 ladne teksturki; do tego ladne oswietlenie i bedzie gitmajonez :) btw, a czy krasnoludy nie mieszkaja w podziemnych kompleksach kopalnianych? ;>
peterr Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 Bardzo ładne ,jak dla mnie akurat w klimacie bajkowym :) dalej dalej i zobaczymy jak to razem sie zaprezentuje :) ps. robisz krasnala?
Bruneq Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 zdaje mi sie ze ta czesc tnąca w siekierze powinna byc troceh inaczej....nie powinna byc swiecaca tylko na brezgu ale i triche wyzej bo jak pankracy uderza to siekierka ociera sie o drwa!:) a gdzie drwa rąbią tam wiewiory lecą!! Radzisz...krasnala nie bedize..tak jak wyzej napisacne.....poszedl na ryby!!:D Bredze!:)
tamb Napisano 24 Sierpień 2006 Autor Napisano 24 Sierpień 2006 Tak wiem o tej siekierce, ale unwrap jest mi obcy i jest zmapowana uvw box, wiec ciezko bylo mi tak na oko. Wystarczy zreszta tak jak jest bo siekiera jest wbita w pniaka:) Tymrazem okienko, modeling nie powala szczegolowoscia ale darowalem sobie w tej scenie detale, zreszta i tak prawie okna nie bedzie widac:) Pozdro:)
c4rl0s Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 słoje dziwnie sie układaja na niektórych deseczkach wokiennicach i okucia tzn zawiasy daj tanm troszke rdzy moze albo zmien na inny materiał bo stasznie kolorystycznie podobne do okiennic ps raczej okucia byc powinny z mosiadzu albo z rudy hehe jak w ghoticu czyli koloru miedzianego
Sof_pl Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Ładnie Ci to idzie :). Przed domem możesz dać też jakieś palenisko, czy coś w tym rodzaju, powodzenia i wytrwałości.
Badyl Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 eno, nie wolno oszukiwac :) naucz sie unwrapa, to naprawde tak bardzo nie boli. na pewno Ci sie przyda, jesli nie w tej scence, to w jakiejs innej, a im szybciej tym lepiej ;) pozdro
wrzecionek Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 bardzo mi się podoba twoja praca i czekam na efekt końcowy
tamb Napisano 25 Sierpień 2006 Autor Napisano 25 Sierpień 2006 Witam. Kolejny update. Nie wiem czy nie za bardzo pobrudzilem tej sciany. btw.jak polecacie wykonac trawe do tej scenki?
hax0r Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Jeżeli render będzie w vray'u to tak : http://www.max3d.pl/tut.php?id=209
piotrek Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Fajniusi klimacik może wyskoczyć w tej scence :)
makbol Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 bardzo ładnie idzie Ci texturowanie. Z kąd bierzesz textury ?
NV Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 bardzo ładnie idzie Ci texturowanie. Z kąd bierzesz textury ? No właśnie mnie gnębi to samo pytanie a co do pracki to super klimacik tak trzymaj.
hcpiter Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 chłopaki http://www.google.pl i lecicie z szukaniem ! A wogole to troszke za smootchotwana ta scenka :D
tamb Napisano 26 Sierpień 2006 Autor Napisano 26 Sierpień 2006 Dzieki za komenty:) A na pytanie skad biore tekstury to tylko tym linkiem moge zarzucic http://www.mayang.com/textures/ + pak ze strony nvidia ale nie pamietam gdzie go znalazlem( pewnie na stronie nvidi:d). Oczywiscie niezbedna dodatkokwa obrobka w ps'ie. Pozdro, mam nadzieje ze skoncze ta scene;d hcpiter3d-co masz na mysli? :)
wrzecionek Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 model pierwsza klasa a i stronka która podałeś bardzo fajna
tamb Napisano 26 Sierpień 2006 Autor Napisano 26 Sierpień 2006 OK, cd. moich zmagan z teksturami. teraz widze ze cos nie tak ten komin. Trzeba bedzie zmienic teksturke na nim:) Pozdrawiam:)
hcpiter Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 na pierwszej stronie wszystko jest jakby ze sniegu cale otoczenie i np ten pien rowniez jest troszke za bardzo smootch.
makbol Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 nie no mistrzostwo tamb te teksturki. Jak cała scena bedzie na tym poziomie to naprawde pozazdrościć :)
CzAk1 Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 No teksturka rzeczywiście mistrz. Narazie wygląda obiecująco. Zobaczymy co dalej. Siekierka fajna;)
..:: WIKTOR ::.. Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Nie no super :) Jak bedzie ladne otoczenie to pracka pierwsza klasa
tamb Napisano 26 Sierpień 2006 Autor Napisano 26 Sierpień 2006 Milo ze sie podoba:) Kolejny update. Juz niedlugo bede sie musial zabrac za to czego najbardziej sie boje - roslinnosc:) No ale moze sobie jakos poradze:) . Pozdrawiam:]
tamb Napisano 26 Sierpień 2006 Autor Napisano 26 Sierpień 2006 hehe chyba 3 raz o tym pisze:d Krasnoluda nie bedzie:P Jeszcze nigdy zadnej postaci nie zrobilem, a sadze ze gdyby ta pierwsza byl wlasnie krasnolud to tylko popsolby scene:P
..:: WIKTOR ::.. Napisano 27 Sierpień 2006 Napisano 27 Sierpień 2006 no to bedziesz go musial uspic i przez komin puscic literki "Zzzzzzzzz..." ;P hehe
Leleń Napisano 27 Sierpień 2006 Napisano 27 Sierpień 2006 ale mozesz zrobic wgniecenia/slady w trawie po jego duzych stopach:p dobrze idzie, materialy wypasik (wszystko jakby mchem - mechem ? - obrosniete, super wyglada) powodzonka, pzdr.
tamb Napisano 27 Sierpień 2006 Autor Napisano 27 Sierpień 2006 "no to bedziesz go musial uspic i przez komin puscic literki "Zzzzzzzzz..." ;P hehe" hah jeszcze pomysle ;d "ale mozesz zrobic wgniecenia/slady w trawie po jego duzych stopach:p" Nie wiem jak wyjdzie mi trawa, wiec sie zobaczy. Ale to podsunelo mi pomysl. I od razu mam pytanie. Mozna w jakis sposob obracac brusha w photoshopie? Bo zrobilem sobie pedzelek z odciskiem buta i potrzebuje go obrucic zeby zrobic slady na teksturce podlogi z desek. Robie je poprzez burna a nie na oddzielnej warstwie dlatego nie moge ich obrucic. Da sie to wykonac? Czy musze robic kilka pedzli ? No i jeszcze update. Zrobilem ziemie i drozke. Dodalem jeszcze woz ktory wykonalem juz kiedys nie z mysla o tej scenie. Ale chyba pasuje:) W planie mam jeszcze zrobic lawke pod oknem i moze kowadlo albo prymitywna maszyne do ostrzenia broni:] Dodatkowo siatka jakby kogos interesowalo:) Pozdro600.
Rekomendowane odpowiedzi