Napisano 5 Wrzesień 200618 l Wiem, ze jak ktos widzi watek w stylu jaki program do 3D to juz jakby gdzies to widzial;) Interesuje mnie opinia ludzi ktorzy siedza w After Effects, Fusion lub Combustion, ktory a tych programow wybrac, ktory jest najlepszy itp...
Napisano 5 Wrzesień 200618 l Kiedyś Rascal zrobił ładne zestawienie: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=23366&highlight=fusion
Napisano 5 Wrzesień 200618 l hmm każdy będzie pisał co innego ;) ja siedziałem jakiś czas w AE i nie przypadł mi ten program do gustu, interface kompletnie mi nie odpowiadał, często się zwieszał, wszystko na kupie, syf taki jak cholera;) w ogóle nie trawie go ;) przesiadłem się na FUSIONA i byłem w szoku, dość prosty w obsłudze, interface czyściutki;) wszystko płynniutko chodzi, fantastyczne pluginy, super cząsteczki, ani razu mi się nie zawiesił, naprawde bardzo go polecam!!! W ogóle nie załuję, że nie wybrałem innej aplikacji po AE...
Napisano 6 Wrzesień 200618 l Ja się mogę podpisać pod tym co napisał Jacob B. Pracuję na Fusionie i naprawdę jestem z niego bardzo zadowolony. Z AE kontakt miałem krótki więc porównać nie bardzo mogę, ale kolega który przesiedział przy nim dłuższy okres czasu z przesiadki na Fusiona jest zadowolony podobnie jak Jacob B. Ale wiadomo że każdemu podoba się co innego :) Pozdrawiam.
Napisano 6 Wrzesień 200618 l Jak dla mnie Fusion jest najlepszym wyborem jesli chodzi o tego rodzaju soft, pozatym nie ma wiekszych problemow z plugami ktore sa pod AE.
Napisano 7 Wrzesień 200618 l Może zapodajmy jakiś temat na wykonanie tutoriala, w każdym z tych programów. Możemy ustalić kompozycję, czas trwania itp. i co ma się dziać po kolei. Sam jestem ciekaw jak to by wyszło.
Napisano 15 Wrzesień 200618 l Tylko ja nie rozumiem idei. Czy to ma udowodnic, ktory program jest najlepszy? Bo tak czy inaczej pokaze tylko, kto najlepiej potrafi obslugiwac swojego proga. BTW: Ja oczywiscie do compositingu polecam Combustion
Napisano 16 Wrzesień 200618 l chodzi o to aby ci co potrafi pokzali jak to sie robi tym co nie potrafia czyli mi na przykład ;))
Napisano 16 Wrzesień 200618 l Cel jest taki aby pokazać innym użytkownikom jak robi się określoną rzecz, animację w tych programach. Ja pracuję na After Effects i np. chciałbym dowiedzieć się jak robi się chmury czy coś innego w Combustion lub Fusion bo chcę np. zająć się którymś z nich. Ktoś inny może zacznie przygodę w innym programie bo będzie mniał chociaż minimale rozeznanie jak to działa. Moja propozycja jest taka: 1. Dajemy jakiś temat (materiały takie, aby każdy zrobił sobie to u siebie) np. kompozycja 720*576 PAL, na środku kwadrat 150*150px o kolorze R15 G24 B65 itp. 2. Podejmujemy wspólną decyzję, który temat wybrać 3. Wykonujemy i podajemy na tym forum linki do tutoriali. 4. Możemy też umieścić linki do pobrania plików z przykładowym projektem. Nie chodzi o to, kto najlepiej bo każdy pracuje inaczej, ale może dzięki temu, każdy z nas dowie się czegoś nowego. Tematy mogą być dowolne np. tak, aby można to wykonać w ciągu 2 godzin. Propozycje animacji mogą być banalne oby coś pokazywały. Mam nadzieję, że każdemu się to spodoba. I właśnie niech opisują tematy nawet osoby, które nie znają tych programów, a chcieliby je poznać. W żadnej książce przecież tego nie ma. P.S. Temat można by fajnie rozwinąć, ale to po tym jak skończymy. Pozdrawiam.
Napisano 16 Wrzesień 200618 l Czyli pracka z tutkiem na końcu. Jak ktoś już coś wymyśli to ja się podejmuję w Combustion. Tak swoją drogą może by to trochę rozruszało ten dość drętwy dział forum.
Napisano 16 Wrzesień 200618 l Madison: sposób działania jest ok, tylko będzie trzeba dorwać jakieś darmowe video w rozdziałce DV, żeby każdy sobie ściągnął i robił na tym samym.
Napisano 19 Wrzesień 200618 l Jakieś klasyczne zadania: domalowywanie, wymalowywanie, korekcja kolorów (np. dzień w noc), efekty cząsteczkowe (śnieg, deszcz), trackowanie. Jakby ktoś skombinował materiał to by było łatwiej wymyślać.
Napisano 19 Wrzesień 200618 l no panowie zapowiada sie swietnie. juz dawno chcialem taki topic zobaczyc. mam nadzieje ze to wypali... tak 3majcie
Napisano 20 Wrzesień 200618 l Jak wypali to na pewno zmienimy temat wątku i przykleimy go na stałę, bo faktycznie zapowiada się smakowicie i intersująco :) Fajnie by było aby pomysły na działanie w poszególnych programach obejmowały kilka podstawowych zagadnien takich jak kluczoranie, korekcja barw, itp. Niby każdy soft do compo to ma ale każdy troszkę inne :) A w takim zestawieniu mogło by to owocować ciekawymi wnioskami i zapewne burzliwą dyskusją :) Trzymam kciuki!
Napisano 21 Wrzesień 200618 l serwus :) ja jestem ZA. na dłuzszą mete jakos tego nie widze - ale grunt żeby pojawiło sie cokolwiek :)
Napisano 21 Wrzesień 200618 l a wracając do tematu... ja widziałem AE w akcji, trochę na nim siedziałem... A teraz pracuję na Fusion... I nie ma porównania. Jak dla mnie Fusion bije na głowę AE. Szczególnie wercja 5.2 w której wyeliminowano kilka istotnych bugów.
Napisano 21 Wrzesień 200618 l ooo bardzo chętnie , akurat jestem w trakcie uczenia się AE ale z tego co tu czytam chyba lepiej od razu przesiąść się na Fusion - btw bardzo przydatny wątek by powstał jakby się udało
Napisano 21 Wrzesień 200618 l Będę się powtarzał, ale co tam: wszystko zależy od materiału źródłowego. Przyjmijmy, że mamy np. filmik DV z postacią idącą po chodniku, koło ściany jakiejś kamienicy. Zadania: usunąć szpecące ścianę bazgroły (z tym że postać przecina drogę między bazgrołami, a kamerą), opcjonalnie podrasować sam budynek, aby miał bardziej klimatyczny wygląd, nadać materiałowi filmowy styl. I tutaj już mamy tracking, roto, painting i color correction.
Napisano 21 Wrzesień 200618 l khe, khe, wtrace trzy grosze, bo jak to dziad, nie cierpie mlodziezowych tekstow o wyzszosci jednego softu nad drugim. AE i Fusion ( lub oparty na podobnej filozofii Shake ) to softy do roznych zadan i trudne do jednoznacznego porownania - a juz pisanie ze Fusion bije na glowe AE to tylko dowod, ze sie tego AE kompletnie nie zna. I Fusion i AE to potezne narzedzia - trzeba tylko wiedziec gdzie klikac. Takkk. salut Dziadek Stal
Napisano 21 Wrzesień 200618 l Zupelnie sie zgadzam z tym co napisal Dziadek Stal ;-) kazdy soft potrafi byc poteznym narzedziem w rekach odpowiedniej osoby, sa ludzie co potrafia zrobic cuda na dosc prymitywnych narzedzach. Tak wiec bledem jest wybieranie softu na podstawie tego ze uzyli go w dziesiatkach filmowych produkcji, ceny itp. wazne jest aby spasowala filozofia pracy i zeby pozwalal na komfortowa prace :)
Napisano 21 Wrzesień 200618 l Rascal super pomysł teraz tylko materiał znaleźć i na pewno się rozkręci nie mogę się doczekać aby się dowiedzieć jak takie operacje się robi
Napisano 21 Wrzesień 200618 l I tyle tego było:) No to 3...2...1...HOP:) Dobra, to może weźcie jakiś filmik stąd http://www.archive.org/details/movies i będzie po kłopocie. Nie są może na blueboxach ale są często wysokiej jakości. pełny pal albo ntsc.Proponuję robić w standardowym palu 720x576 25klatek żeby sobie do polskich realiów nawyk wyrobić:) Pozdrawiam i życzę powodzenia, wracam do maxa i aftera, hehe
Napisano 24 Wrzesień 200618 l http://www.archive.org/details/Stock-CloudsVancouverMisc - nie przejrzałem dokładnie, ale są panoramy Vancouver, nawet jakiś lecący samolot, któremu można podpalić silnik, albo przerobić miasto na postapokaliptyczne (ale to już w sumie matte painting).
Napisano 24 Wrzesień 200618 l Witam Ok, no to niech będzie, bo widzę, że wątek chyli się ku upadkowi, jeśli już przypadkiem całkiem nie zdechł. Udostępniam na rzecz bitwy, 12 sekundowy materiał z blueboxa ze mną w roli głównej:), który mi posłużył na zaliczenie z animacji. Ten drąg co go trzymam miał być iglicą wieżowca, ale już nie miałem ochoty ani czasu go dorabiać. Nie jest to cudo ale dla bitwy wystarczy. Zadanie: - jak najlepsze wykluczowanie materiału w swoim jedynym i najlepszym pakiecie do compositingu - bluebox jest mały, bo nie chciało nam się przenosić sprzetu do drugiej sali gdzie blue jest na całej ścianie, dlatego też niezbędne będzie używanie masek. - korekcja kolorów - dodanie tła i pierwszego planu opcjonalnie: - dodanie dźwięku Termin, hm, aż powstanie coś interesującego? Wymagania końcowe: rozdzielczość: 720x576, klatki/sek: 24 (niestety nie zachowała mi się wersja 25 klatkowa). Oto materiał: http://www.paulinaborkiewicz.com/daveborck/mat_king_kong.mov 40 mega A mi wyszło coś takiego:) tylko się nie śmiać http://www.paulinaborkiewicz.com/daveborck/kingkong.mpg 7 mega Życzę wszystkim powodzenia
Napisano 24 Wrzesień 200618 l wow DaveBorck fajnie to Ci wyszło ale tu chodziło chyba aby każdy zrobił tutka do jedego softu żeby pokazać jak takie coś można zrobić i jak łatwo czy jednak nie ?? dobrze zrozumiałem ??
Napisano 25 Wrzesień 200618 l Chwila, przecież od kilkunastu wątków jest mowa o tym, że do zrobienia tutków, testów, i innych nie ma materiału filmowego, to go wrzuciłem. Materiał jest free, bo i tak już nic z niego nie zrobię, bo to stare dzieje i mi się nie chce do niego wracać, tym bardziej, że mam fajniejsze projekty na głowie. Dodam jeszcze, że całość została zrobiona w kilka wieczorów w tym zacofanym i całkiem niezdatnym do użycia after effects, którego ja akurat bardzo lubię i ochoczo używam. Pozdrawiam wszystkich ae userów:) Narka
Napisano 26 Wrzesień 200618 l Uważam, że musimy zebrać kilka zadań i dopiero podjąć decyzję jakie robimy. Z kluczowaniem jest fajne - daje możliwość manipulacji np. z tłem.
Napisano 28 Wrzesień 200618 l Autor A propo tego, ze wiekszosc psioczy na Adobe After Effects zerknijcie do tego linku http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=31331 bo mam problem, musze juz oddac prace a nie wiem czy ja robie cos nie tak czy program ma takie ograniczenia.
Napisano 27 Październik 200618 l ...a tak fajnie sie watek zapowiadal i zdechl :( no to pozwole sobie go odkopac, moze cos z tego wyjdzie. od razu mowie: nie znam softow o ktorych mowicie, ale wiem co potrafia i bardzo lubie takie tematy, dlatego ku uciesze gawiedzi moze jednak zrobicie te igrzyska, he? zwlaszcza, ze daveBorck juz cos wtedy zrobil i nawet fajnie wyszlo. pozdrawiam
Napisano 30 Październik 200618 l Kulki - pytanie jakie zadałeś na początku wydaje mi się chybione. Gdybyś zapytał jaki program posłuży Ci najlepiej do "czegoś tam", może ale niekoniecznie, dostałbyś lepszą odpowiedź. zgadzam się z Dziadkiem Stal'ą... odpowiednie narzędzie w odpowiednio pracowitych rękach i do właściwych celów. I niech nikt mi nie mówi że tak wogóle to trzeba WYBIERAĆ jeden program. LENIUCHY - można się ocierać o różne programy i korzystać z ich unikatowych rozwiązań. osobiście używam Aftera i Combustion, każdego do innych celów, poza tym Avid (versja PC) i Liquid dla kart Pinacle są warte uwagi, ale zależy co chcesz robić. Jeśli chodzi o te problemy z jakością, półobrazy w PAL'u - nie miałbyś ich używając analogowej karty video :) pozdrawiam acha, czekam na wasze prace porównawcze, programów.:) hi hi.