Skocz do zawarto艣ci

Popierasz moje zdanie ? 48 u偶ytkownik贸w zag艂osowa艂o

1. 1. Popierasz moje zdanie ?

• Tak
      13
    • Nie
      35

Aby zag艂osowa膰 w tej ankiecie, prosimy si臋 zalogowa膰 lub zarejestrowa膰.

Featured Replies

Napisano

Wiem , 偶e Polacy znaj膮 si臋 na wszystkim , a najbardziej na polityce. Mimo to mam tak膮 ma艂膮 propozycj臋 偶eby ludzie chc膮cy udziela膰 pomocy nie dopisywali g艂upich tekst贸w typu "id藕 si臋 cofnij do szko艂y".:)Po prostu czy przez roztargnienie czy brak czasu mog膮 zdarzy膰 si臋 komu艣 liter贸wki czy inne b艂臋dy. !!!ka偶demu!!!Ale po co od razu wyskakiwa膰 z pyskiem.Mo偶na zwr贸ci膰 uwag臋 kulturalnie, nieprawda偶?

Zreszt膮 panuje tu pewna hipokryzja , bo nie jeden nadgorliwy klucznik j臋zyka polskiego (nie m贸wi臋 do nikogo konkretnego) , po艂yka przecinki w spos贸b taki , i偶 chyba obiad i kolacje mo偶e sobie darowa膰 nie wspominaj膮c ju偶 o gadu-gadu

gdzie szybko艣膰 pisania nawet poloni艣cie , nie pozwala na skuteczno艣膰 100 procentow膮.

Nie jest to 偶aden atak ani zemsta.Popchn臋艂o mnie do tego zachowanie kilku os贸b zar贸wno wobec mnie jak i innych u偶ytkownik贸w , co zobaczy艂em na forum. My艣l臋 , 偶e tw贸rca serwisu chcia艂 stworzy膰 mo偶liwo艣膰 pomocy wzajemnej fanom grafiki , a my jako u偶ytkownicy powinni艣my si臋 wzajemnie szanowa膰 i pomaga膰 wzajemnie wobec za艂o偶e艅 , a nie zaczepia膰 i dokazywa膰 sobie.

pozdrawiam startingmax

PS

Prosz臋 o nie dopisywanie pod tym nawet je偶eli si臋 zdarz膮 b艂臋d贸w ,

jestem cz艂owiekiem.A je偶eli kto艣 nie zgadza si臋 co do wzajemnej pomocy

albo uwa偶a 偶e tylko uszczypliwie mo偶na wytkn膮膰 b艂膮d niech zachowa to dla siebie.

• Odpowiedzi 56
  • Wy艣wietle艅 3,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Widzisz, ca艂y problem polega na tym 偶e wi臋kszo艣膰 b艂臋d贸w ortograficznych pope艂nianych na forum wynika nie z liter贸wek ale z czystego lenistwa i jak to mo偶na okre艣li膰 "niechlujstwa". A uszczypliwe komentarze, jak to nazywasz zazwyczaj pochodz膮 od os贸b kt贸re nie mia艂y mo偶liwo艣膰 walni臋cia sobie D na maturze i musia艂y sobie jako艣 z takim problemem poradzi膰.

Forum to publikacja, nie chat czy gg, zanim zatwierdzisz posta masz mas臋 czasu na sprawdzenie czy jest on poprawnie napisany, nikt Ci臋 przecie偶 nie goni. A jeszcze dodatkowo nowy FF ma autokorekt臋, kt贸ra pi臋knie podkre艣la czerwonym, widocznym, kolorem wszelkie niezgodno艣ci j臋zykowe.

Tyle z mojej strony

Napisano

Hehe, szczerze powiem 偶e osobi艣cie jestem Dyslektykiem i pope艂niam kupe b艂臋d贸w ale na razie jeszcze nikt na mnie si臋 nie dar艂 cho膰 mam du偶o post贸w z b艂臋dami :D Raczej postrzegam ludzi z forum za do艣膰 tolerancyjnych ale nie znam oczywi艣cie ca艂ego forum :) Moze i pope艂nie gdzie-niegdzie b艂臋dy ale przewa偶nie patrze co i jak jest nie tak :)) Je偶eli mas kto艣 problem z pisaniem i b艂臋dami to niech sobie zainstaluje FireFox'a 2.0 tam jest s艂ownik i wszytsko podkre艣la jak w wordzie :)

Napisano

Hm...

No wiec tak, sam jestem niereformowalnym dysgrafikiem od 4 klasy podstawowki, sypie bledami jak glupi. Ale jak pisze na forum to czytam co napisalem, i jak widze blad to poprawiam (od czegos jest funkcja edit). Pewnie prof Miodek znalazl by w moich wiadomosciach tysiace bl臋d贸w, ale nie pisze "zeczy, kurych i na gu偶e" bo tego jednak w tej podstawowce ucz膮.

Zwracanie uwagi w sposob "kup sobie slownik" nie jest za mile, a czasem to objaw czystego czepialstwa ze strony czlowieka ktory nie ma nic innego do powiedzenia, ale z drugiej strony nalezy sie tym ludzi膮 wdzi臋czno艣膰. Ja miedzy innymi nauczylem sie pisac mniej wiecej bez bledow dzieki temu ze znalem osobe na gg ktora wytykala mi prawie kazdy moj blad w pisowni, po pol roku gadania z ni膮 moja ortografia sie znacznie poprawila :)

Wiec w zasadzie nie ma sie o co czepia膰, jak wiesz ze walisz bl臋dy pisz膮c w pospiechu, to przed wsylaniem wypowiedzi przeczytaj j膮 z 2 razy.

pozdrawiam

Mirach

Napisano

dla mnie mimo ze nie jestem Miodkiem itp tez sadze bledami wiem o tym, ale staram sie w prostych slowach pisac poprawnie, wiadomo ze jezyk Ojczysty jest trudny i wszystkiego wiedziec nie mozna ( moze mozna ?) ale pisanie czegos oczywistego z dziesiecioma bledami w jednym slowie to deko przesada, dlatego jestem na nie, mimo ze sam sie podciagam pod dysmozgowie yyy dysortografie ;)

Napisano

Ja jestem jak najbardzij zwolennikiem poprawnej polszczyzny. Sam wiem, 偶e znacznie 艂atwiej si臋 czyta tekst gdy jest napisany poprawnie.

Ka偶demu mo偶e zdarzy膰 si臋 pope艂nienie b艂臋du, ale je艣li kto艣 robi po kilka b艂臋d贸w w zdaniu, to powinien wcze艣niej sobie to sprawdzi膰. Przecie偶 mo偶na sobie np. tekst do Worda wklei膰 i zobaczy膰, co jest do poprawy.

Je艣li kto艣 nie ma Worda, czy innego, s艂ownik w d艂o艅 i kolejno ka偶dy wyraz sprawdzaj. Je艣li jeste艣 dysortografikiem - to samo. Sprawdzisz 10 razy dziennie w s艂owniku pisowni臋 s艂owa "g贸ra", to zapami臋tasz to do ko艅ca 偶ycia.

Nie ma sie co zastanawia膰 nad tym, czy kto艣 ma papiery od lekarza, czy nie.

Podobnie, uwa偶am, jest z przecinkami. Tekst bez interpunkcji jest czasem niesamowicie trudny do zrozumienia. Czasem si臋 zastanawiam, czy osoby, kt贸re postuj膮, by艂yby w stanie zrozumie膰 tekst, kt贸ry same napisa艂y...

Podobnie nie rozumiem tego, 偶e niekt贸rzy nie u偶ywaj膮 polskich ogonk贸w - przecie偶 wci艣ni臋cie klawisza Alt na klawiaturze nie boli... Chocia偶 tutaj jestem troch臋 bardziej tolerancyjny, bo nie utrudnia to zwykle czytania, ale znacznie przyjemniej jest widzie膰 poprawnie napisane wyrazy.

Napisano

Wydaje mi si臋, 偶e to odzew min. do mnie...

Chc膮c wypchn膮膰 serwis poza obr臋b kilku miast czy ca艂ego kraju musimy dba膰 o estetyk臋 zar贸wno j臋zyka jak i og贸lnego wygl膮du serwisu.

Wyobra藕 sobie, 偶e na Cgtalku piszesz posta:

I think that is butifull image

no przepraszam ale co to jest? jakie艣 qui-pro-quo

Zatem sprawdzasz poprawno艣膰 pisowni i piszesz:

I think that is beautiful image.

Tak samo zanim napiszesz posta na forum max3d.pl wklep tre艣膰 w MS Word lub jakimkolwiek innym sofcie kt贸ry sprawdza pisowni臋 i dopiero potem naci艣nij "Wy艣lij odpowied藕"

To 偶e jest to forum o grafice nie zwalnia ludzi z my艣lenia nad tym co pisz膮.

A co do czepialstwa to jako艣 nie zauwa偶y艂em. Owszem cz臋sto poprawiam posty je艣li zauwa偶臋 jaki艣 b艂膮d ale robi臋 to je艣li kto艣 walnie temat typu

"zk膮d wzion膰 materia艂y do animaci mojej ul贸bionej postaci"

Startingmax: my艣l臋, 偶e poznanie zasad netykiety jest warte obeznania. Mowa tam mi臋dzy innymi o tym, 偶e kiedy艣 w internecie buszowali ludzie kt贸rzy po kilka razy zastanawiali si臋 czy w og贸le napisanie posta (lub maila) ma sens. Dzisiaj do internetu ma dost臋p praktycznie ka偶dy. Co za tym idzie powoduje to niech臋膰 do ludzi kt贸rzy nie stosuj膮 si臋 do dawno ustalonych regu艂. To nie jest czepialstwo!

Ludzie staraj膮 si臋 jak mog膮 aby czytelnie w zrozumia艂y spos贸b zredagowa膰 posty, maile, artyku艂y etc.

Pisz膮c bezmy艣lnie olewamy innych sprawiaj膮c, 偶e wychodzimy na tzw: "trolla" - cz艂owieczka maj膮cego w nosie wszelakie zasady i z premedytacj膮 艂ami膮cego wszelakie regulaminy.

Pozdrawiam i niestety jestem na nie.

[edit]

to ja napisa艂em posta

"najpierw zajrzyj pod http://www.pwn.pl"

a chodzi o w膮tek:

http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=33991

wi臋c wyja艣niam:

po pierwsze temat by艂 za艂o偶ony w艂a艣nie w ten spos贸b "Zkond wzi膮艣膰 bodypainta" co nie do艣膰, 偶e 艂amie podstawowe zasady ortografii to dodatkowo 艂amie obowi膮zuj膮cy tutaj REGULAMIN FORUM.

po drugie zaraz pod spodem poda艂em ci odpowied藕 na twoje pytanie (wi臋c post nie by艂 prowokowany tylko i wy艂膮cznie ch臋ci膮 zwr贸cenia uwagi) jak zreszt膮 napisa艂em ci w PM wyja艣niaj膮c ca艂膮 sytuacj臋.

Napisano

nie ma czegos takiego jak dyskekcja ... czy dysgrafia... to przypad艂o艣ci wymy艣lone po to 偶eby usprawiedliwi膰 lenistwo... z reszt膮 niebawem lekarze b臋da wystawia膰 zwolnienie z przedniot贸w 艣cis艂ych i humanistycznych... tak jak z WUfu.... dziwne... 偶e jak kiedy艣 nauczyciel mia艂 trzcinke jako narz臋dzie pomocne w przyswajaniu wiedzy to wszyscy potrafili opanowac ZASADY ORTOGRAFII I INTERPUNKCJI(celowo pisze du偶ymi literami, 偶eby podkre艣li膰 fakt, i偶 wiedze o zasadach pisania kto艣 zebra艂, uporz膮dkowa艂, nazwa艂 i opisa艂.... a dyslektyk to ten... kto tej wiedzy nie opanowa艂 jak pacierza) HOWGH

A teraz co do tematu... wkurzaj膮 mnie pod zadanym pytaniem posty, w kt贸rych opr贸cz "kup se s艂ownik" itp. nie ma odpowiedzi.

PS ... JESTEM LENIEM

Napisano

Wyobra藕 sobie, 偶e na Cgtalku piszesz posta:

I think that is butifull image
no przepraszam ale co to jest? jakie艣 qui-pro-quo

Zatem sprawdzasz poprawno艣膰 pisowni i piszesz:

I think that is beautiful image

ja w tym momencie uderzam do Leru :

-przetlumaczysz ?

- k

:D:D

Asblaze co do Twojego posciora zgadzam sie z tym ze dysm贸zgowia to usprawiedliwienie lenistwa ;) kazdy moze sobie cos takiego wyrobic ;)

Napisano

Hmm...ja staram si臋 kontrolowac to co pisze i pisac w miar臋 z kultur膮 i bez b艂臋d贸w. Niweluje b艂edu, kt贸re ra偶a po oczach ale wiadomo, 偶e jednak cz艂owiek czasem sie 艣pieszy, i gdzie艣 tam zapomni przecinka wstawi膰 czy co艣 tego typu. Jeszcze jak kto艣, tak jak ja, siedzi czasem po ciemku w pokoju i nie widzi co pisze to dziwne rezczy wychodz膮;) W razie gdy pope艂nie b艂膮d i sam go zauwa偶e to edytuje posta i poprawiam. NA gadu te偶 pr贸buje pisa膰 zwracaj膮c uwag臋 na ortografi臋.

Tutaj to i tak jest jeszcze 艂adnie i przyjemnie. Najgorzej jest m.in na Digarcie. Tam to ortografia i kultura wypowiedzi zgine艂a zadeptana przez t艂um. To takie moje skromne zdanie.

Napisano

Przez takie wynalazki ludzie pisa膰 nie potrafi膮, gdy偶 wszystko i tak zrobi za nich komputer :p

Napisano

dok艂adnie tak my艣le jak piotrek, z przecinkami sam mam problem i nie wiem gdzie je stawia膰, ale polskie znaki staram si臋 pisa膰, nauczy艂o mnie tego forum porsche klubu, gdzie jedynym usprawiedliwieniem jest brak polskich znak贸w w systemie. sam niedawno mia艂em angielsk膮 wersje windy i si臋 wstydzi艂em tego, 偶e nie pisze ogonk贸w. a jak nie jestem pewien jakiego艣 wyrazu, to pytam si臋 google:)

Napisano

Klicek, mia艂e艣 b艂膮d leksykalny :]

Lis: niez艂y link! ale firefox podkre艣la szybciej ;)

jeszcze jedno: powiedzcie mi co jest uszczypliwego kiedy w w膮tku o temacie "zk膮d wzi膮膰..." stawiam posta o takiej tre艣ci??

startingmax: na pocz膮tek polecam to: http://ksiegarnia.pwn.pl/5269_pozycja.html

a co do bodypainta to:

http://www.idg.pl/ftp/mac_174.html

ale je艣li jeste艣 u偶ytkownikiem windowsa to musisz poczeka膰 na wydanie R3

Pozdrawiam

Zupe艂nie tego nie rozumiem... Mia艂em to napisa膰 w formie b艂agalnej?

Pozdrawiam

Napisano

jak dla mnie to to tutaj i tak jest luz. ale jak ktos napisze "j贸rz"... no to sory :) jak dla mnie mozna pisac bez polskich znakow, ale jednak dbac o to zeby te rz i z, ch i h, o i u itd. byly tam gdzie trzeba :)

jak mowie, tutaj i tak jest luz. na forach np. modelarskich gdzie siedza i grzeja dupska piecdziesiecioletnie pryki to potrafia bana dac bo nie zaczales zdania od wielkiej litery :P noo i dysortografia jak i dysleksja to zgadzam sie z asblaze w pelni.

howgh!

Napisano

Ja si臋 wypowiem tak. Wymagasz od ludzi tzw. wyluzowania a sam w tym po艣cie masz do nich pretensje.

Widze to tak, masz pretensje do ludzi, 偶e maj膮 pretensje...

A tak naprawd臋, to co z tego, ze wypominaj膮 b艂臋dy? Godzi to w czyj膮艣 dum臋? Nie wydaje mi si臋 :-) Je艣li kto艣 jest sfrustrowany i ma zamiar to w ten spos贸b wy艂adowa膰, to dlaczego mu nie pozwoli膰? Niech si臋 wy偶yje, b臋dzie szcz臋艣liwszy :D

Pozdrawiam :-)

Napisano

co prawda jestem tu przedstawicielk膮 mniejszo艣ci, ale mimo to si臋 wypowiem.

w szkole polskiego nie mia艂am, dlatego jestem zadowolona jak mnie kto艣 tu na forum poprawia i mam nadziej臋 偶e takie poprawianie nieco zmniejszy m贸j analfebetyzm wzgl臋dem tego j臋zyka.

jestem te偶 wdzi臋czna je艣li si臋 inni staraj膮 pisa膰 poprawnie, bo wtedy "z widzenia" si臋 ucz臋 dobrej pisowni.

ale oczywi艣cie takie poprawianie b艂臋d贸w powinno si臋 odbywa膰 kulturalnie a nie w kszta艂cie jakiego艣 ataku, no i has艂o "kup se s艂ownik" jest raczej nie na miejscu.

Napisano

W zasadzie to nie jest taka prosta kwestia. Znam kilka osob ,ktore faktycznie maja ,jakze popularna ostatnio, dysleksje, ale staraja sie one cos z tym zrobic - maja jakies cwiczenia, i jak maja watpliwosci to wola sprawdzic cos w slowniku. A reszta? no coz - bardzo drazni mnie fakt jak ktos pisze: "ktury", "r贸rza" etc. I uwazam ze takie bledy trzeba koniecznie pokazywac i za nie karcic(brawa dla Tweety'ego :P ).

Kiedys uwazalem ze nie ma znaczenia czy napisze:"chak" czy "hak" ale teraz wiem ze piszac poprawnie dbam nie tylko o kulture wlasnego-ojczystego jezyka ale szanuje tez druga osobe, ktora to bedzie czytac.

Co sie tyczy polskich znakow - sam ich jak widac nie uzywam - z lenistwa:). Wcale tego nie pochwalam - i nie ukrywam ze przyjemniej sie czyta teksty gdzie faktycznie widac ze mial byc "b膭k" zamiast "bAk", ale to sa raczej male bledy(przynajmniej tak mi sie wydaje) A bledy interpunkcyjne, fleksyjne, stylistyczne itd. , sam robie ich bardzo duzo i to wiem, ale nic chyba na to nie poradze.

To jest forum dla grafikow ale tez Polakow(glownie) i dlatego szanujmy siebie nawzajem poslugujac sie j. polskim jak trzeba.

P.S

Przepraszam za brak polskich znakow :) - mimo to i tak szanuje nasz jezyk...

Napisano

Ania: w tym konkretnym przypadku has艂o nie brzmia艂o "kup se s艂ownik" a jedynie by艂o linkiem do s艂ownika pwn z lekk膮 aluzj膮 do poprawienia tematu.

startingmax: na pocz膮tek polecam to: http://ksiegarnia.pwn.pl/5269_pozycja.html

Startingmax: nie wprowadzaj ludzi w b艂ad!

Napisano
  • Autor

Po pierwsze ciesze si臋 , 偶e tak du偶o os贸b wyrazi艂o swoje zdanie.

Po drugie nie jestem jakim艣 jak to nazwa艂 tweety skrzatem kt贸ry olewa ortografie , tylko chcia艂bym aby ka偶dy zechcia艂 je偶eli poprawia zrobi膰 to w spos贸b kulturalny ! Oczywi艣cie przede wszystkim pom贸c .

Po trzecie nie pije do ciebie tweety , rozumiem mog艂o ci si臋 to nie spodoba膰.

Po czwarte ci co uwa偶aj膮 dyslektyk贸w za oszustwo , s膮 w b艂臋dzie. Poniewa偶

to 偶e niekt贸rzy udaj膮 aby mie膰 dodatkowe bonusy , nie oznacza , 偶e wszyscy 艣ciemniaj膮.

Popatrzcie na tych koleg贸w kt贸rzy pisz膮 jak kura pazurem ! Dysgrafia o ile si臋 nie myl臋.

Napisano

Ano, przynajmniej starajcie si臋 ludzie :) Sam sadz臋 b艂膮d na b艂臋dzie ale pisanie:

eJ nosOrry, boSHe, wyLuzuj - doprowadza mnie do pasji, tak samo jak np "muwie p偶ecierz rze".

Przynajmniej si臋 starajcie, bo jak si臋 czyta przez jaki艣 rok forum to z przyzwyczajenia ju偶 si臋 sadzi straszne byki...

Lis, dzi臋ki za linka, b臋d臋 u偶ywa艂! :D

Napisano
Po trzecie nie pije do ciebie tweety , rozumiem mog艂o ci si臋 to nie spodoba膰.

przepraszam ale jestem jedyn膮 osob膮 kt贸ra zwr贸ci艂a ci uwag臋 na b艂膮d ort. u偶ywaj膮c s艂ownika PWN.

jak dla mnie EOT

Pozdrawiam

Napisano

Pisanie jak kura pazurem wynika z braku kaligrafi w podstawowce a nie jak mowisz z dysgrafii... Nie wmowisz mi ze nagle przez ostatnie nascie lat 80% nagle stalo sie dysgrafami...(to jest malutki odsetek, z tego co pamietam to chyba 1,5%). Sam "bazgram", i zwalam to na to ze nikt mnie nigdy nie uczyl kaligrafii - ale staram sie to teraz nadrabiac...

Napisano
  • Autor

Poza tym dyskusja wkracza na temat niew艂a艣ciwy !Je偶eli tweet'y nie przeczyta艂e艣 tego wy偶ej to przypominam , 偶e nie pije do ciebie. Celowo to podkre艣li艂em 偶eby艣 nie pomy艣la艂 o twojej korekcie , bo przyzna艂em si臋 do b艂臋du i chyba nie musz臋 si臋 ju偶 biczowa膰 !

Napisano

Ale to jest w艂a艣nie istota tego problemu i idealny przyk艂ad tego w jaki spos贸b reagujesz na zwr贸cenie ci uwagi! Uwa偶asz, 偶e zwr贸cenie komu艣 uwagi na to jak pisze jest niew艂a艣ciwe lub powinno by膰 zrobione bardzo delikatnie.

A moim zdaniem powinno si臋 w pe艂nej krasie zwr贸ci膰 uwag臋 na pope艂niane b艂臋dy. Je艣li nie b臋dziemy pilnowa膰 swojej pisowni to ju偶 nied艂ugo wsz臋dzie panoszy膰 si臋 b臋d膮 r贸偶nego rodzaju "rzaby, 偶aruwki, 艂afki etc.".

Pozdrawiam

[EDIT]

i jak tutaj zwraca膰 komu艣 uwag臋 na to jak pisze skoro nawet proste zasady tego forum go nieobowi膮zuj膮?

startingmax: edytuj posty!

Napisano

Czyli uwazasz ze nagle jakby ze szkol zniknal j. polski to wszyscy by siegali po "Krzyzakow" Nad Niemnem" i inne lektury?? Przykro mi ale nie masz racji - lekcje kaligrafii powinny byc, kilku by moze zniechecily ale wiekszosci pomogly -to ze jestesmy w erze komputerow nieusprawiedliwia nas z braku umiejetnosci estetycznego pisania.

Napisano
  • Autor

Dobrze , nie emocjonuj si臋 tak. To forum polskiego czy 3d maxa . A czy przy 3ds maxie by艂o napisane ma艂ym druczkiem "jak b臋dziesz u偶ywa艂 forum to pami臋taj ma by膰 wszystko idealnie , zamykamy si臋 na tych kt贸rzy nie maj膮

s艂ownika w przegl膮darce ". Tweety poczu艂 si臋 ura偶ony cytatem sorki jeszcze raz zmieni艂em , u偶ywa艂em for贸w i przykro mi ale skojarzy艂 mi si臋 pierwszy w艂a艣nie ten tekst.

Napisano

Prof. dr asblaze- Pleciesz ch艂opie :), fakt 偶e mn贸stwo orzecze艅 jest wydanych na wyrost nie znaczy 偶e problemu nie ma- czy te偶 co艣 takiego nie istnieje ;). Odniesienie do starej szko艂y te偶 jest ma艂o trafne. Osoba maj膮ca autentyczne problemy mog艂a by膰 skre艣lona przez system (co w tym dobrego? No i sk膮d przekonanie 偶e wtedy ka偶dy zna艂 te zasady? Patrz膮c jak osoby pami臋taj膮ce tamte czasy potrafi膮 pisa膰- to musi by膰 bardzo ulotna wiedza ;) ), mo偶e jeszcze ciekawostka- aby otrzyma膰 orzeczenie trzeba zda膰 egzamin z tej wiedzy (ortografia/interpunkcja). S膮 miejsca gdzie oblewaj膮 do skutku- dlaczego nie wsz臋dzie tak jest? Mnie nie pytaj :).

A co do robienia b艂臋d贸w ortograficznych na forum- przejaw lenistwa ;), jak ju偶 Vorek napisa艂 nikt przecie偶 nie goni, po co si臋 艣pieszy膰? Sam czytam to co napisa艂em raz czy dwa przed zapostowaniem i chyba jest to dostateczny filtr, bo nie przypominam sobie aby kto艣 mi zwr贸ci艂 uwag臋 na b艂臋dy. W膮tpliwo艣ci zawsze mo偶na b艂yskawicznie rozwia膰 jakim艣 s艂ownikiem/s艂owniczkiem etc.

Pozdrawiam,

Napisano

nie czytalem calego watku wiec nie wiem jakie wnioski wyciagneliscie ale co do bledow jezyka polskiego:

"sam je robie"

Jestem osoba nienawidzaca piszacych niepoprawnie z czystego lenistwa. Sam prowadze forum o tematyce dj/vj/muzyka i przesladuje kazdego uzytkownika.

Ktos kto robi razace blede ortograficzne jest chamem.

1) brak szacunku do mnie (ja umiem pisac)

2) brak szacunku dla mojego czasu - normalnie czyta sie od lewej do prawej wylapujac slowa ktore sie zna, a tu nagle pojawia sie "cos" zatrzymuje cie na chwile zebys sie zastanowil, co to ma wogole znaczyc, to "cos"

3) interpunkcja podobnie. nie zabijam za brak przecinka czy cos, ale sa ludzie ktorzy chyba specjalnie nie uzywaja tego klawisza. no bez przesady ludzi. kilka zdan ktore czyta sie minute staje sie lektura na 5 minut, nie wiadomo co gdzie sie konczy a co zaczyna

Dysgrafia, dysleksja - nie obchodzi mnie to, w szkole moze zwalniaja, tutaj moze to kogos obchodzi, u mnie na forum nie, u pracodawcy nie, nawet jak dasz dziecku kartke do sklepu to narazisz je na kpiny (wiepszofina, dziesie艅膰)

Tak wiec, ci nie potrafiacy pisac. Dajcie spokoj bo albo bedziemy wam bledy wytykac albo was zignorujemy. Z tym ze to pierwsze spowoduje kpiny teraz, a to drugie przez reszte zycia. Tyle ode mnie.

Napisano

startingmax: kolejny raz prosz臋 o wyedytowanie i scalenie post贸w o numerach #27, #28 i #29.

illy: true, true...

Napisano
To nie b艂膮d je偶eli chodzi ci o mnie a ja sam lubi臋 bardziej przejrzysty tekst.

Chyba nie uwa偶asz 偶e stawianie spacji przed znakami interpunkcyjnymi czyni tekst bardziej przejrzystym ? :) Je偶eli tak to wiedz, 偶e jeste艣 w b艂臋dzie.

Napisano

illy Ok, ale bez przesady - ja tez nie wierze w te karteczki od poradni psychologicznych, jednak troche przeholowales... Panowie proponuje sie wyluzowac i po browarku co? [piwo]

Napisano
  • Autor

Wszystko oka, ale co jak kto艣 zwraca uwag臋 sam pisz膮c przy tym b艂臋dy ?I podzielam zdanie eax'a .(to o piwku)

Napisano

Widz臋, 偶e ortografia to gor膮cy temat. Panowie...nie pr贸bujmy ukamienowa膰 tu nikogo. Ponadto "kup se s艂ownik" te偶 jest nie poprawne bo nie "se" tylko "sobie";)

Ania Jak to tak, 偶e Ty w szkole nie mia艂a艣 lekcji polskiego?

Napisano

diagnoza: dysleksja nie oznacza pozwolenia na robienie bledow, tylko zalecenie cwiczen, nauki i jeszcze raz cwiczen. Wiem, bo sam mam. I jeszcze jedno: namnozylo sie ludzi, ktorzy twierdza, ze maja dysleksje, a w zyciu na badaniach nie byli...

Napisano

Ania Jak to tak, 偶e Ty w szkole nie mia艂a艣 lekcji polskiego?

mieszkam w Austrii odk膮d mam 6 lat i tam te偶 chodzi艂am do szko艂y - mieli艣my tylko niemiecki, angielski i francuzki.

Napisano
Dysleksja rozwojowa czyli specyficzne trudno艣ci w nauce czytania i pisania (ICD-10 R48) to zaburzenie manifestuj膮ce si臋 trudno艣ciami w nauce czytania i pisania, mimo stosowania standardowych metod nauczania, inteligencji na poziomie przeci臋tnym i sprzyjaj膮cych warunk贸w spo艂eczno-kulturowych. Jest spowodowana zaburzeniami podstawowych funkcji poznawczych, co cz臋sto uwarunkowane jest konstytucjonalnie.

W pisaniu

• * trudno艣ci z utrzymaniem pisma w liniaturze zeszytu
  • * trudno艣ci w przepisywaniu
  • * trudno艣ci w pisaniu ze s艂uchu
  • * mylenie liter b-p, d-b, d-g, u-n, m-w, n-w (inwersja statyczna) s-z, dz-c, sz-s, o-a, 艂-l, 臋-e
  • * trudno艣ci w pisaniu wyraz贸w ze zmi臋kczeniami, dwuznakami, g艂oskami trac膮cymi d藕wi臋czno艣膰
  • * nier贸偶nicowanie 臋-en-e, 膮-om
  • * opuszczanie drobnych element贸w liter, gubienie liter, opuszczanie ko艅c贸wek i cz膮stek wyraz贸w
  • * opuszczanie litery y
  • * przestawianie liter w wyrazach (inwersja dynamiczna)
  • * przestawianie szyku dyktowanych wyraz贸w
  • * b艂臋dy ortograficzne wynikaj膮ce ze s艂abszej pami臋ci wzrokowej
  • * zniekszta艂canie graficznej strony pisma
  • * wolne tempo pisania
  • * niew艂a艣ciwe stosowanie ma艂ych i wielkich liter,
  • * trudno艣ci w r贸偶nicowaniu wyraz贸w podobnie brzmi膮cych (np. bu艂ka - p贸艂ka);
  • * z艂e rozmieszczenie pracy pisemnej w przestrzeni;
  • * brak lub niew艂a艣ciwe stosowanie interpunkcji;

Dziecko nie musi czeka膰 na zdiagnozowanie dysleksji rozwojowej, aby uczestniczy膰 w zaj臋ciach terapii pedagogicznej. Ju偶 zaliczenie do tzw. grupy ryzyka dysleksji jest wystarczaj膮cym powodem do podj臋cia pracy z dzieckiem. Zaj臋cia te maj膮 charakter stymuluj膮cy rozw贸j intelektualny, poznawczy, nie mog膮 wi臋c nikomu zaszkodzi膰.

Obowi膮zuje tu zasada: IM WCZE艢NIEJ, TYM LEPIEJ.

i to jest prawda. lecz w dobie komputerowych s艂ownik贸w i translator贸w mo偶na sobie pozwoli膰 na luksus sprawdzenia pisowni. B臋dzie to r贸wnie偶 spos贸b na poznawanie i zapami臋tanie b艂臋dnych wyraz贸w. S艂owniki podkre艣laj膮 b艂臋dne s艂owa co lepiej pozwala na wychwycenie b艂臋d贸w i skuteczne im przeciwdzia艂anie.

Nie twierdze, 偶e dysleksji nie ma. Twierdz臋, 偶e za du偶o os贸b nadmiernie wykorzystuje ta chorob臋 w celu usprawiedliwienia swoich b艂臋d贸w.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

O tu zgadzam si臋 z tweet'im .

Ale jestem w mniejszo艣ci a w Polsce demokracja , wi臋c chyba skarz臋 si臋 na banicje albo nowy u偶ytkownik i przyjm臋 przekonanie og贸艂u w sumie to mnie przekonali艣cie.

Aniu fajnie 偶e mimo to uczysz si臋 polskiego , niekt贸rzy wol膮 uto偶sami膰 si臋 z tym "lepszym" i bogatszym narodem.

Napisano

wtr膮ce si臋 jeszcze raz odnosnie tego:

U mnie w technikum by艂 taki motyw, ze w ostatniej klasie, nagle 5 osob poszlo na badania na dysleksje, i dostalo papiery na nie. W tej pi膮tce byly 2 osoby jad膮ce na samych 4-5 przez ca艂膮 szko艂e... ale chcieli miec papier zeby miec latwiejsz膮 mature.... i tak to sie konczy ze pozniej jak komus mowie ze mam dyslekcje to kiwaj膮 g艂ow膮 i m贸wia "tak tak, pewnie zalatwiona"....

Napisano

ach... te twoje placki ;D

startingmax: trzeci i ostatni raz prosz臋 o wyedytowanie wszystkich podw贸jnie i potr贸jnie postawionych post贸w:

#27, #28 i #29 i #39, #40

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

o tych nie pisa艂e艣 sorki #39, #40

ju偶 jest a tamte to powtarzasz bezsensu bo ich ju偶 nie ma !

Napisano

wyniki sondy chyba m贸wi膮 same za siebie.. 艣mieszy mnie to, ze u偶ytkownik z zawrotn膮 liczb膮 40 post贸w (z czego pewnie 10 w tym temacie) poruszy艂 ten jak偶e arcywa偶ny i bardzo ciekawy temat, kt贸ry trapi ka偶dego u偶ytkownika forum max3d.pl :)

Napisano

w momencie pisania posta jeszcze by艂y. dzi臋kuje za reakcj臋.

Pozdrawiam

Napisano

startinginmax -> wed艂ug mnie ten w膮tek jest to wylew Twojej frustracji zwi膮zanej z faktem, 偶e zosta艂e艣 upomniany raz czy dwa. Uwierz mi, wiele takich motyw贸w mia艂o ju偶 miejsce na forum.

艢miem wrzuci膰 Ci臋 do worka, w kt贸rym znajduj膮 si臋 ludzie, kt贸rzy nie potrafi膮 przyjmowa膰 krytyki, wszelkich uwag i pr贸艣b.

Wiem co m贸wi臋 gdy偶 dowiedzia艂em si臋 tego z autopsji.

Po co wi臋c taki wyskok?

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci