Napisano 15 Luty 200718 l Witam wszystkich! Chciałem przedstawić mój kolejny koncepcik :) Własna wizja niby to sportowego pojazdu, które dłubię sobie od jakiegoś czasu. Jak widać sam POMYSŁ znacznie przerósł MOŻLIWOŚCI autora, he he... stąd te krzywizny i niedociągnięcia! W związku z tym prośba wielka - jeżeli tylko jakieś miejsce Wam podpada/odraża/kłuje w oczy nierównościami lub co tam jeszcze - krzyczcie, śmiejcie się i podpowiadajcie co z tym zrobić (bardzo proszę nie piszcie, że miejscami jest krzywo - piszcie konkrety! a najlepiej malujcie). Z góry wielkie dzięki!!! Linki do dużych rozdziałek, żeby lepiej było widać babole ;-) render 1 render 2 render 3 Parę siatek, żeby było się z czego pośmiać :-P I jeszcze jedna prośba! Czy ktoś wie jak z trójkąta zrobić kwadrat, ha :D Poważnie mam problem, bo boczna szybka z tyłu jest trójkątna i próbowałem porozkładać już siatkę na różne sposoby, ale zawsze jest krzywo!!! Od razu mówię, że tak jak jest to napewno nie zostanie... ale bardzo proszę o POMOC!!! Na razie tak to wygląda (perspektywa i left):
Napisano 15 Luty 200718 l niezly ten koncepcik szybe bedziesz miec plaska jezeli ją w ten sposob wymodelowales
Napisano 15 Luty 200718 l no wlasnie koncept jak koncept kazdy moze miec swoj ale jesli o jakom takom logike czy funkcjonalnosc to przy tak niskim dachu i tak (stosunkowo) sysokiej masce kierowca mialby delikatnie mowiaz bardzo kiepska widocznosc :), Ale koncepcik ladny, i wykonanie tez bez zarzutu (chociaz tak dokladnie sie nie przygladalem). Mimo tego dachu podoba mi sie, czekam na wiecej.
Napisano 15 Luty 200718 l Autor Dzięki za komenty! hkropinski tak też będzie falować :-( Chodzi mi o to by nie było nierówności jak dam ms2... Nie chcę się póżniej martwić jak ustawić kamerę, żeby nie było widać, że szybka jest krzywa... a będzie to widoczne na odbicach... wrr(!) PS. Dach jest niski żeby było sexi, hehe :) Będzie miał za to duże lusterka :-P A widzeliście tylne szyby w Chryslerze 300C Touring - z mojego koncepta widok jest wprost panoramiczny hi hi hi ;-)
Napisano 15 Luty 200718 l cięzar optyczny dachu przesunąłbym bardziej do przodu, bryła zyskałaby na dynamice i agresywności. poza tym bardzo ładnie ;].
Napisano 15 Luty 200718 l Koncept bardzo ładny, podobnie jak wykonanie. Podwyż jedynie dach - dzisiejsze pokolenie "gigantów" by się nie zmieściło.
Napisano 15 Luty 200718 l Model super!! Ja tam się nie znam, ale może spróbuj tak (przynajmniej wszystkie trójkąty znikną ;))
Napisano 15 Luty 200718 l Autor Dzięki patry! Właśnie od 2 godzin się męczę ale wymyśliłem coś takiego: Góra jest ok. Dół troszkę faluje - ale jest i tak lepiej niż było! patry cały problem w tym, że ta szybka zawija się do tyłu - jest zaokrąglona więc każda linia powinna się zaczynać i kończyć na krawędziach szyby. Jeśli jakaś zostanie "ucięta" w środku - powstaje fala (wrr!) tak mi przynajmniej wychodziło jak próbowałem podziałać z powyższą metodą. Pozdr :) Dzięki za chęci panowie! Jeśli macie jeszcze jakiś pomysł to walcie - będę próbował!
Napisano 15 Luty 200718 l Szczerze, to jest wyrypiste! Co do problemu, to dobre rozwiazanie :) Natomiast ja bym pociągnął te dwie środkowe do końca, połączył tam i zostawił, mysle ze by stykło :) Tylko przy włączonym ms-ie trzaby troche pogrzebać :) Powodzenia w dalszej pracy, pozdrawiam.
Napisano 15 Luty 200718 l panowie pamietajcie, trojkaty ine we wszystkich przypadkach sa zle :) jhezeli nie robia nieporzadanych wypuklosci/wkleslosci to po co je zmieniac na czworokaty/5-katy etc ?
Napisano 15 Luty 200718 l obawiam sie ze qba ma znowu racje... :P hehe Otoz ja tez tworze niektore elementy w ktorych sa trojkaty i chocby jak czowiek obracal, renderowal to nie generuja bledow... Otoz doswiadczenie podpowiada w ktorych miejscach/momentach mozna je zastosowac :) A jak ktos zrobi 5ciokata to i tak jest to = 4rokat + 3kat :) na jedno wyjdzie. w zasadzie technika NURMS (nie mylic z NURBS) jest tak opracowana ze trokaty zdarzaja sie bardzo sporadycznie dlatego z niej korzystam... Widze tez ze autor z niej skorzystal rowniez... Dla mnie model bomba!! Teraz czekam na ladnie "odmalpowany" realcar :) Pozdrawiam!
Napisano 15 Luty 200718 l Siema HXL! Widze ze wiesz o co w tym biega. Moze przy okazji zmontowalbys jakis tutorial ;) Pozdro Bonifatz
Napisano 15 Luty 200718 l Autor qba masz rację (Wiktor zresztą też ;-))... dokładnie tak jak piszesz - trójkąty w niektórych przypadkach są ok. Ale jak już wcześniej pisałem - ta nieszczęsna szyba "zawija się koliście do środka" :( Nie byłoby problemu gdyby była to płaska powierzchnia - żaden trójkąt by jej nie zaszkodził... Ale jak coś się wije z góry na dół i z lewa na prawo... W takich chwilach uświadamiam sobie jek wiele się jeszcze muszę nauczyć. Pozdrawiam. PS. Dzięki za komenty i pozytywne opinie na temat tej bryki :)
Napisano 17 Luty 200718 l Fajny ten koncepcik... Czekam dalaj z niecierpliwością :) Ciekawe jakie wnętrze wstawisz? Tylko nie przesadź, hehe...
Napisano 17 Luty 200718 l nawet ciekawy koncepcik, ale dół przedniego zderzaka oraz przejście między nim a maską mógłbyś jeszcze poprawić na ciekawsze :P model OK :)
Napisano 17 Luty 200718 l Autor javor - mnie tam się podoba :) Bonifatz - nigdy nie myślałem o tutku, ale w sumie czemu nie?! Sam wszystkiego nauczyłem się przez tutoriale i niekończące się próby... Może teraz i sam mógłbym dziabnąć jakiegoś dla pomocy innym - no problem - tylko o czym ten tutek miałby być? Jakieś pomysły??? Całej reszcie której podoba się mój model - wielki dzięki :) To cieszy :-P Dłubię sobie koło... Poniżej wstępne efekty felgi i opony. Od razu mówię, że nie zastanawiałem się czy ten bierznik ma sens i czy felga utrzyma ciężar - nie tworzę sztuki użytkowej, więc nie analizuję technicznej poprawności moich wizji :) Jakby już ktoś bardzo się czepiał to załóżmy, że felgi są z nierdzewki a slinik będzie V16 żeby to wszystko uciągnąć :-P Pozdrawiam! Dobra męczę teraz tarcze i resztę karosy skoro nikt nie wytyka nierówności do poprawy :-)
Napisano 17 Luty 200718 l HXL: Napisz tutek jak się tego wszystkiego nauczyć;);) bo modelik wypaśny No a na poważnie to napisz może tutek jak się robi taką felgę, albo hamulce, na materiał jakiś.... nie wiem jak uważasz taki jaki zrobisz taki będzie a i tak tacy jak ja się ucieszą. Powodzenia i jedziesz dalej bo się nie mogę doczekać upów kolejnych. A i wentyl nie za mały odrobinę?
Napisano 17 Luty 200718 l Niezla fura. Felga chyba nie bedzie pasowac do stylu conceptu, jak mozesz pokaz samochod+felge
Napisano 17 Luty 200718 l Tylna szyba ładnie się komponuje z klapą ale przednia jest zbyt płaska do maski, przesuń ją do przodu i będzie lepiej wyglądało. Przypomina troszeczke RX-8
Napisano 17 Luty 200718 l Autor Kr3tz special for you: mnie tam pasuje hi hi hi :-P Nvidia w necie są setki, żeby nie powiedzieć tysiące tutoriali, dlatego ciężko mi wpaść na to czego w tutorialach jeszcze nie było! Mojej felgi nie było to fakt ha! Ale tak poważnie znając podstawowe techniki modelingu można zrobić wszystko - dobrze lub mniej dobrze :) ale wszystko. Ja w każdym razie próbuję wszystko (prawie) z plane i potem klonuję edge... używam często symetry... cóż więcej... hmm?! Edit: Od razu mówię, że bryła zostaje tak jak jest :) Po dogłębnych analizach zostawiam wszystko tak jak jest teraz - nie jestem zadowolony z tyłu pojazdu jest zbyt masywny - nie miało tak być, ale cóż - na renderach nie rzuca się to w oczy tak, że phi :) BigBen co jest podobne do RX8, chyba nie HC8? he he he?!?!? Edit2: Ten wentyl faktycznie za mały - do poprawy!
Napisano 18 Luty 200718 l Dzieki. Myslalem ze bedzie zle wygladalo, a jednak bardzo ladnie sie komponuje :) HXL napisał: Po dogłębnych analizach zostawiam wszystko tak jak jest teraz - nie jestem zadowolony z tyłu pojazdu jest zbyt masywny - nie miało tak być, ale cóż - na renderach nie rzuca się to w oczy tak, że phi :) eee tam, dla mnie jeden z najlepszych conceptow jakie widzialem [HC8 dolaczyl do VW Iroc i Vovlo C30 :)], i mowie to calkiem serio.
Napisano 19 Luty 200718 l niezly koncept. ale przyczepie sie do zderzakow przodniego i tylniego. wychodzi na to ze sa one scalone z caloscia .pasowalo by je oddzielic od reszty tzn. od nad kola zobacz koncepty najnowszych samochodow tez sa oddzielone w taki czy inny sposob .
Napisano 20 Luty 200718 l Sloger to prawda, jak by był zderzak do wymiany to trzeba by pół auta kupić (Błotnik zderzak, próg, tylny błotnik i tylny zderzak) ale napewno będzie to zmienione.
Napisano 21 Luty 200718 l Rewelacyjny projekt, bardzo mi sie autko podoba. Zreszta juz poprzednie Twoje dziela byly bardzo fajne. Mi sie podoba ze wszystko jest takie jednolite i nie oddzielalbym zderzakow od błotnikow. Koncepty nie musza byc przeciez mega praktyczne, zreszta w Brerze-concept tez unikano takich ciec. Czekam na finish:)
Napisano 21 Luty 200718 l zrob glebsze te felgi, a przynajmniej tylne, gwarantuje ze bedzie o niebo lepiej
Napisano 21 Luty 200718 l Autor sloger, BigBen teoretycznie macie rację takie wycięcie byłoby potrzebne, ale hmm... teoretycznie :) g:j:r też ma troszkę racji. Brera to dobry przykład, Mazda Ryuga następny... Ale przemyślę to jeszcze, zobaczę jeszcze jak to dalej pójdzie :) Takie wycięcie można dodać w każdej chwili - biorę to pod uwagę! qba masz rację z tymi felgami! Sprawdzę tylko jak to będzie wyglądać z tarczą i zaciskiem bo skończone już mam i naprawdę są wielkie i nie wiem czy mi się zmieszczą wewnątrz - he,he :-P Na razie ich nie wrzucam bo chcę je jeszcze dopieścić, a troszkę czasu brakuje ostatnio... Robię też lampy, ale jestem na 80% pewny, że się nie spodobają :-P Zobaczymy. Jest szansa, że przed weekendem skończę :) Dzięki za pozytywne opinie i podpowiedzi (!!!) Pozdrawiam!
Napisano 22 Luty 200718 l hehe... jeszcze tylko zmien nazwe na "audi r10 concept" i bedzie wszystko grało jak trzeba:D pozdr ekstra koncept, podoba mi się
Napisano 22 Luty 200718 l Autor Nio to wrzucam... Heh... Mam nadzieję, że nie będzie zbyt wielu krzyków ;-) Tak jak doradził qba "wgniotłem" do środka fele... Dokończyłem też światła. Następna będzie chyba klamka, bo widzę że nie ma :) Mówta co myślita:
Napisano 22 Luty 200718 l Piękna rzecz :) fele rzeczywiście teraz lepiej wyglądają, możliwe, że tarcze dodały też swojego uroku :) światła ciekawa, ale wydają mi się jakieś surowe, nie do końca skończone, sam nie wiem czego mi tu brakuje, może migacza? :) Czy przypadkiem podobne światła nie były w jakimś concepcie audi? pozdrawiam i powodzenia :) piękna robota
Napisano 23 Luty 200718 l Autor Paper_nr1 - światła właściwie są surowe he he (otexturowane będą wyglądać przecież inaczej), a migaczem ma być ten mały trójkąt od strony maski... A Audi hmm? Właściwie to te "diody" mogą przywodzić na myśl Audi R8 z jedną zasadniczą różnicą: moje lampy są ładniejsze buahahaha... Nie no tak poważnie to nie podobają mi się lampy R8 ładniejsze już były w koncepcie R8 czyli LeMans :) pecet - Big thx :)
Napisano 24 Luty 200718 l Bardzo ładne swiatła :) Co prawda, ujmują modelowi nieco lekkości, ale to chyba dobrze :) Pzdr.
Napisano 24 Luty 200718 l A ja myślałem, że lepiej już nie może być a tutaj woooooohaaaaaa- super światełka :) CACY... tylko jednego mi brakuje, czy ten wozik ma aby coś z tyłu? Hehe, nawet jak Ci nie wyszedł pokaż, ocenimy :)
Napisano 24 Luty 200718 l Autor salvage - Dzięki :) Z tą lekkością to masz rację... Gdy model jest "gliniany" z samym zarysem świateł, chyba każdy ma swoją wizję tego co tam może się znależć... Ja wydłubałem coś takiego - przytłaczająco to troszkę wygląda, ale cieszę się, że Wam się podoba :-) Gavreel - Dzięki bardzo :) Ten wozik nic jeszcze nie ma z tyłu - dlatego go nie pokazuję (jest tam na razie tylko zarys świateł) Wichur - Pierwsze materiały za miesiąc lub dwa he he - zajmę się nimi jak skończę modelować, ewentualnie zacznę zabawę z materiłami w międzyczasie jak będę rzeźbił wnętrze... zobaczymy... Narazie dostaję szału z lusterkami bocznymi... wrr... nie potrafię wymyślić czegoś naprawdę ładnego... cokolwiek wyskrobię - wygląda jakbym mu dorobił ośle uszy... fuu... Później wycieraczka, cały tył w tym lampy na które też na razie pomysłu nie mam, wnętrze i poprawki - uff... tyle pracy jeszcze mnie czeka... także... trzymajcie kciuki :)
Napisano 24 Luty 200718 l konceptik lux , czekamy na reszte detali no i na wersje z materialami , pokusisz sie o wnetrze?
Napisano 26 Luty 200718 l Zamiast lusterek daj kamery i będzie :) Taki motyw zrobili juz w Saleen S-7, prawda jest, że dla lusterka tylnego, ale w końcu Ty robisz koncept a i powodu nie widze byś miał sie ograniczac :P Pzdr.
Napisano 26 Luty 200718 l super koncept i zycze zeby byly super materialy;) zcekam na kolejny update! pozdrawiam
Napisano 26 Luty 200718 l pecet napisał: eee lusterka muszą być! tak samo jak klamki ;) Muszą to być koła, inaczej nie pojedzie ;)
Napisano 26 Luty 200718 l Autor predator - dzięki :) czy będzie wnętrze? no ba?! :D salvage - myślałem o kamerach ale troszkę dziwnie by to wyglądało... hkropinski - dzięki :) jakby co to zgłoszę się na lekcję lakierowania, okay?! Kr3tz - dzieki bardzo! pecet - masz trochę racji - ten model nie jest na tyle kosmiczny by ładować mu kamery... Oceńcie te lusterka... troszkę się namęczyłem, ale w zasadzie jak dla mnie są okay. Zrobiłem też klamki i wycieraczkę z której niespecjalnie jestem zadowolony. Czekam na opinie :)
Napisano 26 Luty 200718 l klamka taka zwykła, ale spoko :) lusterka hmm, a może coś innego;) co współgra z karoserią?
Napisano 26 Luty 200718 l No i jest super. Klamka idealnie pasuje do "załamania" na nadwoziu. Lusterka też są git. Bryła auta mi się podoba-nic tylko do seryjnej produkcji.
Napisano 26 Luty 200718 l Cytat hkropinski - dzięki :) jakby co to zgłoszę się na lekcję lakierowania, okay?!chyba pzreceniasz mnie;) ale oczywiscie odezwij się, zawsze chetnie pomoge;) pozdrawiam