SSn4k3 Napisano 4 Marzec 2007 Napisano 4 Marzec 2007 Witajcie, postanowiłem wziąć udział w bitwie. Od samego rana zastanawiałem się nad tym co moja praca mogłaby przedstawiać i wydaje mi się, że znalazłem ostateczny "produkt". Oto i on: Bedę dążył do tego aby cała scena przedstawiała nie jeden, ale kilka rafandynek z róznymi modelami(głównie stateczki z drewna, Galeony itp.), w różnych butelkach ustawionych w jakimś odpowiednim otoczeniu. Np. na zakurzonej półce gdzieś na strychu... Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim "bitewnikom"!:) EDIT: Oto kilka galleonów: Postanowiłem, że sztorm bedzie na 100% w butelce, chciałbym, żeby wyglądało to mniej wiecej tak: Raz jescze dzieki jaras za pomysł.
jaras Napisano 4 Marzec 2007 Napisano 4 Marzec 2007 witaj w bitwie - fajny pomysł ! a może byś zrobił np. statek zmagający się z silnym sztormem w takiej butelce ?
SSn4k3 Napisano 4 Marzec 2007 Autor Napisano 4 Marzec 2007 To mnie sie podoba:) Generalnie od jutra zaczynam zbierać materiały dot. statków które mógłbym ew. zrobić. A taki sztormik dodałby troszeczke "akcji" w takiej scenie. Zastanowie sie nad tym jescze. Dzieki! Pozdrawiam.
Destroyer Napisano 4 Marzec 2007 Napisano 4 Marzec 2007 sztorm w butelce to dobry pomysł, może być ciekawy efekt powodzenia!
arturro Napisano 4 Marzec 2007 Napisano 4 Marzec 2007 Jestem jak najbardziej za jedna rafandynka, jedna butelka i... jednym sztormem :) bylby to na ten moment moj faworyt jesli idzie o koncept.
IronMacko Napisano 5 Marzec 2007 Napisano 5 Marzec 2007 burza w butelce.... przemysl to bo to bardzo fajny pomysl. Powodzenia
SSn4k3 Napisano 5 Marzec 2007 Autor Napisano 5 Marzec 2007 Caly czas szukam jakiś sensownych referek. Dzisaj trafiłem na cos takiego. Co o tym myślicie? http://hornad.fei.tuke.sk/~korecko/photoHeap/galeona/IMG_0743.JPG http://hornad.fei.tuke.sk/~korecko/photoHeap/galeona/IMG_0746.JPG http://hornad.fei.tuke.sk/~korecko/photoHeap/galeona/IMG_0751.JPG http://hornad.fei.tuke.sk/~korecko/photoHeap/galeona/IMG_0768.JPG http://hornad.fei.tuke.sk/~korecko/photoHeap/galeona/IMG_0771.JPG http://hornad.fei.tuke.sk/~korecko/photoHeap/galeona/IMG_0778.JPG
Shogun 3D Napisano 6 Marzec 2007 Napisano 6 Marzec 2007 Widzę, że się uwziąłeś na brytyjski XVI-wieczny "Sovereign of the Sea". Trzeba przyznać, że to szczgólna jednostka: o 150 lat wyprzedzila epokę wielkich galeonów, porywały się na nią całe flotylle (nieraz dochodzące ilościowo do 15 innych jednostek), które samodzielnie roznosił i topił. Wyposażony w 110 dział, z każdej burty jedną salwą wyrzucał tonę żelaza. Pływał ponad 60 lat i nikt nie był w stanie go ruszyć... ...Do czasu aż kuk nie upilnował patelni i nie puścił łajby z dymem aż do linii wody... Inna jednostką, jaka moge Ci zaproponować, jest - równiez brytyjski - galeon Victory. Pływa już 200 lat, był flagowym okrętem Nelsona i - co ciekawe - nadal pozostaje w CZYNNEJ służbie brytyjskiej marynarki wojennej. Ma kapitana, załogę... a tymczasem nasz "Grom" rdzewieje w Gdańsku na redzie, zadeptywany przez turystów i zjadany przez rybki... Powodzenia życzę. :)
Badyl Napisano 6 Marzec 2007 Napisano 6 Marzec 2007 łajajajaj temat jak najbardziej, bardzo bliski moim zainteresowaniom :) bede sledziel i mozesz byc pewien, ze mozesz na mnie liczyc w kwestiach merytorycznych :) Shogun musze nie zgodzic sie prawie ze wszystkim co napisales... :P raz, ze Sovereign of the Seas nie byl galeonem. to prawda, ze to slynny okret, a stal sie taki z kilku powodów. jednym z nich byl fakt zerwania z klasyczna budowa galeonu, ktore mialy wysokie nadbudowki na rufie i na dziobie. sovergin ma zas juz prawie rowna linie kadluba - przez wysokie nadburcie na srodokreciu i obnizenie wspomnianych nadbudowek. od tego okretu zaczeto wlasnie budowac nowsze jednostki. takze nie jest to napewno juz galeon, a jeszcze nie klasyczny zaglowiec liniowy z XVII, XVIII wieku. byl ciezko uzbrojony, jednakze przez bledy konstrukcyjne bardzo malo "dzielny" morsko. dodajac przesyt zdobien obciazajacych okret byl praktycznie niesterowny. uzywano go jako jednostki dowodzenia. a HMS Victory stojacy w suchym doku w Portsmouth to wlasnie trzypokladowy okret wojenny przeznaczony do walki w szyku liniowym. nazwanie go galeonem... az sie zachlysnalem :P okret mial byc zlomowany po wojnach napoleonskich ale komitet i opinia publiczna wymogly na rzadzie brytyjskim by zachowac okret jako symbol. od tamtej pory stoi w suchym doku przeksztalcony na muzeum. zaloga i kapitan to tylko stanowiska nominalne i niestety ten kolos juz nigdy raczej nie poplynie... :) niemniej cieszy mnie fakt, ze ktos tu jeszcze interesuje sie zaglowcami :D pozdro i powodzenia!!
kru Napisano 6 Marzec 2007 Napisano 6 Marzec 2007 swietny pomysl z tym sztormem ... burza w szklance wody hehe taki lekki surrealizm
Matchias Napisano 6 Marzec 2007 Napisano 6 Marzec 2007 Badyl zabiłeś mnie, masz sporą wiedzę na temat okręcików, SSn4k3, czekamy na postępy w pracy.
DraB Napisano 6 Marzec 2007 Napisano 6 Marzec 2007 Dajesz dajesz :) Tak sobie jeszcze myslalem - ale to juz chyba za duzo roboty - o tym zeby np na polowie obrazka zrobic dziewczynke trzęsącą buteleczką a na drugiej polowie wlasnie ten sztorm i przerazonych marynarzy ;) Pozdro
SSn4k3 Napisano 6 Marzec 2007 Autor Napisano 6 Marzec 2007 Oooo, super dzieki chlopaki. W takim razie liczę na waszą pomoc:) Tak, postanowiłem, zacząłem już robić galeon z linków które podałem wcześniej. Dzisiaj późnym wieczorem powieniem już wrzucić jakieś siateczki:) Dzięki wielkie i pozdrawiam:);*
Shogun 3D Napisano 6 Marzec 2007 Napisano 6 Marzec 2007 Badyl, dzięki za wyjaśnienia. Te dane jakie podałem znalazłem niedawno w necie, przypadkiem, przy okazji szukania referek do kutra do minibitwy. Te dwa statki mnie zainteresowały szczególnie, ze względu na swoją unikatowość i urodę. Przyznaję, ze jest wiele mniejszych, acz zdecydowanie piękniejszych jednostek (głównie mowa o fregatach), ale spośród wielkich żaglowców tej klasy co okręty liniowe , to te jednak mają w sobie cos wyjątkowego. Niestety nie jestem marynistą, ale chętnie chłonę wiedzę z tego zakresu przy każdej okazji, bo żeglarstwo ma swój własny, unikalny czar i urok.
satanicus1991 Napisano 6 Marzec 2007 Napisano 6 Marzec 2007 Ja też jestem za tą burzą w butelce, albo jeszcze lepiej kilka "biomów" :D W jednej butelce sztorm, w drugiej spokojne morze i słoneczko itd.
SSn4k3 Napisano 6 Marzec 2007 Autor Napisano 6 Marzec 2007 Ok, zacząłem troszeczke od ....innej strony, mianowicie działa. Od razu mowie, że nie jestem dobry w modelowaniu, powiedziałbym "zerowy", ale zamierzam dokonczyć caly projekt i nic mnie nie powstrzyma:) Działo in progress: PS: Stateczek i jego elementy bedą pomieszane z róznych PODOBNYCH referek jakie znalazłem więc proszę nie pisać np. ze ten typ liny nie byl na tym statku;) EDIT: Updateowane działo;] Pozdro.
Badyl Napisano 6 Marzec 2007 Napisano 6 Marzec 2007 armata daje rade :) tu masz refke pokazujaca wszystko co i jak :) http://img411.imageshack.us/img411/2205/dzialoyh7.jpg
SSn4k3 Napisano 6 Marzec 2007 Autor Napisano 6 Marzec 2007 Oooo. Dzieki Badyl - W koncu mogę podłubać podwozie jakoś konkretniej:)
black_gopher Napisano 6 Marzec 2007 Napisano 6 Marzec 2007 Bardzo fajny pomysł - trzymam kciuki :) Poniżej link do strony, z której ściągniesz plany modelarskie do większości sławnych żaglowców, ponadto przy większości modeli duzo referencyjnych zdjęć: http://shipmodeling.uw.hu/ może się przyda :) 1
Muminek Napisano 6 Marzec 2007 Napisano 6 Marzec 2007 A dlaczego stateczek;) Widziałem fajną rafandynke dioramę , tory parowóz i łosie. >>>Edit
Gość Raffaello Napisano 7 Marzec 2007 Napisano 7 Marzec 2007 temat świetny! lubię żaglowce, nawet skleiłem podobny model, będę obserwować twoje poczynania, no a armatka jest okej, tylko uważaj na szczegółowość, rób je tam gdzie są potrzebne bo inaczej przy tym projekcie możesz mieć krasz kompa ;-))) chyba na warstwach robisz to co? dawaj dalej powodzenia w bitwie
SSn4k3 Napisano 7 Marzec 2007 Autor Napisano 7 Marzec 2007 black_gopher: Dzięki wielki, w koncu jakies sensowne rzuty. Muminek: Ano stateczek dlatego, ze juz sie na niego uparłem to raz, a dwa ze ten sztorm w butelce strasznie mi sie podobai juz nie moge sie go doczekac. Nie mniej jednak parowóz jest kuszący, ale raczej nie zmienie juz:) Raffaello: No wlasnie, armatę minimalnie dopieszczę jescze i koniec. Nie ma co zaglebiac sie w detal bo po 1: To bedzie male:) po2: Wiekoszsc armat bedzie pod pokladem:) Dzisaj przewiduję kolejny wiekszy update:) Pozdrawiam EDit1: Tak jak myślałem, będzie problem ze statkiem. Nigdy nie modelowałem z blueprintow (zrazilem sie po 23425234 probach modelowania samochodow), postanowilem więc ze stateczek będzie "moj". Pozwolilem sobie odbić z referki główną bryłe, a reszta będzie mieszana. Wracam do dłubania, dzisaj jescze dorzuce kolejne updaty:)
Proto Napisano 7 Marzec 2007 Napisano 7 Marzec 2007 Oho, dlubania bedzie co nie miara, poligonow tez, ale i efekt zapewnie rownie porazajacy :). Motyw z burza swietny, no i tez raczej bym sie trzymal przy jednej dobrze wkomponowanej w scene rafandynce. Powodzenia :).
satanicus1991 Napisano 7 Marzec 2007 Napisano 7 Marzec 2007 Czeka Cię mnóstwo dłubania... Ale efekt może być boski xD Narazie jest niewiele, ale masz dużo czasu :D
SSn4k3 Napisano 7 Marzec 2007 Autor Napisano 7 Marzec 2007 Będziecie krzyczeć ze coś zle robie;) Statek=połączenie mayflower i Sovereign of the Seas :))) Bede trzeba będze sie cofnąć bo czuje ze glowna bryła nie bedzie sie sprawdzac. co myślicie?
Badyl Napisano 7 Marzec 2007 Napisano 7 Marzec 2007 widac, ze to mial byc statek, ale masz przeciez swietne refki. na pewno sa przekroje kadluba. ja robie to tak ze na kazdym przekroju dodaje kolejny segment i w ten sposob powstaje kadlub. u Ciebie, przykro mi to mowic proporcje jak i stopien zageszczenia siatki sa mierne... :) postaraj sie, bo armatka jest na fulwypasie :) korzystaj z refki!!! :D
Levus Napisano 7 Marzec 2007 Napisano 7 Marzec 2007 Pomysł z trzęsącym dzieciakiem niegłupi! Niekoniecznie musisz dzielić obrazek na dwie części, może głowa dziecka z jakimś dziwnym podstępnym grymasem być w tle a napierwszym planie właśnie owa rafandynka ze sztormem. Roboty sporo z postaciami dziewczynki i marynarzy ale nikt nie mówił, że będzie łatwo:)
SSn4k3 Napisano 7 Marzec 2007 Autor Napisano 7 Marzec 2007 Lewus? Alkohol szkodzi zdrowiu;D Badyl: Tak myslałem, musialem to po prostu od kogos uslyszec:) Nie od razu rzym zbudowano;) Jutro kolejne wersje:)
black_gopher Napisano 7 Marzec 2007 Napisano 7 Marzec 2007 Troszkę informacji dla niewiedzących lub dla przypomnienia jak czytać plany modelarskie :) Niestety - plany nie są trudne, ale troszkę pracy coby to poskładać wymagają Najważniejszy jest obrazek ponizej: 1. rzut podłużny pionowy - masz opisane linie pokładu - w szopie odpowiednio przycinasz i masz już 1 rzut :) te pionowe linie to umiejscowienie wręg (też opisane) 2. obrysy wręg - znajdziesz tu tylko połowę obrysu danej wręgi - trzeba sobie odbić :) - po lewej znajdują się obrysy od rufy do środka, po prawej od dziobu do środka (numery odpowiadają pionowym liniom na 1 rysunku) 3. rzut podłużny poziomy - też połówkowy, ale w tym przpadku wystarczy jak się zrobi przekrój znajdujący sie na środku modelu. na podstawie robisz rzuty, zapisujesz i wstawiasz do maxa - powinieneś otrzymać coś takiego: potem modelowanie idzie szybciutko - niepotrzebne rzuty ukrywasz i zaczynasz kadłub od środka mam nadzieję, że pomogłem to akurat do modelu Myflower, który zaczełem robić dawno temu, ale jeszcze nie skończyłem ;) 1
SSn4k3 Napisano 7 Marzec 2007 Autor Napisano 7 Marzec 2007 Oooooooo. No to ześ gościu mi dał tipa:) Az mi morale podskoczyło:) Dziekuje:)
SSn4k3 Napisano 7 Marzec 2007 Autor Napisano 7 Marzec 2007 Juz dałem;D EDIT: Ok, wydrukowałem sobie plany "Mayflower" i na nich będę sie wzorował. (najpierw musze je rozszyfrować. Parę ujęć tego żaglowca: Ale bedzie zabawy z tymi linami;D
GNIEW Napisano 20 Marzec 2007 Napisano 20 Marzec 2007 Pomysl git....mam nadzieje ze wykonanie bedzie rownie udane... pzdr.
Eden-3d Napisano 21 Marzec 2007 Napisano 21 Marzec 2007 Witam jak zrealizujesz ten koncept to moze byc fajna pracka,,pozdro
SSn4k3 Napisano 21 Marzec 2007 Autor Napisano 21 Marzec 2007 W koncu cos ruszyło. Wszystko jest rowne itp, widok z tylu moze wydawac sie krzywy, ale to tylko dlatego ze to nie jest idealny widok z tylu;D Lepiej nie potrafię tego zrobic, probowałem z 6 razy:) Poprawię jescze tylko kilkanascie rzeczy w glownej bryle i lecę dalej:) EDIT: Poprawilem conieco i zagescilem siate;]
Rekomendowane odpowiedzi