Matti Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Witam, Mam do dyspozycji mniej wiecej 6k zl. i chcialbym zlozyc za to kompa(wraz z monitorem). A ze ogolnie nie mam pojecia jak podzespoly wybrac wiec zwracam sie do was drodzy forumowicze:) Dla ulatwienia podaje strone na ktorej mozna zlozyc sobie zestaw: http://www.flop.pl/. Ogolnie potrzbuje kompa ktory pociagnie dosc duza ilosc poly w viewporcie(max, zbrush). No i zeby nadawal sie takze do renderowania.:) Myslalem nad dwu-rdzeniowy prcesorem(ten PC2D za 1229zl na tej stronie) i tak z minimum 4gb ramu. Ale wy doradzcie co i jak. Z gory dziekuje Pzdrawiam, Matti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 DO VIEWPORTOW MASZ 4GB RAMU A DO RENDERA CZTERORDZENIOWEGO KORA;) I JAKBYS JESZCZE CHCIA POGRAC CZASAMI TO GF 8800;) i odlicz sobie kilkaset zlotych bo skladalem w komputroniku:P ja osobiscie na twoim miescu wybralbym cos takiego: i monitor oczywiscie eizo: LINK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 hk skąd ty tą cene patriotów wytrzasnąłeś? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti Napisano 30 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2007 no ladnie wyglada;) a co do monitora to ja musze miec lcd bo mi sie nie zmniesci na biurku kolejny crt`ek;P. ale monitor to juz sam sobie wybiore bo to juz nie taki problem. tylko sie zastanwiam czy brac jeden wielki czy dwa mniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 chudy --> a 1000zł za 4gb 800mhz to duzo?:P wychodzi 1gb 800mhz za 250 zl:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2/PDP_Patriot/Signature_Line_Dual_Channel/PDP_Patriot_Dual_2x_2GB_DDR2_533_MHz_CL4_4_4_12/pelny,id,26906/ prosze 200 zł prawie mniej :P edit: ups teraz dopiero zauwazyłem ze to 533 :P hehehehe mój błąd edit2: no dobra ale to już nie błąd. ja bym brał dwa takie zestawy: http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2/PDP_Patriot/Extreme_Performance/PDP_Patriot_Dual_LLK_2x_1GB_DDR2_EPP_800MHz_CL4_/_1000_MHz_CL5/pelny,id,20641/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 wezmiesz dwa takie zestawy i zaplacisz o 100 zlotych mniej a zauwaz ze bedziesz mial wszystkie sloty pamieci zapelnione, a jak masz 2x2gb to jeszcze masz 2 sloty wolne i mozesz w przyszlosci dokupic pamieci na 8gb:P niby sa 200 mhz szybsze ale do grafiki to neipotrzebne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kengi Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 kup sobie taki monitor: http://www.corvus.com.pl/sklep/pokaz_produkt.php?idprod=8416 a za reszte byle skrzynke, bedziesz zadowolony ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti Napisano 30 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2007 lol kengi ;) zapewne masz takiego w domu ;>? takie cos zmontowalem;) troche i tak przekroczylem limit. takie gadzety jak naped dvd to ze stareg najwyzje przloze :p (trzeba sobie jaos radzic;):P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 z tym procem to bym nie przeginał... w pół roku stracisz na nim 1500zł... Ja kupowałem athlona x2 niecały rok temu i w tym czasie staniał 5x :/ Kartę bież asusa to może ci padnie i będziesz miał upgrade za free :> Lepiej kup monitor co 1600x1200 wyciągnie. Z 4 rdzeni skorzystasz tylko przy renderingu i to też nie przez cały czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 w renderingu to wykorzystasz, ale zwroc tez uwage ze niedlugo wchodzi intel penryn... wiec ja bym czekal bo beda ogromne obnizki:P ale jak juz musisz cos wziasc to core quad a nie duo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti Napisano 30 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2007 nie spieszy mi sie. mysle nad kupnem kompa gdzies w okolicach sierpnia dopiero. ten penryn to pewnie niezle bedzie kosztowal:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 no na pewno, ale bedzie kilka odmian, i wkoncu dzisiejsze quady muszą stanieć:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti Napisano 30 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2007 http://cyfrowydom.idg.pl/news/113683.html teraz to na pewno poczekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kedzior Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 takie drogie monitory to raczej dla operatora DTP niz grafika 3D, generalnie odwzorowanie kolorow, kalibrator itd to sprawy przydatne przy tworzeniu glownie grafiki reklamowej do druku, gdzie wspolpraca z maszynami drukujacymi jest wazna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gomez Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Kedzior - mylisz sie, roznice w kolorach wystepuja nie tylko niedzy monitorem wykonawcy i urzadzeniami drukujacymi ale miedzy wszystkimi urzadzeniami wyswietlajacymi czy "produkujacymi" obraz. Pojdziesz do kolegi obok i na monitorze zobaczysz brzydki fiolet zamiast delikatnego blekitu, blech... :/ Matti - zastanawiam sie czy wykorzystasz potencjal tej maszyny? Ja zrezygnowalem wlasnie dla tego z quada. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti Napisano 30 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Gomez- mysle ze dam rade:P przy renderingu przyda mi sie to jak najbardziej:) a jesli cena ma spasc o prawie 50% to czemu nie skorzystac z takiej okazji?;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kedzior Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 obstaje przy swoim, monitor za 5000 dla grafika 3d to duża przesada, i nie powiesz że monitor dzisiejszy 19-21 cali za cene 1500 do 2000 będzie miał brzydkie kolory, bo to nie prawda zwyczajnie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 będzie miał ładne, całe 16 bit kolorów. ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kedzior Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 będzie miał ładne, całe 16 bit kolorów. ;P rozumiem że masz monitor za 5k i dzięki temu Twoja kariera kwitnie? ale rozumiem, mi też źle się modeluje na moim 20 panoramie LG za 1200 zl, co za shit z tego sprzętu, przecież ja tu nic nie widze :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 mam monitor za 800 przez co moja kariera leży i kwiczy :P dithering nie wygląda zbyt estetycznie ale pozbycie się go nie jest warte 4000 :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gomez Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Kedzior - najpierw piszesz "grafik 3d" a potem ze cos tam modelujesz. To sa 2 zupelnie odmienne sprawy. Do modelowania czy animacji nie potrzebujesz super monitora ale GRAFIK 3D tworzy grafike czyli obraz i jest odpowiedzialny za jego wyglad. Nalezy tez odroznic grafika 3d od osoby "bawiacej sie w 3d". Ja sie bawie ale jestem swiadom pewnych rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kedzior Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Fakt, malo sprecyzowane, wiadomo, grafika 3d równie dobrze może iść do druku, kwestia potrzeb i tego co się będzie robiło. Niemniej do typowych zastosowań dzisiejsze monitory w przedziale cenowym 1000-2000 oferują wystarczającą/ dobrą jakość obrazu i w wielu nawet profesjonalnych zastosowaniach się sprawdzą. Wiem, że co oferują monitory za "grubszą" kasę, pytanie tylko czy warto? Mało jest sytuacji w których posiadanie monitora "tylko" za 2 tys zł uniemożliwi fachową obróbke grafiki z racji ograniczeń monitora. Jak komuś nie szkoda kasy to czemu nie. Sam bym sobie sprawił taki monitor, ale chyba z czystej próżności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madison Napisano 1 Lipiec 2007 Share Napisano 1 Lipiec 2007 Jeśli chodzi o sklep to polecam naprawdę www.agito.pl - ceny są niższe niż w komputroniku i nigdy nie miałem problemów, obsługa i przesyłka zawsze ok wszystko 100% sprawne. Jak kupowałem kompa to wyszło mnie dużo taniej. np. Core 2 Quad Q6600 2.4 GHz (+ skype 30 min) - 1859 zł tutaj płyty Asusa pod tego procka - http://www.agito.pl/category/79?labels=1%7Cn8849%7C937%7Cn270417%7C Ausu GF8800 GTS 320 MB - 1059 zł Pamięći. Może poczekaj i kup coś na DDR3 ??? Dyski. Ja polecam seagate. Jak jest kaska to na RAID je spiąć. Bo raczej na scsi to nie ma sensu. Zasilacze polecam CHIEFTEC, a nagrywarki DVD toshiba, albo LG - tylko nie bierz z light i innymi tego typu. Monitor. Ja pracuję na Samsung 203B 20' - rozdziałka 1400*1050. Jeśli chodzi o obraz to jest żyletka, nic nie pływa, nie lata. Podpięty na DVI GF7300 GT. Robię głównie na potrzeby druku, projektowanie graficzne, ilustracje itp. Można narzekać na lampy. Już to zgłaszałem, że mi na czerni zbytnio świecą po bokach, wymienili mi panel i jest ok. Ogólnie to za te pieniądze i możliwości jest wporzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti Napisano 22 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2007 co sadzicie o takiej konfiguracji? chce juz jakos na dniach zamowic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 co do procesora to kosztuje już tyle: http://www.agito.pl/product/40909?cid=66 :P co do pamięci to nie wiem po co Ci 800MHz, nikt mi racjonalnie nie umie tego wytłumaczyć w czym są lepsze od 667MHz, które imo są duuużo tańsze. płyte wziąłbym z nowej serii P5K. obsługują już szyne 1333MHz, chociaż też nie do końca wiem po co komu to, i mają podobne ceny co P5B. zasilacz 400W może być troche za mało, z tego co pamiętam to GF8800 potrzebuje dodatkowego zasilania. obudowa jak najbardziej właściwa :P monitor też według mnie spoko. sam mam LG i jestem bardzo zadowolony. LG ma bardzo fajne warunki gwarancji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 procesor straci połowę swej wartości w pół roku albo szybciej. lepiej dorzuć tą kasę do większego monitora... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti Napisano 23 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2007 master a powiedz co nie straci:) ? 1000 zl za taki procek to mysle ze nie tak duzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 no właśnie stracił z 1800 :P byłbyś 8 stów do tyłu. generalnie części poniżej 1000 plnów tracą na wartości znacznie wolniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 inwestowanie w komputer jest stratą czasu i pieniedzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti Napisano 23 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2007 dzieki hindus;) masz racje. zostane przy moim P3 600, 256ramu:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 generalnie części poniżej 1000 plnów tracą na wartości znacznie wolniej. Racja, dlatego nie warto kupować nowego komputera. Jak ktoś myśli o wymianie kompa, najlepiej kupować używanego 3-4 letniego. Wetdy nie traci na wartości tak szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti Napisano 23 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2007 ale co mi po tym ze nie bedzie cena spadac tak szybko skoro ja teraz potrzebuje jak najmocniejszy sprzet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 Racja, dlatego nie warto kupować nowego komputera. Jak ktoś myśli o wymianie kompa, najlepiej kupować używanego 3-4 letniego. Wetdy nie traci na wartości tak szybko. wystarczy kupować części ze średniej półki :P choć fakt że taki 4 letni straci maksymalnie 2 stówy na wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 Kupujmy antyki, te z wiekiem drożeją;D Oj, Panowie, Panowie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 nie ma co oszczedzac i plakac i ze wydalem wiecej, potrzebuje to kupuje i tak zalowac nie bedzie bo pewnie lekko Ci pociagnie wszystko przez najblizsze kilka lat;) na swoim antyku p4 2.8 jade juz 3ci rok i nie ma rzeczy ktorej bym nie zrobil szybko ;) oprocz wlosow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti Napisano 23 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2007 swieta racja KLICEK nie ma co oszczedzac:) to jak bedzie z tym kompem:)? Pomoze mi ktos skonfigurowac to porzadnie? Jaka pamniec RAM wybrac? 800 czy 6cosmhz;)? no chcialbym brac jak najszybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 według mnie 677MHz bo nikt nie może wyjasnić co daje 800MHz, no i przyrost wydajności jest relatywnie niski w stosunku do ceny. procesor ten co wybrałeś, tylko błagam poczekaj aż w twoim sklepie będzie kosztował te 1000 zł ;], w sumie wyżej Ci konfiguracje już napisałem. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 gdybym sobie składał rakiete to wziałbym wolny ram 533- 677 ale za to duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzo go :) tak z 8 giksa by tak na poczatek bylo ok :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti Napisano 23 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2007 siakas mala roznica cenowa miedzy nimi jest mowie o dual 2x2gb http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2/PDP_Patriot/Signature_Line_Dual_Channel/katalog,kat,5458/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sisio Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 Gdyby ktoś był zainteresowany - fajna promocja na Quad Core: http://www.agito.pl/product/40909?cid=2 1099 zamiast 1800 cośtam, z pewnością dość powoli będzie tracił na wartości :) S. PS. Komputronik robi się coraz dziwniejszym sklepem. Wczoraj ten sam Quad Core kosztował u nich też coś około 1000 (promocja), a dziś znowu 1800 (podobno też w promocji, ale chyba trochę słabszej). Dziwne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 Może ja postaram się wyjaśnić czemu przydają się szybsze pamięci. Gdy pamięci chodzą synchronicznie z magistralą to jest fajnie. Gdy chodzą asynchronicznie to kontroler ma nieco utrudnione zadanie wymiany danych pomiędzy prockiem i RAMem. Jeśli chcemy kupić jakiś C2D, który pracuje na FSB 266 MHz, to synchronicznie pracować będą pamięci 533MHz. Jeśli będziemy sobie chcieli podkręcić FSB do np. 333 MHz, to przydadzą się już pamięci 667MHz, etc. Bawiąc się w bardzo wysokie OC (i tylko wtedy) pamięci 533 mogą zwyczajnie nie dać rady. Taka sytuacja jest raczej skrajnością, ale wciąż możliwa. Jeśli natomiast nie chcecie się zbytnio bawić w podkręcanie to nie ma faktycznie potrzeby inwestowania w szybkie pamięci bo przyrost mocy jest pomijalnie mały. Z drugiej strony, żeby zapakować np. 8GB to nie wiem co by trzeba zrobić... Liczyć LC z 20000 subdivs w flythrough? :p p.s. Nowa cena Q6600 jest świetna. Sam spodziewałem się czegoś ok. 1300 pln i jestem teraz pozytywnie zaskoczony :) Teraz tylko wcisnąć komuś starego athlona X2 i kupić za niego procka ^_^. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2/PDP_Patriot/Extreme_Performance/PDP_Patriot_Dual_LLK_2x_2GB_DDR2_667MHz/pelny,id,42645/ znalazłem takie coś. ja bym brał te kostki ;] arevulopapo: sposób na zapchanie 8GB ramu jest całkiem prosty. mianowicie spróbuj wyrenderować trawniczek o powierzchni 100x100 m. trawa robiona particlami. po próbach wyszło, że 300x5 (źdźbła w grupie) tyś particli starcza na 100m2. a więc takich emiterów masz 100 :P zapewniam zapchasz każdą ilość ramu :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 p.s. Nowa cena Q6600 jest świetna. Sam spodziewałem się czegoś ok. 1300 pln i jestem teraz pozytywnie zaskoczony Teraz tylko wcisnąć komuś starego athlona X2 i kupić za niego procka ^_^. yy chyba raczej jedną trzynastą procka :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 Nie no, planuję sprzedać cały zestaw. Dołożę ze stówkę, dwie i będzie :) @chudy: takich cudów jeszcze nie robiłem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 Takie cudaki bym brał: http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2/PDP_Patriot/Signature_Line_Dual_Channel/PDP_Patriot_Dual_2x_1GB_DDR2_800_MHz_CL5/pelny,id,29782/ http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asus/Socket_775/chipsety_z_rodziny_Intel_P35/Asus_P5KC_Intel_P35/pelny,id,41447/ A ten GF8800GTS, to imo przesada, 8600GTS spokojnie do wszystkiego (grania też) styknie. Nie ma sensu aż tyle kasy wydawać. Ah, czy Seagate dalej są takie nieciekawe jak jeszcze parę miesięcy temu przypadkiem? Wydaje mi się, że WD wciąż jest lepszym wyborem. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 Niewiem Czy Wiecie Ale Cztery Redzenie - Q6600 Sa Juz Na Komputroniku Za 1100zl;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 Trzeba poczekać aż będą za 900zł na allegro i wtedy można kupować. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti Napisano 23 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2007 ktory Ram lepiej brac? dual ddr czy np2x1gb RA- mam taka karte w pracy jak zoaczylem co ona potrafi to az sie za glowe zlapalem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti Napisano 24 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2007 no to takie cos teraz wybralem. taki zestaw mi raczej pasuje;) Wiec moicie co jjeszcze ewentualnie zmienic. I biore:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi