igor_wsc Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Witam, jestem tutaj nowy na imię mam Igor. od niedawna zainspirowany praca jednego gościa w 3dsm, postanowiłem tez zacząć próbować. Niestety kompletnie nie wiem o co chodzi w programie, czarna magia. dodam ze pracowałem już w programach graficznych typu Photoshop i wszystko kumałem(chociaż na początku tez nie) nigdzie nie mogę znaleźć żadnego manualna po polsku, a wszystkie toturiale(nawet te najłatwiejsze jakby sie wydawało np. ucho od szklanki mnie nie tyle ze przerastają co nie mogę znaleźć żadnej opcji opisanej w tam tut.) dlatego jestem zmuszony zapytać tutaj. znacie coś co pomógłby mi opanować program, cokolwiek byle po polsku, lub w postaci video czy prezentacji. bo suchy Text( no polisch) i ewentualne obrazki które nie pokazują wszystkiego nic mi nie mówią. Dodam jeszcze ze chciałbym wykonać trójwymiarowy projekt drążka do podciągania takiego jak w linku: http://www.ecentrum.kelton.pl/produkt.php/1/5/17 a później kolejno: http://www.ecentrum.kelton.pl/produkt.php/1/4/14 oraz http://www.ecentrum.kelton.pl/produkt.php/1/4/16 Mam taka wersje programu: Autodesk 3ds Max 8. Nie wyzywajcie obrazu ale naprawdę jestem początkujący lamus:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 poszukaj na forum, jest dzial video tutorials, poza tym na max3d.pl jest dzial tutoriale takie banalne jak i trudniejsze :) zawsze cos dla siebie znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 help -> tutorials ->wszystkie po kolei. pół roku i jesteś PRO :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor_wsc Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 na max3d.pl wlasnie ze patrzylem i nic nie rozumiem, na forum tez wszystko jest dla troche bardziej zaawansowanych niz ja. a co do help/tutrials to jest po angielsku... niestety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 uuu to bedzie naprawde ciezko, wlasnej inwencji moze, a poza tym nie mysl ze wszystko bedziesz mial podane na tacy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor_wsc Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 nie no nie przesadzajmy. wystarczy mi prosty manual krok po kroczku jak zrobić coś skomplikowanego..... hmmm nasuwa sie pytanie dlaczego na początek coś trudnego.... ponoć najlepiej sie uczyć pływać rzucając sie na głęboką wodę. rozumiecie mnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 he chyba nie w przypadku grafiki 3d, wiekszosc osob ktore zaczynaja pprzygode z 3d i wybieraja trudne modele lub sceny szybko sie zniechecaja, kurde poszukaj na max3d w tutorialach tam wszystko jest np modelowanie ksiazki albo jaskini na poczatek dobre aby poznac podstawowe funkcje max`a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Jak myślisz, ile ludziom tu obecnym zajeła nauka 3D? Bo nie były to dni ani nawet tygodnie.... Niestety to nie jest photoshop gdzie wszystko można bez problemu wydedukować i nawet żaden manual nie jest potrzebny, 3D to hardcore. Od razu lojalnie uprzedzam że bez znajomości angielskiego będzie bardzo ciężko. Niestety pozostaje wziąść się do nauki języka, walczyć ze słownikiem i próbować, próbować i jeszcze raz próbować. Jak już raz znajdziesz jakąś funkcje to ją zapamiętasz i będziesz wiedział gdzie siedzi. Cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor_wsc Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 spójrz tutaj: http://www.max3d.pl/tut.php?id=297 ja nawet tego nie umiem bo nie wiem jak zrobić krok pierwszy czyli tego co jest na obrazku;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 ucho od szklanki mnie nie tyle ze przerastają co nie mogę znaleźć żadnej opcji opisanej w tam tut.) dlatego jestem zmuszony zapytać tutaj. Najwyraźniej za mało szukałeś potrzebnych opcji. Nawet jeśli nie znasz angielskiego, wystarczy w wyszukiawarce w helpie wpisać nazwę narzędzia. Pojawi się jego opis z którego można wykoncypować, gdzie się owe narzędzie znajduje. Spróbuj te: http://www.max3d.pl/tut.php?id=208 http://www.max3d.pl/tut.php?id=4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor_wsc Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 no właśnie ap ropo opcji help. u mnie obojętnie na co kliknę w helpie to nic sie nie pojawia;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor_wsc Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 właśnie ap ropo opcji help. u mnie jak kliknę obojętnie na co w menu help to nic sie nie pojawia. resetowałem program kompa i nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evarcha Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 mozna wszystkie helpy i tutki ściagnąć osobno z oficjalnej strony autodesk... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 ciezko ci rozkinic maxa? umiesz photoshopa? naucz sie tak photoshopa zeby robic nim 2D symulujace 3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor_wsc Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 właśnie ap ropo opcji help. u mnie jak kliknę obojętnie na co w menu help to nic sie nie pojawia. resetowałem program kompa i nic ps. jak to wykonac: "Stosujemy w tej chwili modyfikację Free Form Deformation 2x2. Wybieramy dwa zewnętrzne punkty kontrolne (Control Points) i przesuwamy je ostrożnie w lewo"?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?p=474023#post474023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor_wsc Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 sorki za powtórzone wiadomości ale mój net nie działa tak jak powinien i nie pokazało mi ze dodało wiadomość. jeśli można to usuńcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evarcha Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 musisz zapoznać się z interfacem i narzędziami to podstawa, za chwilę bedziesz się pytał jak uaktywnić punkty kontrolne tego modyfikatora i tak w nieskonczoność, aż zbudujemy za ciebie ten model... troche wysiłku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor_wsc Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 no wlasciwie to doszedlem do teo jak to zrobic, i wlasnie stanolem na tych punktach kontrolnych. ale o tym juz nie napisalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 wpisz w helpie FDD i powinny wyskoczyć ci porady dotyczące tego modyfikatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor_wsc Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 szkoda ze nie czytales od poczatku co napisalem. nie mam helpu;] wiec nie mam gdzie wpisac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evarcha Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 ściągnij wszystko co jest ramce i zainstaluj http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/index?siteID=123112&id=6837309&linkID=9241175 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor_wsc Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 Volume 1 (33 MB) Volume 2 (37 MB) Volume 3 (26 MB) te trzy tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 on poprostu nie ma helpa w maxie wiec nie mozze tego sprawdzic, ale tez doczepiles sie tego uchwytu i o podstawy FDD pytasz, wiadomo ze kazdy zaczac od czegos musi ale od samego interface, postaw boxa i ponakladaj rozne modyfikatory, powoli wszystko rob zeby zapamietac co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor_wsc Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 wlasnie to robie czekajac na odpowiedzi;d to jak ustawic te pkt kontrolne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evarcha Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 nie zaczekaj cos zmienili, bo to są PDF a powinny być gdzieś pliki instalacyjne z helpami i tutkami, tak żebyś miał je w maksie... zaraz ci znajdę jak nie to ściagaj te PDF edit tylko to ściagnij 3dsMax 9 Ext 1 Replacement 3dsmax.chm File Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor_wsc Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 ok, widze ten napis control pints i nie wiem co dalej;/ klikam kombinuje i nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 szkoda ze nie czytales od poczatku co napisalem. nie mam helpu;] wiec nie mam gdzie wpisac. szkoda, że nie zajrzałeś do linka który Ci podałem kilka postów wyżej. radze przejrzeć FAQ forum zanim zadasz kolejne kłopotliwe pytanie. tak samo jak zapoznanie się z regulaminem dotyczącym zadawania takich pytań. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor_wsc Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 nowidzisz akurat zajzalem do linka i nic nie pomogl. evarcha sciagam, dzieki obadam i powiem co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 heh. tam w tym linku masz podane linki do ściągnięcia plików helpa do 3ds max. nic wiecej ci nie potrzeba. a jeśli nadal masz kłopot z FDD to użyj google i wyszukaj sobie jakiegoś poradnika jak tego modyfikatora używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor_wsc Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 z tego co ja tam widzialem to jeden link nie dzialal inny byl do 3dsm 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 bo autodesk po wydaniu nowszej wersji programu kasuje starsze wersje z servera. poza tym pomiędzy maxem 8 a 9 na tym poziomie nie ma żadnych róznic więc zassij wersję pod 9 i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor_wsc Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 szukalem na tej stronie i nie moge znalezc, chyba jestem jakis ciemny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 wchodzisz na stronę którą tam podałem, potem szukasz czegoś takiego jak: 3ds Max User Reference nastepnie szukasz jakiegoś linku (z reguły są one wyróżnione innym kolorem niż reezta tekstu) i znajdujesz tekst: 3ds Max 9 User Reference Online Help jak na niego klikniesz zassiesz ten plik: http://images.autodesk.com/adsk/files/3ds_max_9_user_reference.exe Bardziej łopatologicznie nie umiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Chyba nic z tego nie bęzie. Zajmij się łowieniem rybek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evarcha Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 tu masz do MAX8 http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/item?siteID=123112&id=8177392 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor_wsc Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 dzieki chlopaki zawsze mam trudne poczatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 Stary zainwestuj sobie w jakąś książkę, 3ds max 8 biblia, lub 3ds max 5 projekty i rozwiązania. Książki po polsku, z obrazkami i płytkami CD/DVD, więc wszystko dokładnie wybadasz. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor_wsc Napisano 4 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2007 wlasciwie to nie jest glupi pomysl, ale teraz jestem kompletnie splukany bo wszystkie oszczednosci wydalem na uzadzanie silowni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 No to kupa:/ na jedną książkę wydasz 150pln, na drugą chyba 99pln ale się opłaca:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sisio Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 [OT] O, wystarczy jeden topic i już 18 postów nabitych. Sprytnie, igor_wsc, sprytnie :) S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor_wsc Napisano 5 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 5 Lipiec 2007 tak a co mi po postach? jak chcesz to moge nowe konto zalozyc i miec zero a to z ktorego teraz pisze oddac tobie. chcesz? a co do 3d to juz lepiej. wiezoweiec, stol i tarcze hamulcowa zrobilem:D jeszcze troche, no moze troche wiecej nauki i bede probowal jakis samochod(ale i tak mi sie nie uda) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eustach Napisano 5 Lipiec 2007 Share Napisano 5 Lipiec 2007 Konto to mu niepotrzebne bo ma więcej postów ;p, ja jak zaczynałem to klikałem co popadnie i patrzyłem co się stanie :), dopiero potem zacząłem robić tutki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 5 Lipiec 2007 Share Napisano 5 Lipiec 2007 jak chcesz to moge nowe konto zalozyc i miec zero Nie możesz. Z pewnością znasz regulamin tego forum, w przeciwnym razie przecież nie pisałbyś tu :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sisio Napisano 5 Lipiec 2007 Share Napisano 5 Lipiec 2007 Oj, nawet sobie pożartować nie można...ale żeby znowu nie robić offtopa... Pozostali forumowicze słusznie prawią - nic nie zastąpi Ci doświadczenia nabytego drogą wieeelu prób i błędów. Nic nie zastąpi też dużej doży samozaparcia, niezbędnej do przebrnięcia przez początkowe frustracje i napady zniechęcenia. Ja na ten przykład kilkukrotnie byłem o krok od rozpieprzenia komputera na drobne, kiedy coś mi nie wychodziło, ale jakoś się udało tego nie zrobić. Teraz rzeźbienie grafiki to prawie zawsze czysta przyjemność. Wracając do tematu - moim zdaniem nie warto pytać o każdą pierdołę, bo ludzie szybko, ehem, mogą się stać mało przychylni...później ciężko będzie podbudować nadwątlony PR. S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kannu Napisano 6 Lipiec 2007 Share Napisano 6 Lipiec 2007 serwus :) a moze ktos mi podać bezpośredniego linka do triala maxa 9 64 bitowego z autodesku ? kurcze, po prostu nie moge znalezc, a wiem ze ktos kiedys dawal :9 pomożecie ? pozdrawiam bardzo :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sisio Napisano 7 Lipiec 2007 Share Napisano 7 Lipiec 2007 Prosiem: http://www.soft32.com/download/63-129655-1/3dsmax9Trialx64.exe Enjoy :) S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kannu Napisano 7 Lipiec 2007 Share Napisano 7 Lipiec 2007 serwws :) wielkie dzieki Sisio ! co prawda nie widze tam informacji, zeby to była instalka na 64 bity, ale ściągam :) dzieki bardzo :) ! pozdrawiam i zycze powodzenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kannu Napisano 9 Lipiec 2007 Share Napisano 9 Lipiec 2007 eeee, to nie jest wersja 64 bitowa, tylko zwykłą 32 :(( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 9 Lipiec 2007 Share Napisano 9 Lipiec 2007 eee... http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/index?siteID=123112&id=5972446 ja stąd pobierałem triala 64-bit i jest to na 100% 64-bit :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi