Napisano 25 Sierpień 200717 l Witam! Z okazji 2 rocznicy rozpoczęcia przygody z grafiką 3D trzeba zrobić jakiś nowy model:) Jednak tym razem nie jest to niemiecki samolot z II wojny światowej ale włoski samochód z 1934 roku i to na dodatek wyścigowy. Coś na początek: I tu mam problem bo nie mam zdjęcia koła od strony wewnętrznej i nie wiem jak dokładnie wygląda ten cały mechanizm skręcania i hamowania:( Niby coś mam i jak będzie trzeba to cos wymyśle ale nie lubie robić 'na czuja'. Pozdrawiam!
Napisano 25 Sierpień 200717 l narazie ładnie ale pokaż jakieś referki żeby było z czym porównac. Pozdrawiam
Napisano 26 Sierpień 200717 l Autor Zawsze te siatki i siatki:P A co do referek to właśnie sie okazało że miałem olbrzymie szczeście bo 3 dzni temu ściągnąłem ze strony ze 20 dobrych zdjeć i właśnie przeczytałem ze facet zamknął strone:D Ale coś tak jest: http://www.atspeedimages.com/csrg2003/bugatti_type_59_left_front_end.jpg http://www.atspeedimages.com/csrg2003/bugatti_type_59_rear.jpg http://www.atspeedimages.com/csrg2003/bugatti_type_59_left_side.jpg http://www.atspeedimages.com/csrg2003/bugatti_type_59_left_side_details.jpg Pozdrawiam!
Napisano 26 Sierpień 200717 l Autor Co tak nic nie mówicie, komentujcie:P Wydziergałem sobie taką siatke, troche meczące ale warto było mysle:) Pozdrawiam!
Napisano 26 Sierpień 200717 l fajna fura ;0 szkoda ze zaczales od "dupy" strony ;) bo teraz nie ma co komentowac :D super detalik ;)
Napisano 26 Sierpień 200717 l nie podoba mi się, za szczegółowo, zbyt ładny detal, zbyt piękny model nie nie, nie podoba się
Napisano 26 Sierpień 200717 l Autor nielot, to jak by było od twarzy strony w takim razie:P Piksar-to chyba komplement?:D Mały up na zakończenie dnia:
Napisano 26 Sierpień 200717 l Lecz się chłopie :P Masz zwyrodnienie-nad dokładności :P Bardzo godny modeling, oby tak dalej.
Napisano 27 Sierpień 200717 l fiu fiu fiu, no ładne cacko :-) Bardzo ładny detalik, wiem że utrzymasz, wiec nie piszę "oby tak dalej" Fajna siateczka
Napisano 27 Sierpień 200717 l Fiul ditejl ;) Ladnie bardzo :] uzwyasz ms ?? bo jak ja bralem sie za rame i wszystko inne to sie balem ze komp mi sie skonczy :/
Napisano 29 Sierpień 200717 l Autor E tam dornier:P przy samolotach sie nie można wykazać w modelowaniu:P Używam ms ale na razie wszystko jest ok, nie na darmo kupowałem nowego kompa z 4GB ramu:) I apdejt, namęczyłem sie nad tą maską trzeba przyznąć:P I siatka bez ms: Pozdrawiam i zachęcam do komentowania:)
Napisano 30 Sierpień 200717 l upierdliwa robota te skrzela co? wiem cos o tym:) ale najgorsze masz juz za soba chyba...czekam na więcej.
Napisano 30 Sierpień 200717 l Piękny modelling, tylko górne rogi maski z przodu chyba troszeczkę odstają do góry:D
Napisano 30 Sierpień 200717 l Śliczna maszyna, jedna z najładniejszych w historii. Model będzie mam nadzieje jakościowo jak zwykle. Z tym że ja nie zwykłem pisać niekonstruktywnych postów :). No to zacznijmy od tego co na pierwszy rzut oka jest bardzo niedobrze ;). "Skrzela" na bokach maski. Dolny rząd powinien być wyższy niż górny i wchodzic do srodka a nie na zewnątrz. Liczba skrzeli za duża "wzdłużnie". Maska cos nie teges z propocjami - długość/tapernig w kierunku obudowy chłodnicy.
Napisano 30 Sierpień 200717 l Autor AAAAAAA!!!!! Jak mogłem tego nie zauważyć;( Eh, jak ja to teraz poprawie... dobra nie bede sie użalał, trzeba coś z tym zrobić bo na takie uchybienie nie moge sobie pozwolić:P Nie wiem o co chodzi z tymi proporcjami, dla mnie wszystko jest ok.
Napisano 31 Sierpień 200717 l ale siatka :D niestety pokrywa silnika nie schodzi sie dobrze z przednia czescia karoserii
Napisano 31 Sierpień 200717 l Nie wiem o co chodzi z tymi proporcjami, dla mnie wszystko jest ok. Może kamera przekłamuje w perspektywie...
Napisano 1 Wrzesień 200717 l Autor Maska poprawiona. Nie mogłem sie powstrzymać:P Być może jest to wielka kupa, ja tam sie nie znam na lakierach i w ogóle na materiałach ale mi sie podoba:D Jeszcze gdzieniegdzie są nierówności ale nie na długo;> Pozdrawiam!
Napisano 1 Wrzesień 200717 l Genialnie to wygląda, dobry detal ale ten lakeir chyba zbyt mocno się błyszczy:)
Napisano 1 Wrzesień 200717 l chrom za ciemny Janek..a lakier mi sie podoba..nie słuchaj tych malkontentów zmanierowanych! jak qba!:D
Napisano 2 Wrzesień 200717 l Autor Dzieki. Artur-nie trafiłeś, mental:D Ale właśnie zmieniłem na vraya, co o tym sadzicie, mi sie bardziej podoba:
Napisano 2 Wrzesień 200717 l Dobrze - to znowu będe upierdliwy - kolor lakieru niedobry :). Na pewno nie metalik. Troche ciemniejszy. W latach 30tych lakiery nie były jeszcze tak wypasione jak obecnie.
Napisano 2 Wrzesień 200717 l Autor No i dobrze, trzeba być upierdliwymi, po to jest forum:) Ale kolor mi sie wydaje dobry, 90% egzemplarzy które widziałem taki mają. Może faktycznie zbyt odpicowany, nie wiem jakie wtedy mieli. EDIT: Zapomniałem zapytać co znaczy ta tajemnicza ćma?
Napisano 2 Wrzesień 200717 l Z farbami bugatti są spore problemy - zmieniali je w okresie międzywojennym - lakiery były coraz ciemnejsze. Model który wybrałeś był malowany czymś zbliżonym do współczesnego Bugatti Light Blue - RGB: 9, 116, 173. Chociaż mozna nieco podkręcić jeszcze niebieskie tony. Prawidłowa farba to RAL 5119, niestety nie mam jej w tablicach którymi dysponuje. Chyba tylko Testors produkuje farbe modelarską o zbliżonym odcieniu. ćma to chyba że ciemno na scenie... Edit: Acha - szkoda że nie type 35. Imho jeszcze ładniejsze było... Ale to dobrze w sumie, będzie coś do zrobienia na przyszłość :)
Napisano 2 Wrzesień 200717 l Autor Hynol-poprawie kolor przy następnym upadacie, szkoda że lakier nie może być taki metalik bo mi sie podoba bardzo:P Miło że jest ktoś kto sie zna na rzeczy:)
Napisano 2 Wrzesień 200717 l Powiem jedno. Zajebiście. Inspirujesz mnie do dalszej pracy nad moim zabytkiem :D więc Dzięki
Napisano 3 Wrzesień 200717 l Janek..nie za rachityczne te szprychy? rób rób...tak sobie narzekam....:)
Napisano 3 Wrzesień 200717 l Pieknie Ci to wychodzi. Odrazu mógłbyś dawać siateczke, chociaz jeden rzut. Pieknie, podziwiam. Pozdrawiam. Przemek
Napisano 3 Wrzesień 200717 l Ten stozek ze szkrychami wystaje u Ciebie za felge czy nie ? pozatym opona wydaje sie byc zbyt wysoka
Napisano 3 Wrzesień 200717 l Autor Dzieki. lukos86-zawsze do usług:) Sprawę szprych już sobie wyjaśniliśmy, są dobre:) Stożek nie wystaje, wystaje tylko ta nakrętka na końcu czyli jest dobrze. Opona robiona według planów, nie dam głowy ale chyba tez jest ok. Zmieniłem lakier według zaleceń Hynola
Napisano 3 Wrzesień 200717 l zdaje mi sie ze za slabo wystaje http://images.businessweek.com/ss/06/01/hottest_vintage/image/bugatti_type_59_supercharge.jpg
Napisano 3 Wrzesień 200717 l jak dla mnie lepiej ale hynol miał na mysli tez ze zbyt duzy odblask ma ten lakierek...moze zbluruj go odrobinke..zeby nie wyglądał jak lakier AD 2007 :)
Napisano 4 Wrzesień 200717 l True. Jeszcze upewnie się że kolor jest ok, bo coś troszke za jasno chyba - pomaluje próbnik farbą i zrobie skan - będzie dokładnie to co być powinno.
Napisano 7 Wrzesień 200717 l Autor Szkoła sie zaczęła i i praca sie kończy;/ Felgi faktycznie trzeba chyba poprawić. Lakier mi sie taki podoba, nie chce go zmieniać ale chyba trzeba będzie:( Mały up żeby nie było, wiem że nie jest to zbyt fajne ale raczej będzie mało widoczne:P Pozdrawiam!