Napisano 3 Wrzesień 200717 l Znów coś poprzestawiałem :) I stało mi się coś takiego... Normalnie w viewporcie mam tak: Ale gdy chce obrócić/przesunąć/zbliżyć widok to dzieje się coś takiego: Jak zrobić, żeby nie robiły się te głupie Bounting Box?
Napisano 3 Wrzesień 200717 l Trudne to jest dopiero popatrzenie na FAQ... http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=21722
Napisano 14 Grudzień 200717 l po ustawieniu blueprintow w viewportach front, top i left niewidze tekstur ktore wstawilem tylko same plane-y. co robie źle?
Napisano 14 Grudzień 200717 l jak ktos jeszcze raz zalozy taki temat osobiscie dam +b ;) a za dopisanie się do tego? :P
Napisano 17 Grudzień 200717 l 3dsmax ultimate guide na youtube, to robil kolo z tego forum, pozdrawiam
Napisano 3 Wrzesień 200816 l ...a żeby zlikwidować boxowe zaznaczenie wokół obiektu, które mnie osobiście bardzo irytuje, a niestety jest defualtowo w nowej scenie w kazdym widoku, należy wybrac: customize -> viewport configuration -> use selection brackets
Napisano 3 Wrzesień 200816 l ...a żeby zlikwidować boxowe zaznaczenie wokół obiektu, które mnie osobiście bardzo irytuje, a niestety jest defualtowo w nowej scenie w kazdym widoku, należy wybrac: customize -> viewport configuration -> use selection brackets W skrocie, nasisnac "j" :)
Napisano 6 Wrzesień 200816 l A nie można takich wątków automatycznie usuwać? Boże broń. Dzięki temu wątkowi ocalał mój monitor ;-) Kombinowałem z ułożeniem siatki "pelt" i widocznie coś kliknąłem tak skutecznie, że za cholerę nie mogłem dojść do standardowych ustawień. Jestem świeżym użytkownikiem max'a więc takie rady są dla mnie bardzo cenne, a forum po to jest, aby pomagać użytkownikom o różnym poziomie wiedzy i zaawansowania. PS Witam wszystkich i mam nadzieję pozostać tu na dłużej. Howgh!
Napisano 6 Wrzesień 200816 l A nie można takich wątków automatycznie usuwać? Boże broń. Dzięki temu wątkowi ocalał mój monitor ;-) Kombinowałem z ułożeniem siatki "pelt" i widocznie coś kliknąłem tak skutecznie, że za cholerę nie mogłem dojść do standardowych ustawień. Jestem świeżym użytkownikiem max'a więc takie rady są dla mnie bardzo cenne, a forum po to jest, aby pomagać użytkownikom o różnym poziomie wiedzy i zaawansowania. PS Witam wszystkich i mam nadzieję pozostać tu na dłużej. Howgh!
Napisano 6 Wrzesień 200816 l Boże broń. Dzięki temu wątkowi ocalał mój monitor ;-) Kombinowałem z ułożeniem siatki "pelt" i widocznie coś kliknąłem tak skutecznie, że za cholerę nie mogłem dojść do standardowych ustawień. Jestem świeżym użytkownikiem max'a więc takie rady są dla mnie bardzo cenne, a forum po to jest, aby pomagać użytkownikom o różnym poziomie wiedzy i zaawansowania. PS Witam wszystkich i mam nadzieję pozostać tu na dłużej. Howgh! Jako "świeży użytkownik maxa" powinieneś przeczytać najpierw nasze FAQ dotyczące tego programu. Czytałeś? O tyle dobrze, że nie założyłeś osobnego wątku z twoim problemem, tylko ten znalazłeś. I bardzo dobrze. FAQ raczej nie jest przeznaczone dla zaawansowanych użytkowników, tylko właśnie dla nowicjuszy. Powinno być pierwszym miejscem, gdzie zaglądają na forum. Pozdrawiam i życzę sukcesów w dziedzinie CG. ;)
Napisano 6 Wrzesień 200816 l Boże broń. Dzięki temu wątkowi ocalał mój monitor ;-) Kombinowałem z ułożeniem siatki "pelt" i widocznie coś kliknąłem tak skutecznie, że za cholerę nie mogłem dojść do standardowych ustawień. Jestem świeżym użytkownikiem max'a więc takie rady są dla mnie bardzo cenne, a forum po to jest, aby pomagać użytkownikom o różnym poziomie wiedzy i zaawansowania. PS Witam wszystkich i mam nadzieję pozostać tu na dłużej. Howgh! Jako "świeży użytkownik maxa" powinieneś przeczytać najpierw nasze FAQ dotyczące tego programu. Czytałeś? O tyle dobrze, że nie założyłeś osobnego wątku z twoim problemem, tylko ten znalazłeś. I bardzo dobrze. FAQ raczej nie jest przeznaczone dla zaawansowanych użytkowników, tylko właśnie dla nowicjuszy. Powinno być pierwszym miejscem, gdzie zaglądają na forum. Pozdrawiam i życzę sukcesów w dziedzinie CG. ;)
Napisano 24 Luty 200916 l dobra, to ja dorzuce swoje 3 grosze. Otóż przy pracy w maxie ustawiam sobie zawsze w viewport configuration layouta innego niż ten podstawowy (powiedzmy że 3 okeinka po lewej i jedno duże perspective), ale za każdym włączeniem programu od nowa wraca mi do tego samego pdst. layoutu. Da sie jakoś ustawić domyślny przy każdym włączeniu?
Napisano 25 Luty 200916 l polon dzieki za reklame ;) i na prawde ludzie FAQ FAQ to nie jest fakju tylko efejkju czylu frequently asked questions (najczęściej zadawane pytania) :D a co ciekawe w takich wątkach jak ten to najszybciej sie robi ruch i najszybciej znika link do UGT3DSM w ogole to mozecie ten link podpiac do FAQ :) bo rozwiazuje dwa najczestsze problemy ktore maja jednopostowcy albo zrobić jakieś autoreply ;D Edytowane 25 Luty 200916 l przez kamil.ochel
Napisano 25 Luty 200916 l więc jak z tym layout'em? a, i gdzie się ustawia domyślną scieżkę (na stałe) gdzie ma max mi prace zapisywać (bo nie chce żeby było na c, w folderach programu, tylko np. na d:/dokumenty)
Napisano 25 Luty 200916 l eeeee no - bez jaj panowie - przecież to na zdrowy rozsądek się w 15 sek znajduje :( customize -> configure user paths
Napisano 25 Luty 200916 l a jak chcesz zapisac swoja scene to File>save as.... Tak na przyszlość wyprzedzam kolejne pytanie.
Napisano 25 Luty 200916 l a jak się pudełko robi? nie no bez takich, ludzie xD poprostu pierwszy raz wogóle program na oczy widze Edytowane 25 Luty 200916 l przez comander_barnik
Napisano 25 Luty 200916 l mało masz helpa, manuali, tutoriali, faqusów, forów (szczególnie watków na tym naszym) filmow na YT? :D
Napisano 26 Luty 200916 l wiesz pytał sie o to czego nie znalazłem dotąd, ale grunt że juz wiem, pzdr.
Napisano 26 Luty 200916 l Nie wiem czemu wszystkich tak irytuje ten post, przecież każdy kiedyś zaczynał i mało umiał :).
Napisano 26 Luty 200916 l nie bylbym taki poirytowany gdyby nie błąd w pisowni (bounDing box a nie bounTing) i to "CZYTAC!". To takie nie miłe, jakbyśmy byli kretynami i sami nie umieli kliknąć w wątek :) a poza tym yo myślę że trzeba zrobić jakieś info przy rejestracji typu takie FAQ przed regulaminem
Napisano 26 Luty 200916 l Nie wiem czemu wszystkich tak irytuje ten post, przecież każdy kiedyś zaczynał i mało umiał :). Swięta racja, wreszcie zrozumienie dla nowicjuszy Maxa. A co do nazw to zgadzam sie. Jak sie namnoży tych POMÓŻCIEE!!! CZYTAĆ! i RATUJCIE LUDZIE!!!, to aż sie nie chce od samego patrzenie wchodzić na wątek. pzdr.