Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Znów coś poprzestawiałem :) I stało mi się coś takiego...

Normalnie w viewporcie mam tak:

85601633ho6.jpg

Ale gdy chce obrócić/przesunąć/zbliżyć widok to dzieje się coś takiego:

50776555qz6.th.jpg

Jak zrobić, żeby nie robiły się te głupie Bounting Box?

• Odpowiedzi 25
  • Wyświetleń 27,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

po ustawieniu blueprintow w viewportach front, top i left niewidze tekstur ktore wstawilem tylko same plane-y. co robie źle?

Napisano

3dsmax ultimate guide na youtube, to robil kolo z tego forum, pozdrawiam

Napisano

...a żeby zlikwidować boxowe zaznaczenie wokół obiektu, które mnie osobiście bardzo irytuje, a niestety jest defualtowo w nowej scenie w kazdym widoku, należy wybrac:

customize -> viewport configuration -> use selection brackets

Napisano
...a żeby zlikwidować boxowe zaznaczenie wokół obiektu, które mnie osobiście bardzo irytuje, a niestety jest defualtowo w nowej scenie w kazdym widoku, należy wybrac:

customize -> viewport configuration -> use selection brackets

W skrocie, nasisnac "j" :)

Napisano
A nie można takich wątków automatycznie usuwać?

Boże broń. Dzięki temu wątkowi ocalał mój monitor ;-) Kombinowałem z ułożeniem siatki "pelt" i widocznie coś kliknąłem tak skutecznie, że za cholerę nie mogłem dojść do standardowych ustawień.

Jestem świeżym użytkownikiem max'a więc takie rady są dla mnie bardzo cenne, a forum po to jest, aby pomagać użytkownikom o różnym poziomie wiedzy i zaawansowania.

PS Witam wszystkich i mam nadzieję pozostać tu na dłużej. Howgh!

Napisano
A nie można takich wątków automatycznie usuwać?

Boże broń. Dzięki temu wątkowi ocalał mój monitor ;-) Kombinowałem z ułożeniem siatki "pelt" i widocznie coś kliknąłem tak skutecznie, że za cholerę nie mogłem dojść do standardowych ustawień.

Jestem świeżym użytkownikiem max'a więc takie rady są dla mnie bardzo cenne, a forum po to jest, aby pomagać użytkownikom o różnym poziomie wiedzy i zaawansowania.

Napisano

Jako "świeży użytkownik maxa" powinieneś przeczytać najpierw nasze FAQ dotyczące tego programu. Czytałeś? O tyle dobrze, że nie założyłeś osobnego wątku z twoim problemem, tylko ten znalazłeś. I bardzo dobrze.

FAQ raczej nie jest przeznaczone dla zaawansowanych użytkowników, tylko właśnie dla nowicjuszy. Powinno być pierwszym miejscem, gdzie zaglądają na forum.

Pozdrawiam i życzę sukcesów w dziedzinie CG. ;)

Napisano

Jako "świeży użytkownik maxa" powinieneś przeczytać najpierw nasze FAQ dotyczące tego programu. Czytałeś? O tyle dobrze, że nie założyłeś osobnego wątku z twoim problemem, tylko ten znalazłeś. I bardzo dobrze.

FAQ raczej nie jest przeznaczone dla zaawansowanych użytkowników, tylko właśnie dla nowicjuszy. Powinno być pierwszym miejscem, gdzie zaglądają na forum.

Pozdrawiam i życzę sukcesów w dziedzinie CG. ;)

Napisano

dobra, to ja dorzuce swoje 3 grosze. Otóż przy pracy w maxie ustawiam sobie zawsze w viewport configuration layouta innego niż ten podstawowy (powiedzmy że 3 okeinka po lewej i jedno duże perspective), ale za każdym włączeniem programu od nowa wraca mi do tego samego pdst. layoutu. Da sie jakoś ustawić domyślny przy każdym włączeniu?

Napisano

polon dzieki za reklame ;)

i na prawde ludzie FAQ FAQ to nie jest fakju tylko efejkju czylu frequently asked questions (najczęściej zadawane pytania) :D

a co ciekawe w takich wątkach jak ten to najszybciej sie robi ruch i najszybciej znika

link do UGT3DSM

w ogole to mozecie ten link podpiac do FAQ :) bo rozwiazuje dwa najczestsze problemy ktore maja jednopostowcy albo zrobić jakieś autoreply ;D

Edytowane przez kamil.ochel

Napisano

więc jak z tym layout'em?

a, i gdzie się ustawia domyślną scieżkę (na stałe) gdzie ma max mi prace zapisywać (bo nie chce żeby było na c, w folderach programu, tylko np. na d:/dokumenty)

Napisano

eeeee no - bez jaj panowie - przecież to na zdrowy rozsądek się w 15 sek znajduje :(

customize -> configure user paths

Napisano

a jak chcesz zapisac swoja scene to File>save as....

Tak na przyszlość wyprzedzam kolejne pytanie.

Napisano

a jak się pudełko robi?

nie no bez takich, ludzie xD

poprostu pierwszy raz wogóle program na oczy widze

Edytowane przez comander_barnik

Napisano

Nie wiem czemu wszystkich tak irytuje ten post, przecież każdy kiedyś zaczynał i mało umiał :).

Napisano

nie bylbym taki poirytowany gdyby nie błąd w pisowni (bounDing box a nie bounTing) i to "CZYTAC!". To takie nie miłe, jakbyśmy byli kretynami i sami nie umieli kliknąć w wątek :) a poza tym yo myślę że trzeba zrobić jakieś info przy rejestracji typu takie FAQ przed regulaminem

Napisano
Nie wiem czemu wszystkich tak irytuje ten post, przecież każdy kiedyś zaczynał i mało umiał :).

Swięta racja, wreszcie zrozumienie dla nowicjuszy Maxa. A co do nazw to zgadzam sie. Jak sie namnoży tych POMÓŻCIEE!!! CZYTAĆ! i RATUJCIE LUDZIE!!!, to aż sie nie chce od samego patrzenie wchodzić na wątek.

pzdr.

• KLICEK unpinned this temat