Napisano 2 Grudzie艅 200717 l serwus :) testowa艂 kto艣te phenomy ? podobno dopiero te procki maj膮by膰 prawdziwie 4-rdzeniowe, a nie fejkowane, jak to jest w przypadku quad贸w. Quady chodz膮 pieknie, ale sie zastanawiam nad phenomem, bo je艣li by艂by nawet por贸wnywalny pr臋dko艣ciowo i wydajno艣ciowo , to jest ta艅szy. Widze w opisach 偶e ma j膮k膮艣 masakrycznie szybsz膮 od dwurdzeniowych AMD szyne. czy to mo偶liwe ? Skoro to takie pierwsze "prawdziwe " 4 rdzenie, to chyba powinien by膰 baaaardzo szybki ? I jak sie ma taki phenom ( taktowany 4 x 2200), do dwurdzeniowego amd 6000? bardzo zaciekawiony- kanula procesula. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 2 Grudzie艅 200717 l Udalo mi sie cos takiego w sieci znalezc. Generalnie bez rewelacji niestety jesli chodzi o rendering :( Na ile sa to pewne dane nie wiadomo, jednak nawet jesli sie nie pokrywaja w 100% to watpie aby Phenom byl w stanie dogonic Q6600. 聽 Tak czy inaczej niech lepiej AMD zacznie walczyc, czym bardziej Intel jest silniejszy tym sie robi nieciekawie dla nas. Jesli jeden zostanie na tym polu to niestety nie bedzie zbyt ciekawie. Wieksze ceny, slabsze wydajnosciowo procki, mniejszy postep techniczny itp. 聽 聽
Napisano 2 Grudzie艅 200717 l Autor serwus :) Rascal, dzieki za wykresy. Jeden z nich jest zapisem testu wykonanego na 32 bitowej vi艣cie. Niez艂y pomys艂 , zeby 64 bitowe probi testowa膰 na 32 bitowym systemie :D . Jeszcze ciekaw膮 spraw膮 bedzie podkr臋calno艣c Phenoma :). pozdrawiam i 偶ycze powodzenia :)
Napisano 2 Grudzie艅 200717 l Udalo mi sie cos takiego w sieci znalezc. Generalnie bez rewelacji niestety jesli chodzi o rendering :( Na ile sa to pewne dane nie wiadomo, jednak nawet jesli sie nie pokrywaja w 100% to watpie aby Phenom byl w stanie dogonic Q6600.聽 Tak czy inaczej niech lepiej AMD zacznie walczyc, czym bardziej Intel jest silniejszy tym sie robi nieciekawie dla nas. Jesli jeden zostanie na tym polu to niestety nie bedzie zbyt ciekawie. Wieksze ceny, slabsze wydajnosciowo procki, mniejszy postep techniczny itp. 聽 聽 聽 z tego co slyszalem to amd jest utrzymywane przez intela zaprzyjaznionego z nvidia tylko dla tego zeby nie dostali kar (procent od sprzedazy) za monopolizm, procki robia gorsze i tyle, pozostaje tylko kwestia ceny co jest zasadnicza sprawa przy budowie renderfarm, jezeli chcesz procka do desktopa to bierz intela q6600 (tylko z dobrej serii) i krec ile sie da, nic sie na to nie poradzi 聽 pozdro
Napisano 2 Grudzie艅 200717 l utrzymywane w jakim sensie? daja im kase? z drugiej strony, zabawne jest, ze chipsety intela sa pod cross fire, a nie sli :)
Napisano 2 Grudzie艅 200717 l Z tego co widze na tych wykresach, to najmocniejszy phenom niewiele ust臋puje q6600, ale intel ju偶 wprowadza penryny, wi臋c znowu ucieka wydajno艣ci膮 amd - czyli wszystko b臋dzie zale偶a艂o od cen... 聽 z tego co slyszalem to amd jest utrzymywane przez intela zaprzyjaznionego z nvidia tylko dla tego zeby nie dostali kar (procent od sprzedazy) Co艣 mi si臋 to nieprawdopodobne wydaje, je艣li tak, to dlaczego amd w tym roku przynios艂o ogromne straty ? http://kopalniawiedzy.pl/wiadomosc_2393.html 聽 a co do samych procesor贸w: http://www.idg.pl/news/131685.html
Napisano 2 Grudzie艅 200717 l Z tego co widze na tych wykresach, to najmocniejszy phenom niewiele ust臋puje q6600, ale intel ju偶 wprowadza penryny, wi臋c znowu ucieka wydajno艣ci膮 amd - czyli wszystko b臋dzie zale偶a艂o od cen...聽 聽 Co艣 mi si臋 to nieprawdopodobne wydaje, je艣li tak, to dlaczego amd w tym roku przynios艂o ogromne straty ? http://kopalniawiedzy.pl/wiadomosc_2393.html 聽 a co do samych procesor贸w: http://www.idg.pl/news/131685.html 聽 bo po co sobie intel ma odbierac klijentow, utrzymuje amd na granicy bankructwa, moze kase, moze jakas technologie podrzuca,sory za off-topa. a jeszcze pamietacie taki slynny artukul o tymczasowym zaiweszeniu broni miedzy amd i intelem ;)
Napisano 2 Grudzie艅 200717 l jaki艣 czas temu by艂 news 偶e co艣 ponad 6% AMD kupi艂o Abu Dabi (to te pa艅stwo do kt贸rego Garfield poczt膮 lotnicz膮 wysy艂a艂 Odiego :D) i powodem tego raczej nie by艂a dobra sytuacja finansowa AMD :/ 聽 ja tam czekam na Intelowskie 4 rdzeniowe peryny dla mas(czyt. w normalnej cenie :)) jest jeszcze troch臋 czasu to mo偶e uda mi si臋 kas臋 uzbiera膰 :) jak si臋 na 艣wi臋ta i sylwka nie sp艂uka doszcz臋tnie :D 聽 cheers!
Napisano 2 Grudzie艅 200717 l AFAIK nie b臋dzie takiego;) Dopiero Nehalem b臋dzie mia艂 8 rdzeni. A do tego co艣 w rodzaju hyperthreading, co da nam 16 w膮tk贸w w jednym procesorze. Przynajmniej tak wynika z materia艂贸w kt贸re przedstawi艂 intel na swojej roadmapie procesor贸w.
Napisano 2 Grudzie艅 200717 l bo po co sobie intel ma odbierac klijentow, utrzymuje amd na granicy bankructwa, moze kase, moze jakas technologie podrzuca,sory za off-topa. a jeszcze pamietacie taki slynny artukul o tymczasowym zaiweszeniu broni miedzy amd i intelem ;) Ja jeszcze to poci膮gne, bo nie zgadza si臋 to z moj膮 logik膮: jaki intel jeste艣 technologicznie do przodu nad amd (sprzedajemy por贸wnywalny, troche lepszy strz臋t, a co艣 nowego trzymamy cicho w laboratoriach) i dop贸ki nasz konkurent nas nie dogoni, to eksploatujemy to co mamy do oporu (nie ma kasy na badania - zysk ro艣nie), jak nas amd dogania, to wypuszczamy kolejn膮 generacje, wydajemy kase na badania a obecn膮 technologie znowu ekspoloatujemy i tak w k贸艂ko... 聽 a podrzucaj膮c amd nasz膮 technologie / kase (w sumie to samo, bo pr臋dzej dojd膮 to naszego poziomu) strzelamy sobie w noge, bo znowu musimy uruchomi膰 kase na badania, na modyfikacje fabryk (migracja kolejno na 65 i 45 nm) itd. 聽 a rzeczywi艣cie b臋d膮c do przodu, to mog膮 utrzymywa膰 amd na granicy op艂acalno艣ci podnosz膮c ceny swoich procesor贸w 聽 podobno dopiero te procki maj膮by膰 prawdziwie 4-rdzeniowe, a nie fejkowane tu te偶 si臋 przyczepi臋, bo te 4 rdzenie nie s膮 fejkowane, tylko nie maj膮 wsp贸艂dzielonej pami臋ci, fejkowane 2 rdzenie to s膮 w np p4 (hyper threading)
Napisano 2 Grudzie艅 200717 l Autor serwus :) fejkowane cztery rdzenie oznaczaj膮 , 偶e dee facto mamy do czynienia z dwoma dwurdzeniowcami w jednej obudowie. I nikt tego nie ukrywa - taka jest budowa quad贸w intela. To w艂asnie s膮 fejkowane, czyli nie do ko艅ca prawdziwe cztery rdzenie. Mo偶e sobie ktos kupic tego Phenoma i potestowa膰 ? - bo mi sie nie chce ryzykowa膰 :D hehhe pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 2 Grudzie艅 200717 l jak dla mnie to zadne fake skoro de facto s膮 4 rdzenie.. czy 4 pojedynbcze czy 2 podwojne jakie to maznaczenie? nie wnikam w sprawy techniczne jakl podzialy pamieci itp ale tak cyz inaczej to jest 4 rdzenie wiec nie ma w tym fejka
Napisano 2 Grudzie艅 200717 l Ma znaczenie, natywne 4 rdzenie maj膮 wieksz膮 wydajno艣膰 ni偶 2x2. Obecne c2q s膮 do艣膰 mocno ograniczane przez przepustowo艣膰 i op贸藕nienia wynikaj膮ce przez ich w膮skie gard艂o - wymian臋 danych id膮c膮 przez FSB.
Napisano 2 Grudzie艅 200717 l streaker- tez sie nie zgodze, w ten sposob to intel tez daje kase amd tylko w inny sposob a dodatkowo traci klientow , W biznesie imho priorytetem jest marka, w ten sposob co opisujesz czesc osob ma amdki i czesc intele, a tak to wszyscy praktycznie maja intele, wszyscy je chwala i polecaja, a amd jest gdzies z boku na pulkach w sklepie i nikt praktycznie nimi sie nie interesuje. nawet jakby amd ukradl jakas technologie 10x lepsza niz intel to i tak czesc osob zostanie przy intelech. 聽 oczywisice to sa domysly i czysto hipotetyczne podejzenia :) pozdro
Napisano 2 Grudzie艅 200717 l kozioo zwyk艂uy user nie wnika w takie sprawy. nie wazne w jakiej tevchnologi itp ale w q6600 ma te 4 rdzenie... moze to fejk mioze nie ale ma zysk z tego
Napisano 2 Grudzie艅 200717 l kannu, C2Q s膮 tak samo czterordzeniowe jak dwurdzeniowe s膮 Athlony X2 i Pentium D. Ale czy struktura wewn臋trzna procesora jest taka wa偶na, skoro nie wp艂ywa na wydajno艣膰? Bo z test贸w wynika 偶e te nowinki AMD nie da艂y rady prze艣cign膮膰 konkurencyjnych modeli. Gdy wysz艂y Athlony X2 to by艂y przynajmniej mocniejsze ni偶 Pentium D, a teraz 艣wie偶y towarek AMD jest s艂abszy ni偶, niezbyt ju偶 艣wie偶y, chip Intela (o Penrynach ju偶 nie m贸wi膮c). IMO AMD przybieg艂o na met臋 o jedno okr膮偶enie p贸藕niej ni偶 Intel i dop贸ki nie wymy艣l膮 czego艣 naprawd臋 nowatorskiego to nie odzyskaj膮 pozycji kt贸r膮 stracili za spraw膮 C2D.
Napisano 2 Grudzie艅 200717 l BLADE, czy my jeste艣my zwyk艂ymi userami? Zwyk艂y user nie wykorzystuje w 99% czasu nawet jednego rdzenia, chyba 偶e lubi gra膰. Jak ju偶 si臋 wdajemy w dyskusje techniczne, to nie sprowadzajmy tego do poziomu sekretarek kt贸re uk艂adaj膮 pasjansa:P
Napisano 2 Grudzie艅 200717 l Moje cztery rdzenie sie dzis wyraznie nudza, obciazenie praktycznie 0% zwolinily do 1.5 GHz a w okolicach proca wieje chlodem, klimat iscie podbiegunowy :)
Napisano 2 Grudzie艅 200717 l k艂贸tnia o to kt贸ry procesor jest 4-rdzeniowy a ktory 2x2rdzeniowy jest niepotrzebna imo;) Bo jak ja bede mial procesor jednordzeniowy co w benchamrku w maxie wyciaga 10 pkt a ktos bedzie miala quada co wyciaga 5 pkt to kto kupi quada?:D 聽 a co do phenoma... wypada s艂abo i tyle... poczekajmy na rozne wersje tego procesora, za 3-4 miesiace bedzie mozna ocenia膰 (k艂贸cic sie;)) 聽 pozdrawiam 聽 ps. ja mam jeden rdze艅;) a jakby byly cztery to by sie na 100% nie nudzily;))
Napisano 2 Grudzie艅 200717 l Podobno Phenom boryka sie z problemami pewnego bledu ktory obniza wydajnosc o max. 10% nowe BIOS'y w drodze.
Napisano 3 Grudzie艅 200717 l Autor serwus :) W roku 2010 b臋d膮 wprowadzone 32-rdzeinowe intele. B臋d膮 sie sk艂ada艂y z 8 w臋z艂贸w po 4 rdzenie. B臋dzie ciekawie :) pozdrawiam i 偶ycze powodzenia :)
Napisano 9 Luty 200817 l serwus :) W roku 2010 b臋d膮 wprowadzone 32-rdzeinowe intele. B臋d膮 sie sk艂ada艂y z 8 w臋z艂贸w po 4 rdzenie. B臋dzie ciekawie :) pozdrawiam i 偶ycze powodzenia :) 聽 narazie to sprzet wyprzedza software... co z tego ze sie przescigaja w tych procach jak i tak winxp dalej moze obsluzyc max 8 procow... 聽 kolejny przyklad... 聽 ktora giera ciagnie dual core ? odpalilem ostatnio STALKERA na dualku i rejestrowalem podczas gry obciazenie procesora... tzw d... pracuje na jednym jajcu... a przeciez gra jest nowa... 聽 聽 etc. etc.
Napisano 9 Luty 200817 l pracuje na jednym jajcu... a przeciez gra jest nowa... A no bo nie wszystkie rzeczy mo偶na liczy膰 wielow膮tkowo, niekt贸re operacje musz膮 by膰 liczone liniowo i w艂a艣nie gry s膮 do tego dobrym przyk艂adem. Mo偶e by膰 tak, 偶e jedno j膮dro obs艂uguje rozgrywke a drugie wspomaga grafike, ale na pewno dwoma nie obs艂u偶ysz rozgrywki... W艂a艣ciwie jak wymy艣lisz algorytm, kt贸ry to robi to mo偶esz liczy膰 na miejsce w historii i poka藕n膮 sumke na koncie :) 聽 narazie to sprzet wyprzedza software... Zainstaluj sobie viste, to ci ka偶dy zas贸b zje :P A tak powa偶nie, to w 3d i og贸lnie grafice to ka偶da moc si臋 przyda... a windows nie wykorzystuje takiej ilo艣ci procesor贸w ? Bogu dzi臋ki, 偶e windows to nie jedyny system operacyjny jaki istnieje...
Napisano 9 Luty 200817 l Z艂oooooooo ciekawe teorie, to z czego si臋 sk艂ada taki Lost Planet (to gra), kt贸ry wykorzystuje cztery rdzenie?
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto