Napisano 30 Marzec 200816 l Witam Robie na uczelnie model budynku i postanowilem ze wresxcie cos wrzuce na forum. Tak to wyglada obecnie : a tu poczatki: Z czasem bedzie tego wiecej.
Napisano 30 Marzec 200816 l Mam wrażenie że te szlaczki mają zły rozmiar, u ciebie na dole są cienkie i duże, u góry cienkie i małe, jakoś chyba proporcje zachwiane. Policz ile ich jest na zdjęciu i zrób podobną ilość. Chyba powinny mieć mniej więcej wymiary cegły.
Napisano 30 Marzec 200816 l Autor Budynek zostal zinwentaryzowany przez biuro arch. To sa elewacje ktore mi sluza za blueprinty, robie wszystko wg nich co o mm :
Napisano 30 Marzec 200816 l Masz tylko takie małe? Bo jeśli tak, to właśnie przy ozdóbkach nie kierowałabym się tymi blueprintami, ponieważ na nich ozdóbki naniesione są być może tylko symbolicznie i kreślarz nie przejmował się wymiarami ani ilością. O to mi chodzi (patrz załącznik): u ciebie naliczyłam tego 16, na zdjęciu 11. Dotyczy to też innych ozdóbek, chociażby tych krzyżyków nad tym co zaznaczyłam, u ciebie jest za dużo.
Napisano 31 Marzec 200816 l Autor te elewacje sa robione w cadzie wiec wektorowka. To jest projekt tylko na zaliczenie przedmiotu wiec nie bede za bardzo sie mieszal w takei szczegoliki ale naprawde dziekuje za slowa krytyki z Twojej strony :) Bede sie trzymal bardziej tego co mam w cadzie zrobione poniewaz mysze jeszcze zaaranzowac wnetrze, zmienic elewacje itp. Troche wiecej roboty niz samo modelowanie ogolnie. A wiec tak jak mowilem bede sie trzymal blueprintow a zdjecia mam tylko zeby ewentualne braki w ogolnej bryle budynku poprawiac i/lub zobaczyc to czego na elewacjach nie ma, np ksztalt schodow. Dzieki Ania :)
Napisano 1 Kwiecień 200816 l Autor Dzisiejsze wypociny: i cos ze swiatelkiem: i male pytanko: Jak sie wstawia w glownym oknie podforum obrazki?(attached image)
Napisano 1 Kwiecień 200816 l wchodzisz do pierwszego posta > EDIT > GO ADVENCED > ZARZADZAJ MiniATURKAMI i wstawiasz tam :)
Napisano 2 Kwiecień 200816 l mi by się nie chciało bawić z takimi szczegulikami :PP także oceniam dobrze Twój wysiłek :) chociaż praca i tak na dziś jest dobrze zaautomatyzowana :) ale to i tak godaziny pracy :)) nie wiem czemu ale cokół strasznie wysoki ;/ tak lipnie :PP a okna na nim z jednej strony niżej a z innej wyzej... nawet jeśli z blueprointów tak są lipnie ustawione to możesz to zrobić zawsze estetyczniej :) chyba, że to masz zrobić super dokładnie i na tym zarobić... ;|
Napisano 2 Kwiecień 200816 l Autor Pablo: Dawniej to byl posterunek policji, teraz bede zagospodarowywal ten budynek na siedzibe AlmiDecor Matrixus17: cokol na 0,5 metra, bede sie trzymal blueprintow gdyz biuro arch. chcialoby ode mnie ten model odkupic potem :) Update:
Napisano 2 Kwiecień 200816 l Autor 3ds max 2008 x64 + vray 1.5 R4 x64 QMC/Lanczos + IM/LC no i jakis podstawowy VraySun
Napisano 2 Kwiecień 200816 l model zacny..jeszcze żeby tex i render był taki to było by już bardzo zacnie :) Pozdrawiam
Napisano 2 Kwiecień 200816 l Mam nadzieje że jak skończysz to to będzie wyglądać jak na zdjęciu z 1 posta ;))
Napisano 2 Kwiecień 200816 l Autor Mozna zawsze udoskonalic projekt;) np jakies swiatelka na elewacji, zdobienia itp
Napisano 2 Kwiecień 200816 l Autor uporzadkowalem bryle dachu i dodalem lukarny oraz kominy . Nie zgadzaja sie z oryginalem ale z inwentaryzacja tak wiec zostawie je tak jak sa:
Napisano 4 Kwiecień 200816 l Autor Upload: dolozylem schody z dwoch stron, orynnowanie, poprawilem lukarny i inne kosmetyczne rzeczy. Jeszcze tylko dachowki, okna, drzwi, barierki, chyba brakuje jakiegos gzymsika i zabieram sie do teksturowania :)
Napisano 5 Kwiecień 200816 l No ! No ! No ! nieźle Panie Bracie, dołóż tylko tex i bedzie spoko. Bardzo fajnie się ogląda. Czekam na następne renderki.
Napisano 5 Kwiecień 200816 l Autor Ok dzieki za komentarze, ale piszcie jak cos wam nei bedzie pasowac prosze. Ostatni obrazek clay, nastepne beda juz z teksturami:
Napisano 5 Kwiecień 200816 l Autor Cos na szybko, prosze o komentarze bo nie jestem do konca przekonany czy dobre materialy mam co do kolorystyki to myse ze pasuje do oryginalu :
Napisano 5 Kwiecień 200816 l bardzo fajnie wyszło :D ja niemam zastrzezem moze jakbys jakis zoom zrobil pzdr
Napisano 5 Kwiecień 200816 l Tak się jakoś to wszystko pozlewało. Bez materiałów budynek wyglądał jakoś tak bardziej "plastycznie". Nie wiem czy nie za drobna ta cegła. Pokombinuj coś z mapą dirt. Ona Ci trochę wydobędzie detale i przy okazji pobrudzi budynek.
Napisano 5 Kwiecień 200816 l Napisz mi prosze ustawienia dla światła w tej scence, bardzo ładnie to wygląda.
Napisano 5 Kwiecień 200816 l Autor pionix: cegla jest ok, zwymiarowana co do mm ;) Rzeczywiscie m isie wydawqalo ze cos jest nei tak, nigdy nie uzywalem dirtu. Dysponujesz jakims tutorialem do tego? godzio: polaczenie http://www.aversis.be/tutorials/vray/essential_gamma_01.htm i http://evermotion.org/index.php?unfold_exclusive=112&unfold=exclusive
Napisano 5 Kwiecień 200816 l co do tutoriala o przybrudzaczu to nie wiem czy masz konto na smcars.net ale tutaj jest link :) http://www.smcars.net/forums/tutorials/23786-vray-how-dirt-up-your-model.html
Napisano 16 Czerwiec 200816 l Autor Wznawiam temat Pobawilem sie cegla, nie wiem czy dobrze wyszlo. W kazdym badz razie jest tam dirt tak jak mi doradziliscie. Moglby mi ktos napisac jakies ustawienia dla vraysun + sky ale niekoniecznie te z evermotion ;) i jeszce jedno, bo wydaje mi sie ze ten budynek wyglada zbyt kanciasto w detalach, jest jakis sposob zeby zaokraglic krawedzie, nie chodzi mi tutaj o zastosowanie chamfer. z gory dzieki Edytowane 16 Czerwiec 200816 l przez Koyot
Napisano 17 Czerwiec 200816 l Prawa rynna wtapia się jakby w budynek. Cegła jest chyba za mała i nie pasuje mi ta barierka po lewej, wyraźnie odstaje od budynku. Kadr taki już będzie? Może dasz jakąś zieleń w dole? ;)
Napisano 17 Czerwiec 200816 l Autor cegla wymierzona co do cm, barierki ustawione wg inwentaryzacji. Na razie bawie sie oswietleniem, szukam jakiegos ciekawego, no i pracuje nad materialami. Kadr naturalnie ze bedzie inny i doloze zielen, chodniki, trawniki itp gdyz budynek stoi na obrzezach parku, a po drugiej stronie jest budowane centrum handlowe, wiec tez go uwzglednie jakos. Macie jakis tutorial z ustawieniami dla vray sun + hdri?, jesli tak to bardzo bym prosil o podanie linka :)