SBT77 Napisano 10 Lipiec 2010 Share Napisano 10 Lipiec 2010 Dwie różne, bo to dylemat: efekt końcowy vs umiejętność malowania - do nauki chyba lepiej koncentrować się na budowaniu umiejętności, do portfolio albo dla wydawcy koncentrować na efekcie końcowym. Chyba że nauka dotyczy miksowania tekstur, bo to też wypada umieć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager212 Napisano 10 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 10 Lipiec 2010 Święte słowa :) Zgadzam się w 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 10 Lipiec 2010 Share Napisano 10 Lipiec 2010 Jedne z zacniejszych landszaftow i envirow wogole. Gratuluje poziomu i nie przestawajs ie rozwijac, kiedys bedziesz elita polskiej sceny 2d CG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KhazadThard Napisano 10 Lipiec 2010 Share Napisano 10 Lipiec 2010 swietny klimat i pomysly na te krajobrazy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Gurgul Napisano 10 Lipiec 2010 Share Napisano 10 Lipiec 2010 Super prace, motyw z kamienną głową Człowieka - Gacka, bezcenny :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pabulo Napisano 11 Lipiec 2010 Share Napisano 11 Lipiec 2010 bardzo fajnie przestrzeń światło... niektóre naprawde chwytają za jaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager212 Napisano 11 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 11 Lipiec 2010 dzieki, ponizej takie szybkie doodle ludków - oczywiście jakakolwiek anatomia u mnie lezy i kwiczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emmilius Napisano 11 Lipiec 2010 Share Napisano 11 Lipiec 2010 Flowe alien =] hehe, i ten andżel też fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek_ Napisano 12 Lipiec 2010 Share Napisano 12 Lipiec 2010 radyjko rządzi :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager212 Napisano 13 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 13 Lipiec 2010 (edytowane) taki troche fanart EDIT: dodałem pare drobnych detali Edytowane 13 Lipiec 2010 przez voyager212 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 13 Lipiec 2010 Share Napisano 13 Lipiec 2010 fajny łogiń ale wogole nie oddziałuje na dżedaja ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager212 Napisano 13 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 13 Lipiec 2010 (edytowane) bo dżedaj jest fajerpruf :D EDIT: ok, podjarałem się i podjarałem dżedajowi płaszcz. Edytowane 13 Lipiec 2010 przez voyager212 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotcore Napisano 13 Lipiec 2010 Share Napisano 13 Lipiec 2010 zaskoczyłeś mnie... bardzo fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager212 Napisano 13 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 13 Lipiec 2010 Rotcore - dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Gurgul Napisano 13 Lipiec 2010 Share Napisano 13 Lipiec 2010 Scena robi wrażenie - od razu widać, że szykuje się epic duel :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 Wow, super! Tylko gdzie rancorn ma ogon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager212 Napisano 14 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2010 Jedidan12 - o k**a. jak mogłem o nim zapomnieć... ok, może mu go jeszcze domaluje, ale jak na razie to załóżmy, że to rancor weteran i stracił ogon podczas próby zjedzenia poprzedniego Jedi. xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager212 Napisano 19 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager212 Napisano 21 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2010 randomowy speed, 20 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager212 Napisano 2 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaVirr Napisano 2 Sierpień 2010 Share Napisano 2 Sierpień 2010 Ten ostatni jest według mnie mega konkretny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager212 Napisano 2 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2010 To raczej taki speed przed spaniem, w kazdym razie dzieki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misha81 Napisano 2 Sierpień 2010 Share Napisano 2 Sierpień 2010 Zgadzam sie z RaVirr'em.... ostatni powala na kolanka... świetna dynamika! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OmeN2501 Napisano 3 Sierpień 2010 Share Napisano 3 Sierpień 2010 (edytowane) Za wysoko w walorze malujesz. Wszystko jest takie jasne przez co brakuje ci skali żeby podkreślić prawdziwe highlighty. Powinieneś mieć naprawdę mało elementów malowanych bardzo jasno i bardzo ciemno, a najwięcej tych pośrednich. Spróbuj malować początkowo z taka jakby obcięta skala waloru od jasno szarego do ciemnoszarego i dopiero na końcu wprowadź biały i czarny do podkreślenia bardziej kontrastowych detali - efekt powinien być przyjemnym zaskoczeniem. Poćwicz trochę a się zdziwisz jak dramatycznie na percepcje bryły wpływają nawet subtelne zmiany waloru ;] Ostatnie kilka pracek bardzo na plus! - Edytowane 3 Sierpień 2010 przez OmeN2501 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tr3buh Napisano 3 Sierpień 2010 Share Napisano 3 Sierpień 2010 Drogi omenie, specjalnie wyczekuje na takie komentarze od Ciebie ;] jak juz sie takowe pojawiaja to jestem szczesliwy jak dziecko :) Dla mnie to jest na wage zlota :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager212 Napisano 3 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2010 Omen2501 - i właśnie takich wskazówek potrzebuje, dzieki :) w sumie ten problem zauważyłem już jakiś czas temu (nawet mój 12 letni brat mi zaczął to wytykać), nie byłem do końca pewny jak z tym walczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager212 Napisano 4 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotcore Napisano 4 Wrzesień 2010 Share Napisano 4 Wrzesień 2010 fajnie dynamicznie się dzieje na tych skałach a taka nudna centralna kompozycja, ehhh... pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager212 Napisano 4 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2010 w sumie jakoś tak miałem to obciąć z lewej, ale w końcu zapomnialem o tym, no i wyszlo nudno troche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAL Napisano 4 Wrzesień 2010 Share Napisano 4 Wrzesień 2010 (edytowane) Wspaniałe prace, trudno je więc, w ogóle skomentować tak by nie piać z zachwytu. Świetne klimaty, widowiskowe wizje, niezły warsztat. O to chodzi. Brawo. Edytowane 4 Wrzesień 2010 przez TAL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SBT77 Napisano 5 Wrzesień 2010 Share Napisano 5 Wrzesień 2010 fajnie dynamicznie się dzieje na tych skałach a taka nudna centralna kompozycja, ehhh... pozdro Zazwyczaj się z Tobą zgadzam Rotcore, jednak tym razem po prostu nie mogę. Nie uważam żeby centralna kompozycja była "nudna". Jest to środek wyrazu, a użyty w świadomy sposób może być potężnym narzędziem wpływu na widza. Faktem jest że z Ameryki płynie do nas często przekaz "nie stosuj centralnej kompozycji". Bez wytłumaczenia "dlaczego", stosowane jako dogmat. Mam tego świadomość, ale zdaję sobie również sprawę z tego, że Amerykanie uwielbiają szufladkować i upraszczać rzeczywistość, a to nie zawsze prowadzi we właściwym kierunku. Mówi się - centralna kompozycja psuję dynamikę obrazu. Okej, ale czy obraz ZAWSZE musi być dynamiczny ? Co jeśli ilustratorowi zależy na pokazaniu monumentalnej siły, mocy, magicznej wyjątkowości jakiegoś zjawiska ? Dlaczego w kościołach (i ogólnie - świątyniach) zazwyczaj ołtarz z jest zwrócony en face, w samym centrum w stosunku do widza ? Przypadek ? O nie... Może niech mówi obraz, niech mówią lepsi ode mnie. Przez niektórych znienawidzeni, ale jednak ikony chwytliwego realizmu fantastycznego, od którego współcześni ilustratorzy wciąż mogą się wiele nauczyć: http://www.siudmak.ovh.org/Siudmak_Podwojne_oblicze_duszy.html http://www.siudmak.ovh.org/Siudmak_Energia.html http://www.siudmak.ovh.org/Siudmak_Materia.html http://www.siudmak.ovh.org/Siudmak_Zawieszone_pola.html http://www.beksinski.ovh.org/Beksinski_10.html http://www.beksinski.ovh.org/Beksinski_13.html http://www.beksinski.ovh.org/Beksinski_17.html http://www.beksinski.ovh.org/Beksinski_7.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emmilius Napisano 5 Wrzesień 2010 Share Napisano 5 Wrzesień 2010 Niby centralna kompozycja jest nudna ale bardzo często stosowana w plakatach czy nawet okładkach różnego rodzaju. Chyba właśnie po to żeby od razu skierować wzrok widza w konkretne miejsce bez doszukiwania się historii w obrazku. Wydaje mi się że nie jest to zła kompozycja tylko po prostu nie zawsze dobrze dobrana. a tutaj mi się nawet podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotcore Napisano 5 Wrzesień 2010 Share Napisano 5 Wrzesień 2010 Dzięki SBT za fajne przykłady... przekaz "nie stosuj centralnej kompozycji" lub też unikaj jej ze względu na to że często dzieli obraz na pół co jest niekorzystne w jej odbiorze i postrzeganiu wyniosłem ze szkoły właściwie... owszem jak widać na przykładach, które zapodałeś, można fajnie ją wykorzystać... może to źle nabyta wiedza, nie wiem, nie zagłębiałem się w to, nie studiowałem tego... post wyżej to tylko moja subiektywna opinia, z którą nikt nie musi się zgodzić (i dobrze bo tworzą się dyskusje :P) Wydaje mi się że nie jest to zła kompozycja tylko po prostu nie zawsze dobrze dobrana. dobre podsumowanie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager212 Napisano 5 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2010 Widzę ze fajna dyskusja sie wywiazała :) Teraz troche mniej wycentrowana kompozycja. Co do tematu tego speeda to nawet nie pytajcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager212 Napisano 10 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tonic Napisano 10 Wrzesień 2010 Share Napisano 10 Wrzesień 2010 Jezus, skala i przestrzeń w większości prac robią mocne wrażenie. Widać, że nie spinasz się przy malowaniu :) I z jakiegoś powodu dynamika skojarzyła mi się z pracami Jima Hatam'y (http://jimhatama.deviantart.com/). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekG Napisano 11 Wrzesień 2010 Share Napisano 11 Wrzesień 2010 ten latający misiek jest świetny. luz luz luz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi