Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

siemka, ostatnio (tj przedwczoraj) cos mnie tknelo i zaczalem sie bawic bipedem, troche obejzalem tutorial biped jump, ale ze bieganie cos mi nie szlo to zrobilem cos wlasnego;)

w sumie jest to moja pierwsza animacja postaci (serio nigdy sie nie bawilem w to:))

glownym zalozeniem bylo utrzymanie plynnosci ruchu i ich naturalnosci, detale troche odstawilem na dalszy plan puki co bo po co bawic sie w detale jak sie postac rusza jak mlot.

mam nadzieje ze udalo mi sie uzyskac odpowiedni efekt, wszelka krytyka mile widziana;D

http://vimeo.com/1744374

• Odpowiedzi 22
  • Wyświetleń 3,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

fajnie wyglada _ jest kilka miejsc gdzie jest gorzej itd ale ogolnie jak na pierwsza animacje to bardzo duzo tam rzeczy na plus \ ;)

pozdro

Napisano

Podpisuję się pod Kusenagim. Posiedź trochę nad jakimiś momentami zatrzymań ciała, nabrania rozpędu do ruchu... Na razie tam jest za dużo gładkości w tych ruchach...

Edytowane przez Shogun 3D

Napisano

Dobrze wykonane, a do poprawy może nawet bardziej do urozmaicenia tak jak wyżej.

Pozdrawiam

P.S. Offtopic -widziałem na skałkach jak ludzie pomykają to wiele się nie różni. W jednym podejściu potrafią płynnie, i o wiele szybciej myk, myk, myk...

Napisano

no jak na pierwszą animację to wyszło na prawdę fajnie - można jeszcze dodać trochę dynamiki i niektóre ruchy bardziej zblendować, ale najważniejsze że czuć masę posaci. Kamerka delikatnie fajnie pracuje - animatorzy powstawajcie powstawajcie kraj was potrzebuje:):):):)

Napisano

cos mi sie wierzyc nie chce ze to pierwsza animacja. Albo robiles 100% roto albo jestes cudowne dziecko. Wyglada to bardzo przyzwoicie. podstawowe ruchy sie kleja. najgorzej jest w momentach pomiedzy "glownymi akcjami". duzy brak to "overlaping action" i wygaszania pędu. Takze prawie nigdy nie stosujesz "overshooting". Ciezko jest mi dokladnie powiedziec o konkretnych miejcach bo nie moge scrubbowac animacji "frame by frame" ani nie dodales numeracji klatek.

Przepraszam za wtracenia okreslen po angielsku ale prawde mowiac nie uzywam czesto polskiego jezeli chodzi o sama animacje.

Napisano

Witaj wujku ;) Całkiem przyzwoicie Ci to wyszło :) Momentami coś nie gra, ale jak na pierwszą animę to bardzo pro :)

Napisano
  • Autor

hehe dzieki za odpowiedzi, serio jest to moja pierwsza animacja postaci:) fakt ze w maxie robie juz sporo czasu pewnie duzo pomogl, ale nigdy sie nie zabieralem za animacje (szczerze mowiac jakakolwiek),

przy tej animce jak juz pisalem sugerowalem sie tekstami zawartymi w tutorialu Qbikster'a (chociaz ich tam bylo jak na lekarstwo:)), reszta tak jakos w sumie z glowy, szkoda ze jest tak malo tutoriali strikte animacyjnych i trzeba duuzo czasu tracic zeby cos zaczelo grac:(.

no a co do samej kamery to bylo jakies 15min heheh, napoczatku chcialem podpiac target kamery do glowy ale zabardzo skakalo to recznie zanimowalem przesuwanie jej z lekkim opoznieniem co do animowanej postaci (zgaduje ze tak jest bardziej "naturalnie")

i co to jest blendowanie?:)

no i overlaping action .. :S no i overshooting

w kazdym badz razie zabieram sie za kolejna krotka animacje bipeda (tym razem juz z rigiem, o ktorym niepowiem, napalowalem sie zeby jako tako siatka sie ruszala) i za pare dni mysle ze juz cos wrzuce:)

Napisano

to znaczy ze masz smykalke do animacji tyle ci powiem.

overlaping action - upraszajac to pewne akcje ktore nachodza na siebie. Np reka dalej sie porsza a nadgarstek juz zaczyna rotowac dłoń. To powoduje ze zawsze sie cos dzieje, i nie ma tgzw martwych punktów.

overshooting jest zwiazane z masa i pędem. jak rzucasz to mimo ze pilka juz wyleciala ci z dloni to reka nadale leci w dol - potrzeba czasu na zwolnienie z tej predkosci. Tak samo jest jak rzucasz calym cialem wspinajac sie. Ludzie to nie roboty i musze wlozyc sporo wysilku w zatrzymanie swojej masy.

Napisano
  • Autor

tutaj kolejny test animki, narazie sam poczatek, ma byc to cos na wzor kolesi co skacza fajnie po dachach itp:)

narazie sie mecze z przejsciem od upadku do 2-3 krokow i przygotowania do kolejnej akcji, moze cos wymodze niedlugo wiecej do tego, narazie 2 sec;D

http://pl.youtube.com/watch?v=AZZEHALCrkY

Napisano

Jak to naprawde jest twoja pierwsza w zyciu animacja postaci (wspinanie) w co szczerze mowiac az lekko powatpiewam ;) to faktycznie jestes chyba genialny. Wogole zauwazylem tutaj na forum, ze to juz ktoras osoba z rzedu ktora jako pierwsza czy druga animacje w zyciu robi cos co zdecydowanie nie wylgada na prace zupelnie zielonego animatora. Musi jakis wysyp sie szykuje ;)

Napisano

no ta ostatnia swietna poza paroma babolami na koncu - tez mi sie nie chce wierzyc ze dopiero zaczynasz animowac ;)

Napisano

no jak tak ci idzie nauka to popracuj jeszcze z 2-3 tygodnie i pewnie dostaniesz gdzies prace jako animator ;)

Napisano

to jest pierwsza jego animacja sam bym taką zrobił mimo ze długo nie siedze przy animacji, a co do twojej animki to jest konkret ale zrób coś z tłem jakims porządnym i efektami atmosferycznymi w tle :)

Edytowane przez eternityox1985

Napisano

Widać po testach, że technicznie już wiesz o co chodzi. A skoro już wiesz co klikać i gdzie i po co, to teraz warto zrobić kilka dobracowanych animek, które pokażą twoje umiejętności w szerszym zakresie - bo szkicujesz bardzo fajnie. Jeszcze wykończenie dobre się przyda, trochę fajnego detalu tu i tam i będzie git :) Możesz wtedy śmiało skleić to w jakieś demko. Trzymam kciuki!

Napisano

fajna ta animka, płynny ruch, wygląda bardzo naturalnie

podoba mi się