Napisano 16 Luty 200916 l Autor odmaszerować! w razie czego w dziale tutoriale 3d umieściłem szybki tutorial, tak żeby było pod ręką.
Napisano 16 Luty 200916 l wielkie dzieki rowniez i mi sie przyda ! :) Rep ! (niestety juz nie moge dac)
Napisano 16 Luty 200916 l "You must spread some Reputation around before giving it to SWRSC again." To jest oszustwo, ja chce wykaz wszystkich przyznawanych pkt. reputacji przezemnie :P
Napisano 16 Luty 200916 l Zainteresowalo mnie to hadeerowanie. W sumie dobre, ja pytałem, dlatego że bardzo chciałem to się nauczyć zrobić. Więc jak, skorzystam z tego kawałka wątku jako materiału do nauki :) . Wolałbym używać direct lighta i HDRI bo V-Ray sun okropnie przejaśnia! I bardzo mi miło ze to trafia na dział z tutorialami. Tylko gdzie to jest bo nie mogę znaleźć. ja w przyszłości jak bede potrzebowal przypomniec to nie będę grzebał w forum szukając tego :) Edytowane 16 Luty 200916 l przez Camel
Napisano 17 Luty 200916 l ten ostatni to tak dziwnie wyszedł, droga niebo fajnie reszta nie bardzo sztucznie i dzięki za tutka rep się należy
Napisano 17 Luty 200916 l La R: heh, dzięki. Co do Mentalowego sun&sky - to chyba koledzy mieli racje, bo jest najprawdę dużo lepsze niż te vRayowe. No ale nie ma co porównywać do HDRI - gdzie masz bardziej zróżnicowane to oświetlenie. Jeśli chodzi o drzewa w tle to większość jest 3D, czasem tylko wklejałem 2D w PSie by wypełnić horyzont, ale to praktycznie malutkie luki, niezauważalne. Fakt nie do zaprzeczenia z tym sunem, nie mniej ja zawsze twardo, że hdrki dają o niebo lepszy efekt :).
Napisano 13 Marzec 200915 l Tak wracając do HDRI to taki myk z photoshopem, który może się przydać przy zaznaczaniu tych jasnych punktów obrazu (zamiast color range) pewnie go znacie, ale warto przypomnieć: Skrót Ctrl + Shift + Alt + ~ -tworzy zaznaczenie na podstawie luminacji (:?) w każdym razie najjaśniejszych punktów obrazu. Wydaje mi się, że to zaznaczenie jest o wiele bardziej "miękkie" niż color range. Można oczywiście kliknąć w któryś z kanałów, ale to robi zaznaczenie ze wszystkich kanałów naraz. Potem tylko Ctrl + J (warstwa przez kopiowanie). Jak jest za ciemno to powielić tą warstwę, jak za jasno to zrobić ten myk z dodaniem maski do warstwy, o której pisałem na początku Twojego wątku. Pozdrawiam i dzięki jeszcze raz za pokazanie jak zrobić HDRI :)
Napisano 13 Marzec 200915 l ten skrót jak zaklęcie runiczne już wygląda - taki długi i zakręcony - ja nie znałem, a przyznam przydatne - dzieki i + reputacja dla Ciebie.