Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Pracuje nad intro do swojego Showreela, który niebawem skończę.

Koncept jest następujący:

- pokazanie karykatury planety w kosmosie, na której wybudowane jest tętniące życiem "miasto". Wszystko w formie karykatury. żeby dokładniej wyjaśnić poniżej dwie inspiracje:

sporej.jpg

simcitysocietiespc.jpg

Chcę pokazać animacje takiej planety jak w Spore na której umieszczę kilkanaście budynków wszelkiej maści. Dodatkowe elementy to:

- roślinność/drzewa

- animowane morze

- ulice z jeżdżącymi pojazdami

- latające samoloty

- animowane chmury

- 1-2 animowane dźwigi budowlane pracujące przy czymś

- kamera prawdopodobnie przeleci przez planetę i się oddali

- na koniec pojawi się logo firmy przed planeta

Wstępnie zacząłem testować scenę, stworzyłem na początek takie coś jako scenę wyjściową, gdzie każdy element bankowo się zmieni (jakość terenu, materiałów etc.):

lumesporekoncept.jpg

Co sądzicie o koncepcie animacji i czy macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam,

SWRSC

• Odpowiedzi 29
  • Wyświetleń 2,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Kapitalny pomysł, już nie moge się doczekć finishu :D. A powiedz mi czy jak ta kamera będzie przez miasto lecieć, to będzie efekt wizualizacji czy taki bardziej ten karykaturowy / bajkowy ? bo Imo fajnie by było jakby z twoich super wizek ta planeta się pokazywała i na odwrót. Taki świat wizualizacji SWRSC ;)

Pozdrawiam i powodzenia.

Napisano

Ja jednak jestem na nie:) Opcja przelotu przez miasto itd. super, ale koncept a la 'mały książę', kosmos, itp. zdecydowanie bym odrzucił próbując nie wykraczać poza warstwę atmosfery;) Jak coś przyjdzie mi do głowy, to podrzucę może jakiegoś pomysła, na razie jakieś zajawki mam tylko;)

Pozdr

Napisano
  • Autor

Tzn musicie to traktować jako intro do animek po części prezentujące logo firmy. W planach jest, że na koniec tej krótkiej animacji będzie "wyjeżdżał" z tyłu planety po okręgu napis "luminance studio".

Rzucajcie pomysły koncepcyjne, będą naprawdę pomocne. Aha - i raczej nie nastawiajcie się na codzienny update, bo mało czasu Świerszczu ma na takie rzeczy :(

Napisano

wszechświatowe tło mogłoby być lepsze albo takie bardziej nierealne skoro tu widzę taki fajny bajkowy glob. ale w sumie pomysł mi się podoba, choć ta "atmosferka" jest trochę dziwna. czekam na ładny update ;) życzę przy tym smakowitej wyobraźni. inspiracja jest wspaniała - jako że Sim City Społeczności - kiedyś byłem od Simsów uzależniony ...

świetnie że dojedzie to wszystko do szczegółów - dawno czekałem na showreela luminance studio.

Napisano

Przy takiej skali jak pokazałeś jak wepchniesz chmury, budynki, samoloty itd. to zrobi się chaos imho. Ja bym jeszcze przemyslał koncepcję.

Napisano
  • Autor

dlatego nie upcham tego dużo by były spore prześwity. Skala budynków / drzewek jest jeszcze do dopracowania. Ale to chyba na późniejszym etapie jak dojdzie więcej elementów.

Test zachowania fog-a kiedy kamera jest przy ziemi:

lumesporekoncept02.jpg

Dopracuje teren, żeby to jakoś wyglądało na zbliżeniach. Budynki będą stać na jakiś parcelach.

Edytowane przez SWRSC

Napisano

SWRSC: Zrobiłbym to na twoim miejscu trochę inaczej. Mianowicie "na warstwach" Czyli kamera jest daleko - widać drzewka zabudowania itd ale b. małe i gęsto. Nagle kamera szybko sie zbliza dochodzi efekt blura czy cos takiego i nagle mamy zblizenie tego tam na dole a tak naprawde osobna scenke / wizke etc. Nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi, ale w ten sposob mozna by uzyskać wrażenie pewnej wielkości tego swiata i fajny efekt, no chyba, że twoja wizja jest inna ale nie odpowiedziałeś mi na mojego 1 posta ;)

Sam bym tak nie potrafił więc tylko sugeruje, bo jeśli zbliżenia mają dokładnie pokazwyać modele itp. które faktycznie są na tej plancie to będzie bardziej zalatywało grą / firmą robiącą gry niż wizki. Takie jest moje zdanie.

Napisano
  • Autor

Nvidia: myślę, że wprowadzenie dwóch scen będzie niepotrzebne. To tylko intro - tutaj odpowiedź na Twoje pytanie: intro do reela/innych animacji, kilkanaście sekund i głównym zamierzeniem nie jest pokazanie budynków lecz ogólna animacja na końcu której wyjedzie zza planety logo luminance studio.

A więc nie będzie takich przejść jak wspomniałeś typu pokazanie budynku na planecie i przejście do normalnej wizualizacji po czym powrót na planetę. Właśnie wtedy zbyt dużo tej "gry" by się przeplatało. Dlatego będzie na samym początku reela i już nigdy nie powróci.

Wpadł mi jeszcze taki pomysł:

Zrobić większy kontrast pomiędzy jasną i ciemną stroną planety i tą ciemną oświetlić lampami ulicznymi + światła w budynkach tak żeby pokazać, że w jednej części planety jest dzień a na drugiej noc. Takie małe i ogólnikowe nawiązanie do nazwy "luminance".

Edytowane przez SWRSC

Napisano
Proponował bym postawić piramidę.

Piramida to mało ambitna rzecz :P

Napisano
Piramida to mało ambitna rzecz :P

myśle że starożytni egipcjanie polemizowali by z tym stwierdzeniem :)

Napisano
myśle że starożytni egipcjanie polemizowali by z tym stwierdzeniem :)

prawda ale nie jesteśmy Egipcjanami :D tylko mieszkańcami wysoce zurbanizowanej Polski. O to polemika czy nie ma czegos w polskim stylu albo choć nowoczesnej architektury ;)

Napisano

Opcja dzień i noc ok, wprowadzi trochę urozmaicenia, tam gdzie dzień mogłyby jechać auta itd, a tam gdzie noc puste uliczki, takie banalne ale chyba tutaj pasuje. Pomyślałbym jeszcze nad tłem bo wydaje mi się że warto by coś tam dodać prócz gwiazd, może inne planety w tle ?

Co do tamtego to rozumiem teraz o co bardziej chodzi, jak krotkie intro to masz racje, wiadomo każdy ma tam jakąś swoją wizje ;) O wykonanie się nie boje :) będę obserwował bo mimo, że gra Spore totalnie nie przypadła mi do gustu, to sam klimat miała fajny i kiedyś chciałem zrobić coś na wzór tego co Ty teraz :)

Napisano

a możeby tak pokazać jedną stronę planety i zasymulować dzień....zmieniające się oświetlenie na planecie? Od światła słonecznego po sztuczne.... Taka animka w przyśpieszonym tempie.

Napisano
  • Autor

nVidia - świetny pomysł z tymi samochodami. W części dziennej życie a w części nocnej pojedyncze samochody. Tło na razie robocze (jakaś teksturka maxowa)

latos - będę wstawiał jedynie to co zostało wykonane komercyjnie w luminance. Tego stylu ni ma w portfolio niestety :(

leniuch - pomyślę. Na razie psuje to założenia przelotu kamery (nie będzie czasu).

Napisano

To niech kamera przelatuje ale przez takie miasto... timelapsed :) ogladnij sobie Barake gdzies mniej wiecej w polowie masz jakis tam nowy jork czy cos to zobaczysz o co mi chodzi :P tylko takie naprawde skumulowane zycie :D

albo zrob jeszcze wiekszy banal i niech sie napis nie wyjezdza tylko niech sie uklada z zapalonych latarn ulicznych i dopiero wtedy opacity napisu od 0 do 100 albo z cieni od jakichs tam budynkow :D

wiem wiem ze rozkazujacy ton ale wpadly mi takie koncepcje to sie musialem podzielic ;)

Napisano

i ja mam pomysł - dookoła wieżowca jakieś fajne budynki ( wille, domki, birowczyki ) ;)

Napisano
  • Autor

kamil.ochel - kurcze, świetny pomysł, żeby zrobić napis ze świateł ulicznych! Tylko cholera ile ja tego musiałbym napakować żeby uzyskać "luminance studio"

timelapsed - sprawdze.

Pana Dunblastera prosze o nie udzielanie się w tym wątku, nie pisanie sms ani mailów do mnie. Po raz kolejny proszę...

Napisano

Pana Dunblastera prosze o nie udzielanie się w tym wątku, nie pisanie sms ani mailów do mnie. Po raz kolejny proszę...

LOL xD

Koncept w pyte swierszczu ale przydalo by sie czegos takiego EKSTRA ! :D

Napisano

koncept fajny, tylko że już conajmniej kilka razy coś takiego widziałem

na szybko dwa przykłady:)

http://newworkcity.com.au/

http://viano-narnia.syzygy.de/DVD-Preview/main_gb.html

Datego żeby było ciekawie musiałbyś podwyższyć poprzeczkę i zrobić coś wyjątkowo spektakularnego z tego konceptu, albo liczyć na to, że klienci nie widzieli nigdy czegoś takiego:)

Pozdrawiam

DaveBorck

Napisano

a ja przepraszam pana SWRSC jak najmocniej i piszę po raz ostatni - Przepraszam...

Napisano
kamil.ochel - kurcze, świetny pomysł, żeby zrobić napis ze świateł ulicznych! Tylko cholera ile ja tego musiałbym napakować żeby uzyskać "luminance studio"

Hmmm a może napis zrobić jako taka tablica informacyjna jakie są nad autostradą? Wtedy tak naprawde miałbyś do zanimowania teksture, a efekt chyba byłby ciekawy.

Jeszcze taki inny pomysł. Zrobić przelot przez miasto. przez jaką ulice. Kamera unosi się nad miastem, a rozkład miasta tworzy napis luminance studio

Napisano
  • Autor

hehe, to Illy kiedyś takie zdjęcia robił :) dzięki, przyda się.