Napisano 5 Maj 200915 l Witam, Musze wysłać lapa do serwisu w Austri i zastanawiam się czym najlepiej... Na szybkości specjalnie mi nie zależy, kilka dni mogę poczekać (byle nie tygodni lub miesięcy:) ), generalnie raczej kombinuję, żeby było możliwie tanio. Narazie sprawdziłem DHL i UPS, gdzie ceny są podobne, w GLS najtaniej wyszło ale jakiś dziwny ten cennik... Macie jakieś doświadczenia i propozycje?:) Edytowane 5 Maj 200915 l przez Lucas
Napisano 5 Maj 200915 l Z czysto subiektywnych doświadczeń UPS. Milsze wspomnienia mam. :) DHL potrafi dać ci paczkę, która już nie ma kształtu prostopadłościanu czy tuby i uważają, że jest "spoko". ;)
Napisano 5 Maj 200915 l UPS z tego co słyszałem jest całkiem spoko. Natomiast ja cały sprzęt do asg zamawiam/wysyłam przez GLS i jestem zadowolony. Paczka generalnie nie jest pogięta ani nic i szybko dochodzi. Ps: lodówka nie pomogła ? :D :)
Napisano 5 Maj 200915 l Autor Nie probowałem:), ale zadzwoniłem (bo na maila nie raczyli odpowiedzieć) i powiedzieli, że wymienią płytę główną w ramach gwarancji więc wysyłam. Tylko niestety transport na mój koszt. Ok, to wysyłam UPS (szczerze mówiąc z ta firmą też mam lepsze skojarzenia), dzięki.
Napisano 9 Maj 200915 l Mysle, ze ogolnie nie ma zasady. To nie od firmy zależy. W każdej firmie może się zdarzyć przypadek zaginięcia przesyłki. Ja od lat różne rzeczy wysyłam DHLem i jesli mam być szczery najbardziej jestem zadowolony z firmy DHL. Tak jak w każdej firmie, pojedynczy przypadek raczej nie powinien być wyznacznikiem firmy. Ważne żeby ubezpieczyć paczkę, trzymać potwierdzenia nadania, faktury itp ...
Napisano 9 Maj 200915 l No bardzo dużo zależy od ekipy, która przewozi paczkę. Ja każdą paczkę od DHL'a dostałem pogiętą (czyli jakieś 3) i to raczej wina kuriera na mój rejon.
Napisano 9 Maj 200915 l Z własnego doświadczenia odradzam DHL. Czekałem kiedyś na paczkę z modemem, od mojego dostawcy internetu i miałem szczęście, że zauważyłem dziwny pakunek pod drzwiami nieskończonego domu moich sąsiadów. Okazało się, że to paczka do mnie. Jako gratis miałem przyklejone trochę zaschniętego tynku. Pokwitowanie było oczywiście z "moim" podpisem. Kurier nawet się nie wysilił, aby spytać sąsiadów, czy tu mieszka taki, a taki. Normalnie kompromitacja dla całej firmy.
Napisano 9 Maj 200915 l Autor Ostatecznie wysłałem UPS, generalnie samo nadanie paczki poszło bardzo szybko. Niestety dostawa się opóźni bo mieli jakiś błąd przy sortowaniu i paczka poszła w zupełnie inne miejsce. Ale szczerze mówiąc jakoś specjalnie mnie to nie zdenerwowało bo firma sama ogarnęła sytuację, wysłali paczkę i nie zawracali mi tym głowy, właściwie dowiedziałem się o tym bo sprawdzałem w systemie śledzenia paczki. Szkoda tylko, że trochę się przez to dostawa opóźni.
Napisano 20 Maj 200915 l Nie polecam DHL, specjalnie zarejstrowałem się tu na forum żeby opowiedzieć. Czekałem na przesyłke z Allegro. Bardzo mi na nią zależy. A ni przesyłki, a ni informacji. W końcu okazało się: * przesyłka leży sibie spokojnie na zadupiu (tzn. magazyn DHL, Warszawa Osmańska 2) * status "W celu umówienia ponownego doręczenia prosimy o kontakt z naszym Contact Center" ----- JEDNAK * kurier więcej nie przyjedzie bo "był u nas 2 razy i zostawiał awizo" * żadnych awizo nie było * z historii na www.dhl.com.pl: 13-05-2009 Warszawa Zwrot przesyłki do nadawcy - błędne dane odbiorcy 13-05-2009 Warszawa Odbiorcy nie było w domu w momencie doręczenie przesyłki. W celu umówienia ponownego doręczenia prosimy o kontakt z naszym Contact Center 13-05-2009 Warszawa Przesyłka błędnie zaadresowana. Prosimy o kontakt z naszym Contact Center tzn. w gdy kurier nie znalazł nas bo błędny adres, jednocześniej dotarł i zostawił awizo NIE polecam Edytowane 20 Maj 200915 l przez Adek
Napisano 20 Maj 200915 l A ja polecam DHL. Niedawno chcialem przewiesc komputer i monitor z jednego konca kraju na drugi i ku przestrodze na DHL szukalem innych firm. Okazalo sie iz, firmy konkurencyjne albo nie mialy opcji odbioru sprzetu od nadawcy z miejsca zamieszkania, albo ceny byly z kosmosu, albo w ogole nie chcialy przewiesc sprzetu elektronicznego. Padlo na DHL ktory spelnial wszystkie oczekiwania. Przyjechal bardzo mily Pan zabral delikatnie sprzet ktory nastepnego dnia trafil caly i zdrowy na drugi koniec polski. Nie dosc, ze bylo najtaniej to zadnych problemow i farmazonow pod nosem.
Napisano 20 Maj 200915 l Taka mała anegdotka: przed platigem jest taka szeroka na cała ulicę dziura. Każdy samochód zwalnia i ostrożne przejeżdża, inaczej iskry od tłumików się sypią. No i każdy powolutku przejeżdża tą dziurę oprócz... kuriera UPS. Za każdym razem jakieś 60 na liczniku, kurz się sypie, furgon robi hop na pół metra w górę i jep o beton. Współczuję jak ktoś tamtędy przewozi monitor czy może kompa. Pewne odłamana karta graficzna wbija się w HDD... Generalnie zawsze wysyłałem DPD i nie było większych problemów.
Napisano 20 Maj 200915 l takie mowisz zamawia? ho ho http://www.demotywatory.pl/komentarze/2331#komentarze
Napisano 20 Maj 200915 l Traitor - z Boliwii? W Meksyku uzywalem DHLa i mam mieszane uczucia. Raz doszlo bez problemow pod sam nos a raz dzwonilem, szukalem, w koncu musialem jechac do centrali DHL oddalonej o 2h jazdy w jedna strone. I podobnie jak napisal Belo-pol - wysluchiwalem jakichs metnych tlumaczen ze niby nikogo nie zastano w domu podczas gdy ja siedzialem jak glupi caly dzien, czekajac na nich bo mi cholernie zalezalo na przesylce. Innym znowu razem doszlo, ale wykonali dziwaczna kombinacje - podpisali umowe z jakims lokalnym przewoznikiem ktory zabieral od nich przesylki z centrali i rozwozil do domow. Jak sie to ma do bezpieczenstwa przesylek - nie mam pojecia... Tak czy siak - ja tu nie bardzo mam wyjscie - wysylajac normalna poczta otrzymuje niemal gwarancje ze cos sie przytrafi tej paczce po drodze...
Napisano 20 Maj 200915 l DHL - 3 razy umawiali sie ze mna na odbior paczki (oddawalem sprzet do sklepu) 3 razy przyjechali w inny dzien, kiedy mnie nie bylo. Po kilku telefonach i mailach jakis niby bardziej kumaty koles, zabukowal mi odbior "juz na bank"... i w zamowieniu napisal zla date (wtorek 18, a mial byc wtorek 19) i sie chlopki znow pogubily bo nie wiedzieli, czy w koncu wtorek czy 18sty... za 5tym razem sie udalo i to tez fuksem, bo spoznili sie o pare ladnych godzin a ja wlasnei wychodzilem...
Napisano 20 Maj 200915 l Autor ;811248']DHL - 3 razy umawiali sie ze mna na odbior paczki (oddawalem sprzet do sklepu) 3 razy przyjechali w inny dzien' date=' kiedy mnie nie bylo.[/quote'] Dlatego właśnie miałem mieszane uczucia co do DHL, szczęście w nieszczęściu - paczki trzymają w Warszawie na Osmańskiej, mieszkam w Warszawie ale to niestety drugi koniec miasta dla mnie i brak sensownego połączenia komunikacją miejską więc w efekcie wolałem pojechać tam samochodem i odebrać samemu niż czekać pół tygodnia aż "spróbują" dostarczyć ponownie (co pewnie by się nie udało bo rzadko bywa ktoś u mnie w domu między 9-17). W UPS przynajmniej zadzwonili, przywieźli na Marszałkowską, czyli 20min od domu, 3 min od uczelni i 5 min od pracy:). Laptopa niestety musiałem wysłać drugi raz (nie denerwujcie mnie i nie pytajcie dlaczego, w każdym razie nie z winy kuriera). Gdy dostałem zwrot oczywiście sprawdziłem lapa - był w nienaruszonym stanie a opakowanie oblepione mnóstwem naklejek "uwaga szkło", tak że wiem, że przesyłka jest raczej bezpieczna:). Nadałem w piątek późnym popołudniem, doszła dziś nad ranem więc jak na najtańszą opcję to całkiem przyzwoity czas.
Napisano 15 Czerwiec 200915 l potwierdzam :D, kolega wysylal plazem 50" do reklamacji haha dojechala do sklepu doslownie w kawalkach a sklep nie chcial przyjac telewizora ! ogolnie skonczylo sie sprawa w sadzie bo dhl nie poczowal sie do winy ... nie polecam DHL'a sam mialem tez kilka razy z nimi problemy. Rodzice kupowali TV i zamiast do Gorzowa pojechal do Swinoujscia , potem zeby to wyprostowac tv musial jechac do centrali do Wawki choc telewizor kupowany byl w Krakowie :D. I magiczny transport zamiast po 2 dniach zjawil sie umnie po 10 :D. Nawet poczta polska tego nie potrafi. Choc oczywiscie nie chce byc stronniczym wiekszosc przesylek od DHL byla na czas cacy ale czasami.. Edytowane 15 Czerwiec 200915 l przez Predator