M4rcus Napisano 17 Maj 2009 Napisano 17 Maj 2009 (edytowane) No to kolejny Mercedes... z modelu na model idzie coraz latwiej:) z tylu jeszcze drobne bugi, po maturze bedzie szybko szlo:) Edytowane 4 Kwiecień 2010 przez M4rcus
Rogal Napisano 17 Maj 2009 Napisano 17 Maj 2009 Sam układasz siatkę, czy korzystasz z subsurfa itp. ?
M4rcus Napisano 17 Maj 2009 Autor Napisano 17 Maj 2009 jak porobie korekty i dodam pare rzeczy to wrzuce odrazu z siatka nie, nie uzywam zadnych pomocy przy rozkladaniu siatki, raz tylko wydrukowalem sobie jedno foto merca i musialem rozrysowac czesc siatki, bo za cholere nie moglem jednej lamiglowki rozwiazac
pecet Napisano 17 Maj 2009 Napisano 17 Maj 2009 Linia boczna nie za ładna, zwłaszcza na przednich drzwiach i nad nadkolem z tyłu.
M4rcus Napisano 18 Maj 2009 Autor Napisano 18 Maj 2009 Po korektach i dodatkach siateczka: i clay:) 1
Eddy__ Napisano 18 Maj 2009 Napisano 18 Maj 2009 bardzo ładny :) siatka sensownie rozkładana. Nie ma się właściwie do czego przyczepić :) powodzonka w dalszej pracy ;)
M4rcus Napisano 22 Maj 2009 Autor Napisano 22 Maj 2009 no, zeby nie bylo ze kompletnie nic nie robie...:p male zblizenia...
GrześDuro Napisano 25 Maj 2009 Napisano 25 Maj 2009 Całkiem całkiem;) gorny rog "mniejszego" wlotu do poprawy. Z tyłu przy dolnej krawedzi przetloczenie, i kant przetloczenia na bagazniku. A tak to fajnie prosty:) szczeliny wyszly super. Ciekawy jestem renderów;) Model sie podobać
ReflectVision Napisano 26 Maj 2009 Napisano 26 Maj 2009 w wielu miejscach sie kitrasi, ale widac postęp :) 1
M4rcus Napisano 27 Maj 2009 Autor Napisano 27 Maj 2009 (edytowane) up... niewiele, ale do przodu na dniach swiatla brak paru elementow jeszcze ale z upa na up bedzie ich przybywac:) EDIT: Edytowane 27 Maj 2009 przez M4rcus
snajper992 Napisano 30 Maj 2009 Napisano 30 Maj 2009 albo maska , albo szyba za krótka, chyba że coś tam ukryłeś (1 render na 2 stronie).
trosiek Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 nie chce mi się porównać z jakimiś refkami, ale z tyłu widac że masz krzywo - na zderzaku, na łączeniu symmetry bagażnika. Z tego co pamiętam to linia bagażnika tak sie nie chowa, tylko ciągnie się dalej. Lusterka niestety krzywe, na dole przy przeciwmgielnych też krzywo. Niepoprawnie jest chyba też linia od przednich świateł do lusterka - za ostra. Sorry że troszkę tego dużo, ale chyba o to chodzi tutaj, żeby znaleźć błedy a nie tylko słodzić :) ogólnie jest całkiem ładnie. 1
M4rcus Napisano 2 Czerwiec 2009 Autor Napisano 2 Czerwiec 2009 nareszcie jakas konstruktywna krytyka, chociaz wiem co mam robic, dzieki trosiek:)
GrześDuro Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 W kilku miejscach jest krzywo. Model ujdzie ale felgi... wygladaja jak 10 letnie z drugiej reki:(
M4rcus Napisano 3 Czerwiec 2009 Autor Napisano 3 Czerwiec 2009 Jutro beda felgi amg Grzesiu:p btw zderzak AMG, bo nie wiem czy tamten normalny dobrze poprawilem, wiec pomyslalem ze moze ten..... po chyba udanym poprawieniu:P oraz tyl po korektach:) thx dla Troska
M4rcus Napisano 5 Czerwiec 2009 Autor Napisano 5 Czerwiec 2009 (edytowane) jeszcze drobne bugi na zewnatrz i karoseria gotowa:) EDIT: hmm, jak patrze na godziny niektorych uploadow to chyba mysle ze jestem nolifem -- Edytowane 5 Czerwiec 2009 przez M4rcus
latos Napisano 6 Czerwiec 2009 Napisano 6 Czerwiec 2009 A mógł byś pwiedzieć jak zrobić taki kwadracik pod reflektorem niby go wyciołeś a jedan jest złudzienie ,zę tam siedzi jak takie coś zrobić?
trosiek Napisano 6 Czerwiec 2009 Napisano 6 Czerwiec 2009 no całkiem fajnie, ale jest parę bugów jak to już sam powiedziałeś. Zaznaczyłem Ci na Twoim renderze i na fotce: http://img132.imageshack.us/img132/8103/mercedesbenzs63amg20071.jpg 1. chamfer musi kończyć się przed tamtym rowkiem 2. u Ciebie zderzak na dole inaczej wygląda 3. za płasko tam masz 4. za ostry chamfer na Twoim modelu http://img141.imageshack.us/img141/8348/mercedessclay31front.jpg 5. powinno być mocniejsze zejście 6. no tam krzywo jak się patrzy 7. tu też 8. szyba powinna wchodzic głębiej 9. to takie maleństwo, ale te przetłoczenie powinno byc chyba troszkę wyżej (to akurat możesz zignorować) 10. krzywa ta kratka :) Pokazuj lepiej claye z viewportu, z defaultowym oświetleniem. Tam łatwiej wyłapać błedy, bo tutaj to troszkę jakość zabija :) Mam nadzieję ze pomogłem. Sam nie lubię takiego chamskiego wytykania błędów, ale to pomaga w sumie.
blomd Napisano 6 Czerwiec 2009 Napisano 6 Czerwiec 2009 latos - to proste. Wystarczy ułożyć z siatki taki kwadracik, później dać bevel na "-" height (np. 3) , outline amount na "-" np. 0,1 , później height na 3 i outline amount na 0. Teraz tylko jeszcze dać kwadracikowi chamfer'a na zewnętrzne krawędzie.
M4rcus Napisano 8 Czerwiec 2009 Autor Napisano 8 Czerwiec 2009 Trosiek - ja tam nie narzekam na taka krytyke, chyba nie ma nic bardziej pomocnego:) Co do oslonki pod swiatlami - zderzak najlepiej po ms 1 bo inaczej to dosc ciezko idzie to zrobic Dzis, najpozniej jutro poprawki i bedzie git:) UP: zderzak amg jest mniej wiecej skorygowany, ale mysle ze itak lepiej bedzie z tym nadkola, zejscie grila,glebiej wchodzaca szyba, bardziej zaokraglony prog i kant w przednim reflektorze poprawione
M4rcus Napisano 21 Czerwiec 2009 Autor Napisano 21 Czerwiec 2009 mala przerwa w robieniu wnetrza i pobawilem sie w ramach odmany renderkiem... musze troche rozswietlic swiatla i zmienic material felg. Co do zaciemnienia to kiedy model byl bardziej oswetlony, bardziej wszechstronnie to wygladalo to znacznie gorzej, wiec na moment obecny chyba tak to widze (bez postprodukcji)
M4rcus Napisano 17 Lipiec 2009 Autor Napisano 17 Lipiec 2009 (edytowane) renderki do zabawy w sumie, dojda jeszcze rejestracje i tarcze hamulcowe to bedzie ciekawiej, a zeby nie bylo ze sie obijam to niedlugo dojdzie 3ci "gwiazdor" nie wiem czy ich nie poalczyc jakos w calosc, moze nawet i kiedys jakas animacja..:P ale narazie to niech pozostanie na modelingu EDIT: jeszcze jedno - moze mi ktos powiedziec czemu mam pare pixeli bialych na renderze?? Edytowane 17 Lipiec 2009 przez M4rcus
Đraven Napisano 17 Lipiec 2009 Napisano 17 Lipiec 2009 Prezentuje się naprawdę nieźle :) pokombinuj tylko trochę z tą sceną bo jest mało ciekawa, poza tym bardzo mi się podoba.
M4rcus Napisano 20 Lipiec 2009 Autor Napisano 20 Lipiec 2009 hamulce... pare drobiazgow plus texturki i bedzie ready:)
skorpion85 Napisano 21 Lipiec 2009 Napisano 21 Lipiec 2009 detal jest niezły :) a światełka nie wyglądały by lepiej z lekko niebieskimi halogenami (światłem)??.
Oleksiak Napisano 26 Lipiec 2009 Napisano 26 Lipiec 2009 Podkręć aa :P i zrób wnętrze. Nad studiem się nie znam ale to jest chyba słabe. Model ładny.
M4rcus Napisano 28 Sierpień 2009 Autor Napisano 28 Sierpień 2009 wrocilem do modelowania...wersji amg:p siatka z przodu, przeciwmgielne, napisy z tylu to dopiero dojdzie, pamietam o tym (klikac na obrazek to bedzie powiekszony) GRID mnie troche zmotywowal do roboty XD ciag dalszy wkrotce...
Oleksiak Napisano 29 Sierpień 2009 Napisano 29 Sierpień 2009 Wielki plus za wrzucenie linków od razu do pliku na imageshack'u ;) Model wydaje się ok tylko ten zderzak z tyłu pod poświatami jakoś dziwnie pokrzywiony.
M4rcus Napisano 5 Wrzesień 2009 Autor Napisano 5 Wrzesień 2009 (edytowane) mam problem, poniewaz chce zrobic rysy i obdarcia lakieru - lakier matowy, z podspodu blacha powinna lekko lsnic... uzywam vraya i nie moge uzyskac tego efektu jako ze kolorystycznie mapa diffuse wyglada mniej wiecej tak jak powinna wygladac mapka od speculara to uzywam tej samej zeby zrozumiec efekt too..np: latarka swiecisz po karoserii i ledwo co sie swiatlo odbija, i nagle trafia na zdarty lakier to mocno lsni wstawialem mape do: -reflection -hglossines -glossines bez vraya,l tzn w texy standardowe - do speculara uzywalem swiatel -omni - vray lightow ... i na renderze WSZYSTKO bylo identyczne(tzn w kategorii uzyskania tego efektu o ktorym pisze powyzej), ani czarny nie byl bardziej matowy ani textura metalu na zdarciach nie swiecila/nie odbijala swiatla bardziej a bawilem sie "natezeniem" tych map...i nic P.S. jak wstawilem te sama mapke do bumpa to wszystko sie zgadzalo, bump wystepowal w tych samych miejscach co przebicia metalu co robie nie tak??? ponizej mapka ktorej uzywam EDIT: Reflect - felga z side-u Edytowane 6 Wrzesień 2009 przez M4rcus
NV Napisano 17 Wrzesień 2009 Napisano 17 Wrzesień 2009 Generalnie model bardzo dobry. Mam wrażenie, że felega nie jest idealnym kołem jednak sam mam z tym problemy więc rozumiem ból :) (chyba, że mi się wydaje... ) Scena hmmm, wszystko od gory do 1/3 obrazka bym zostawił a resztę jeszcze raz przemyślał (wiem, to tylko koncepcja ) Ewentualnie inaczej ją przedstawił bo może nie rozumiem gdzie kończy się ulica a zaczyna ściana itd.
trosiek Napisano 17 Wrzesień 2009 Napisano 17 Wrzesień 2009 poprawiłbym też to co jest pod światłami tylnymi (aż do samego końca zderzaka) - krzywo tam jest.
M4rcus Napisano 4 Kwiecień 2010 Autor Napisano 4 Kwiecień 2010 Jak widać na powyższym obrazku...dlubie sobie od jakiegos czasu Mercedesa SLS, wrzucam to tutaj bo może wyjdzie z tego jakaś ciekawa scenka :)
plasti Napisano 4 Kwiecień 2010 Napisano 4 Kwiecień 2010 cos na dachu przy oknie sie dzieje, ale tak pozatym super....
wiecho Napisano 4 Kwiecień 2010 Napisano 4 Kwiecień 2010 Zapowiada sie super modelik :) powodzonka w dalszej pracy
mrkrzysiek Napisano 4 Kwiecień 2010 Napisano 4 Kwiecień 2010 popraw ten przód bo nie wygląda za dobrze
Simple_man Napisano 6 Kwiecień 2010 Napisano 6 Kwiecień 2010 A ja powiem tylko, że ja też tak chcę. Kur..a kto mi w końcu powie jak modelować samochód, bo na razie co głowa to inny pomysł, ale nikt nie mówi jak to zrobić, zeby pieprzona siatka mi nie falowała. Zazdroszczę skila i to nie tylko tobie ale wszystkim mietkom na tym forum, którzy potrafią pizgać takie fureczki.
M4rcus Napisano 21 Maj 2010 Autor Napisano 21 Maj 2010 Maly upek, bardziej poprawki niz nowosci, chociaz tylu jeszcze nie bylo:)
Thunder Napisano 21 Maj 2010 Napisano 21 Maj 2010 Nie jest źle aczkolwiek masz jeszcze wiele do poprawy (patrząc ze strony technicznej bo z oryginałem nie porównywałem ^^). Pozwoliłem sobie zaznaczyć miejsca do poprawy które najbardziej rzucają się w oko. Mam nadzieję że poprawisz i wyjdzie z tego dobry model. Życzę powodzenia. Pozdrawiam 1
M4rcus Napisano 21 Maj 2010 Autor Napisano 21 Maj 2010 pare z tych ktore wskazales sa prosciutenko, tylko najwyrazniej tak to dziwnie sie odbija, choc czesc napewno zostanie re-wyklepana. To jest mega wysoki gloss, wiec czasem sa "nad-efekty". Dziekuje za dobra krytyke, leci rep:)
mrkrzysiek Napisano 22 Maj 2010 Napisano 22 Maj 2010 ale tylna klapa to nierówna na pewno jest dach też jak by falował :) pokaż siatki jakieś
trosiek Napisano 22 Maj 2010 Napisano 22 Maj 2010 i szyby - przednia i tylna tez krzywe. tylna klapa to ma plastelinę troche na chamferach. w ogóle cały tył wygląda jakby był robiony strasznie na szybko. posiedź nad nim jeszcze troche :) i jakoś bok mi nie leży :/ te zagłębienie idące do wlotu powietrza jest pofalowane jak dla mnie. I tak jak mrkrzysiek - poka siatki
Rekomendowane odpowiedzi