Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

• Odpowiedzi 33
  • Wy艣wietle艅 3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Pono膰 rewelacyjny. Czekam z niecierpliwo艣ci膮.

Napisano

Nie wiem, mo偶e jestem jaki艣 dziwny, ale jak dla mnie gniot, chocia偶 spos贸b kr臋cenia ciekawy.

Napisano

jest rewelka, polecam, bardzo nietypowy

Napisano

Przylatuj膮 ufoki u偶ywaj膮ce technologii o jakiej si臋 nie 艣ni艂o uczonym radzieckim i daj膮 si臋 zamkn膮膰 w ghettcie naszym czarnym braciom, jo艂? Bzdura bzdur膮 bzdur臋 pogania...

Napisano

jak na razie po zobaczeniu Trailera, przychylam si臋 do opinii Shoguna, nie wyobra偶am sobie 偶eby pozaziemska cywilizacja, zdolna do przebycia odleg艂o艣ci liczonych w setkach lat 艣wietlnych da艂a si臋 zamkn膮膰 w gettcie.

To tak jakby hmm sugerowa膰 偶e atomowy okr臋t wojenny o sile ognia wystarczaj膮cej do wygrania samodzielnie 2 wojny 艣wiatowej, zosta艂 by spacyfikowany i zatrzymany przez neandertalczyk贸w z krzemiennymi toporkami na tratwach z sitowia.

nie zmienia to faktu, 偶e podoba mi si臋 uj臋cie jak ten statek wisi nad miastem. Fajny obrazek, ale fabu艂a dowodzi 偶e chyba ko艅cz膮 si臋 pomys艂y ludziom :)

A swoj膮 drog膮 je艣li kto艣 pami臋ta filmy o kontakcie z pozaziemsk膮 cywilizacj膮 w naszym uk艂adzie s艂onecznym. (no poza Odysejami, chociaz tu tez tych obcych tak naprawd臋 nie by艂o) to by艂 bym wdzi臋czny za tytu艂y - bo zainspirowa艂o mnie to do si臋gni臋cia do klasyki :D

Napisano

No chyba 偶artujesz? A E.T. chocia偶by? Wojana 艣wiat贸w? Predator? Obcy vs Predator? Dzie艅 Niepodleg艂o艣ci? Marsjanie atakuj膮? Mo偶na wymienia膰 i wymienia膰.

Napisano
fabu艂a dowodzi 偶e chyba ko艅cz膮 si臋 pomys艂y ludziom :)

Jak dla mnie ca艂e za艂o偶enie jest prze艂omowe i oryginalne, bo z tego co pami臋tam nie by艂o jeszcze filmu, w kt贸rym ludzie s膮 tymi z艂ymi. Po za tym przez wielu ludzi(w tym krytyk贸w) zosta艂 okrzykni臋ty jako film kultowy i ja po zobaczeniu kr贸tkometra偶owego filmiku, na podstawie kt贸rego powsta艂 District 9 i obejrzeniu trailer贸w do niego jestem sk艂onny si臋 z nimi zgodzi膰. Nie mog臋 si臋 doczeka膰, kiedy obejrz臋 film bo zapowiada si臋 naprawd臋 niez艂e widowisko.

Kr贸tkometra偶owy filmik na podstawie kt贸rego powsta艂 District 9:

Fajna recka filmu:

Spill review

Napisano

chodzi艂o mi o filmy w stylu w艂a艣nie Wojny 艢wiat贸w czy Dnia niepodleg艂o艣ci :)

Napisano

Shogun 3D -> Wydaje mi si臋 偶e za bardzo dzielisz filmy na czarne i bia艂e. W ko艅cu to "Fantastyka Naukowa" (science fiction).

Stanu rzeczy jaki panuje w District 9 mo偶na wyt艂umaczy膰 na mas臋 sposob贸w.

By艂o ju偶 tyle niedorzecznych scenariuszy 偶e ten wydaje si臋 nale偶e膰 do tych ca艂kiem prawdopodobnych.

Na przystawk臋 Techno-Be艂kot ze Startreka.

Napisano

o, d偶izas.... man!

wszyscy wiemy ze fabula jest z dupy, na ten film nie idzie sie dla fabuly,

zreszta ja juz dawno nie widzialem dobrej fabuly w filmie i chyba sie juz takowej nie doczekam

film jest wodotryskiem 3D, postaci ufokow sa niedopracowane ale za to calkiem przyjemnie

zanimowane (oczywiscie poza oczami, bo rowniez nie widzialem jeszcze dobrze zanimowanych

oczu w cg) i co z tego? who cares :D z takim podejsciem to lepiej wogole do kina nie wchodzic

Napisano

Fabu艂a wydaje si臋 bzdurna...Cho膰 z drugiej strony tak膮 sytuacj臋 da sie wyt艂umaczyc na wiele sposob贸w. Problem w tym, ze ma艂o kto widzia艂 ca艂y film i zapoznawa艂s i臋 z ca艂膮 fabu艂膮. Tak wi臋c takiemu weso艂emu pieprzeniu i skazywaniu film na kategorie "g艂upie i nierealne" m贸wi臋 snanowcze Stop!

Ogl膮dniemy film...wtedy pogadamy o fabule.

Sam pomys艂 jednak wydaje si臋 艣wie偶y w kinie...Nie jest to E.T...nie s膮 jak Obcy...

Yeap

Napisano

mnie trailer zaintrygowa艂. Na tyle znam talent i lubi臋 p. Jacksona, 偶e czuj臋, ze fiolm bedzie poprostu okej. On tak kr臋ci. Przyzwoite kino.

Naprawd臋 wiele film贸w ma przedziwn膮 i niedorzeczn膮 fabu艂臋. A ogl膮da si臋 to jak bajki... A ocenianie filmu po trailerze... hehehe...

Napisano

Kolega z pracy poleca艂 mi dzisiaj gor膮co ten film. Po obejrzeniu trailera r贸wnie偶 dziwnym wyda艂o mi si臋, 偶e zaawansowani technologicznie kosmici nie mog膮 sobie po prostu odlecie膰 z Ziemi. No i podobno co艣 ciekawego si臋 za tym kryje, wi臋c ch臋tnie obejrz臋 film :)

Napisano

Blair witch project jaki艣 s艂aby by艂 dla mnie a i te wszystkie roboty i kosmity juz mnie nudz膮 ostatnio...totalnie mnie nie ruszy艂 tizer....:(

Napisano
  • Autor

Loki - je偶eli pytasz o klasyk臋 to zerknij na "Bliskie spotkania III stopnia" - rocznik 1977 wiec powinno smakowa膰 ;)

Jezeli chodzi o District 9 to faktycznie dziwaczne to ze taka technologia i przybysze mimo wszystko sa na ziemi nedzarzami -mogliby przeciez podbic ludzi- walczyc z nimi - dlaczego tego nie robia ? - wlasnie juz to wydaje sie dosc intrygujace- a po trailerze mozna by zapytac gdzie sie podzialy 147 mln dolkow ktore utopiono w produkcji transwestyfarmer贸w- a moze raczej czy rzeczywiscie cos daly ?

Edytowane przez eco

Napisano
zaawansowani technologicznie kosmici nie mog膮 sobie po prostu odlecie膰 z Ziemi.

Z tego co si臋 dowiedzia艂em o filmie, ci kosmici s膮 technologicznie zaawansowani, ale jednostki kt贸re przylecia艂y na ziemie to najmniej inteligentni przedstawiciele gatunku - zwyk艂e robole, sprz膮tacze itp. A odlecie膰 nie mog膮, bo w艂a艣nie najwa偶niejszym powodem ich pozostania na ziemi jest awaria statku, kt贸rego nie mog膮 naprawi膰.

[spoiler?]

Co do tego czemu si臋 nie buntuj膮, to chyba jedynym wyja艣nieniem by艂o, 偶e s膮 pokojowi, ale podobno w ko艅c贸wce filmu nawet kosmitom nerwy puszczaj膮.

[spoiler?]

M贸wi膮c szczerze jest to jeden z najbardziej oczekiwanych przeze mnie film贸w ostatnich kilku lat - nie mog臋 si臋 doczeka膰 kiedy go w ko艅cu obejrz臋

Edytowane przez wormer

Napisano

Dzi臋ki, wormer, za spierdzielenie po艂owy filmu. Na przysz艂o艣膰 oznaczaj takie wypowiedzi du偶ym, czerwonym tekstem "SPOILER" :]

Napisano

Co do tego czemu si臋 nie buntuj膮, to chyba jedynym wyja艣nieniem by艂o, 偶e s膮 pokojowi, ale podobno w ko艅c贸wce filmu nawet kosmitom nerwy puszczaj膮.

Dzi臋ki, wormer, za spierdzielenie po艂owy filmu. Na przysz艂o艣膰 oznaczaj takie wypowiedzi du偶ym, czerwonym tekstem "SPOILER" :]

No Wormer, pi臋kny post, jeszcze zako艅czenie napisz. ;)

Napisano

wormer: wiesz co to jest spoiler?? lepiej wyedytuj swojego posta zanim innym popsujesz smak ogladania filmu.

Napisano

Bez przesady z t膮 po艂ow膮, a poza tym, to co powiedzia艂em o ko艅cu filmu nigdzie nie zosta艂o potwierdzone - to raczej moje domys艂y wynikaj膮ce z przeczytania r贸偶nych opis贸w, wypowiedzi i recenzji

[spoiler?]

(a fakt 偶e kto艣 si臋 w ko艅cu wkurzy po 20 latach traktowania jak 艣mie膰 jest dla mnie raczej domy艣lny).

[spoiler?]

Tym bardziej, 偶e najwa偶niejsze elementy filmu(z tego co mi wiadomo) s膮 du偶o bardziej przemy艣lane i du偶o mocniej trafiaj膮 do widza ni偶 prosta najpie^&*&nka.

Edytowane przez wormer

Napisano

Dzas ludze jak czytam te wasze posty to s艂abo mi si臋 robi.

Gdzie jest napisane 偶e jak kosmici przylatuj膮 na ziemi臋 to od razu musz臋 walczy膰 i podbija膰.

Gdzie jest napisane 偶e kosmit膮 statki si臋 nie psuj膮.

To tak jakby hmm sugerowa膰 偶e atomowy okr臋t wojenny o sile ognia wystarczaj膮cej do wygrania samodzielnie 2 wojny 艣wiatowej, zosta艂 by spacyfikowany i zatrzymany przez neandertalczyk贸w z krzemiennymi toporkami na tratwach z sitowia.

Jest to wysoce prawdopodobne. bo po kilku miesi膮cach sko艅czy艂o by im si臋 jedzenie. Po kilku latach w okr臋cie atomowym te偶 trzeba by wymieni膰 to i owo.

U偶yjcie ludzie wyobra藕ni. W s艂onecznym patrolu, na pla偶ach te偶 same laseczki a rzeczywisto艣膰 w US wygl膮da inaczej.

Napisano

Lis, ale S艂oneczny Patrol to najwyra藕niej produkcja na rynek europejski. Jankesi te偶 maj膮 idea艂 kobiety 90/60/90, ale oni licz膮 w calach...

Wormer, spoilery najlepiej jest pisa膰 czcionk膮 o kolorze zlewajacym si臋 z bgr forum, by trzeba by艂o tekst podswietli膰, by m贸c go odczyta膰 wygodnie, np DarkSlateGray.

Napisano

a co to za Spoiler jak to wszystko mo偶na praktycznie wywnioskowa膰 z trailaera 偶e sie zdenerwuj膮 :)

Napisano

Po cz臋艣ci nie dziwi臋 si臋 Wam 偶e po obejrzeniu tego trailera nasuwaj膮 si臋 pytania o to jak obcy pozwolili tak sob膮 pomiata膰 skoro niekt贸rzy nawet po obejrzeniu tego filmu w recenzjach wypisuj膮 takie dyrdyma艂y.

Spojler

Kiedy ludzi przebili si臋 przez pow艂ok臋 statku odnale藕li tam obcych wycie艅czonych i najprawdopodobniej dotkni臋tych jak膮艣 zaraz膮.

Pod statkiem wybudowali dla nich ob贸z kt贸ry ze wzgl臋du na liczb臋 ,,krewetek" (m贸wi si臋 o 1,8mln) szybko przekszta艂ci艂 si臋 w slumsy gdzie 偶yli tak偶e niggasi.

Brak woli walki czy tez jakich艣 zachowa艅 spo艂ecznych t艂umaczono jako skutek tej zarazy lub tego 偶e byli to przede wszystkim robotnicy o niskiej inteligencji. Jednak z hipotez m贸wi艂a tak偶e o utracie dow贸dcy lub uszkodzeniu jakich艣 modu艂贸w statku.

Obcy Ci s膮 wyj膮tkowo pokojowo nastawion膮 ras膮 a g艂贸wnym przes艂aniem tego filmu jest jak dla mnie pokazanie nie tego jak ludzko艣膰 jest s艂abo zaawansowana technologicznie ale jak niski jest nasz poziom duchowy.

Przez pierwsze 30min filmu zastanawia艂em si臋 czy to jaki艣 偶art ze wzgl臋du na form臋 filmu dokumentalnego i infantylne i g艂upie wywiady oraz bohater o podobnych cechach jednak p贸藕niej wszystko si臋 mocno odwraca i film nabiera powagi.

Spojler

Edytowane przez Ramsez

Napisano

Kinematografia ameryka艅ska przyzwyczai艂a ostatnio do hit贸w typu Transformers 2. Gdzie idzie si臋 idzie do kina po rozrywk臋, bez potrzeby my艣lenia. Dla mnie D9 ma drugie dno pokazuj膮ce natur臋 ludzka, i nie bez powodu akcja dzieje si臋 w afryce. Fabu艂a jest to konwencja, mo偶e niedorzeczna, stanowi pretekst do pokazania historii, dramatu "obcych".

Napisano

Tak trudno wyobrazi膰 sobie sytuacje 偶e musz膮 spitola膰 ze swojej planety i zabrak艂o im bateryjek wi臋c wycie艅czeni zatrzymali si臋 na planecie maj膮cej wystarczaj膮co zasob贸w do stworzenia nowej/zregenerowania starej? Tak 偶e s膮dz膮c po zachowaniu obcych mo偶na wnioskowa膰 偶e nie s膮 jak膮艣 specjalnie pokojow膮 ras膮.

Akurat to si臋 tam najbardziej trzyma kupy. O wiele bardziej zastanawiaj膮ce jest jak to mo偶liwe 偶e tak 艂atwo da si臋 po艂膮czy膰 DNA ludzkie z obcym i jak膮 durn膮 cywilizacj膮 trzeba by膰 偶eby opiera膰 ca艂膮 technologi臋 na w艂asnym DNA i uzale偶niaj膮c od tak skomplikowanego do wygenerowania 藕r贸d艂a energii. Chocia偶 nie o to chyba biega 偶eby analizowa膰 logik臋 tego filmu, bo to jest obraz w konwencji p贸艂serio. Troch臋 Martwicy m贸zgu i troch臋 dramatu.

Napisano
O wiele bardziej zastanawiaj膮ce jest jak to mo偶liwe 偶e tak 艂atwo da si臋 po艂膮czy膰 DNA ludzkie z obcym

hmm , szacun za znajomo艣膰 charakterystyki DNA ludzi i obcych

District 9 to film bardzo dobry, moim zdaniem jeden z lepszych sci-fi ostatnich lat, a co do nie doci膮gni臋膰 to ja sobie osobi艣cie nie przypominam filmu z gatunku fantastyki naukowej do kt贸rego nie ma si臋 jak przyczepi膰..

Napisano

@witjah

Oczywi艣cie, technologia pozwalaj膮ca p艂ynem do bateryjek zmienia膰 organizm z jednej przypadkowej planety w organizm insektopodobnego stwora z planety innej jest wysoce prawdopodobna, niemal jak niszczenie statku obcych wirusem komputerowym.

Napisano

Jak ju偶 pisa艂em - dla mnie ten film to spore rozczarowanie. Niby paradokument, ale si臋 nie klei. miejscami ma by膰 艣miesznie a robi si臋 nieprzyjemnie. Tak jakby re偶yser nie m贸g艂 si臋 zdecydowa膰 na jedn膮 konwencj臋. To ja ju偶 wol臋 wspomniany nie wprost "Dzie艅 niepodleg艂o艣ci" - jest przynajmniej konsekwentny - tam logika nie ma znaczenia i dlatego tak bardzo nie przeszkadza w ogl膮daniu. Podobnie jak Armagedon - to ma by膰 po prostu kino akcji SF i tyle. A district 9 jako艣 tak okrakiem stoi - ostatnie 20 minut jest jak ze wspomnianych wcze艣niej produkcji. A pocz膮tek daje nadziej臋 na co艣 bardziej wyszukanego.

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci