mrys Napisano 11 Listopad 2009 Napisano 11 Listopad 2009 Coby sie Klimek nie czuł samotny/zbyt pewnie ze swoim Bf 109G przestawiam innego członka rodziny "stodziewiątki". Wersja B ("Berta") to pierwszy seryjny wariant tego samolotu, używany podczas wojny domowej w Hiszpanii przez niemiecki Legion Kondor. I takie też będzie malowanie tego samolotu, bowiem docelowo ma być z niego okładka. Ale jako że chciałem przy okazji coś potestować zdecydowałem sie modelować go metodą panel by panel a jednocześnie zachować BARDZO delikatne linie podziału blach.
kliment woroszyłow Napisano 11 Listopad 2009 Napisano 11 Listopad 2009 konkurencja nie śpi... trzeba się brać za robotę :D W malowaniu z Hiszpanii będzie pięknie, trzymam kciuki i czekam na więcej Marku ;)
bbandi Napisano 11 Listopad 2009 Napisano 11 Listopad 2009 No no ciekawie się zapowiada, co dwie 109-tki to nie jedna:), fajnie bedzie zobaczyć ten model w dwóch wersjach kolorystycznych (chyba że Kliment pomaluje tak samo:)). Powodzenia.
Matchias Napisano 11 Listopad 2009 Napisano 11 Listopad 2009 Super sprawa, tylko komu teraz kibicować:)
floo Napisano 11 Listopad 2009 Napisano 11 Listopad 2009 mrys dużo dobre... ;) wciąż modelujesz w blenderze? ile poly wychodzi przy takim poziomie szczegółu na modelik? powodzenia!
kliment woroszyłow Napisano 11 Listopad 2009 Napisano 11 Listopad 2009 (edytowane) Super sprawa, tylko komu teraz kibicować:) Oczywiście ze mnie! ja właśnie przygotowuje hakerski atak na komp mrysia zeby mu sformatować twardziela więc niebawem i tak tylko ja zostanę na placu boju , jeszcze tylko shakuje wipa i zniknę jego wątek:D A powaznie to obie wersje czyli mrysiowa i moja są na tyle od siebie odległe że to własciwie całkowicie inne samoloty więc nie powinno być problemu. Poza tym Mrys robi w blenderze :) Edytowane 11 Listopad 2009 przez kliment woroszyłow
eco Napisano 12 Listopad 2009 Napisano 12 Listopad 2009 no pięknie się robi - moje ulubione samoloty powstają jak grzyby po deszczu :)
mrys Napisano 13 Listopad 2009 Autor Napisano 13 Listopad 2009 Kolejny Update. Usterzenie pionowe i poziome w formie prawie skończonej (brakuje jeszcze takich dupsli jak popychacze, linki itp). Od razu się przyznam, że poszedłem trochę na "łatwiznę". Statecznik pionowy jest w oryginale zaklinowany pod pewnym kątem (patrząc z góry), w celu redukcji momentu odśmigłowego (tendencji do skręcania samolotu w kierunku obrotu śmigła). Utrudnia to nieco modelowanie, bo w zasadzie "mirror" się nie sprawdza. Ponieważ tego i tak nie widać na jakichkolwiek ujęciach postanowiłem zachować symetrię statecznika. Stery kierunku i wysokości kryte były płótnem, które tworzyło charakterystyczne (zapadnięcia) pomiędzy żebrami metalowej konstrukcji. Nie modelowałem tego, będzie bump, ponieważ zapadliny te są w rzeczywistości bardzo słabo widoczne.
kliment woroszyłow Napisano 14 Listopad 2009 Napisano 14 Listopad 2009 To ci prezes no, podstawki dorobił :D ładnie, wolno ale ładnie.:)
Loozack Napisano 14 Listopad 2009 Napisano 14 Listopad 2009 Ludzie, litości bo ja nie nadążam, czy teraz robienie scenek i renderów do WIPów to już standard? Ehh, co za czasy... Pomyśleć, że kiedyś ludzie piali nad screenem z viewporta a teraz bez hali produkcyjnej to się nie ma co pokazywać :P Ale do rzeczy, albo mi się wydaje albo ten model technicznie odstaje trochę od Twoich poprzednich, coś Ci chyba nowa technika modelingu nie służy... albo mi nie służy piwo i ta pora, przez co źle widzę ;) W każdym bądź razie czekam na update'y i pozdrawiam.
mrys Napisano 14 Listopad 2009 Autor Napisano 14 Listopad 2009 ładnie, wolno ale ładnie.:) Wolno, ale dokładnie, nie tak jak w innych modelach 109tki kolego Woroszczakow :P @Loozack: jednak stawiałbym na piwo i porę :)
peter_f Napisano 14 Listopad 2009 Napisano 14 Listopad 2009 Doskonała robota Marku! Prześliczny model, wspaniale zaprezentowany i rewelacyjny dobór tematu. Uwielbiam tego 109. Zaraz po Emilu i Gustawie. Boskie! 5*****
kliment woroszyłow Napisano 14 Listopad 2009 Napisano 14 Listopad 2009 Loozack Patrzy na ten model jak samochodziarz, to mu sie nie dziwie. :P
mrys Napisano 14 Listopad 2009 Autor Napisano 14 Listopad 2009 Dzięki Piotrek:) Siedzę nad skrzydłami, ale zrobiłem tez mały test bumpa na sterze kierunku. Jeszce nie to o co chodzi, ale bliżej.
Wędrowiec Napisano 14 Listopad 2009 Napisano 14 Listopad 2009 Naprawdę aż miło się na to patrzy ;) Swoją drogą, mi się zdaje, czy faktycznie ząbkuje Ci się krawędź steru kierunku?
eco Napisano 15 Listopad 2009 Napisano 15 Listopad 2009 ...ząbkuje bo jeszcze młoda :P - swoją drogą to ciekawą wersje wybrałeś -B -moim osobistym faworytem jest nieco starsza wersja- Emil - chyba za sprawą Airfix'owskiego zestawu z modelem Galland'a- mój pierwszy model który miał kolory - stad tym wiekszy sentyment hehehe ;)
kliment woroszyłow Napisano 15 Listopad 2009 Napisano 15 Listopad 2009 eco- chyba młodsza? ;) Emil jest Ok.Jak znam mrysia to pewnie zrobi i emila, bo to pracoholik jest :)
eco Napisano 15 Listopad 2009 Napisano 15 Listopad 2009 ...zle sie wyrazilem :D ale miodkowy duch nie spi w narodzie ;) -oczywiscie chodzilo mi o konstrukcje pozniejsza wzgledem B- a tak przy okazji to robisz jakis konkretny model B w sensie mlodszy czy starszy wypust, czy ogolnie traktujesz B jako B ;)- chodzi mi o detale do ktorych bedziemy mogli sie poprzyczepiac jak tylko pokarzesz jakies "up'y" ;)
kliment woroszyłow Napisano 17 Listopad 2009 Napisano 17 Listopad 2009 Mrysiu...3 dni od ostatniego upa, nie bądź sknera pokazuj postępy!
Matchias Napisano 17 Listopad 2009 Napisano 17 Listopad 2009 Klimek nosz daj chłopu spokój, niech sobie spokojnie te wszystkie blaszki poskręca.
kliment woroszyłow Napisano 17 Listopad 2009 Napisano 17 Listopad 2009 Mathias - no co ty! musze mu przypomnieć o dawaniu od czasu do czasu upa bo pewnie dostał stuporu lub znowu sobie zapomniał poprostu, dziadzia :D
mrys Napisano 18 Listopad 2009 Autor Napisano 18 Listopad 2009 (edytowane) Klimek się nie może doczekać upów, bo ze swoim Messerem stanął i nie wie co teraz robić. Chciał podpatrzeć coś niecoś, żeby ruszyć dalej. W zasadzie z większych kawałków to brakuje jeszcze tylko pilota :). Płatowiec już jest, teraz duperele w rodzaju zamków osłon silnika, popychaczy sterów i lotek, podwozie i wnętrze (ale bez szaleństw - model jest do zewnętrznych renderów). Edytowane 18 Listopad 2009 przez mrys
bbandi Napisano 18 Listopad 2009 Napisano 18 Listopad 2009 Ładnie to wygląda, ciekawa ta metoda panel-by panel, równe przejścia z kadłuba na skrzydło. Odbicia też bez zniekształceń.
kliment woroszyłow Napisano 20 Listopad 2009 Napisano 20 Listopad 2009 Metoda panel by panel jest łatwiejsza dla mniej zaawansowanych modelarzy i pewnie dlatego mrysiu jej używa.... ale trza przyznać że opanował ją niemal do perfekcji :D
Kr3tz Napisano 20 Listopad 2009 Napisano 20 Listopad 2009 (...) zdecydowałem sie modelować go metodą panel by panel a jednocześnie zachować BARDZO delikatne linie podziału blach. Właściwie, dlaczego delikatne? imo model na tym traci- przynajmniej w tej chwili.
mrys Napisano 20 Listopad 2009 Autor Napisano 20 Listopad 2009 Właściwie, dlaczego delikatne? imo model na tym traci- przynajmniej w tej chwili. Zależy, jak na to patrzeć. W tzw. oryginale linie są w rzeczywistości "uskokami" nakładanych blach (rzadziej łączenia są na "styk") a ich widzialność bierze się z zabrudzeń, przetarć, speculara itd a nie z faktycznej grubości. Wiec chcąc zachować realizm powinny być same z siebie słabo widoczne. Z drugiej strony efekt wizualny może zyskać po ich pogrubieniu, wzmocnieniu. Kwestia wyboru. Osobiście nie jestem jakimś szczególnym zwolennikiem żadnej z tych metod (bump vs modelowane linie) - obie mają plusy i minusy, obie pozwalają uzyskać świetny efekt. Natomiast gdyby linie miały być modelowane i szersze chyba wybrałbym bump. Aczkolwiek gdybym w tej chwili zaczynał modelowanie tego Bf odrobinę bym je pogrubił. :)
Kr3tz Napisano 20 Listopad 2009 Napisano 20 Listopad 2009 Ok. Tak jak pisałem, traci w tej chwili, ale jeśli zgadza się to z oryginałem, to tym lepiej dla modelu ofc. Czekam na kolejne update'y.
eco Napisano 21 Listopad 2009 Napisano 21 Listopad 2009 wg mnie nic nie traci -mocno widoczne linie podzialu blach to czesta maniera w modelarstwie, ktora malo ma wspolnego z rzeczywistoscia - mysle ze nie bedzie problemu z ewentualna widocznoscia blach kiedy pojawia sie tekstury- wtedy kolorem mozna zaakcentowac podzialy ;)
eco Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 ...odkopuję bo nie wiem czy przypadkiem nie widziałem takiego modelu na okładce monografii o Bf 109 B-D w kampanii wrześniowej ???
odnetniN Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 Loozack dokladnie :), ale widac ze bardzo ladnie idzie,podoba mi sie czekam na upy bede zagladac jak idzie :)
peter_f Napisano 12 Styczeń 2010 Napisano 12 Styczeń 2010 Przepiękna robota Marek. Super te blaszki! Kurcze a sam Mesio to jedna z najpiękniejszych maszyn! Dzięki Eco za fotkę :)
Rekomendowane odpowiedzi