Jump to content

Recommended Posts

Posted

Coby sie Klimek nie czuł samotny/zbyt pewnie ze swoim Bf 109G przestawiam innego członka rodziny "stodziewiątki". Wersja B ("Berta") to pierwszy seryjny wariant tego samolotu, używany podczas wojny domowej w Hiszpanii przez niemiecki Legion Kondor. I takie też będzie malowanie tego samolotu, bowiem docelowo ma być z niego okładka. Ale jako że chciałem przy okazji coś potestować zdecydowałem sie modelować go metodą panel by panel a jednocześnie zachować BARDZO delikatne linie podziału blach.

Bf109B_pokaz_1_small.jpg

Bf109B_pokaz_2_small.jpg

Bf109B_pokaz_3_small.jpg

Bf109B_pokaz_4_small.jpg

Bf109B_pokaz_6_small.jpg

• Replies 30
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No no ciekawie się zapowiada, co dwie 109-tki to nie jedna:), fajnie bedzie zobaczyć ten model w dwóch wersjach kolorystycznych (chyba że Kliment pomaluje tak samo:)).

Powodzenia.

Posted

mrys dużo dobre... ;)

wciąż modelujesz w blenderze?

ile poly wychodzi przy takim poziomie szczegółu na modelik?

powodzenia!

Posted (edited)
Super sprawa, tylko komu teraz kibicować:)

Oczywiście ze mnie! ja właśnie przygotowuje hakerski atak na komp mrysia zeby mu sformatować twardziela więc niebawem i tak tylko ja zostanę na placu boju , jeszcze tylko shakuje wipa i zniknę jego wątek:D

A powaznie to obie wersje czyli mrysiowa i moja są na tyle od siebie odległe że to własciwie całkowicie inne samoloty więc nie powinno być problemu. Poza tym Mrys robi w blenderze :)

Edited by kliment woroszyłow
Posted

Kolejny Update. Usterzenie pionowe i poziome w formie prawie skończonej (brakuje jeszcze takich dupsli jak popychacze, linki itp). Od razu się przyznam, że poszedłem trochę na "łatwiznę". Statecznik pionowy jest w oryginale zaklinowany pod pewnym kątem (patrząc z góry), w celu redukcji momentu odśmigłowego (tendencji do skręcania samolotu w kierunku obrotu śmigła). Utrudnia to nieco modelowanie, bo w zasadzie "mirror" się nie sprawdza. Ponieważ tego i tak nie widać na jakichkolwiek ujęciach postanowiłem zachować symetrię statecznika. Stery kierunku i wysokości kryte były płótnem, które tworzyło charakterystyczne (zapadnięcia) pomiędzy żebrami metalowej konstrukcji. Nie modelowałem tego, będzie bump, ponieważ zapadliny te są w rzeczywistości bardzo słabo widoczne.

109B_02_09_small.jpg

109B_02_06_small.jpg

109B_02_07_small.jpg

Posted

Ludzie, litości bo ja nie nadążam, czy teraz robienie scenek i renderów do WIPów to już standard? Ehh, co za czasy... Pomyśleć, że kiedyś ludzie piali nad screenem z viewporta a teraz bez hali produkcyjnej to się nie ma co pokazywać :P

Ale do rzeczy, albo mi się wydaje albo ten model technicznie odstaje trochę od Twoich poprzednich, coś Ci chyba nowa technika modelingu nie służy... albo mi nie służy piwo i ta pora, przez co źle widzę ;)

W każdym bądź razie czekam na update'y i pozdrawiam.

Posted
ładnie, wolno ale ładnie.:)

Wolno, ale dokładnie, nie tak jak w innych modelach 109tki kolego Woroszczakow :P

@Loozack: jednak stawiałbym na piwo i porę :)

Posted

Doskonała robota Marku! Prześliczny model, wspaniale zaprezentowany i rewelacyjny dobór tematu. Uwielbiam tego 109. Zaraz po Emilu i Gustawie. Boskie! 5*****

Posted

Dzięki Piotrek:) Siedzę nad skrzydłami, ale zrobiłem tez mały test bumpa na sterze kierunku. Jeszce nie to o co chodzi, ale bliżej.

Posted

...ząbkuje bo jeszcze młoda :P - swoją drogą to ciekawą wersje wybrałeś -B -moim osobistym faworytem jest nieco starsza wersja- Emil - chyba za sprawą Airfix'owskiego zestawu z modelem Galland'a- mój pierwszy model który miał kolory - stad tym wiekszy sentyment hehehe ;)

Posted

...zle sie wyrazilem :D ale miodkowy duch nie spi w narodzie ;) -oczywiscie chodzilo mi o konstrukcje pozniejsza wzgledem B- a tak przy okazji to robisz jakis konkretny model B w sensie mlodszy czy starszy wypust, czy ogolnie traktujesz B jako B ;)- chodzi mi o detale do ktorych bedziemy mogli sie poprzyczepiac jak tylko pokarzesz jakies "up'y" ;)

Posted (edited)

Klimek się nie może doczekać upów, bo ze swoim Messerem stanął i nie wie co teraz robić. Chciał podpatrzeć coś niecoś, żeby ruszyć dalej.

W zasadzie z większych kawałków to brakuje jeszcze tylko pilota :). Płatowiec już jest, teraz duperele w rodzaju zamków osłon silnika, popychaczy sterów i lotek, podwozie i wnętrze (ale bez szaleństw - model jest do zewnętrznych renderów).

109B_5_02_small.jpg

109B_5_07_small.jpg

Edited by mrys
Posted
(...) zdecydowałem sie modelować go metodą panel by panel a jednocześnie zachować BARDZO delikatne linie podziału blach.

Właściwie, dlaczego delikatne? imo model na tym traci- przynajmniej w tej chwili.

Posted
Właściwie, dlaczego delikatne? imo model na tym traci- przynajmniej w tej chwili.

Zależy, jak na to patrzeć. W tzw. oryginale linie są w rzeczywistości "uskokami" nakładanych blach (rzadziej łączenia są na "styk") a ich widzialność bierze się z zabrudzeń, przetarć, speculara itd a nie z faktycznej grubości. Wiec chcąc zachować realizm powinny być same z siebie słabo widoczne. Z drugiej strony efekt wizualny może zyskać po ich pogrubieniu, wzmocnieniu. Kwestia wyboru. Osobiście nie jestem jakimś szczególnym zwolennikiem żadnej z tych metod (bump vs modelowane linie) - obie mają plusy i minusy, obie pozwalają uzyskać świetny efekt.

Natomiast gdyby linie miały być modelowane i szersze chyba wybrałbym bump.

Aczkolwiek gdybym w tej chwili zaczynał modelowanie tego Bf odrobinę bym je pogrubił. :)

Posted

Ok. Tak jak pisałem, traci w tej chwili, ale jeśli zgadza się to z oryginałem, to tym lepiej dla modelu ofc. Czekam na kolejne update'y.

Posted

wg mnie nic nie traci -mocno widoczne linie podzialu blach to czesta maniera w modelarstwie, ktora malo ma wspolnego z rzeczywistoscia - mysle ze nie bedzie problemu z ewentualna widocznoscia blach kiedy pojawia sie tekstury- wtedy kolorem mozna zaakcentowac podzialy ;)

05124oi2.jpg

Posted

...odkopuję bo nie wiem czy przypadkiem nie widziałem takiego modelu na okładce monografii o Bf 109 B-D w kampanii wrześniowej ???