magdzik Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 Witam, chciałbym zapytać czy w dużych firmach w Polsce istnieje jakiś podział na specjalizacje w stylu, że np. ktoś tylko animuje a ktoś inny tylko renderuje. W zagranicznych firmach wiem, że każdy robi co innego a jak jest u nas? Jest na tyle ludzi aby stosować taki podział czy raczej każdy zajmuje się wszystkim po trochu? Mam nadzieje, że odpowiedzi na te pytania pomogą mi nakierunkować się w nauce bo nie wiem czy chłonąć wiedzę ze wszystkich dziedzin 3d czy skupić się na jednej...
matizlob Napisano 28 Listopad 2009 Napisano 28 Listopad 2009 warto mieć zawsze wiedzę z wielu dziedzin, początki spożytkuj na naukę samej idei pracy 3d, nawet w największych firmach przydaje się wszechstronność, według mnie to podstawa, ale to tylko moje zdanie :)
Hynol Napisano 28 Listopad 2009 Napisano 28 Listopad 2009 Wszystko zależy od firmy i jej wielkości - im większa firma i więcej zatrudnia ludzi, tym na większą dywersyfikację zadań między poszczególnych pracowników może sobie pozwolić. Ale jeżeli chcesz się zajmować 3D, to nieważne co będziesz robił - podstawy wszystkiego się przydają.
SYmek Napisano 28 Listopad 2009 Napisano 28 Listopad 2009 Witam, chciałbym zapytać czy w dużych firmach w Polsce istnieje jakiś podział na specjalizacje ... Istnieje...
Kroopson Napisano 28 Listopad 2009 Napisano 28 Listopad 2009 Owszem istnieje ale sporo też jest firm gdzie stoi jeden komputer od "czy de" i trzeba umić wszysko. Ogólnie idzie ku lepszemu i coraz więcej jest miejsc gdzie potrzebni są specjaliści w danej dziedzinie.
arcade Napisano 28 Listopad 2009 Napisano 28 Listopad 2009 Istnieje. Ale polecał bym Ci ucząc się łącząc skille w takie przydatne "sety" tak aby być bardziej wszestronny ale w jakiś logiczny sposób. Np. - Modeling nieorganiczny + texturing + obsługa jakiegoś edytora z gry + particle np. - Modeling organiczny + texturing + animacja - modeling + rendering + kompozycja itp itd...
magdzik Napisano 28 Listopad 2009 Autor Napisano 28 Listopad 2009 Dzięki za duży odzew :) W takim razie chyba będę szedł w stronę animacja/fx/kompozycja jeżeli to jest logiczny set... ;)
Reanimator Napisano 28 Listopad 2009 Napisano 28 Listopad 2009 Dobrze miec wiedze ogarniajaca calosc i jakas specjalnosc, ale to i tak wszystko zalezy od firmy. Wiadomo, ze jak umiesz wiecej, to wiecej mozliwosci pracy bedziesz mial przed soba.
jamnique Napisano 28 Listopad 2009 Napisano 28 Listopad 2009 Hej, u nas był wyraźny podział na animatorów i nie-animatorów. Animatorzy na początku nie potrafili robić absolutnie nic poza animacją, ale byli w tym naprawdę dobrzy. Nie-animatorzy w większości modelowali, teksturowali, przygotowywali sceny do renderingu, rigowali czyli robili całą resztę, ale uchodziło też bycie tylko modelarzem ;] Jeżeli chodzi o jakieś węższe specjalizacje to nie sądzę.
matizlob Napisano 28 Listopad 2009 Napisano 28 Listopad 2009 ucz się tego, co sprawia ci przyjemność, a podstawy warto mieć ze wszystkiego, a dopiero brać się za specjalizacje
Camel Napisano 28 Listopad 2009 Napisano 28 Listopad 2009 żeby mieć specjalizację, trzeba sie uczyć na główny deser najważniejszego, a na deser trochu tego, trochu tamtego i dalej to i tamto rozwijać. powodzenia!
siwy Napisano 29 Listopad 2009 Napisano 29 Listopad 2009 żeby mieć specjalizację, trzeba sie uczyć na główny deser najważniejszego, a na deser trochu tego, trochu tamtego i dalej to i tamto rozwijać. powodzenia! Dunablaster, twoje wskazówki są bezcenne :)
sly Napisano 30 Listopad 2009 Napisano 30 Listopad 2009 Ąę ma całkowitą rację. Nie dojdzie przecież do momentu kiedy przestaniesz się uczyć nowych rzeczy, lub poszerzać dotychczasowe umiejętności. W firmie możesz mieć stanowisko ograniczone do jednej czynności (np. renderowanie) - ale jeśli zechcesz zmienić pracę i zarabiać więcej to przeniesiesz się i w innej firmie będziesz np. modelował. Dodatkowo atutem jest znajomość różnych zagadnień, bo większość z tych rzeczy się zazębia - i przygotowując tekstury musisz mieć pojęcie o modelowaniu i renderowaniu. Niech główny deser będzie z tobą.
Vorek Napisano 30 Listopad 2009 Napisano 30 Listopad 2009 Zapominacie o jednej dla mnie podstawowej rzeczy. Skupianie się cały czas tylko i wyłącznie na jednym zagadnieniu/dziedzinie jest zwyczajnie...nudne ;) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi