Napisano 18 Kwiecień 201014 l aktuallny stan pracy ---- Może niektórzy z forum pamiętają moje 3 podejścia do jednej ilustracji ( http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=61749 ). Wiecznie nie byłem zadowolony z efektu, ale myślę że w końcu idę w kierunku który mnie zadowoli ;) Osoby które dały mi cenne rady w temacie wyżej i wykonały overpainty, które dały mi do myślenia przy poprzednich próbach przepraszam, że nie udało mi się ich zastosować w poprzednich pracach - ale naprawdę mocno za nie dziękuję, bo sporo się z nich nauczyłem i wyciągnąłem dużo wniosków, które, mam nadzieję, już w jakimś stopniu zaowocowały ;) Rysowanie wszystkich ilustracji związanych z tą jedną postacią zajmowało mi tyle czasu, że było to jakieś nieporozumienie, które strasznie mnie demotywowało i w dodatkowym stopniu hamowało proces powstawania ich. W grę wchodzą takie liczby że nawet ich nie podam, bo aż wstyd. Ale czas, w którym moja biedna głowa pochłonięta była przez tą jedną postać, zaowocował i powstała dosyć dopracowana, rozbudowana i mam nadzieję oryginalna historia s-f dziejącej się w Polsce, którą powoli spisuję. Dlatego też kolejna ilustracja jest w formie okładki do mojego opowiadania/książki. Nawet jeśli nie uda mi się jej wydać to sam sobie wydrukuję ;) Jeszcze wymaga wykończenia, a statek przemalowania na nowo, no ale co tam Edytowane 26 Kwiecień 201014 l przez noiprox
Napisano 18 Kwiecień 201014 l O, tego jeszcze nie bylo na tym forum;) No to czekamy na to opowiadanie, czekamy;) Ilustracja przyjemna, podoba mi sie swiatlo. Tylko ten pojazd po lewej odstaje wykonaniem i jednoczesnie zlewa sie z postacia, co kompozycyjnie jest takie se ;)
Napisano 18 Kwiecień 201014 l w pierwszej chwili myślałem ze ten statek to jakaś dziwna peleryna :D ogolnie in plus pozdro :)
Napisano 18 Kwiecień 201014 l "Witam, bardzo podoba nam się ilustracja, nasz grafik ścisnął tułów bo postac nachodziła na napisy" statek pociągnij błękitem i bedzie grało.
Napisano 18 Kwiecień 201014 l Poza wspomnianymi rzeczami jeszcze to złote coś, które wyskakuje jej spod płaszcza, mi nie pasuje..
Napisano 18 Kwiecień 201014 l Podoba mi się, tylko "oddal" ten statek, po prostu trochę blend it, bo nieco ucieka z tylnego planu. pozdrawiam
Napisano 19 Kwiecień 201014 l Wydaje mi się , że nogi trochę zadługie nawet jak na młodelkę :P Ale to tylko może mi się tak wydaje . Ogólnie ciekawe .
Napisano 20 Kwiecień 201014 l Ciekawie dziewczyna wyglada, chociaz troche nad swiatlem i bryla u niej jeszcze warto by popracowac, zeby nieco sugestywniej "siadła" w tej przestrzeni. Kompozycyjnie faktycznie statek nie jest w zbyt fortunnym miejscu. Odwodzi nas od dziewczyny i w ogole wyprowadza z obrazka przez ta stycznosc z krawedzia. Ta ruina po prawej troche zbyt podobna wielkoscia do dziewczyny, chyba to zle im robi. Taka pierwsza mysl to oddalic ruine i powiekszyc statek, zeby obramowal dziewczyne fajnie kompozycyjnie. Teraz nie wiadomo co jest najwazniejsze z tych 3 elementow. Dziewczyna za slabo sie wybija. Dziwnie tez sie tą budowle odbiera, jak jakis pomnik. No i to "Siudmakowe" niebo, jak je SBT77 nazwal, jakos zabija nastroj. Typo takie siakies "profesjonalnie-bezpieczne" co znaczy, ze z lekka przejedzona stylistyka, ale moze rzeczywiscie lepiej nie wybijac sie z popularnego kanonu, bo fani SF moga zle odebrac wysmakowane eksperymenty typograficzne :) Edytowane 20 Kwiecień 201014 l przez leander
Napisano 20 Kwiecień 201014 l jak skończysz to mogę Ci ją wydać ;] krew na spodniach powinna być chyba ciemniejsza:>
Napisano 20 Kwiecień 201014 l Autor No widzę, że jednak za dużo się rozpisałem i w natłoku tekstu niektórzy mogli przegapić że napisałem, że statek będę przemalowywać na nowo :) @Reanimator - dzięki :) @SBT77 - nie skojarzyłem nazwiska, ale szybkie wyszukanie na google pokazało mi, że to autor świetnych rysunków do pięknego wydania Diuny, która leży u mnei na półce :) Niestety nigdzie nie znalazłem jego grafik z takim niebem :( @leszek_lenia - dzięki :) statek usunięty @ola-f - dzięki, poprawione ;) @Coyote - hehe no nie dziwię się, pewnie sam miał bym problemy ze skojarzeniem czym to coś jest ;) ten statek jest jeszcze z wstępnej fazy szkicu, gdzieś nawet go jeszcze mam ale nie będę was nim męczyć @Ravirr - poprawione @Joel - statek usunięty @Łukasz, Frank,Selfu - dziękuję, poprawione @Telthona - chyba jesteś jedyną osobą, która zauwazyła że to błoto :D Musiałem je trochę poprawić bo niektórzy myśleli że przeszła porządną masakrę. Nie sądzę, żebym akurat przesadził, te elementy akurat mają swoje uzasadnienie fabularne @Eco - :D @Leander - dzięki za uwagę, ściana powiększona. Typo na razie takie zostawię i pewnie zostanie, bo nie jestem zbyt dobry w te klocki, ale może jeszcze poeksperymentuję ;) "Siudmakowe" niebo raczej zostanę, bo w książce chciałem taki utopijny (antyutopijny?) klimat stworzyć i jakoś tak samo się narzuca. @Beatou - zabawne, bo akcja książki dzieje się akurat w Trójmieście ;) Jesteś wydawcą, czy masz jakieś kontakty? Po poprawkach na razie wygląda tak, będę pracował jeszcze nad bryłą zgodnie z Leandera uwagą i czeka jeszcze sporo wykończeń, eh :) Po usunięciu statku zostało trochę przestrzeni do zapchania, więc dodałem elementy interfejsu, który jest widoczny przez soczewkę kontaktową z wyświetlaczem edit: hmm właśnie się zorientowałem, że nazwa oddziału jest taka jak jeden z użytkowników max3d :P Sorki Uriel, ale tak się jakoś trafiło że oddziały są nazywane po archaniołach :( Edytowane 20 Kwiecień 201014 l przez noiprox
Napisano 20 Kwiecień 201014 l ja się doczepię do stóp, które wyglądają (przez skrót/ ustawienie) jak kopyta. kolor błota/ krwi na stopach vel kopytach sprawia wrażenie, jakby owa Laura deptała po "sam wiesz czym" (i nie są to winogrona). wydaje mi się, że w ogóle jakoś mało tu dynamiki (jak na okładkę), ale to pewnie dlatego że panna jest uszkodzona.
Napisano 21 Kwiecień 201014 l Noiprox, spoko, ja zanim tu trafiłem to co prawda znałem obrazy Siudmaka od lat, ale nie wiedziałem czy Mullins to czasem nie jest jakiś znany koszykarz z NBA. Ot, ja zawsze byłem bardziej zapatrzony w przeszłość, teraźniejszość jeśli chodzi o obraz, film, dźwięk itd. mnie trochę odrzuca. Kwestia gustu. Użyłem tego określenia bo z moich obserwacji wynika, że Siudmak używa często bardzo nasyconych kolorów, które mogą być przez niektórych odbierane jako kiczowate. Trzeba jednak powiedzieć że w oczach widowni, szczególnie bardzo młodej, tego typu zabiegi kolorystyczne budują uznanie, stąd rację bytu mają i miały takie zjawiska jak np. "kreskówki", a dawniej - tzw. odpust, a właściwie jarmark obywający się przy okazji tej kościelnej ceremonii.
Napisano 21 Kwiecień 201014 l Wydawcą ale jedynie wersji elektronicznych ;) Trójmiasto? To tym bardziej ;] Niebo zostaw.. kojarzy się z anime "wonderful days" ;]
Napisano 22 Kwiecień 201014 l Autor @SBT - bo Ty podchodzisz do tego wszystkiego bardziej artystycznie i tradycyjnie, znasz obrazy i wszystko świetnie analizujesz i przez to robisz postępy w niesamowicie krótkim czasie, mimo tego że stosunkowo późno zacząłeś digitala. A ja jestem na to zbyt leniwy, zresztą jak patrzę na świetne prace innych ludzi to mam mieszane uczucia - bo jednocześnie jestem pod wrażeniem, ale też zniechęcam się bo ja tak nie potrafię.. ;) Wiem że to źle, ale ciężko mi to zwalczyć. Pokombinowałem z napisami ale nie wiem czy takie bardziej pasujące do interfejsu z soczewki pasują. Tak, wiem, interfejs teraz przez jasność są niewidoczne ;)
Napisano 22 Kwiecień 201014 l Wiesz, Siudmak mimo sporej niechęci wielu osób jednak osiągnął sporo w tym co robił. To nie był zarzut. Wydaje mi się, że swobodne poruszanie się w stylistyce klienta to chyba kluczowa umiejętność związana ze sprzedażą ilustracji. Niestety - tak jest skonstruowany świat że często oznacza to poruszanie się w stylistyce kiczu. Są ludzie dla których najwyższą wartością jest sztuka którą w swoim mniemaniu tworzą, a są też tacy dla których najważniejszym kryterium sukcesu jest ilość zleceń jaką dostają i ile mogą na tym zarobić, przy okazji zostawiając klienta z ilustracją, którą sam klient uważa za udaną. Sam sobie ustawiasz priorytety w życiu, ja nie widzę problemu i w pełni rozumiem oba podejścia. ... co nie zmienia faktu że fonta w tych hologramach bym jeszcze poszukał - jakoś mi nie pasuje do klimatów SF.
Napisano 22 Kwiecień 201014 l icecold masz u mnie plusa za te fonty....mocne! a co do obrazka to..tak jak mowili poprzednicy blur za mocny.... no i te napisy..unikal bym takich pochylen itp.za duzo sie dzieje.. mysle ze powinienes je bardziej poukladac. moze w to czyms pomoze..przejrzyj sobie prace tego kolesia : http://www.watafak.com.ar/trabajos.html
Napisano 22 Kwiecień 201014 l a mi sie nie podobają te napisy; po co wszystko tak wywalać na okładkę? toż to widząc coś takiego, ludzie sami sobie potrafią historię dorobić. masz ich zaciekawić a nie osaczyć! imo, ładniejsza twarz teraz. ale po kiego ten blur? nie wiem :P
Napisano 23 Kwiecień 201014 l Napisałeś i ilustrujesz swoje, więc bądź sobą... juz Ci tak zamącili, że przestałeś, na początku może nie było do końca, że tak powiem poprawne ale było Twoje .... a teraz no nie wiem co to jest... :))). Pozdrawiam - bycie sobą kosztuje, ale w końcu daje siłe...!!!
Napisano 23 Kwiecień 201014 l Blur zbędny lub zmniejszony.. ale tak ostro zmniejszony ;] dobrze Ci mówią ;) Czcionki faktycznie lepiej by wyglądały w klimacie bardziej s-f. Twarz lepiej ale będziesz jeszcze poprawiał? Nie wiem czy oczy nie są za blisko siebie.
Napisano 23 Kwiecień 201014 l Autor Eh jak wszyscy o tym blurze mówią to coś w tym musi być :) Zmniejszę go, ale nie usunę @SBT - spoko, nie odebrałem tego jako zarzut :) zatem ze mnie artysta, zwykły rzemieślnik, więc muszę się przyzwyczaić trochu do kiczu.... ;) @Ice - fajne fonty, dzieki za linka, ale te lepsze są*personal use only; / @dziadek - dzieki za słowa otuchy, ale mam nadzieję żę mój zdrowy rozsądek pomoże mi odróżnić dobrą krytykę od złej krytiki i zwykłego czepialstwa.. ;) zawsze staram się wyciągnąć to co lepsze z komentarzy, żeby nie skonczylo sie na tym że nikomu moja praca się nie podoba :) @beatou - pewnie jeszcze sporo będzie zmienione ;) A tak na zakonczenie ujawnie kolejne oszustwo w internecie. To jest jakaś ściema, wysłałem smsa pod numer 2501 i nic; / [ http://max3d.pl/forum/showpost.php?p=916297&postcount=764 ]
Napisano 23 Kwiecień 201014 l Autor o ty niegodziwcze, a ja już złożyłem skargę na Omena w interpolu;/ Edytowane 23 Kwiecień 201014 l przez noiprox
Napisano 26 Kwiecień 201014 l Autor druga strona okładki ze znienawidzonym przez was blurem ;) Tutaj blur na pewno zostanie, żeby od tekstu nie odwracały uwagi szczegóły
Napisano 26 Kwiecień 201014 l to sie dziołcha musiała wpienić, spokojnie łazi po gnojówce w zagrodzie (widać światowa lala w szpilkach gospodarstwo omiata), a tam jej jakiś dziad oborę podziurawił.
Napisano 26 Kwiecień 201014 l Najsmieszniej w tym wszstkim wyglada to: kapitan Laura ...Stępkowska, rownie dobrze moglo by byc tam sphagetti i nie zrobilo by wielkiej roznicy, autor wybral strasznie baznadziejne nazwisko dla tej dziouszki, no coz ilustracja fajna; blur jak blur zaoszczedza pracy ;) pozdrawiam. Edytowane 27 Kwiecień 201014 l przez ICE
Napisano 26 Kwiecień 201014 l Autor Nazwisko dałem na razie byle jakie, pierwsze co mi przyszło do głowy. W książce jeszcze nie napisałem jak ona ma na nazwisko, bo nawet nad tym nie myślałem ;) Eh, kiepską mam głowę do imion :) Same napisy ciągle trzymam na warstwach, żebym mógł jeszcze pozmieniać, bo szczerze mówiąc na razie zrobiłem je na szybko bez chwili przemyślenia nad treścią, rozkładem i czcionką