adek Napisano 9 Czerwiec 2010 Napisano 9 Czerwiec 2010 O programie Mari pisałem pod koniec marca tego roku. W skrócie przypomnę tylko, iż jest to aplikacją przeznaczoną do malowania tekstur w 3D z technologią opracowaną przez WETA digital. Firma ogłosiła właśnie, iż zakończyły się testy programu w wersji Alpha i program przechodzi w fazę Beta, a oznacza to, że zostanie udostępniony większej ilości osób. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=1224
Nezumi Napisano 9 Czerwiec 2010 Napisano 9 Czerwiec 2010 Znowu na ten lamerski system... Kiedy zrobia cos porzadnego na BSD... ;)
n-pigeon Napisano 9 Czerwiec 2010 Napisano 9 Czerwiec 2010 Zawsze jak widzę newsy lub filmiki o Mariśce to mi ślinka cieknie :F @ Nezumi Właha! :D
adek Napisano 9 Czerwiec 2010 Autor Napisano 9 Czerwiec 2010 No to mam nadzieję, że ktoś to przetestuje. Review chętnie przyjmę :)
olaf Napisano 9 Czerwiec 2010 Napisano 9 Czerwiec 2010 ciekawie to wygląda ale czy Disney nie ma takiej zabawki od Tarzana? Druga sprawa, bylem pewien ze takich programów jest juz sporo na rynku ;)
KLICEK Napisano 9 Czerwiec 2010 Napisano 9 Czerwiec 2010 ciekawie to wygląda ale czy Disney nie ma takiej zabawki od Tarzana? Druga sprawa, bylem pewien ze takich programów jest juz sporo na rynku ;) ale to program od fundry trzeba miec kisiel w majtach ;)
Reanimator Napisano 9 Czerwiec 2010 Napisano 9 Czerwiec 2010 Poczytaj o szczegolach, to sie dowiesz, dlaczego takich na rynku nie ma :)
Kris_R Napisano 9 Czerwiec 2010 Napisano 9 Czerwiec 2010 No własnie ola-f.. bo troszkę bredzisz trzy po trzy. Jest to całkowicie nowatorskie rozwiązanie i żaden Disney wcześniej nie miał takich narzędzi.
DaveBorck Napisano 9 Czerwiec 2010 Napisano 9 Czerwiec 2010 Ola-f chyba mówił o "ptex". No ale to jest jednak nieco inna technologia. A co do ptex-a to z tego co kojarzę ma być za jakiś czas zaimplementowany w mari.
olaf Napisano 9 Czerwiec 2010 Napisano 9 Czerwiec 2010 nie wiem, czy mi sie wkleil poprzedni post, bo wychodziłem. Ogolnie chyba Kris za bardzo sie uniosłeś. Pamietam to: Po 11-12latach myslalem ze takie rzeczy jakie pokazują w Mari oferuje przynajmniej kilka programów. Tyle.
Luki Luki Napisano 9 Czerwiec 2010 Napisano 9 Czerwiec 2010 Malowanie po obiektach jest w sporej liczbie programów. Ale Mari daje trochę więcej niż to.
velendil Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 http://features.cgsociety.org/story_custom.php?story_id=5670 Nie wiem czy widzieliscie czy nie...
Kris_R Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 Dave: masz sporo racji. Mari jest przygotowane pod obsługę formatu ptex-a i będzie można go importować do Mari. Jednak o implementacji nie słyszałem. Jednak malowanie bez mapowania uv nadal wydaje mi się kosmiczne (mówię tu o technologii ptex-a a nie o polypaintingu). ola-f: nie uniosłem się - może tylko w moich uszach zabrzmiało to jak głupotki :) Faktycznie mogłeś myśleć, że Mari to kolejny program pozwalający malować techniką projekcji (tak jak w tym filmiku z Tarzana, który pokazałeś).. jednak to zdecydowanie więcej ;)
n-pigeon Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 Heh raczej nie dostane się do bety (było trzeba kłamać :D) Jaram się trochę na Ptexa... ciekawe kiedy go dodadzą do blendera...
Kulki Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 Chłopaki ale o co chodzi dlaczego to co ma Mari jest takie wyjątkowe i lepsze np od malowania techniką projekcji albo np malowanie bez UV wiem o co chodzi ale i nie wiem:)
norden Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 UV zdechnie całkowicie mam nadzieje.. to ogranicza... Widziałęm wczoraj w koncu Avatara na blueray... W kinie jednak bardziej to wszystko dawało rade. Na dobrym TV nie jest juz tak "realistycznie"
KLICEK Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 Norden zawsze jest tak ze na duzym ekranie wszystko wyglada lepiej ;)
Kris_R Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 Spokojnie dzieci śmieci ;) Nam się Mari zbyt szybko nie przyda :) Nie mamy potrzeby pracowania na wielowarstwowych teksturach zajmujących ok. 20 GB na kilkumilionowym modelu z wczytanym keszem animacji i zmiennymi/animowanymi teksturami w czasie rzeczywistym. Między innymi to potrafi Mari. Narzędzie stworzone na potrzeby modeli z bardzo dużą ilością informacji zawartych w poligonach jak i w tekturze. Strasznie upraszczam, ale wystarczy poczytać na TheFoundry o Mari.
the_fgdf Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 Fajny bajer ale lud to potrzebuje Ptexa na możliwie wiele platform.
SYmek Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 Mnie się jednak wydaje, że Mari się szybko przyjmie. Po prostu dlatego, że czyni przygotowanie tekstur dla modeli organicznych takim, jakim powinno być od zawsze. Prostym, przyjemnym i intuicyjnym. To naprawdę nowa jakość. Jej wydajność sprawia, że naprawdę nie ma powodu malować tekstury w PS, skoro tę samą interaktywność + pracę w 32 bitach na kanał (żenada PSa), eksport do exrów kilku tektur jednocześnie (diff, spec, etc) można otrzymać bezpośrednio w viewporcie programu 3d wyświetlającego choćby ciężki animowany model. A do tego za 500$... Pewnie na początku będzie szwankować to i owo, pewnie minie trochę czasu zanim pędzle zaczną leżeć ludziom w dłoniach, ale spodziewam się zasadniczej zmiany. skk. ps - o ile wiem, Mari nie ma w tej chwili żadnego wsparcia dla PTexa.
Nezumi Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 Powiedzialbym od czego bedzie w duzej mierze zalezala jego popularnosc, ale o piractwie tu nie rozmawiamy ;)
DaveBorck Napisano 12 Czerwiec 2010 Napisano 12 Czerwiec 2010 W którymś z wywiadów było, że z czasem (chyba mówili o wersji 2.0) chcą zrobić wsparcie dla Ptexa, w tym momencie nie jest zaimplementowany.
SYmek Napisano 12 Czerwiec 2010 Napisano 12 Czerwiec 2010 W którymś z wywiadów było, że z czasem (chyba mówili o wersji 2.0) chcą zrobić wsparcie dla Ptexa, w tym momencie nie jest zaimplementowany. Z czasem zrobią wszyscy ;), ale teraz wsparcie ma chyba tylko 3dcoat... i oczywiście Houdini.
DaveBorck Napisano 15 Czerwiec 2010 Napisano 15 Czerwiec 2010 Pewnie tak:). Chyba, że ktoś wymyśli jeszcze coś innego.
Rekomendowane odpowiedzi