Milena Mlynarska Napisano 13 Październik 2010 Napisano 13 Październik 2010 Ilustracja okładkowa do książki Petera Ackroyda "Casebook of Victor Frankenstein" poczyniona dla wydawnictwa Zysk i sk-a. Cała ilustracja: By farawaytale at 2010-10-13 Część frontowa : By farawaytale at 2010-10-13 Opinie i konstruktywne komentarze mile widziane. Więcej na www.millushka-portfolio.blogspot.com Pozdrawiam.
ICE Napisano 13 Październik 2010 Napisano 13 Październik 2010 Moim zdaniem nieco za duzo nieuzasadnionego swiatla, ale ogolem podoba mi sie ta praca, zwlaszcza twarz martwego.
tr3buh Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 swietne, klimatyczne... kawal dobrej roboty
WWWoj Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 baardzo klimatyczne, szczegolnie twarze i sposób oświetlenia mi sie podobają pikne!
aspenboy Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 Moim zdaniem nieco za duzo nieuzasadnionego swiatla Ale czy każde źródło światła musi mieć uzasadnienie - zwłaszcza w takiej konwencji? Ja myślę, że tu ważniejszy był klimat, a nie fotorealizm - a klimat jest fajny.
Rotcore Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 klimat bardzo fajny osiągnięty dzięki wąskiej palecie barw, światło i twarze bardzo dobrze wykonane, razi mnie tylko tekstura/foto nałożone na tło niepotrzebnie ostre miejscami... ciekaw jestem jak będzie rozwiązana typografia, pozdro
Milena Mlynarska Napisano 14 Październik 2010 Autor Napisano 14 Październik 2010 Dzięki za uwagi :) Ciekawa jestem, jak to wyjdzie w druku - akurat typografia nie była tu w mojej gestii, więc wszystko to być może, ale mam nadzieję, że będzie gut.
artursadlos Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 Pokaż typografie, kij z obrazkiem ;]
olaf Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 Tortur dobrze mówi, tu trzeba pokazywac typo :) na początku mi sie nie podobało ale jak sobie przypomniałem ze autorem była kobieta i oryginal doktora byl lekko emo-zgejony to nawet fajnie to się komponuje. a teraz pokaz typo by moc wylac nieco jadu ;)
Rotcore Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 po co ten sarkazm odnośnie typo... w końcu okładka książki musi takowe zawierać i dopiero wtedy jest całością... to jest na razie dobra ilustracja... jakieś uczulenie macie czy cuś?
artursadlos Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 Dlatego że zazwyczaj ktoś pokazuje ilustracje i odnośnie ilustracji interesuje go komentarz. Okładka z typografią to bonus który nie jest istotny. Są portale poświęcone typografi i designowi i tam skupienie się na tym aspekcie jest wskazane. Sarkazm bije w zachwianie proporcji w ocenie pracy kiedy nazwisko autora jest chętniej komentowane niż ilustracja która jest meritum.
emmilius Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 Spoko pracka. Co prawda Dr. Franek-sztajn jakiś taki metroseksualny ale może miał taki być. Na siłę można by się czepiać różności ale jak wchodzę do księgarni i oglądam okładki innych pozycji to się zastanawiam kto ten chłam zatwierdził. Nawet się chyba wyróżniać będzie (przynajmniej jak dla mnie)bo ostatnio robiłem sobie test :D w empiku co najbardziej przyciąga uwagę na półce w pierwszej chwili - wyszło że żółty :P.
aspenboy Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 Dlatego że zazwyczaj ktoś pokazuje ilustracje i odnośnie ilustracji interesuje go komentarz. Okładka z typografią to bonus który nie jest istotny. Są portale poświęcone typografi i designowi i tam skupienie się na tym aspekcie jest wskazane. Sarkazm bije w zachwianie proporcji w ocenie pracy kiedy nazwisko autora jest chętniej komentowane niż ilustracja która jest meritum. Zgadzam się, ale jak się pokazuje okładkę w całości (z typografią) to trudno nie oceniać tego jako całości. A fakt jest faktem - wydawnictwa często bardzo dobre ilustracje zabijają wręcz amatorskim podejściem do liternictwa (niestety ilustrator nie ma zazwyczaj nic do powiedzenia tutaj...).
artursadlos Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 Tak, tak. Tylko jak napisałem. Okładka (czyli z typo designem) jest bonusem. Ot, żeby było wiadomo do czego to jest. A co do amotorki to akurat Fabryka ma bardzo fajnie zaprojektowane. A to dlatego że nie robią tego ilustratorzy którzy powinni skupiać się na ilustracji.
oDD Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 Dlatego że zazwyczaj ktoś pokazuje ilustracje i odnośnie ilustracji interesuje go komentarz. Okładka z typografią to bonus który nie jest istotny. Są portale poświęcone typografi i designowi i tam skupienie się na tym aspekcie jest wskazane. Sarkazm bije w zachwianie proporcji w ocenie pracy kiedy nazwisko autora jest chętniej komentowane niż ilustracja która jest meritum. jeeeeezu, ogranicze komentowanie bo ironicznie twoje wynurzenia na temat typo wystarczająco rozcieńczyły topic. Proponuje ci żebyś ograniczył sie do digarta. Tam będziesz miał na temat, zwięźlę i zawsze pozytywnie. Okładka mi sie podoba, poprawna kompozycja, fajny klimat. Bardzo fajnie zniewieściale wyszedł ten młodzianin. Na minus troche obydwie postacie razem wyglądają jak nalepiona naklejka na tło.
WWWoj Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 oj oj szefie najeżdżasz na swoich ludzi na forum? Zostaw Torturra jego sprawa, ze nie lubi typografii ;p
artursadlos Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 Uniżenie dziękuje za światłe nauki o życiu i całej reszcie Wieki Odzie. Czekam na kolejne, na pewno masz ich wiele w zanadrzu.
oDD Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 A drwij i obracaj kota ogonem. Za pare dni to ty będziesz sfrustrowany forumowiczami i to ty będziesz ZNOWU edukował masy na forum.
Tonic Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 No, Milla, musisz się czuć dumna z okładki która istnieje na rzeczywistej książce :) Praca bardzo nastrojowa.
leander Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 Chlopaki maja racje, typo do wymiany.
Milena Mlynarska Napisano 14 Październik 2010 Autor Napisano 14 Październik 2010 Tortur, oDD - widzę, że nawet po pracy nie mozęcie sie obejść bez wzajemnej egzaltacji uczuć ;) Tonic - dzięki. Dumna jestem, choć to nie pierwsza i nie ostatnia (mam nadzieję), która poszła do druku. Będą lepsze ; ) Leander - no błaaagam...
leander Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 To żarty na bok. Podlaczam sie do opinii Rotcore, swietne twarze, wciagajacy nastroj, rażą te tekstury wrzucone w nieco tani sposob, ale to chyba sie dobrze broni gdy pojawi sie tam tekst.
Milena Mlynarska Napisano 15 Październik 2010 Autor Napisano 15 Październik 2010 Dzięki leander. Już się bałam, ze czeka mnie banicja za karygodny brak typo ;) Widziałam już okładkę z liternictwem i większość ilustracji będzie zasłonięta tekstem, z widocznych elementów pozostaną postacie i i lampa na grzbiecie. Myślę, ze nie będzie źle.
sucharek Napisano 2 Listopad 2010 Napisano 2 Listopad 2010 na pewno taka okładka mocno zachęca do kupna. Tło tylnej części nie jest może super ciekawe ale to nieważne, domyślam się że nie była to też najfajniejsza część obrazka do malowania ;D Za to front - cudności - malujesz śliczne twarze.
telthona Napisano 2 Listopad 2010 Napisano 2 Listopad 2010 ale romantyczne... jakby chciał go pocałować ;) i ta szlachecka fizjonomia... mm ;) XD a ogólnie to fajna praca, fajne kadrowanie, ale za zielono mi i za dużo tekstur :D Ale pewnie taki był zamiar, więc nic tylko winszuję :D
noiprox Napisano 2 Listopad 2010 Napisano 2 Listopad 2010 Szczerze mówiąc ja na początku myślałem że to kobieta :D Ale skoro to facet, to może chce udzielić pierwszej pomocy - usta-usta? :) W końcu pacjent nie wygląda na zbyt żywego :) Ale obrazek bardzo fajny :)
JakkaS Napisano 2 Listopad 2010 Napisano 2 Listopad 2010 Fajna praca. Nie wiem czy to wina/zasługa tego że okładkę robiła kobieta, ale sporo jej w niej czułości, czegoś takiego co facet by pewnie zlał. Tak mi się wydaję, jak patrzę na te postaci. No ale może pierdzielę. Jedno co bym zmienił to pierwszy plan. Jakieś takie koślawe i mało ciekawe te sprzęty. Może by je wygasić albo delikatniej potraktować. :)
Rekomendowane odpowiedzi