Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Kryzys w kszta艂cie roz偶a偶onego peta ogarn膮艂 mrowisko.

Tysi膮ce mr贸wek s膮 zagro偶one, zdesperowane robotnice usi艂uj膮 powstrzyma膰 katastrof臋.

Crisis came upon an ant nest in the form of a carelessly thrown cigarette stub.

Thousands of lifes are in danger, desperate workers try to stop the catastrophe.

----------------------------------------------------------

U偶yte programy: MyPaint, Corel Photopaint

Po klikni臋ciu pe艂na rozdzielczo艣膰.

mrowki.jpg

kilka detali:

ckrolowa.png

cmszyce.png

cczubek.png

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez Ania

• Odpowiedzi 76
  • Wy艣wietle艅 16,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Wiem, takie by艂o zamierzenie. Mam dwa zacz臋te projekty 3d, chc臋 sko艅czy膰 zanim zaczn臋 nast臋pny. A podszkoli膰 si臋 w 2d te偶 mi nie zaszkodzi.

Edit: ma艂y up, na dzisiaj koniec

mrowisko1.jpg

Edytowane przez Ania

Napisano

Ciekawe, w kt贸rym kierunku ten projekt si臋 rozwinie. Mr贸wki mog艂yby si臋 w po艣piechu pakowa膰, zbiera膰 rzeczy do walizek, ubiera膰 m艂ode larwy, a niekt贸re ukradkiem zaci膮ga膰 si臋 niedopa艂kiem. Cz臋艣膰 z tych, kt贸re wzi臋艂y si臋 za jego bohaterskie zjadanie, mog艂aby le偶e膰 z p臋katymi brzuchami i zatruciem; zastanowi艂bym si臋 nad inn膮 form膮 przenoszenia kropli wody (i generalnie nad wygl膮dem jednostki stra偶ackiej), listki s膮 takie ciut banalne. Powodzenia!

Napisano
  • Autor

Nie jestem fanem ubranych zwierz膮t (je艣li chodzi o moje w艂asne prace), nie chc臋 za bardzo "ucz艂owiecza膰", wi臋c walizek raczej nie b臋dzie. Mr贸wki raczej realistyczne i naturalne (na ile mnie sta膰, bo brakuje mi umiej臋tno艣ci w 2d), tylko lekko przerysowane 偶eby pokaza膰 jakie艣 emocje.

Nad listkami i kroplami si臋 jeszcze zastanowi臋, bohaterskie zjadanie tytoniu to te偶 dobra my艣l.

Dzi臋kuj臋 za komentarz.

Edytowane przez Ania

Napisano

Troch臋 zbyt ma艂a powierzchnia obj臋ta kadrem. gdyby by艂o wi臋cej wida膰 lepiej mog艂a by艣 pokaza膰 ruch panuj膮cy w mrowisku.

Napisano
  • Autor

Zastanawia艂am si臋 nad tym, ale wtedy trudniej by艂oby pokaza膰 akcje poszczeg贸lnych mr贸wek. 呕eby pokaza膰 ten ruch i t艂ok, dodam jeszcze mr贸wki jak ju偶 sko艅cz臋 te co s膮 teraz (bo nie wiem na ile mr贸wek starczy mi cierpliwo艣ci).

Na razie wst臋pne detale na jednej z nich, i troch臋 uporz膮dkowana scena.

pasterka.png

110108.jpg

Napisano

Podoba mi si臋 pozorny chaos w kt贸rym pracujesz.. mocno przypomina mi moje podej艣cie do grafiki momentami. Zagl膮dam tu ca艂y czas od samego pocz膮tku i jestem szalenie ciekaw ko艅cowego efektu, bo nie ukrywam, 偶e zaskakuj膮ce podej艣cie do tematu :) Powodzenia!

Napisano

hehehehe o prosze,,,,, a to ci niespodzianka, spodziewalem sie roznych rzeczy, domyslalem sie ze wystartujesz z jakimis zwierzakami, ale TO.... przeroslo jakiekolwiek oczekiwania: ], przyznam ze baaaaaardzo ambitnie do tego podchodzisz. nic tylko zyczyc powodzenia i trzymac kciuki. bo pewnie bedzie wypac...

EDIT, przyznam ze nie zalapalem o co tu chodzi w pierwszym momencie, ale w tej chwili wszytko jest juz jasne,,, mrowki walcza o przetrwanie: ]

pozdrawiam: ]

Napisano
  • Autor

Dzisiejszy up, mszyca, mr贸wka z kokonem i mr贸wka strzelaj膮ca jadem.

Dzi臋kuj臋 za komentarze.

Zastanawiam si臋 czy nie powi臋kszy膰 2x obrazka, 偶eby wygodniej by艂o malowa膰. W jakiej rozdzielczo艣ci wy zazwyczaj rysujecie?

Zbli偶enia kt贸re dot膮d pokaza艂am s膮 1:1, obrazek ca艂o艣ci 25%.

Te niebieskie kreski to cz贸艂ki i n贸偶ki kt贸re dojd膮 dopiero p贸藕niej, prosz臋 ignorowa膰.

1101092.png

1101091.png

Napisano

Wydaje mi si臋, 偶e papieros jest za ma艂y w stosunku do wielko艣ci mr贸wek, chyba, 偶e to mr贸wki giganty :)

Napisano
  • Autor

Mr贸wki tego gatunku maj膮 6-9 mm. U mnie raczej 9, ale kilka mniejszych zawsze mo偶na dorobi膰. Samice s膮 jeszcze wi臋ksze.

Papieros dok艂adnie nie wiem bo nie pal臋, ale szacuj臋 te偶 co艣 ko艂o 9mm? Gdyby kt贸ry艣 z palaczy m贸g艂by zmierzy膰 to by艂abym wdzi臋czna (艣rednic臋 i d艂ugo艣膰 tego 偶贸艂tego).

Napisano

filtr - 8,4x33 mm, akurat mia艂em suwmiark臋 w r臋ku. Nie zapomnij o srebrnym pasku bo bez niego to takie same strasznie fuj pety s膮 :)

Praca zapowiada si臋 nie藕le, nawet bardzo nie藕le, czekam na upy z niecierpliwo艣ci膮

Edytowane przez stach13

Napisano
  • Autor

Stachu dzi臋ki za zmierzenie. Srebrny pasek? Nie ma go na wi臋kszo艣ci referek, ale mog臋 zrobi膰.

Nast臋pne dwie mr贸wki.

1101101.png

1101102.png

Napisano

Ania w 2d, well well well :) Z tych pocz膮tk贸w wida膰, 偶e pewnie b臋dziesz musia艂a popracowa膰 nad wi臋ksz膮 przejrzysto艣ci膮 kompozycji - walorkiem/nasyceniem i trikami (blur?) wyci膮gn膮膰 g艂贸wny temat pracy. Szacun za walk臋 w tej kategorii.

Napisano

O Ania w bitwie! B臋dzie si臋 dzia艂o. Wida膰 偶e ambitna z Ciebie osoba skoro maj膮c takiego skilla w 3D chcesz si臋 podszkoli膰 w 2D, ale i tak wiadomo 偶e teksturki robisz miodzio. No nic trzeba tu zagl膮da膰.

PS, troch臋 nie czaj臋 idei tego kryzysu :)

Powodzenia!

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki za komentarze.

mant-raz - wiem o tym, ale zostawi臋 sobie to na p贸藕niej, tzn. jak mr贸wki tak mniej wi臋cej b臋d膮, bo w tej chwili mi si臋 wydaje pro艣ciej malowa膰 tylko kilkoma kolorami. Podfarbowa膰 zawsze mo偶na.

mookie no tak powoli zaczynam ogarnia膰 p臋dzle, chyba z ka偶d膮 mr贸wk膮 jest lepiej.

bolitic ideja jest opisana w pierwszym po艣cie.

dzisiejsza mr贸wka, p贸艂 mr贸wki i jedna z mszyc.

1101111.png

1101113.png

1101112.png

Edytowane przez Ania

Napisano
  • Autor

Zamiast listk贸w b臋d膮 grudki ziemi 偶eby przysypa膰 papierosa. Dzi臋kuj臋 Klimentowi za pomys艂, dobrze jest mie膰 stra偶aka na forum.

110117.png

Napisano

:D podoba mi si臋 - jak by艂em ma艂ym dzieciakiem karmienie mr贸wek by艂o jednym z moich ulubionych zaj臋膰 na powietrzu :D mszyce wygl膮daj膮 jeszcze troch臋 nijako przy wyg艂askanych mr贸wach. - mant-raz ma racje przy takim makro uj臋ciu a偶 si臋 prosi o blura - dobr膮 refk臋 do tego proponuj臋 znale藕膰 - fajny by艂by taki efekt zbli偶enia jak na fotach makro

Napisano

nie zrozum nie 藕le to nie 偶art ale jakby tam by艂 malutki skr臋cik to mo偶na by my艣le膰 o kryzysie to偶samo艣ci mr贸wek. Spoko fajny temat, pozdro

Napisano

Aniu, twoje rysunki mr贸wek wygl膮daj膮 du偶o lepiej ni偶 te mr贸wki ze zdj臋cia, jako艣 tak im lepiej z oczu patrzy :)

A po co s膮 te niebieskie kreseczki przy nogach mr贸wek?

Napisano

Mrowcza robota z tym malowaniem mrowek... Mszyce tylko jakies komiksowe z tymi mega czerwonymi oczkami i prostymi "tubami" wystajacymi z odwlokow.

Napisano

Fajne mr贸wki konstrukcyjnie. Zastanawia mnie tylko, jak je b臋dziesz wyka艅cza膰. Chodzi mi bardziej o kolorystyk臋 - 艣wiat艂o odbite jakie艣... bo na razie chyba tylko lokalne jest. No i materi臋 - owady maj膮 pancerzyki chitynowe. U mr贸wek maj膮 g艂adk膮 powierzchni臋, wi臋c 艣wiat艂o odbija si臋... no wiadomo jak. To samo z lekk膮 przezroczysto艣ci膮.. mo偶e 藕le to ujmuj臋, dopiero z niekt贸rymi poj臋ciami dopiero si臋 zaznajamiam, ale chyba jest to co艣 jak subsurface scattering? Jak nie to mnie poprawcie.

Napisano
  • Autor

Dzi臋kuj臋 za odpowiedzi.

Na razie jest zast贸j, bo robi臋 update systemu operacyjnego i jeszcze nie uruchomi艂am tabletu ani oprogramowania, ale jest szansa 偶e do jutra co艣 zd膮偶臋.

Mszyce poprawi臋. Na zdj臋ciach maj膮 zawsze do艣膰 mocne SSS, jeszcze za bardzo nie wiem jak si臋 za to zabra膰. 呕e malowanie wszystkiego na jasn膮 藕iele艅 nie rozwi膮zuje problemu, widz臋.

Nie jestem pewna jak rozwi膮偶臋 kwestj臋 ostro艣ci - nie chcia艂abym rozmywa膰 za du偶o mr贸wek. Je艣li by to wzorowa膰 na fotografiach, to w tej chwili 5 z 20 mr贸wek by艂oby ostre, mam kilka takich zdj臋膰 i nie chc臋 偶eby tak wysz艂o. Na pewno rozmyty b臋dzie tylny plan (obrys mrowiska).

Te mr贸wki s膮 na prawd臋 wielkie i robi膮 spore mrowiska.

Zgadza si臋, i do tego one s膮 z艂owrogie kamikadze. Tam gdzie mieszka艂am jako dziecko mia艂y mrowisko tu偶 obok drogi le艣nej, i okupywa艂y jakie艣 20m tej drogi. Tam nie mo偶na by艂o normalnie przej艣膰, trzeba by艂o biec, inaczej w艂azi艂y po bucie i wgryza艂y si臋 w nogi.

A po co s膮 te niebieskie kreseczki przy nogach mr贸wek?
Tam dorobi臋 n贸偶ki na wy偶szej warstwi臋, w miejscach gdzie nie chc臋 wchodzi膰 n贸偶k膮 na odw艂ok albo jakie艣 inne cz臋艣ci cia艂a. Taki symbol 偶ebym nie zapomnia艂a jakiej艣.

Mszyce tylko jakies komiksowe z tymi mega czerwonymi oczkami i prostymi "tubami" wystajacymi z odwlokow.
Na referkach maj膮 takie, jeszcze musz臋 si臋 dowiedzie膰 co to jest, ale na pewno ma tam by膰 (powinno by膰 bardziej przezroczyste ni偶 u mnie).

ZiN - Moje do艣wiadczenie z rysowaniem w 2d jest raczej znikome. Jeszcze nie wiem jak pewne rzeczy najlepiej rozwi膮za膰. Zamys艂 by艂 taki, 偶eby na pocz膮tek narysowa膰 lokalnie tak jak m贸wisz, poniewa偶 艂atwiej mi jest malowa膰 wszystkie mr贸wki t膮 sam膮 palet膮. Potem u g贸ry wej艣膰 warstw膮 definiuj膮c膮 bardziej globalne o艣wietlenie (cie艅 z papierosa, wypuk艂o艣膰 mrowiska), i potem lokalnie poprawia膰 odbicia i kolory poszczeg贸lnych mr贸wek.

Mr贸wki (te kt贸re s膮 w pe艂nym s艂o艅cu) b臋d膮 mia艂y subsurface scattering, tylko 偶e na razie nie wiem za bardzo jak to zrobi膰. Mszyce te偶 maj膮 to mie膰.

Jak kto艣 do艣wiadczony wie lepiej albo mo偶e mi co艣 doradzi膰 to ch臋tnie pos艂ucham.

Napisano

Aha to dobrze robisz, te偶 bym tak zrobi艂 :) A co do SSS, to kombinowa艂bym co艣 w t臋 stron臋 chyba...

sssrd.th.jpg

Wiem 偶e to primitive i zbyt przerysowane.... ale mo偶e to jaki艣 spos贸b?

U偶y艂em dw贸ch gradient贸w i dw贸ch blik贸w 艣wiat艂a, w sumie 4 warstwy. To samo mo偶na osi膮gn膮膰 mi臋kkimi p臋dzlami.

Napisano

Nono, super ta ostatnia. Ile w tym Mypainta? (ktorego wlasnie uzywam do komercyjnego projektu bo w tym konkretnym przypadku jest szybciej i wygodniej jak w PS... Nigdy nie myslalem ze to powiem :O)...

Napisano

Niezle - ciekawe jak bedzie calosciowo/kompozycyjnie sie prezentowac bo wkladasz w to sporo pracy - kazda mroweczka taka dopracowana.

Napisano

Ania, wrzuci艂aby艣 jaki艣 szerszy kadr z tego, bo detal detalem (spoko sobie radzisz), ale jednak s膮 wa偶niejsze aspekty :]

Napisano

Popieram sugesti臋 mant-raz. Zaprezentuj jak to wygl膮da ca艂o艣ciowo.

Napisano
  • Autor

Tylko 偶e na razie brakuje cienia z papierosa i og贸lnie wyra藕niejszego o艣wietlenia ca艂o艣ci. B臋dzie 艣wiat艂o od lewej.

Wci膮偶 te偶 nie jestem pewna jak rozwi膮za膰 plan tylni, i czy nie za du偶o nieba.

Ta "grota" po prawej chyba do usuni臋cia, zrobi艂am to jak mrowisko jeszcze by艂o wy偶sze.

m11012733.png

Napisano

Czy ten gatunek mr贸wek ma swoje mrowisko w kupie ga艂膮zek?

Napisano

Dlaczego w艂a艣ciwie kadr jest taki wysoki? Chyba doda艂bym jeszcze kilka(na艣cie) mr贸wek, cho膰 to ca艂a masa roboty.

Napisano
  • Autor

mookie no w艂a艣nie chyba obni偶臋, teraz za du偶o nieba (przedtem mrowisko by艂o wy偶sze, w pierwszych postach wida膰).

plan jest taki: sko艅czy膰 zacz臋te mr贸wki, potem o艣wietlenie, a potem jak jeszcze b臋dzie czas i ochota to jakie艣 dodatkowe mr贸wki.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci