Napisano 8 Styczeń 201114 l Wizualizacje do projektu indywidualnego, domu jednorodzinnego. Wersja "standardowa" powstała dość dawno temu - ostatnio w ramach eksperymentów i do portfolio - wziąłem się zań jeszcze raz. Za wyjątkiem krzeseł - wszystkie modele własnej produkcji. soft: 3d max 2009, vray 1.5sp5, photoshop cs3. c&c mile widziane. 1 2 3 4 5 6 (wycinek z pełnej rozdzielczości ujęcia 1) 7 (wycinek z pełnej rozdzielczości ujęcia 1) 8 (wycinek z pełnej rozdzielczości ujęcia 5) Edytowane 9 Styczeń 201114 l przez Loki
Napisano 8 Styczeń 201114 l bardzo fajnie wyszla ci ta mgla, porponuje zebys zrobil tutorial :). mozna bylo dodac wiecej kolorow, dodac przebijajace sie rpzez mgle rozjasniajace"rozswietlajace" slonce, ale i tak jest fajnie :)
Napisano 8 Styczeń 201114 l mocne, papy nie żeli :) Renderowałeś jeszcze raz ? Te, które widziałem wcześniej wyglądały jakoś inaczej. Fajny klimat, miejscami pod fote podchodzi - fajne ziarno.
Napisano 8 Styczeń 201114 l Mocne ujęcia, ale na Twoim miejscu pokazał bym bardziej zdecydowanie światło we mgle (tak jak napisał kolega na górze). Dlaczego? Pokazujesz wszystko zamglone, niewyraźne, brakuje czegoś co 'przetnie' to 'wiszenie' w powietrzu Najlepsza 4, głównie przez to domowe światło - zachęca, a lewa strona - niedopowiedziana.
Napisano 8 Styczeń 201114 l A ja trochę krytycznie;) Efekt mgły wyszedł ciekawy, moze nie w 100% realistyczny ale wygląda plastycznie i go kupuję. Psują to nudne IMO kadry i kilka banalnych niedociągnięć. Opaska ze żwiru płaska jak decha, trawnik też płaski. Osobiście nie podchodzi mi również odcień trawy i tekstura drewna. Pokręcona roślina na murku miała przykuwać uwagę, ale trąci plastikiem. I na koniec mam wrażenie, że coś jest nie tak z głębią ostrości - ale nie potrafie ukierunkować dokładnie zarzutu;) Ogólnie tak jak pisze pabulo - eksport do wipa, bo włożyłeś w to kupę roboty i warto poprawić te pare baboli :)
Napisano 9 Styczeń 201114 l Moim zdaniem troszke to mdle, brakuje pazura. Moze zaswiec wszystkie pomieszczenia mocniejszym swiatlem... Bardzo fajna kostka, mozna wiedziec skad teksturka? pozdr
Napisano 9 Styczeń 201114 l Jest trochę niedociągnięć , ale ogólnie KUPUJĘ TO . Fajna atmosferka , ciekawy dom i roślinność .
Napisano 9 Styczeń 201114 l Podobnie jak kozioo, uważam, że coś jest nie tak z głębią. Szczególnie na 5 ostatnich ujęciach. Ogólnie przyjemnie:) Pozdr!
Napisano 9 Styczeń 201114 l No ja niestety zgadzam się w całości z Kozioo'em i Sebą, szczególnie z Sebą. Jakoś płasko/mdło przez tą mgłę, zabrakło jakby kontrastu. Ten żwirek, szczególnie na 6tym ujęciu, płaski całkowicie. Zrobiłbyś ręcznie kilka kamyszków, rozwalił tam scatterem, fajniej by wyglądało. ;) Troszkę mógłbyś całą scenę zróżnicować, nasycić bardziej światła w kierunku pomarańczu, i wzmocnić je; może jakąś winietkę dodać. No i materiały i aa pozostawiają conieco do życzenia. Fajna bryła budynku, ale wiem, że potrafisz lepiej takiego zwizualizować. ;) Sz.
Napisano 9 Styczeń 201114 l Autor Dwa słowa opisu - bo widzę, że go brakuje. Założeniem tych obrazków (przynajmniej z takim siadałem do ich robienia) było nie robienie cukierkowych landszaftów jak z katalogu domków jednorodzinnych. Takie robię codziennie. A i projekt mało ma z katalogowym wspólnego. Chodziło mi o osiągnięcie pewnego klimatu - takiego mglistego poranka - z mocnym overcastem. Coś, co przynajmniej w mojej opinii udało się w pewien sposób w ujęciu 4. Dzięki wszystkim za trud napisania kilku słów - bo w sumie na tej podstawie jest szansa się czegoś nauczyć i przy kolejnych pracach nie popełniać tych samych błędów. Prace nie wrócą do WIP'a - możliwe że lekko podkręcę kontrast krzywymi jeszcze w photoshopie, ale na razie muszę odpocząć od tych obrazków i nabrać dystansu do nich. a teraz po kolei: Morphe - dzięki. Tutoriala raczej nie będzie w najbliższym czasie - z prozaicznej przyczyny braku czasu właśnie. Jak chcesz podeślę Ci PSD'ka z któregoś obrazka i zobaczysz jak mgła powstawała. ThoR_ - projekt nie jest mój (w sensie nie ja projektowałem budynek). żółty - no to jak przysłowiowej papy nie żeli to już git :) Nie renderowałem ich już po raz kolejny, część z obrazków (poniżej 5) to kawałki wycięte z pełnej rozdzielczości - dla pokazania detalu - choć po opiniach tu zamieszczonych widzę że zabieg był mocno nie trafiony :) cieply - też 4 podoba mi się najbardziej. Pewnie dlatego że wyszło to tak jak chciałem żeby wyszło (w sensie klimatu). !Ewert - dzięki - pabulo - Jakies konkretne powody? kozioo - hmm, jesli się sugerujesz tym że na ujęciach od 6 w dół żwir wyszedł płasko to, wyjaśniam - to kawałki wycięte z ujęcia 1 i 5. Na żwirze (realnie pewnie miał by z 1cm średnicy ziarna) jest displacement (ustawiony na 1.5cm), ale ponieważ ujęcie 1 jest z odległości około 15m od budynku robione, to poprostu perspektywa "wyrównała" (ten displacement widać wyraźnie na ujęciu 5. To samo z trawą (choć ona akurat ma nieco więcej niż 1cm oczywiście :) Co do DOF'a - renderowane mapki zdepth (do każdego ujęcia z 4-5 mapek, i wybrana jedna, podkręcona w photoshopie i użyta jako kanał w DOF'ie photoshopowym ) @seba@ - kostka jest "własna" - tak jak wszystkie pozostałe tekstury i modele w scenie (za wyjątkiem wspomnianych krzeseł na tarasie) WIERZBA - dzięki. Mógł byś rozwinąć temat niedociągnięć? Touch - dzięki. 3 z ostatnich ujęć to jak pisałem wyżej, wycinki z 1 i 5, (wycięte już po całej postprodukcji w tym po dołożeniu DOF'a). W 5 z kolei przyznaję, wyblurowałem za dużo trawy - już po złożeniu obrazka - widać błąd :) pressenter - nie wiem czy robisz zdjęcia, ale mgła ma generalnie to do siebie (zwlaszcza jesli aparat znajduje się w jej wnętrzu) że spłaszcza perspektywę, wymywa kolory i rozmywa całość - ot taki ośrodek nieco inny niż krystalicznie czyste górskie powietrze (cały pomysł na te obrazki powstał kiedy oglądałem ostatnio wrocławską mgłę właśnie o poranku). co do ujęcia 6 - odpowiedź wyżej. Winiety i aberracji chromatycznej nie dodałem z rozmysłem. W którym miejscu AA pozostawia co nieco do życzenia? (obrazki renderowane do 3000x2000px, przeskalowane na potrzeby forum). Pozdrawiam i zachęcam do dalszych komentarzy - Loki Edytowane 9 Styczeń 201114 l przez Loki
Napisano 11 Styczeń 201114 l To ja też dołączę do grona. Ogólnie mgła daje dobry efekt ale ma takie pasemka nie fajne co widać gdy tłem jest blacha. Dispa nie ma na kamyczkach w 6. Co do ich płaskości to dlatego tak wyglądają ponieważ nie zastosowałeś jednego warunku czyli niedoskonałości. Wcale nie muszą one być płaskie jak patelnia. Zagęść siatkę, daj noisa i niech ta równa linia zniknie. Efekt będzie o wiele realniejszy. To samo dotyczy blachy na budynku. Jeżeli nie jest to panel to można ją zniekształcić. Schody wyglądają jak otynkowane. Drewno ma za duży ząbek i boki by się przydały z innej tekstury. Trochę zacieków w paru miejscach i byłyby malinki:) Ogólny odbiór pozytywny.
Napisano 11 Styczeń 201114 l Udało Ci się Krzychu osiągnąć bardzo fajny klimat. Bardzo czuć poranną mgłę - ta trawka w pierwszym ujęciu wydaje się być oszroniona (!) - kapitalny efekt. Śliczny projekt i bardzo ładnie opracowana wizka. Podoba mi się shader elewacji i to ciepłe światełko z wnętrza. Jedyne co mi nie pasuje to skala roślin i krzeseł - wydają się być przeskalowane. Ale to jedyna rzecz. Niemniej bardzo ładna wiza :) Piter
Napisano 16 Styczeń 201114 l Podoba mi sie ta opcja, poza dwoma pierwszymi kadrami...zbyt surowe i sterylne. Pozostale znacznie lepiej. Pozdrawiam, Pawel Zapraszam chetnych na szkolenia ONLINE "Tworzenie filmu animowanego"
Napisano 30 Styczeń 201114 l podoba mi sie nawet... widac ze dobry efekt w dobrym czasie... nie wiem czy jest ale na pewno przydalby sie AO pass na praktycznie szystkich widoczkach.. ŁADNE pozdr