Napisano 18 Luty 201114 l Witam wszystkich. Od jakiego艣 czasu walcz臋 z tabletem, staraj膮c si臋 z r贸偶nym skutkiem besti臋 opanowa膰. Biernie 艣ledz臋 te foum ju偶 od d艂u偶szego czasu, w ko艅cu postanowi艂em wklei膰 par臋 rzeczy, 偶eby bardziej si臋 zmobilizowa膰 do roboty. To 膰wiczebne rzeczy - moja nier贸wna walka z anatomi膮 itp. 聽 聽 聽 tutaj inspirowane tutkiem Aarona Simsa: 聽 聽 聽 pare stron ze szkicownika: 聽 聽 聽 b臋d臋 wdzi臋czny za wszelkie uwagi.
Napisano 18 Luty 201114 l W膮偶 mi si臋 podoba :) 聽 To nie na anatomii powiniene艣 skupi膰 uwag臋, tylko na budowaniu formy, poniewa偶 rozje偶d偶aj膮 Ci si臋. Jak opanujesz dobrze budowanie formy, to u偶ycie anatomii ograniczy si臋 g艂贸wnie do dobrej refki. 聽 S艂owem r贸b to co robisz, studia anatomiczne 艣wietnie ucz膮 budowania formy :P tylko zmie艅 nastawienie do tego czego si臋 uczysz, a powinno by膰 艂atwiej zrozumie膰 co robisz 藕le.
Napisano 18 Luty 201114 l Autor W膮偶 mi si臋 podoba :)聽 To nie na anatomii powiniene艣 skupi膰 uwag臋, tylko na budowaniu formy, poniewa偶 rozje偶d偶aj膮 Ci si臋. Jak opanujesz dobrze budowanie formy, to u偶ycie anatomii ograniczy si臋 g艂贸wnie do dobrej refki. 聽 S艂owem r贸b to co robisz, studia anatomiczne 艣wietnie ucz膮 budowania formy :P tylko zmie艅 nastawienie do tego czego si臋 uczysz, a powinno by膰 艂atwiej zrozumie膰 co robisz 藕le. 聽 Dzi臋ki wielkie. Mo偶esz troch臋 rozwin膮膰 , pojecha膰 konkretnie po tym co sie rozje偶d偶a? Bardzo potrzebuj臋 takiej krytyki, 偶eby nie kr臋cic sie po omacku. O pewnych b艂臋dach wiem, istnienie innych podej偶ewam, tylko nie bardzo jeszcze umiem zlokalizowa膰. No a nie bardzo mam z kim konsultowa膰 te rzeczy. W艂a艣nie dlatego za艂o偶y艂em ten w膮tek. Ch臋tnie zmienie nastawienie, tylko ci膮gle nie bardzo wiem na jakie ... 聽 Dzi臋ki z g贸ry!
Napisano 18 Luty 201114 l Niekt贸re elementy nawet w tej samej pracy s膮 ro偶nej jako艣ci, niekt贸re s膮 dobre inne 艣wietne, a reszta jakby zgadywana :) Nie wa偶ne co rysujesz, anatomie, chleb z mas艂em, wszystko jest zbudowane z podstawowych figur geometrycznych (kule, walce, sze艣ciany), naucz si臋 je o艣wietla膰 i rysowa膰 to zbudujesz wszystko z pomoc膮 refek oczywi艣cie ;) 聽 Zrobi艂em bardzo prosty i szybki overpainting twojej pracy, poprawi艂em formy, w tym ich czytelno艣膰, szyje narysowa艂em od podstaw, zmieni艂em troch臋 proporcje, g艂贸wnie ramienia by艂o strasznie oddalone od tu艂owia moim zdaniem. jedyne czego nie poprawia艂em to ramiona i twarz, z ca艂o艣ci wypadaj膮 najgorzej, twarz by艂a p艂aska, a ramiona to dwie belki. Dodam 偶e nie jestem jakim艣 tam mistrzem na pewno da艂o by si臋 w tym czasie zrobi膰 to lepiej, nie u偶ywa艂em te偶 refek, tylko rysowa艂em z pami臋ci wi臋c mog膮 by膰 niedom贸wienia, ale my艣l臋 偶e dobrze to ilustruje co mia艂em na my艣li. Pracuj solidniej i nie 艣piesz si臋 im mniej ruch贸w wykonasz by osi膮gn膮膰 cel tym wi臋cej si臋 nauczysz. 聽 聽 Nastaw si臋 na rysowanie form, cz艂owiek ma taka tendencje 偶e jak np. powie sobie, chce narysowa膰 twarz, to zaczyna kre艣li膰 abstrakcyjne kszta艂ty reprezentuj膮ce twarz, a nie sam膮 twarz. Facjata to zbitek r贸偶nych bry艂, jak chcesz j膮 narysowa膰 to we藕 zdj臋cie i nakre艣l linie pomocnicze by zobaczy膰 form臋 i kszta艂ty, a nie oczy, nos usta itd. 聽 PS. Najwa偶niejsza jest samokrytyka i znajdowanie w艂asnych b艂臋d贸w, wtedy lepiej je zrozumiesz ;) poznaj wroga. 聽 np. ja narysowa艂em za w膮sk膮 szyje :) itd. itd. Edytowane 18 Luty 201114 l przez n-pigeon
Napisano 18 Luty 201114 l Autor Niekt贸re elementy nawet w tej samej pracy s膮 ro偶nej jako艣ci, niekt贸re s膮 dobre inne 艣wietne, a reszta jakby zgadywana :) Nie wa偶ne co rysujesz, anatomie, chleb z mas艂em, wszystko jest zbudowane z podstawowych figur geometrycznych (kule, walce, sze艣ciany), naucz si臋 je o艣wietla膰 i rysowa膰 to zbudujesz wszystko z pomoc膮 refek oczywi艣cie ;) 聽 Na pocz膮tek ogromne dzi臋ki, jeste艣 mistrzem. Spodziewa艂em si臋 co najwy偶ej wypunktowania co tam zbaboli艂em. Na prawd臋 to doceniam. 聽 To prawda, w wielu miejscach ci膮gle zgaduj臋. Niby wiem o co chodzi w tych bry艂ach podstawowych, mimo wszystko w wielu miejscach ci膮gle wy艂膮cza mi si臋 my艣lenie tymi kategoriami. Szczeg贸lnie twarze. Siedz臋 nad nimi najd艂u偶ej, s膮 potem totalnie wym臋czone i w rezultacie wygl膮daj膮 totalnie s艂abo. 聽 Zrobi艂em bardzo prosty i szybki overpainting twojej pracy, poprawi艂em formy, w tym ich czytelno艣膰, szyje narysowa艂em od podstaw, zmieni艂em troch臋 proporcje, g艂贸wnie ramienia by艂o strasznie oddalone od tu艂owia moim zdaniem. jedyne czego nie poprawia艂em to ramiona i twarz, z ca艂o艣ci wypadaj膮 najgorzej, twarz by艂a p艂aska, a ramiona to dwie belki. Dodam 偶e nie jestem jakim艣 tam mistrzem na pewno da艂o by si臋 w tym czasie zrobi膰 to lepiej, nie u偶ywa艂em te偶 refek, tylko rysowa艂em z pami臋ci wi臋c mog膮 by膰 niedom贸wienia, ale my艣l臋 偶e dobrze to ilustruje co mia艂em na my艣li. No i uporz膮dkowa艂e艣 te 艣wiat艂o, dopiero zauwa偶y艂em jaki tam jest burdel.聽 Pracuj solidniej i nie 艣piesz si臋 im mniej ruch贸w wykonasz by osi膮gn膮膰 cel tym wi臋cej si臋 nauczysz. Nastaw si臋 na rysowanie form, cz艂owiek ma taka tendencje 偶e jak np. powie sobie, chce narysowa膰 twarz, to zaczyna kre艣li膰 abstrakcyjne kszta艂ty reprezentuj膮ce twarz, a nie sam膮 twarz. Facjata to zbitek r贸偶nych bry艂, jak chcesz j膮 narysowa膰 to we藕 zdj臋cie i nakre艣l linie pomocnicze by zobaczy膰 form臋 i kszta艂ty, a nie oczy, nos usta itd. 聽 PS. Najwa偶niejsza jest samokrytyka i znajdowanie w艂asnych b艂臋d贸w, wtedy lepiej je zrozumiesz ;) poznaj wroga. 聽 np. ja narysowa艂em za w膮sk膮 szyje :) itd. itd. trudno si臋 nie zgodzi膰 z tym wszystkim. Staram si臋 znajdowa膰 sam b艂臋dy, ale na jakim艣 etapie to si臋 przestaje udawa膰, poza og贸lnym wra偶eniem, 偶e ci膮gle jest co艣 nie tak. Samokrytyki my艣l臋, 偶e mi nie brakuje. Ceni臋 te偶 ka偶d膮 konstruktywn膮 krytyk臋. Nie zwracam zbytnio uwagi na pochwa艂y, zawsze wydaj膮 mi si臋 grubo na wyrost. Szczeg贸lnie gdy s膮 takie miejsca jak te forum, gdzie pierwsza lepsza teczka doprowadza cz艂owieka do pionu. Poza tym pracuj臋 ju偶 dosy膰 d艂ugo jako projektant graficzny i bran偶a mi sk贸r臋 utwardzi艂a ;) Natomiast zauwa偶y艂em, 偶e w pewnym momencie trzeba zamkn膮膰 prac臋 i zabra膰 si臋 za nast臋pn膮, bo poprawianie w niej kolejnych b艂臋d贸w ju偶 jej nie pomaga, a daje w艂a艣nie te uczucie "wym臋czenia". Co potwierdza, 偶e im mniej poci膮gni臋膰 p臋dzlem (ale trafionych), tym lepiej.聽 Dzi臋ki jeszcze raz za po艣wi臋cony czas i cenne uwagi. 聽 聽 edit: lol, dopiero skuma艂em o co Ci chodzi艂o z tymi stawami :D Hehe a by艂em zadowolony z tej d艂oni :D
Napisano 6 Marzec 201114 l Autor weekend z tabletem. Pr贸by lineartu: 聽 przespany TSP: Edytowane 30 Pa藕dziernik 201113 l przez Cola wygas艂 link
Napisano 30 Pa藕dziernik 201113 l Autor ma艂y update. Nowa go艂a babka 聽 pr贸ba ogarni臋cia futra/sk贸ry podstawowymi p臋dzlami: i z troch臋 innej bajki: i wygrzeba艂em stary fan art: 聽 pozdrawiam Cola Edytowane 30 Pa藕dziernik 201113 l przez Cola dorzuci艂em obrazek
Napisano 31 Pa藕dziernik 201113 l ekstra s膮 te piersi :) 聽 呕eby nie by艂o... Spodoba艂a mi si臋 te偶 praca ukazuj膮ca samob贸jc臋 (?). Troch臋 dopie艣ci膰 by mo偶na by艂o, ale jest super.
Napisano 31 Pa藕dziernik 201113 l Autor Dzi臋ki wszystkim za uwagi :) 聽 Spodoba艂a mi si臋 te偶 praca ukazuj膮ca samob贸jc臋 (?). Troch臋 dopie艣ci膰 by mo偶na by艂o, ale jest super. By艂 taki tygodniowy speed painting - "W艂adca przestworzy", ale wrzuci艂em prac臋 chyba ju偶 po terminie. S艂abo ogarniam te szybkie malowanie, ale przyajmniej zosta艂 pomys艂. Inspiracj膮 by艂 dokumentalny film "The Bridge", opowiadajacy o mo艣cie samob贸jc贸w, czyli Golden Gate. Polecam, wisi na youtube. Pomys艂 na pewno b臋d臋 chcia艂 rozwin膮膰 na ok艂adke p艂yty mojego zespo艂u
Napisano 31 Pa藕dziernik 201113 l Ogl膮da艂em dokument o GG, nie jestem pewien czy akurat ten, ale te偶 na YT. 聽 Jaki to zesp贸艂? Podziel si臋. :)
Napisano 31 Pa藕dziernik 201113 l Autor Dzi臋ki tr3buh :) 聽 @Dav - to dokument w kt贸rym go艣膰 postawi艂 kamer臋 i w ci膮gu miesi膮ca wy艂apa艂 pare samob贸jstw. Potem dotar艂 do historii tych ludzi itd. Do艂uj膮ca historia, chocia偶 sporo mi to wyja艣ni艂o w temacie samob贸jstw, motywacji tych ludzi. A zesp贸艂 nazywa si臋 Al Sirat. Raczej ci臋偶kie granie.
Napisano 10 Listopad 201113 l Autor Ostatnia na jaki艣 czas zabawa z go艂ymi babami. Jak to sko艅cz臋 to zajm臋 si臋 czym艣 bardziej kreatywnym ;] 聽
Napisano 10 Listopad 201113 l Ta pani na pla偶y naprawd臋 nie藕le zaczyna wygl膮da膰. Jeszcze jest troch臋 do zrobienia (w艂osy, d艂onie itd). Znam Twoje wcze艣niejsze prace i po tej ostatniej wida膰 du偶y post臋p. B臋d臋 艣ledzi艂 dalej, szkoda by艂o by zepsu膰. 聽 Mo偶e po go艂ych babach jaki艣 Wonsiaty Orze艂?
Napisano 10 Listopad 201113 l no babeczki eleganckie ale spodoba艂 mi si臋 ten kolo lec膮cy na tle mostu :D dzia艂aj dalej :D
Napisano 10 Listopad 201113 l Autor Ta pani na pla偶y naprawd臋 nie藕le zaczyna wygl膮da膰. Jeszcze jest troch臋 do zrobienia (w艂osy, d艂onie itd). Znam Twoje wcze艣niejsze prace i po tej ostatniej wida膰 du偶y post臋p. B臋d臋 艣ledzi艂 dalej, szkoda by艂o by zepsu膰. 聽 Mo偶e po go艂ych babach jaki艣 Wonsiaty Orze艂? 聽 No prosz臋, to偶 to Krasnal pod przykrywk膮 ;) Siema Bracie, kope lat ;) No jasne, to WIP, wi臋c masa niedoko艅czonych rzeczy. Chocia偶 na tym etapie stwierdzi艂em w sumie 偶e lepiej j膮 chyba wykadrowac tylko na twarz, 偶eby nie robi膰 kolejnego plakatu do tirowej szoferki. Dla treningu to sko艅cz臋, ale chyba czas wzi膮膰 sie w ko艅cu za Wonsiatego Or艂a :D 聽 Kalberos - dzi臋ki.
Napisano 10 Listopad 201113 l He, he, czo艂em. Przyci臋cie tego do portretu zdecydowanie na plus. Ciachnij to szybko do ko艅ca, bo czekam na kolejne.
Napisano 11 Listopad 201113 l Autor He, he, czo艂em. Przyci臋cie tego do portretu zdecydowanie na plus. Ciachnij to szybko do ko艅ca, bo czekam na kolejne. jutro musz臋 szybko odwali膰 ma艂膮 cha艂turk臋, a my艣la艂em 偶e b臋d臋 mia艂 czas na nasmarowanie czego艣 dla zabawy. Niewa偶ne, W ka偶dym razie niecierpliwie czekam na Twoj膮 teczk臋 ;)
Napisano 11 Listopad 201113 l jutro musz臋 szybko odwali膰 ma艂膮 cha艂turk臋, a my艣la艂em 偶e b臋d臋 mia艂 czas na nasmarowanie czego艣 dla zabawy. Niewa偶ne, W ka偶dym razie niecierpliwie czekam na Twoj膮 teczk臋 ;) 聽 Akurat tak si臋 sk艂ada, 偶e robi臋 teraz kilka ilustracji, jak sko艅cz臋 to oczywi艣cie zobaczysz.
Napisano 11 Listopad 201113 l Autor Akurat tak si臋 sk艂ada, 偶e robi臋 teraz kilka ilustracji, jak sko艅cz臋 to oczywi艣cie zobaczysz. now we're talking ;) Chocia偶 m贸g艂by艣 skleci膰 fajn膮 teczk臋 z tego co masz, w ko艅cu od wczoraj tego nie robisz ;) Gdyby nie Ty, pewnie do dzisiaj my艣la艂bym ze tablet to urz膮dzenie do szparowania 聽 @Soulinka12 - dzi臋kuj臋 :) Ciesz臋 si臋 偶e twarz jako艣 wysz艂a, bior膮c pod uwag臋 temperament przedstawionej pani :D
Napisano 11 Listopad 201113 l now we're talking ;) Chocia偶 m贸g艂by艣 skleci膰 fajn膮 teczk臋 z tego co masz, w ko艅cu od wczoraj tego nie robisz ;) Gdyby nie Ty, pewnie do dzisiaj my艣la艂bym ze tablet to urz膮dzenie do szparowania 聽 聽 Ooo nie b膮d藕 taki skromny przez rok sam si臋 wi臋cej nauczy艂e艣 ni偶 ja przez 5 lat szko艂y.
Napisano 28 Wrzesie艅 201212 l Autor Cze艣膰. Dawno nic tu nie wrzuca艂em, wi臋c ma艂y update. 聽 Przez chwil臋 rysowa艂em troch臋 dla Ether Fields, zanim si臋 tam troch臋 przemiesza艂o: Do kompletu go艂a babka: i taki zb贸jcerz: Uwagi oczywi艣cie jak najmilej widziane.
Napisano 29 Wrzesie艅 201212 l Po膰wicz anatomi臋 i materia艂y, bo nie wychodz膮 zbyt przekonuj膮co. Pomaluj co艣 z natury, to sporo pomaga.
Napisano 1 Pa藕dziernik 201212 l Autor kupi艂em ostatnio par臋 marker贸w - fajne narz臋dzie do szybkich szkic贸w. Musz臋 je opanowa膰.
Napisano 21 Stycze艅 201312 l Autor obrazek na ok艂adk臋 metalowego zespo艂u. Zosta艂a jeszcze chwila na doszlifowanie, ale ja ju偶 si臋 za d艂ugo w to gapi臋. Tak偶e wdzi臋czny bed臋 za uwagi. 聽 Edytowane 23 Stycze艅 201312 l przez Cola update obrazka
Napisano 27 Kwiecie艅 201311 l Autor gotowa ok艂adka: i troch臋 z r贸偶nych beczek: 聽 Edytowane 27 Kwiecie艅 201311 l przez Cola
Napisano 27 Kwiecie艅 201311 l Autor Wyst臋powali w W臋gorzewie gdy mia艂em 10 lat :D Gratuluj臋 ok艂adki ;) Dzi臋ki :) Wtedy jeszcze z nimi nie gra艂em, mijali艣my si臋 na scenach w r贸偶nych sk艂adach. Ta p艂yta to niemal偶e inny zesp贸艂, je艣li chodzi o brzmienie i styl. Tutaj mo偶na zobaczy膰 pr贸bk臋: Ten z bia艂膮 gitar膮 to ja ;] Edytowane 27 Kwiecie艅 201311 l przez Cola
Napisano 29 Kwiecie艅 201311 l Autor Dzi臋ki wielkie za odwiedziny i komentarze. Ok艂adka to jak do tej pory najbardziej dopracowana je艣li chodzi o detal moja pracka, ciesze si臋 bardzo, 偶e si臋 podoba. Na codzie艅 w robo robi臋 raczej szybkie szkice, ewentualnie jakie艣 storyboardowe historie, czy podmal贸wki. No a tutaj chcia艂em sprawdzi膰, na ile jestem w stanie "wyliza膰" obrazek.
Napisano 24 Lipiec 20195 l Autor O rany, niech forum nie umiera! Patrz臋, 偶e wszystkie fotki hostowane na Imageshacku szlag trafi艂. Ale g艂贸wnie to by艂y golasy. W takim razie 聽ma艂y up. 聽 Efekt malowania za Anthonym Jonesem - od ciemnego do jasnego. Bardzo fajna technika, zupe艂nie dla mnie nowa, b臋d臋 eksplorowa膰.
Napisano 25 Lipiec 20195 l 艣wietny ten z Anthonym聽 馃槃 .. tak, zdecydowanie eksploruj dalej Edytowane 26 Lipiec 20195 l przez rosikowski
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto