adek Napisano 16 Marzec 2011 Napisano 16 Marzec 2011 W internecie pojawił się bardzo interesujący projekt o nazwie RenderWeb. Jeśli jesteście użytkownikami Blendera i rendering zajmuje wam zbyt dużo czasu, dlaczego nie skorzystać pomocy znajomych? Projekt ten umożliwia wykorzystanie zasobów komputerów znajomych z Facebooka do renderingu. Co ciekawe, ze strony znajomych wymagane jest zaledwie kilka kliknięć myszką na Facebooku. I to wszystko! Nie instalujemy żadnego oprogramowania u znajomych, nic nie ustawiamy. Zachęcam do obejrzenia poniższego filmu prezentującego tę platformę. Oficjalna strona projektu: www.renderweb.org
fikifak Napisano 16 Marzec 2011 Napisano 16 Marzec 2011 Bardzo dobry pomysł!!! Niech tylko jeszcze zrobią taką strone dla innych programów
adek Napisano 16 Marzec 2011 Autor Napisano 16 Marzec 2011 Jeden z fajniejszych i ciekawszych projektów jakie ostatnio widziałem. Jak ktoś to przetestuje (a Blenderowców jest u nas trochę) - dajcie znać.
n-pigeon Napisano 16 Marzec 2011 Napisano 16 Marzec 2011 heh aż szkoda, że ja się renderingiem nie zajmuje, bo bym pewnie chętnie wykorzystał :D
marograf Napisano 16 Marzec 2011 Napisano 16 Marzec 2011 No i to jest powód żeby mieć 5000 znajomych na FB :D
khatake Napisano 16 Marzec 2011 Napisano 16 Marzec 2011 Fajne fajne. Zważywszy na to że to początek tego projektu to moc obliczeniowa tego cuda może być całkiem całkiem gdy ludzie zaczną go zaludniać.
NV Napisano 16 Marzec 2011 Napisano 16 Marzec 2011 Ciekawe tylko co z prędkością łącza, przy której ten patent ma sens. Tak czy siak, duże pozytywne zaskoczenie ze strony facbooka :)
Mortom Napisano 16 Marzec 2011 Napisano 16 Marzec 2011 Może to jakieś za aby założyć tam swoje konto... z tego co zrozumiałem to tylko do animacji.. mi przydało by się coś co by wielki obrazki rozdrabniało na nody... Ano ale ja jestem maruda i ciężko mnie ostatnio zadowolić.
adek Napisano 16 Marzec 2011 Autor Napisano 16 Marzec 2011 Nie, to chyba nie jest tylko do animacji. Ten przykład to przecież większy render pojedynczy.
Creator Napisano 17 Marzec 2011 Napisano 17 Marzec 2011 RenderWeb is a platform for animators[...]To jest tylko do animacji, tak przynajmniej zrozumiałem, bo jedna klatka renderuje się na jednym kompie, nie można podzielić renderu klatki na wiele "nodów". Może w przyszłości to się zmieni :)
kotisded Napisano 17 Marzec 2011 Napisano 17 Marzec 2011 swietny pomysł ktoś miał, no. to teraz plugin do autodesków i będę szczęśliwszy ;)
narwik Napisano 17 Marzec 2011 Napisano 17 Marzec 2011 Nie jest wielkim zaskoczeniem, że wybrano blendera, dlatego że można go swobodnie włączyć do klienta renderującego. Trudno sobie coś takiego wyobrazić z czymkolwiek ze stajni autodesku, nie?
Rekomendowane odpowiedzi