Napisano 8 Kwiecień 201113 l Cześć Chciałbym się dziś z wami podzielić naszym ostatnim projektem "Altana nad stawem". Więcej wizualizacji z tego projektu możecie znaleźć na naszej stronie internetowej. Meedo [ATTACH]79244[/ATTACH]
Napisano 8 Kwiecień 201113 l Piękne, gdybym zobaczył coś takiego luzem w internecie a nie na stronce CG to nawet bym się nie zastanawiał czy to nie zdjęcie. Materiał drewna na pierwszym wygląda jak dla mnie 100% real. 5
Napisano 8 Kwiecień 201113 l Woda, drzewka, drewno wygląda świetnie, jednak materiały krzeseł i stolików moim zdaniem można by dopracować ;).
Napisano 8 Kwiecień 201113 l Ładnie choć przydałoby się parę smaczków tutaj by urealnić już prawie doskonały obraz. Chodzi mi o sztywne obrusy, mapowanie na mieczach, mokre drewno od wody, Mniejsze fale, mała kaustyka od wody i kolor bluszczu z trochę inaczej rozłożonymi liśćmi. Pozdrawiam
Napisano 8 Kwiecień 201113 l bajkowo realne. świetna praca. szkoda, że nie jest dopracowane tak na maxa - to co wspomniał Tores. Mi przeszkadza, że liście bluszczu wszystkie wydają się bardzo proste. i czy to tylko u mnie czy miejscami przepalone? no chyba, że to celowo. ogółem rewelacja.
Napisano 9 Kwiecień 201113 l bardzo fajny materiał drewna, świetna pracka, szkoda tylko że na stolikach nie ma pierdółek. Tchnęło by to troszkę życia w wizualizację. Pozdrawiam,
Napisano 10 Kwiecień 201113 l + fajne drewno (to własne zdjęcia jako tekstura, czy gdzieś kupione?) + fajne drzewa w tle - nie fajne przepalenie całego obrazka (sprawia wrażenie że robione jest zdjęcie z za wysokim iso) - nie fajna woda (fale dziwnie wyglądają) - brakuje np (co dość łatwo było by zrobić) zawilgocenia na palach na których stoi całość) - tak jak SWRSC pisał, szkoda że na stolikach nie pojawiły się jakieś dekoracje itp, dodało by to sporo klimatu i ciekawe ujęcia z DOF'em można by zrobić - zwłaszcza że jest co pokazywać. - brzydki bluszcz ( Ivy generator naprawde potrafi sporo, wiec moze warto by zrobić te bluszcze jeszcze raz?) Tak czy inaczej, fajnie wygląda a w sumie o to chodzi :)
Napisano 10 Kwiecień 201113 l To co loki plus jednak mało realne światło (brak przekonującej niebieskiej dominanty) nie gra mi do końca tło z roślinnością, za mały antialiasing, światło za mocne i za mało rozproszone, nie rysuje bryły modelu i znika detal. Wydaje mi się że fale zbyt przeskalowane w dół. Fajne ale jeszcze sporo do poprawy.
Napisano 10 Kwiecień 201113 l Są w tym rzeczy naprawde super a inne są lekko albo bardziej spaprane Troche Boliticiowate :) Wygląda tak: Umiemy robić bardzo fajne rzeczy ale było mało czasu więc nie wszystko wyszło ok, no to daliśmy mocnego dofa i overlaya na 180%
Napisano 11 Kwiecień 201113 l oglnie bardzo przyjemne. dwie rzeczy ktore rzucily mi sie w oczy to woda z pomietej foli aluminiowej i skala stolow, sa one zdecydownie za wysokie wzgledem krzesel. no i szkoda ze na tych stolach niczego nie ma...
Napisano 11 Kwiecień 201113 l Fajne, choc 1 render przepalony, oprocz drewnianego sklepienia i bialej plany na srodku nic nie widac. z woda nie ma tragedii tzn ten defaultowy shader szalu nie ma, ale w ogolnym rozrachunku jest do przelkniecia. reszta bardzo ladnie: ]
Napisano 12 Kwiecień 201113 l Autor Cześć Dzięki za słowa uznania, zainteresowanie i oczywiście za krytykę :). Większość z was poruszyła bardzo podobne zagadnienia komentując ten projekt, postaram się do nich odnieść ale wcześniej odpowiem na pytania. Pawulski Piotr Onyx - tak to ivy generator, tło to geometria Loki - materiał drewna to cgtextures.com Wracając do uwag chcę powiedzieć, że zdaję sobie sprawę i mam nadzieję że wy również że każdy z nas zrobił by to po swojemu. Zdecydowaliśmy się na takie przedstawienie projektu również w związku z wytycznymi klienta. Oczywiście nie twierdze, że unikneliśmy błędów takich jak za wysokie stoliki oraz mapowanie na mieczach... A propos klienta to chce jeszcze dodać, że po lekturze forum przez naszego zleceniodawcę dzięki wam prawdopodobnie będziemy dorabiać detale na stołach ;) Dzięki :p Pozdrawiamy Zespół Meedo
Napisano 14 Kwiecień 201113 l W zadsadzie już podsumowałeś, a wszelakie szczegóły zostały wychwycone powyżej, mimo to mam jeszcze takie małe spostrzeżenie i nie dotyczy ono warsztatu 3D, który z resztą masz na bardzo wysokim poziomie - z grubsza wygladqa to jak fotografia (ja jeszcze trochę poćwiczę aby taki osiągnąć) . Otóż dość często w wielu wspaniałych renderach architektury zdarza się jakiś błąd konstrukcyjny który zdradza. Ot, przyjdzie budowlaniec, spojrzy swoim bystrym okiem i powie - "Panie ale to nie może tak być" ... bo to zacienkie a to za długie etc. W Twoim akurat projekcie to na prawdę drobny szczególik - powierzchnia dachu powinna wystawać co nieco po za konstrukcję (choćby po za belki dachu nie koniecznie całego tarasu) aby nie zaciakało podczas deszczu.
Napisano 18 Kwiecień 201113 l Autor Dzięki prototyp za słuszna uwagę, rzeczywiście dach powinien trochę wystawać, panu Jankowi budowlańcowi by się to nie spodobało ;) Co do drewna w wodzie to oczywiście też masz rację. Jak już pisałem wcześniej mieliśmy pewne wytyczne, głównie chodziło o to aby pokazać niezniszczony w żaden sposób fajny materiał drewna.
Napisano 22 Kwiecień 201113 l I ja dziękuję - za pozytywny odbiór. Myślałem, że wyjdzie na to, że się czepiam a tak nie jest :) - tylko oglądam i uczę się. Materiał drewna na prawdę jest git. Ps. Zrewidowałem swój pogląd co do filarów z drewna - podobno z akacji (lub robini akacjowej rosnącej u nas) powinno trochę postać ;), a i żelbecik też możnaby obłożyć listwami akacjowymi i będzie długowiecznie i jak na renderku. Pozdrawiam. Edytowane 22 Kwiecień 201113 l przez prototyp
Napisano 15 Maj 201113 l ładne teksturowanie, światełko i ogólnie bardzo dobry efekt, jedynie woda do wymiany.