Napisano 24 Czerwiec 201113 l Witam, Zarejestrowałem się na stronie autodesk jako student politechniki śląskiej żeby sobie pobrać 3ds max 2011 z licencją studencką. Nie przyjęli mnie tam jeszcze, ale mam nadzieję że przyjmą w następnym miesiącu. Jak podałem tam prawdziwe dane (tylko imię, nazwisko, miasto w którym studiuję), to mogą wyciągnąć w obec mnie jakieś konsekwencje prawne? Co do tej licencji to zdaje się jest tam jakiś baner w renderach czy coś takiego i nie można wykorzystywać tego w celach komercyjnych. Czyli jakbym wystawił jakiś model na turbosquid.com to wtedy jest naruszenie i się zorientują, tak? Nie wiedziałem gdzie umieścić ten wątek, więc dałem go do najbardziej ogólnego działu. Bardzo prosiłbym kogoś kto się trochę zna na kwestiach prawnych o odpowiedź. Próbowałem czytać umowę ale jest cała po angielsku i za dużo tam prawnego żargonu żeby normalny człowiek się w tym połapał...
Napisano 25 Czerwiec 201113 l "Normalny" człowiek nawet nie czytając licencji po angielsku wie, że dysponując wersją studencką nie wolno wykonywać prac o charakterze komercyjnym. Bo jest to wersja studencka-edukacyjna (do nauki). A wersja studencka to 100% działający program bez żadnych ograniczeń. Banery drukują programy typu CAD. Co do samej licencji to musisz mieć adres e-mail w domenie politechniki żeby móc się zarejestrować w Autodesk. W przeciwnym wypadku pobierzesz tylko wersję 30 dniową.
Napisano 25 Czerwiec 201113 l Sorry za cynizm ale: student politechniki śląskiej [...] Próbowałem czytać umowę ale jest cała po angielsku i za dużo tam prawnego żargonu żeby normalny człowiek się w tym połapał... Co to się porobiło z tą maturą. Autodesk nie zaakceptuje twojego zgłoszenia. Musisz poczekać aż Ci przydzielą mail w systemie jakim operuje twoja uczelnia.
Napisano 25 Czerwiec 201113 l Tak jak kolega wyżej napisał. Musisz mieć maila kończącego się na @polsl.pl ;] Btw: przyszły pierwszy rok architektury? Nie śpiesz sie z nauką Maxa. Wakacje są ;d A jak koniecznie chcesz się go uczyć, to sobie do czasu studiów ( i uzyskania maila) triala zainstaluj.
Napisano 27 Czerwiec 201113 l hm, a mi wydawało się, że mail musi mieć w domenie 'edu', żeby dostać licencje studencką..
Napisano 3 Styczeń 201312 l odgrzewam kotleta :P chłopaki powiedzcie czy jak ściągnę 3ds max 2013 wersje studencką i kupię vraya dla studenta to mam w pełni funkcjonalny program z silnikiem, skąd ludzie z chaos i autodesku będą wiedzieć że nie używam komercyjnie programów, i np co będzie jak skończę szkołę za pół roku oni o tym będą wiedzieć, i muszę odinstalować programy?
Napisano 3 Styczeń 201312 l Studencka licencja Autodesk jest ograniczona na 3 lata, więc po trzech latach jak już nie będziesz studentem, będziesz musiał i tak kupić. Jak jest z Vrayem nie wiem. Przypuszczam że prędzej sprawdzi ci coś urząd skarbowy niż Autodesk, ale tak dokładnie nie wiem.
Napisano 3 Styczeń 201312 l za późno się obudziłem bo kończę studia dokładnie za pół roku to nie opłaca mi się nic kombinować? mam na myśli kupno vraya itp i ściąganie 3ds maxa
Napisano 3 Styczeń 201312 l Zawsze warto kupić maxa jako student, a po 6 miesiącach za 1/3 ceny możesz zrobić update do komercyjnej wersji :) Ale sprawdź najpierw czy jest to aktualna opcja!
Napisano 4 Styczeń 201312 l kokos6, to raczej bardziej na zaufanie idzie ;p, nie zauważyłem żadnych ograniczeń przy wersji studenckiej. Jeżeli używasz komercyjnie to łamiesz umowę jaką zawarłeś z autodeskiem i tym samym prawo, bo kradniesz ^^. Dobrze że moje studia mają 6,5 roku :p
Napisano 4 Styczeń 201312 l Niestety z upgrade z wersji studenckiej na komercyjną nie jest już tak "różowo". W tej chwili taka opcja dotyczy tylko pakietu "Autodesk Entertainment Creation Suite". Oczywiście (choć to nielegalne) da się korzystać z wersji studenckiej po ukończeniu studiów ale tylko do pierwszej reinstalacji. Autodesk dosyć skrupulatnie monitoruje licencje i nie zarejestrujesz swojego oprogramowania po tym czasie. Oprogramowanie można leasingować, więc jeżeli masz możliwości komercyjnej pracy a nie dysponujesz odpowiednimi środkami finansowymi na zakup programu to ułatwi to Tobie np. EFL.
Napisano 4 Styczeń 201312 l Napisałem, że Autodesk "monitoruje" licencje a nie je weryfikuje. Dla licencji studenckich nie można przeprowadzić "deaktywacji" (np. przy przenoszeniu oprogramowania na inny komputer czy reinstalacji systemu) i przy ponownej instalacji przed pierwszym uruchomieniem trzeba program rejestrować. I w takim wypadku, jeżeli określony czas użytkowania programu upłynął, procesu nie da się przeprowadzić. A jak weryfikuje w tej chwili to nie wiem. Kiedyś trzeba było przesłać skan np. ważnej legitymacji studenckiej i posiadać adres e-mail w domenie uczelni.
Napisano 4 Styczeń 201312 l Witam Ja pobrałam wersje studencką bez e-maila. A robiłam to ponad rok temu. Możliwe, że wystarczy aby jedna osoba z danej uczelni zarejestrowała się, Autodesk wpisuje dane uczelni do bazy danych. Kolejny student bez niczego może zarejestrować się i pobrać program. Jak będą potrzebowali sami skontaktują się z dziekanatem z zapytaniem o danego studenta.
Napisano 21 Styczeń 201312 l mnie nikt nie weryfikował, nikt nie sprawdzał licencję dostałem na gębę ;) [ale studentem jestem, tylko, że ekonomii]. Jak otwierałem jakąś scenę, którą robiłem w domu w pracy na komercyjnym sofcie, to wyskakuje monit o tym, że scena przygotowana na studenckiej wersjii softu i nie wolno używać tej sceny komercyjnie. Ot i tyle.