Napisano 4 Lipiec 201113 l kiedy tworze Noise na danym obiekcie to pieknie jest on pokazywany w viewporcie, a jak zrobie Apply to Mesh pokazuje mi sie cos brzydkiego, nie dosc, ze w gorszej rozdzielczosci to jest zdecydowanie mniej subtelne :/ Jest na to jakas rada?
Napisano 4 Lipiec 201113 l Dodatkowo, po kliknięciu w "apply to mesh" efekt nierówności jest chyba lekko wzmacniany, więc ja zawsze daję nieco delikatniej na podglądzie.
Napisano 4 Lipiec 201113 l Levus: tez tak robilem ;) Jednak, zeby to tak ladnie wygladalo jak w podgladzie musialbym udac sie po komputer pentagonu :-)
Napisano 30 Grudzień 201113 l Koledzy zaprawieni w bojach ZB mam z kolei inny problem, niezależnie od subdivision leveli po apply to mesh obiekt jakby pęcznieje (obrazek ponizej). Nie wiem co robię źle, widziałęm mase filmów z użyciem noisa i nie widziałęm niczego podobnego. Jakaś rada?
Napisano 30 Grudzień 201113 l To jest normalne. Jak masz za dużą wartość to zbrush spłaszcza efekt. Pewnie dlatego że rzutuje jakąś teksturę na mesha.
Napisano 30 Grudzień 201113 l Nie poradzisz. To co widzisz przed apply to coś działającego jak normalmapa, po apply względem osi normalnych przeprowadzana jest transformacja vertów i model spęcznieje badź schudnie zawsze. Wszystko to sprawa skali. U ciebie skala jest bardzo duża, zmniejsz ją a na curvsach zrób więcej ostrych punktów żeby pomimo mniejszej skali wydobyć efekt ostrych dziur. Raczej uzyskasz podobny rezultat jak na pierwszym obrazku. Edit: Baaa. Chodziło mi raczej o siłę efektu. Skala może być oczywiście dowolna. ;) Edytowane 30 Grudzień 201113 l przez Monio
Napisano 30 Grudzień 201113 l czyli da się samym curvsem uzyskać duże oddzielne płaszczyzny noisa samą krzywą? spróbuję, dziękuje wam bardzo edit. kompletnie zapomniałem że moge nałożyć noise z mniejszą skalą na zamaskowane powierzchnie modelu uzyskując ten sam efekt, wyszło idealnie jak chce, dzięki jeszcze raz Edytowane 30 Grudzień 201113 l przez comander_barnik
Napisano 30 Grudzień 201113 l Chodziło mi o siłę oczywiście, skala taka jaką lubisz. :) Ostre krawędzi na curvsie będą uwypuklały detal. W obrazku niżej przesunięcie (siła) wertów jest nieznaczne a widać detal mocno.