Jump to content

Jak sformatować partycje na której był system

Lukasz_D

Recommended Posts

Lukasz, byl bym przy tej operacji ostrożny. Na pewno w strszych systemach nie odpaliłby ci się system, teraz w 7 tworzona jest partycja systemowa(jakoś tak, 100mb :P).

zakładając ze chcesz formatować C:.

Warto więc jest poczytać o skutkach.

A wracając do tematu to np. Acronis Disk sformatuje Ci na pewno, albo jakaś wersja linuxa, może być ubuntu i używasz gparted

Tak, z tego wzgledu ze kupilem wersje studencka i jak zaplacilem to otrzymalem link do sciagniecia i klucz i mam to na dysku - nie nagralem na CD. Czy jesli nagram na cd to bedzie ta opcja pierw formatowania ? Ten system okolo roku ale nie pamietam juz jak to wczesniej zrobilem.

Jeśli pobrałeś w formacie .iso to będzie bootowalna, czyli odpalisz przed wgraniem systemu.

jeśli posiadasz klucz to możesz pobrać płytkę z internatu(:) ) i będzie działać jako oryginał, tam na pewno będziesz mógł zarządzać dyskiem.

Tam przy instalacji jest ta opcja tylko trzeba było coś kliknąć więcej opcji czy zaawansowane teraz nie pamiętam i jak miałem jakieś rc po angielsku to też tego nie zczaiłem ale z polską wersją już się dopatrzyłem