Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, dziś na drugiej partycji zainstalowałem system i chcialbym sformatowac "stara" partycje - czy ktos wie moze jak to zrobic ... (oczywiscie klikniecie formatuj nie dziala)

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Spróbuj w zarządzaniu dyskami :)

PPM na Mój komputer -> Zarządzaj -> Zarządzanie dyskami

Napisano
  • Autor

windows 7 :/

chodzi o to ze przy instalacji nie pyta czy sformatowac - tylko sa dwie opcje do wyboru - napraw - zainstaluj

(nie da sie zainstalowac na miejscu istniejacego juz systemu) :/

Napisano

Lukasz, byl bym przy tej operacji ostrożny. Na pewno w strszych systemach nie odpaliłby ci się system, teraz w 7 tworzona jest partycja systemowa(jakoś tak, 100mb :P).

zakładając ze chcesz formatować C:.

Warto więc jest poczytać o skutkach.

A wracając do tematu to np. Acronis Disk sformatuje Ci na pewno, albo jakaś wersja linuxa, może być ubuntu i używasz gparted

Napisano
  • Autor

Tak, z tego wzgledu ze kupilem wersje studencka i jak zaplacilem to otrzymalem link do sciagniecia i klucz i mam to na dysku - nie nagralem na CD. Czy jesli nagram na cd to bedzie ta opcja pierw formatowania ? Ten system okolo roku ale nie pamietam juz jak to wczesniej zrobilem.

Napisano

Jeśli pobrałeś w formacie .iso to będzie bootowalna, czyli odpalisz przed wgraniem systemu.

jeśli posiadasz klucz to możesz pobrać płytkę z internatu(:) ) i będzie działać jako oryginał, tam na pewno będziesz mógł zarządzać dyskiem.

Napisano
  • Autor

no nic, bede próbować - dam znac jak poszlo - jesli znajde rozwiazanie to moze komus sie tez przyda

Napisano

Tam przy instalacji jest ta opcja tylko trzeba było coś kliknąć więcej opcji czy zaawansowane teraz nie pamiętam i jak miałem jakieś rc po angielsku to też tego nie zczaiłem ale z polską wersją już się dopatrzyłem

Napisano

Nie miałem jeszcze okazji instalować Win 7 samodzielnie, ale czy przypadkiem opcja formatowania nie jest dostępna dopiero po wybraniu instalacji? Przynajmniej tak było np. w XP.