Skocz do zawartości

Speed Modelling, modeling 3D, modele testowe.

Salvator

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Kiedyś Tesaurus ładnie przedstawił mi teorię działania tego programu, ale jakoś nigdy nie miałem okazji (chęci) czegoś w nim zrobić.

Ten thread wpływa jakoś mobilizująco więc zdecydowałem się cosik wykonać, jako że długopisy czy kubki jakoś mnie nie kręcą od razu rzuciłem się na przypadkowo napotkany szkic kotopodobnego zwierzaka z subtelnie przerośniętymi uszkami (bardzo luźno się na nim opierałem więc nie umieszczam).

Cóż, chyba po raz pierwszy moment upłynięcia czasu przyjąłem z ulgą... Program zupełnie mi nie leży, rozsądne rozłożenie w nim siatki jest dla mnie zajęciem czysto masochistycznym (więc sobie odpuściłem)... Gdyby taki efekt był zwieńczeniem 75 minutowej sesji speedu w Maxie to chyba zainwestował bym w rolki...

Dobra dosyć marudzenia.

Pozdrawiam,

kt01.jpg

Tak, tweak jest akurat bardzo mocną stroną Wingsa, czy może po prostu jestem przyzwyczajony do takiego podejścia (move w trybie screen/deform paint/max sculpt).

Co do wrażeń to na wstępie uderzenie w postaci niemożności modelowania tabletem (reaguje równie tragicznie jak bodypaint- tyle że tutaj przeskoki z mychy na tablet nie wchodzą w grę), brak możliwości rozkładania detali „per poly”, brak swobodnego cuta, weldów, 4 skróty klawiszowe zamiast manipulatora... dobra dosyć marudzenia :P (jakiś marudny dzisiaj jestem). W Wingsie widać fascynację twórców Mirai, wycieka ona po prostu z każdego zakamarka... A takie podejście nie każdemu odpowiada.

Pozdrawiam,

nie da się bezpośrednio weldowwać, musisz dać collapse na edge'a łączącego vertexy.

PS. Wings jest bardzo szybki jesli używasz równolegole myszki i klawiatury, jak w blenderze, wtedy śmiga, np. stworzenie dodatkowego profilu na siatce (edge loop dookoła) można zrobić tak, że robisz selekcję jednego z "podłużnych" edgów, robisz edge ring (klikasz g) i wciskasz c czyli connect. voila

W Wingsie widać fascynację twórców Mirai, wycieka ona po prostu z każdego zakamarka... A takie podejście nie każdemu odpowiada.
- Wings 3D is a subdivision modeler inspired by Nendo and Mirai from Izware.

modeling okolo 1:30 h

kobs.jpg

ps. tak byles wczoraj marudny Gotham

Chodzilo mi bardziej o to zeby ludzie mniej wiecej wiedzieli o co chodzi z tym programem bo jest dosc fajny aczkolwiek malo znany. A nie kazdy ma dosc dluga historie w uzywaniu roznego rodzaju programow wiec nie zawsze rzuca sie to w oczka za pierwszym razem.

Wczorajszy speed. Internet siadł i nie było jak podesłać. Nic specjalnego - jakieś 10 minut - lekka zamuła nad stalówką. Jakby ktoś dał namiar na jakieś referki głowy to bym się zmierzył jutro. dzisiaj Polska gra z Brazylią więc nie ma jak ;] No chyba, że wygrają wtedy z radości coś może zrobię.

PS: Klicek, zapomniałeś podać ile to ci zajęło. Nie chcę nic mówić, ale to jest wątek speed modellingu ;]

Dzisiejszy speed - miała być twarz starca, ale aby zmieścić se w godzinie, musiałem zrezygnować z ostateczncyh detali. Teraz wygląda rrochę dziwnie,ale to w końcu moja pierwsza twarz w wingsie i do tego zrobiona w niecałą godzinę.

Pozdrawiam wszystkich wingsujących.

Dla mnie super sprawa! Program jest tak mały, ze bez najmniejszego problemu działa na moim starym komputerze 333mHz.

No i żeby modelować na zlecenie nie trzeba mieć już softu za pare tys. $.

a jak robiles cos na zlecenie to ktos Cie pytal o soft ? dziwne

Po 2 jest masa tego typu softu np. Silo, lightray.

witam w zabawie. mam nadzieję, że nie skończysz na tym i jutro też coś zobaczymy.

klicek - może i jest trochę tych programów, ale zazwyczaj do niczego się nie nadają. Wyjątkami są Wings, PovRay i Blender. O lightrayu nawet się nie wypowiem ;]

Cieszę się bardzo, bo trochę pusto trochę, dr ug już nie robi, chveti też. Przyda się trochę nowych twarzy,

!!!! UWAGA !!!!

Mam bardzo ważne pytanie - chciałbym rozpocząć jakąś większą prackę, ale brakuje mi konceptu, a sam rysować nie umiem. Chodzi mi o coś mechanicznego, troszkę z organiki też może być. Jeśli ktoś miałby coś w klimacie cyberpunka to wogóle go kocham. Więc jeśli masz taki rysunek, a chciałbyś zobaczyć wip jego tworzenia w wings i blenderze, to bardzo ucieszyłbym się, gdyby dał adres ftp'a albo wysał na maila. czym więcej detali rysunek mieć będzie, tym ciekawsza pracka.;]

Zapraszam także innych do spróbowania swoich sił w wings3d, przypominam

Wings3d to DARMOWY, bardzo SZYBKI i jednocześnie potężny możliwościami program do poly-modellingu dostępny na praktycznie wszystkie systemy (włączając w to linux).

Oficjalna strona - http://www.wings3d.com

Yafray to dość słynny system renderujący, w pełni kompatybilny z Blenderem i Wings3d, także DARMOWY dostępny pod adresem:

http://www.yafray.org

Salvator sciagnij sobie Silo i przetestuj :)

Po 2 chcialbym sie zapytac czy macie tak samo jak ja ze wings sie wypieprza dosc czesto! wkurza mnie to ostro 0.98.24 to chyba jakas beta albo cos w tym stylu , najgorsze jest to ze wywala mi sie odpalam ponownie i odrazu sie wywala , odpalam jeszcze raz i mam piekny niebieski ekran po czym gowno moge zrobic. Nie bylo by w tym nic zlego gdyby dzialo sie to zadko ale ostatnio juz mnie to zaczyna dosc wku...zac.

dzisiejszy speed

modeling : 15min

he.jpg

Ja tez sie dolacze, na poczatek zaczolem od czegos prostego, budzik ktory stoi na moim biurku. Czas pracy 40 :O

Straszne mialem problemy z weldem , musialem importowac do maxa i dopiero tam zweldowac. No coz colaps nie wystarczyl :/

budzik.gif

Cien topry. Ktos ma jakis link ciekawy pod ktorym byloby cos o integracji (zmuszeniu do dzialania ;) ) wingsa i yafray'a? Zainstalowalem i dupa... nie renderuje, cos trzeba ustawiac jeszcze po zainstalowaniu yafray'a i ustawieniu sciezki w wings? Poki co pojawia mi sie "rendering error". Poza tym wings rzadzi pozniej cos wrzuce tutaj ;)

No cóż, wczoraj (albo to już było dzisiaj, sam nie wiem) w każdym razie dość późno w nocy zrobiłem głowę chińczyka. Zajęło mi to pół godziny. Ale jak dzisiaj rano zobaczyłem wyniki to mnie zabiło ;] Zresztą sami popatrzcie :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności