WToreK Napisano 2 Sierpień 2005 Share Napisano 2 Sierpień 2005 To fakt, ciezar piorka ma jakies znaczenie... tylko jakie? nie wiem, ale idealnie byloby gdyby dalo sie przymiezyc do wybranego modelu. Od siebie dodam ze po tygodniu posiadania volito 2 widze pierwsze wady a mianowicie nieporeczne przyciski na piorku, przynajmniej jezeli chodzi o moja reke, powinny byc umieszczone nizej i asymetrycznie - tak byloby idealnie, jeden przycisk pod kciuk, drugi pod palec wskazujacy, a tak, to ani super dobrze ani super zle, czyli nijak a to niedobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OMAM Napisano 6 Sierpień 2005 Share Napisano 6 Sierpień 2005 jako posiadacz trusta 400 v2 czyli, pentagramu xl czyli, aipteka 8000.Powiem tyle-jest to naprawde dobry sprzęt za roazsądna cene.I polecam wszystkim początkującym. Tyle na ten temat z mojej strony,dziękuje za uwage i dobranoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rakhi Napisano 16 Sierpień 2005 Share Napisano 16 Sierpień 2005 Nie wiecie czy volito 2 wymaga złącza usb 1.1 czy 2.0?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 16 Sierpień 2005 Share Napisano 16 Sierpień 2005 raczej 2.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rakhi Napisano 16 Sierpień 2005 Share Napisano 16 Sierpień 2005 Sprawdziłem, trudno było znaleźć. Jednak 1.1 A tu link do czeskiej strony: http://www.obchod.cz/products_detail.php?kod_zbozi=00021119 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurt_hectic Napisano 18 Sierpień 2005 Share Napisano 18 Sierpień 2005 jesttem w cafe , i mam w plecaku : wacom graphire 3 >:D , juz nie moge sie doczekac kiedy wroce do halupy i podacze go do pc > KUPILEM GO NA WYPRZEDAZY ZA 350zl! , najs co :) . (napisze jakie mam odczucia) ~~~> coz mozna powiedziec ^^ > maluje sie texturki lepiej niz mycha i tyle :). polecam ( p.s nie mam zadnych problemow z dokladnoscia > to w koncu wacom, poza tym, mycha i piorko sa bez bateryjne i bez kabla a to big + jak dla mnie). pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anomal Napisano 9 Wrzesień 2005 Share Napisano 9 Wrzesień 2005 Yo, mam pytanie odnośnie Pentagramów [mam Magic Pen]. Dawno go nie używałem i nie pamiętam czy to normalne [dla niego, albo w ogole dla pentagramow;/]że w Fotoszopie nie ma wykrywania nacisku i linie są straszne poszarpane ??!? W Peinterze jest spox. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakula Napisano 9 Wrzesień 2005 Share Napisano 9 Wrzesień 2005 poszperaj w opcjach brusha... Kurt, jaki to dokladnie graphirek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 9 Wrzesień 2005 Share Napisano 9 Wrzesień 2005 nie to nie jest normalne. napisz do SOS i będzie spox! pozdro 681 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangel Napisano 9 Wrzesień 2005 Share Napisano 9 Wrzesień 2005 U mnie XXL bez problemow wykrywa nacisk a linie sa gladkie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anomal Napisano 9 Wrzesień 2005 Share Napisano 9 Wrzesień 2005 oK, przeinstalowalem sterowniki i wykrywa nacisk:) Widzę ze powstala tu poważna dyskusja...hm, teoretyczna. dlatego mam pytanie praktyczne...załączam kilka obrazkow zrobionych moim tabletem [Pentagram MAgic Pen] w Photoshopie i mam prośbę, zebyście mi powiedzieli [super jak pokazecie] jak wygląda to na waszych wypasionych Wacomach i innych...:) zwyke rysuję [rysowalem-mialem dluuga przerwe]w Painterze...moim problemem w PS jest to że strasznie szarpie [chociaz ma rozdzielczosc 3048lpi, rozmiar14*10cm-troche wiekszy niz A6,dokl 0,25mm,100/sec,512-wiec calkiem przyzwoicie;] szczególnie gdy rysuję precyzyjnie. rysowalem w rozdzielczosci 1024*768,obrazek powiekszony na caly ekran. JAK TO WYGLĄDA U WAS? P.S w Painterze jest cos co sie nazywa DUMPING , i da sie wytrzymac;} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 9 Wrzesień 2005 Share Napisano 9 Wrzesień 2005 moja rada: kup wacoma ;) moja druga rada: odsuń wszelkie metalowe i promieniujące przedmioty (monitory, zasilacze, lampki etc) od tabletu. to źle na nie działa :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakula Napisano 9 Wrzesień 2005 Share Napisano 9 Wrzesień 2005 na pentagramy ofkoz - wacom ma to gleboko gdzies i pracuje nawet w niesprzyjajacych warunkach (Gad, ale ja sie ciesze ze mam wacoma :D :D :D :D ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 9 Wrzesień 2005 Share Napisano 9 Wrzesień 2005 no to jest nas dwóch szczęsliwych Deusiku :D BTW: mi pomogło kiedyś slidne puknięcie od dołu pentagrama. co prawda robiłem tak kiedy drgał mi kursorek, ale może tobie też pomoże :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remedy Napisano 9 Wrzesień 2005 Share Napisano 9 Wrzesień 2005 No to jest nas trzech z Wacomami :P Volito in da house :P Natomiast jeżeli komuś zacznie drgać kursor w tablecie wystarczy (w 99%) odłączyć go na chwile i podłączyć ponownie. :) Nie wolno bić jak pronojue tweety ;) Co do lekkości. Im lżejsze piórko tym lepiej. Dlatego każda nowa wersja tabletu ma lżejsze piórka. Jeżeli ktoś pisze w tescie, że bateryjne piórko Pentagrama jest za lekkie to proponuję mu trepanację czaszki. Im lżejsze tym lepiej w końcu to się nazywa piórko co nie? :D Anomal: widzę jakieś anomalie w tych liniach, zmień tablet bo to jest bardzo nienormalne :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kakrotto13 Napisano 9 Wrzesień 2005 Share Napisano 9 Wrzesień 2005 tak pentagram + silne pole magnetyczne = zgroza wacom + silne pole magnetyczne = no problem mialem pentagrama i wlasnie kursor szalal jak poje... zwlaszcza jak byl blisko monitora badz komputera ... i teraz pytanie ! gdzie ja mialem czymac tego tableta by nie bylo zaklucen ? 5m od monitora ? wtedy bym g.. widzial :/ Wacom RULEZ !!! Aha najbardziej mnie rozbroil napis na opakowaniu Pentagrama XXL " polecany przez profesjonalistow" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.B Napisano 10 Wrzesień 2005 Share Napisano 10 Wrzesień 2005 Witam! Wiecie moze, czy jest jakas roznica procz dolaczonego oprogramowania, miedzy tabletami Graphire 3 clasic A5 a Graphire 3 studio XL A5? co wogole sadzicie o tych tabletach? zamierzam sobie jeden z nich kupic a nie chce wyrzucic kasy w bloto. -pozdrawiam, M.B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kakrotto13 Napisano 10 Wrzesień 2005 Share Napisano 10 Wrzesień 2005 hmm z tego co wiem to tylko oprogramowanie :/ , przynajmniej tak na stronie pisalo ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakula Napisano 10 Wrzesień 2005 Share Napisano 10 Wrzesień 2005 MB, kup classic. Niczym sie nie roznia, a zaplacisz 200 zeta mniej i nie bedziesz mial az tyle niepotrzebnego softu w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.B Napisano 10 Wrzesień 2005 Share Napisano 10 Wrzesień 2005 dzieki wielkie za pomoc:] niedlugo moze sobie go sprawie i bede sie produkowal w 2d :] -pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nosane Napisano 11 Wrzesień 2005 Share Napisano 11 Wrzesień 2005 Polecam Graphire 3 XL, ja mam wersję classic, wydaje mi się, że kupowanie Studio jest nieopłacalne, jest tam tylko dodatkowe oprogramowanie, którego i tak bym nie używał... Sam używam Photoshopa, do Paintera jakoś nie moge się przekonać. Wątpie, żebym używał tego dodatkowego softu. A rysowanie na graphirze to poprostu poezja :D. Na początku chciałem kupić Volito 2, ale udało mi się dozbierać do A5 :). Na pewno wygoda jest większa, ale myślę, że na Volito też dobrze by się rysowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remedy Napisano 11 Wrzesień 2005 Share Napisano 11 Wrzesień 2005 Polecam Graphire 3 XL, ja mam wersję classic, wydaje mi się, że kupowanie Studio jest nieopłacalne, jest tam tylko dodatkowe oprogramowanie, którego i tak bym nie używał... Sam używam Photoshopa, do Paintera jakoś nie moge się przekonać. Wątpie, żebym używał tego dodatkowego softu. A rysowanie na graphirze to poprostu poezja :D. Na początku chciałem kupić Volito 2, ale udało mi się dozbierać do A5 :). Na pewno wygoda jest większa, ale myślę, że na Volito też dobrze by się rysowało. Dobrze myślisz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kakrotto13 Napisano 11 Wrzesień 2005 Share Napisano 11 Wrzesień 2005 Mam pytanie czy tylko u mnie Graphire 3 XL (A5) nie ma klawiszy funkcyjnych ? (oczywiscie nie przeszkadza mi to bo znich nie kozystam :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nosane Napisano 11 Wrzesień 2005 Share Napisano 11 Wrzesień 2005 Nie tylko u Ciebie, u mnie też, wydaje mi się że tylko Intuosy mają klawisze funkcyjne (ale mogę się mylić :)). Dobrze myślisz :) Wacom, to Wacom ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eody Napisano 12 Wrzesień 2005 Share Napisano 12 Wrzesień 2005 Czy ktoś mi może napisac wraz z odpowiednią argumentacją co w końcu jest lepsze: wacom Volio2 czy Pentagram QuadPen ???? Bo kiedyś pytałem ale widze ze uzyskałem sprzeczną odpowiedź... z gory wielkie dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 12 Wrzesień 2005 Share Napisano 12 Wrzesień 2005 Valito 2 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eody Napisano 12 Wrzesień 2005 Share Napisano 12 Wrzesień 2005 ale dlaczego?? bo wybor nie jest taki jasny, gdyz z jednej strony wacom a z drugiej strony swietne parametry pentagrama... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 12 Wrzesień 2005 Share Napisano 12 Wrzesień 2005 eody bo: http://www.max3d.pl/forum/showpost.php?p=244844&postcount=183 http://www.max3d.pl/forum/showpost.php?p=245391&postcount=189 http://www.max3d.pl/forum/showpost.php?p=245560&postcount=193 http://www.max3d.pl/forum/showpost.php?p=245586&postcount=195 i już :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eody Napisano 12 Wrzesień 2005 Share Napisano 12 Wrzesień 2005 No i to mi wystarczy!! dzieki!! jakie szczęście ze sie nie posłuchałem i tego pentagrama nie kupiłem zakłucen u mnie w trzy i troche ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 20 Wrzesień 2005 Share Napisano 20 Wrzesień 2005 dora to teraz ja - aiptek 8000U pro - cos sie zepsuło - wnioskuje żę piórko bo myszka któą dają w komplecie działa a piórko przestało wogóle reagować - tablet był kupowany za granicą i mam pytani - nie orientuje sie ktos czy można dokupic by jakies piórko pod to czy raczej cały tablet musze teraz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reanimator Napisano 20 Wrzesień 2005 Share Napisano 20 Wrzesień 2005 Dzisiaj jest "dzien otwarty wacoma" w restauracji "OPERA" w wawce. Mozna bedzie sie pobawic najnowszymi modelami, w tym cintiqami *yeah*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekG Napisano 20 Wrzesień 2005 Share Napisano 20 Wrzesień 2005 no byl cintiq jeden, ale mam mieszane uczucia, straszne spowolnienia byly i ta cena :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakula Napisano 20 Wrzesień 2005 Share Napisano 20 Wrzesień 2005 jaki cintiq ? i do czego mozna porownac te spowolnienia? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekhc Napisano 20 Wrzesień 2005 Share Napisano 20 Wrzesień 2005 mam pytanko, bo planuje zakup intuosa3 mam graphire3 i czy jest bardzo duza roznica miedzy tymi modelami? a jeszcze jedno, chce wziac a6 czy moze jeszcze poczekac i dolozyc do a5 jeszcze nie pracowalem na a5 czy jest lepszy od wersji a6? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reanimator Napisano 21 Wrzesień 2005 Share Napisano 21 Wrzesień 2005 prezentacja wyszla im chyba marnie. Pierwsze 50 osob mialo dostac kupon za 20zl do wykorzystania w barze. Bylismy tam z Bigiem kolo 17 (zamykali o 18) i dostalismy numerki 24-25. Khhh... Cintiq wypasny. Wydawac by sie moglo, ze mazianie po nim jest naturalne, ale nie jest - trzeba sie przyzwyczaic. Bezprzewodowy Grafirek mi sie najbardziej podobal. Jezeli bedzie bezprzewodowy Intuos to sprzedaje swoja trojeczke i wciagam nosem blutufa;) Misiekhc: roznica jest niby niewielka, ale ja uzywam tabletu zamiast myszki i mozliwosc konfigurowania przyciskow pod kazdy soft osobno jest swietnym udogodnieniem. Przyciski bezuzyteczne na dobra sprawe. Uzywam jedynie touch-stripa do powiekszania i zmneijszania rozmiaru pedzla. Swietna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OMAM Napisano 22 Wrzesień 2005 Share Napisano 22 Wrzesień 2005 hindus: http://www.psik.pl/shop/product_info.php?products_id=71 i tu http://www.aiptek.com też da się kupić póro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eody Napisano 28 Wrzesień 2005 Share Napisano 28 Wrzesień 2005 Graphire3 czy Volito2?? z tym ze Volito2 nówka, a Graphire3 Classic uzywane i bez gwarancji (za 300zł) :-/ prosze o wyrażenie zdania przez jakiegoś eksperta :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azakiel Napisano 2 Październik 2005 Share Napisano 2 Październik 2005 Ufff udało mi się rozwiązać własnie problem z tabletem (Aiptek Hyperpen 12000U) Napiszę na czym on polegał i co u mnie pomogło jesli ktoś kiedyś będzie miał podobny problem to moze akurat pomoze: Opis ten kieruję do wszystkich posiadaczy Pentagramów, aipteków, medionów i innych wyglądających prawie identycznie. (tak naprawdę wszystkie są zbudowane na technologii/licencji aipteka, wyglądają identycznie róznią się tylko naklejkami i czasami ceną-klony są tańsze) - mój problem polegał na tym że tablet czasami działał jak myszka (czyli tryb przesuwu względny) , czasami kursor stawał w lewym rogu i wogole się nie ruszał,i często tez nie działał nacisk. rozwiązaniem problemu okazało się na stałe odłączenie myszki która tez jest na usb i podłączenie myszki na ps2 (miałem akurat taką zapasową) oraz odinstalowanie i ponowne zainstalowanie najnowszych sterowników. tak naprawdę to aiptek robi sterowniki do wszystkich tych tabletów , najnowsze wersje są zawsze najpierw na tej stronie: http://www.aiptek.com.tw/english/service/service.htm (zakładka TABLET i wybieramy odpowiedni model , czyli jesli mamy np pentagram open xxl-usb to sciągamy sterownik dla hyperpena 12000U bo open xxl to jego klon) To tyle - moze ta mała solucja przyda się komuś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 dobra dzieki za link teraz taka sprawa - aiptek 8000u pro, dołączona do niego myszka działa na tym tablecie, piórko jednak nie (kiedys działało i przestało) Podziałał 1/2roku i lipa. pytanie : Mam nadzieje że ktoś sie odezwie :] 1) czy to raczej piórko siedzi czy moze tablet bo nie wiem czy kupować to piórko czy lepiej pomyslec o tablecie? 2) nie orientuje sie ktoś gdzie moge kupic na raty dobry tablet (nie wiem czy wogóle to możłiwe :)) tak ok 300zł ? 3) czy Wacom Volito2 byłby lepszym kupnem niż ponowna inwestycja w aipteka 8000u pro ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakula Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 Hindus, mysle ze w kazdym lepszym serwisie moga i sprowadzic Wacoma na raty :) W mediamarkt czesto stoja Volito nieruszane i chyba na raty mozna brac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aspenboy Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 Ja widziałem raz w mediamarkt Wacom Graphire (były wersje A5 i A6). U dystrybutora pewnie można na raty. hindus - pewnie padło piórko, skoro myszka na tablecie działa. Zapewne i myszka, i piórko, mają w środku uzwojenie. Ja miałem kiedyś problem z piórkiem, więc delikatnie rozmontowałem - okazało się, że jeden drucik od uzwojenia się oderwał, wystarczyło dolutować. Ale to nie był Aiptek, tylko Medion (nie, nie polecam...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakula Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 Hindus, probuj - w koncu i tak piorko juz spisales na straty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 no szkod ami wydac te 50dych na piorko a potem sie okaze ze dupa :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eody Napisano 6 Październik 2005 Share Napisano 6 Październik 2005 Haaaa!!! wreszcie mam!!! mój pierwszy tablet w życiu!!! ciesze sie ze kupiłem wacoma :-) tylko Volito2, ale na dobry początek jest mi wystarczający :-) Jest tylko jeden feler... trzeba sie przyzwyczaić do odmiennego sposobu działania niż myszka :-P moze za tydzien juz bedzie dobrze :P Jak cos sensownego zrobie to zamieszczę ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 6 Październik 2005 Share Napisano 6 Październik 2005 cieszymy się z tobą :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slizgi Napisano 6 Październik 2005 Share Napisano 6 Październik 2005 a ja mysle nad graphire 4 A5, troche kosztuje ale fajny chyba??:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eody Napisano 7 Październik 2005 Share Napisano 7 Październik 2005 Mam pytanko problematyczne... czy da się i jak to zrobić aby w photoshopie dzialalo rozróznienie poziomow nacisku??? tablet:volito2, a photoshop7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 7 Październik 2005 Share Napisano 7 Październik 2005 wciśnij w PS F5 i sprawdż czy masz zanznaczoną opcję w (Shape Dynamics) Size Jitter na Pen Pressure. jesli to nie pomoże to pogmeraj w ustawieniach: w moim trzeba było przestawić suwak Pressure na 50% bo tak to miałem tylko ze dwa trzy poziomy :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eody Napisano 7 Październik 2005 Share Napisano 7 Październik 2005 Dzieki Tweety :-) wszystko dziala juz jak trzeba, ale co bylo winą...nie mam pojecia bo tą opcje ustawioną mialem wczesniej...ale skoro dziala to nie nie bede marudzil ;-) pozdrawiam i dzieki wszystkim którzy kazali mi kupić Wacoma!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 7 Październik 2005 Share Napisano 7 Październik 2005 A u mnie w aipteku też dziwnie działało piórko, Efekt był taki, że wskaźnik skakał do leweg górnego rogu i najczęściej powododwał zamknięcie aplikacji (chyba nie muszę wyjaśniać jak reaguje program po kliknięciu w lewy róg). Jak sobie poradziłem. Okazało się, że w systemie jest jakiś proces, który jest niby odpowiedzialny za urządzenia typu tablety i ten to proces wszystko kaszanił. Pomogło więc zwyczajne wyłączenie procesu i tyle wszystko gra. Jak się nazywa ten proces nie bardzo pamiętam, może jak do domu wrócę to napiszę (mam gdzieś zapisaną jego nazwę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi