Napisano 26 Wrzesie艅 201311 l Cze艣膰, Od jakiego艣 czasu d艂ubi臋 t膮 scen臋, jeszcze sporo przede mn膮 ale pomy艣la艂em, 偶e przyda艂aby mi si臋 krytyka bardziej do艣wiadczonych :) 聽 Konkrety: Chc臋 doda膰 wi臋cej 偶ycia: statki, ludzie. Wywalam statek z platformy na pierwszym planie, aktualnie robi臋 nowy, ten zupe艂nie nie wyszed艂. Chc臋 przy艂o偶y膰 si臋 do samej platformy, par臋 os贸b niezale偶nie zwr贸ci艂o mi uwag臋, 偶e jest kiepska. Postpro jeszcze przede mn膮, to co teraz pokazuj臋 to szybkie compy paru pass贸w 聽 Co do reszty to.. powiedzmy, 偶e troch臋 stan膮艂em w miejscu i przyda艂oby mi si臋 par臋 rad. Licz臋 na wytykanie wszelkich mankament贸w, pomys艂y itp. Z g贸ry bardzo dzi臋kuj臋 za pomoc :) 聽 聽 Edytowane 17 Pa藕dziernik 201311 l przez Fixed
Napisano 27 Wrzesie艅 201311 l Jako艣膰 Hollywodzka, wi臋c na prawd臋 nie wiem co mog艂y by pom贸c moje rady. No mo偶e jedna (cho膰 i tak mia艂e艣 to zamiar zrobi膰) - tam na ta platform臋, to s膮 jakby schody i te偶 s膮 barierki. to w jaki艣 spos贸b ma si臋 do wysoko艣ci cz艂owieka i sugeruje skal臋, no wi臋c nie wiem, czy ten statek to przy tym nie za ma艂y. Mo偶e ustaw jaki艣 sztafa偶 byle jaki, kilka postaci na r贸偶nych planach, 偶eby by艂o wida膰, czy skala ma sens.
Napisano 27 Wrzesie艅 201311 l Jako艣膰 Hollywodzka, wi臋c na prawd臋 nie wiem co mog艂y by pom贸c moje rady. No mo偶e jedna (cho膰 i tak mia艂e艣 to zamiar zrobi膰) - tam na ta platform臋, to s膮 jakby schody i te偶 s膮 barierki. to w jaki艣 spos贸b ma si臋 do wysoko艣ci cz艂owieka i sugeruje skal臋, no wi臋c nie wiem, czy ten statek to przy tym nie za ma艂y. Mo偶e ustaw jaki艣 sztafa偶 byle jaki, kilka postaci na r贸偶nych planach, 偶eby by艂o wida膰, czy skala ma sens. 聽 bez przesady z t膮 jako艣膰i膮. Popatrz troch臋 d艂u偶ej na t膮 prac臋 ;] 聽 Zaznaczy艂em na twojej pracy to nad czym bym posiedzia艂, praca ju偶 jest naprawd臋 fajna, ale mnie osobi艣cie gryz艂y te sprawy, og贸lnie to widzia艂bym lepsze detale w tej pracy 聽
Napisano 27 Wrzesie艅 201311 l Je艣li ma by膰 mimo wszystko real, to podpowiem 偶e w pe艂nym s艂o艅cu o艣wietlenie wn臋trz nie b臋dzie widoczne. Co innego wieczorem i w cieniu, no chyba 偶e ka偶de okno to ledowy billboard grzej膮cy na maksa :)
Napisano 27 Wrzesie艅 201311 l ka偶dy widzi co innego, a mi si臋 w tym otoczeniu przydarzy艂o mie膰 immersj臋 - chcia艂 bym odwiedzi膰 to miejsce. Jest bardzo fajne kolorystycznie, i to blade ledowy 艣wiat艂o elegancko wygl膮da na tle paskowych 艣cian. Nie spina艂 bym si臋 z tym, czy o艣wietlenie realistyczne i czy tak na ziemi mo偶e wygl膮da膰, bo i tak ksi臋偶yc jaki艣 nieziemski (a mo偶e z ksi臋偶yca wida膰 planet臋...). Mo偶e tam 艣wieci czerwony karze艂 po prostu. 聽 edit: ale napisa艂em. :) Czerwony olbrzym, albo bia艂y karze艂 mo偶e by膰 :) Edytowane 27 Wrzesie艅 201311 l przez ikkiz
Napisano 27 Wrzesie艅 201311 l Sci-fi to s艂owo wytrych, kt贸rym mo偶na wiele wyt艂umaczy膰... Tak czy inaczej polecam tw贸rczo艣膰 Syda Meada, bardzo 艂adnie operowa艂 艣wiat艂em w艂a艣nie w podobnych klimatach.
Napisano 27 Wrzesie艅 201311 l Autor Hej, dzi臋ki za pomoc! Zanotowa艂em uwagi i b臋d臋 nad tym pracowa艂. ikkiz - dzi臋ki ;) z tym hollywoodem mi艂e strasznie ale wiemy obaj 偶e jeszcze troch臋 brakuje ;-) co do skali to zdecydowanie sie zgadzam, wszystkie elementy byly robione w oddzielnych scenach i przy skladaniu bylem niedokladny, dodam pare postaci i wszystko wyskaluje, dzi臋ki. Kramon - wielkie dzi臋ki za wyra藕ne zaznaczenie mankament贸w, wentylatory rzeczywi艣cie mocno low poly ;) tak samo textury wymagaj膮 wi臋cej detalu Rozpustelnik - generalnie te okna to b贸l w d*pie ;-) by艂o ich wiele wersji kt贸re kasowa艂em i robi艂em na nowo. Kombinowa艂em, 偶eby tylko w cieniu okna mocniej 艣wieci艂y - pr贸bowa艂em z materia艂em falloff - light/shadow na intensywno艣ci swiat艂a ale mialem dziwne babole ( okna w 艣wietle by艂y kompletnie czarne zamiast po prostu niewidoczne) spr贸buj臋 u偶y膰 tego samego ale w kanale opacity mo偶e to co艣 da. Dzi臋ki za polecenie Syda, nie zna艂em go :) 聽 Troch臋 pewnie zejdzie mi na poprawkach ale najwa偶niejsze, 偶e wiem co robi膰. Gdyby kto艣 jeszcze mia艂 co艣 do dodania to nie miejcie opor贸w ani lito艣ci ;) pozdro wszystkim
Napisano 6 Pa藕dziernik 201311 l Autor hej, wrzucam update. Zrobi艂em nowy statek, doda艂em posta膰, popracowa艂em nad skal膮 platformy i doda艂em troche detalu (ktorego nie wida膰 ;P ) poprawi艂em par臋 textur i mapowanie + zabawa kolorami. 聽 B臋d臋 wdzi臋czny za wszelkie uwagi, a w mi臋dzyczasie spr贸buj臋 jeszcze doda膰 wi臋cej postaci i jakie艣 mniejsze statki dalej w tle. pozdro
Napisano 7 Pa藕dziernik 201311 l Nie podoba mi si臋 to zbr膮zowienie po lewej u g贸ry. Reszta jest ju偶 艣wietna.
Napisano 7 Pa藕dziernik 201311 l Bardzo fajnie - na ostatnim obrazku zbyt kolorowo si臋 robi, ju偶 lepsza atmosfera jest na pierwszym...
Napisano 10 Pa藕dziernik 201311 l Ja osobi艣cie jako艣 nie czuj臋 tutaj wielko艣ci tego wszystkiego. Wi臋cej perspektywy powietrznej tutaj powinno by膰 - czyli im co艣 jest dalsze tym mniej wyrazistrze kolorystycznie Tutaj dobry przyk艂ad perspektywy powietrznej-> http://www.pinterest.com/pin/571112796466435904 聽 Kolejna sprawa to brak dobrego lens blura, czyli takiego uzale偶nionego od odleg艂o艣ci. Jedyny blur to ten ostatni budynek i jest to nietrafione bo budynki przed nim ju偶 s膮 偶ylet膮 i powstaje mega nierzeczywisty dysonans 聽 Najlepiej by by艂o stworzy膰 do tego wszystkiego w艂asn膮 map臋 ZDEPTH np jak ten kole艣 -> http://www.pinterest.com/pin/571112796466417399/ (no chyba 偶e wszystko jest z jednej sceny i mo偶esz takow膮 sobie wyrenderowa膰 ) 聽 Wydaj臋 mi si臋, 偶e nie do ko艅ca chcesz pozby膰 si臋 detalu ca艂ej sceny w imi臋 naturalno艣ci ;P bo gdy wprowadzisz blur + perspektywe to detale na bydynkach b臋d膮 minimalnie widoczne. 聽 No i pierwsza wersja kolorystyczna bardziej mi si臋 podoba. Ta ostatnia to jak na nintendo :D 聽 Aha i jeszcze jedno ;) - brakuje tutaj malutkich rzeczy dla zrealnienia skali - czyli jakie艣 stado ptak贸w gdzie艣 tam tak ma艂e 偶e prawie niewidoczne. Statki powietrzne, r贸wniez bardzo ma艂e sobie lataj膮. Dobrze by si臋 tutaj sprawdzi艂 jaki艣 ruch uliczno/powietrzny, 偶eby to wszystko mia艂o 偶ycie. Py艂ki w powietrzu te偶 by swoje zrobi艂y. Du偶o d艂ubaniny ale efekt b臋dzie na pewno lepszy Edytowane 10 Pa藕dziernik 201311 l przez STRZYG
Napisano 10 Pa藕dziernik 201311 l w sumie to nie mog艂em si臋 powstrzymac i dla lepszego zwizualizowania ukrad艂em Tw贸j obrazek. Odseturowa艂em, doda艂em lensCorrection (aberracja) + perspektywe powietrzn膮 po co艂ao艣ci oraz rozjasnie艂em u do艂u ten lej (偶eby pokazac jaki wielgachny jest) na szubciora wi臋c wiesz ;P 聽 聽 obrazek -> http://imageshack.us/a/img35/5167/nxdz.jpg
Napisano 10 Pa藕dziernik 201311 l Autor Wielkie dzi臋ki za pomoc STRZYG. Mi艂o mi , 偶e chcia艂o Ci si臋 popracowa膰 na renderze :) Mapa z-depth jest, zrobi艂em z niej inverta i rzuci艂em w szopie na "add" 偶eby uzyska膰 efekt mg艂y ale wida膰 jest zbyt delikatny, masz racj臋, 偶e ci臋偶ko mi zrezygnowa膰 z detalu ;-) Utwierdzi艂e艣 mnie w przekonaniu, 偶e trzeba jeszcze dorobi膰 troch臋 element贸w (powoli traci艂em cierpliwo艣膰 ) za co te偶 dzi臋kuj臋 :) Dodam jakie艣 postacie w dolnej cz臋艣ci miasta i statki w g贸rnej. Jeszcze raqz dzi臋ki, pozdro :)
Napisano 11 Pa藕dziernik 201311 l Autor Hej, wrzucam apdejt, wywali艂em ninetendo ;-) doda艂em ( mam nadziej臋 ) wi臋cej g艂臋bi. S膮 te偶 mali ludzie w lewym dolnym rogu, pare statk贸w, troch臋 zmian w kolorach, kt贸re wi臋kszo艣膰 razi艂y. Sami oce艅cie i dajcie zna膰 co my艣licie.
Napisano 12 Pa藕dziernik 201311 l Ostatnia wersja ju偶 robi. chyba cienie za mocne, troch臋 wi臋cej koloru nieba mog艂o by w nich przebija膰. Trocheretuszerskiego podmalowania te偶 by pomog艂o w detalach.
Napisano 13 Pa藕dziernik 201311 l Poprzednia wersja statku by艂a chyba nieco lepsza, te mocne odbicia na metalu sprawia艂y, 偶e obrazek by艂 chyba mniej nudny dla oka.
Napisano 15 Pa藕dziernik 201311 l No, wszystko idzie ju偶 w dobrym kierunku ale to chyba jeszcze nie finisz ;P 聽 Legomir ma racj臋 - poprzednia wersja statku lepiej siedzia艂a na obrazku. Obecna wersja wygl膮da troch臋 jak taka bulwa. Cienie na pierwszym planie s膮 za ciemne, w og贸le to mi si臋 wydaje 偶e na pierwszym planie za bardzo pojecha艂e艣 z levelami w postprodukcji. 聽 Kolejna rzecz to skala obiekt贸w na pierwszym planie wzgl臋dem cz艂owieka. Cz艂owiek jest za du偶y. No wyobra藕 sobie 偶e ten cz艂owiek wchodzi do tego pojazdu albo do wn臋trza podestu na kt贸rym si臋 znajduje - musia艂by si臋 schyla膰 :/ Cz艂eniu powinien by膰 co najmniej 2 razy mniejszy. Oczywi艣cie to poci膮ga za sob膮 zmian臋 rozmiaru barierek i ich ilo艣膰 oraz schody na platforme powinny dosta膰 nowego rozmiaru. 聽 Kolejna rzecz to ruch powietrzny. Nie wiem, by膰 mo偶e masz ci艣nienie aby wszystko zrobi膰 w 3D, ale najlepiej by to by艂o zrobi膰 w szopie. Wyrenderowa膰 kilka pojazd贸w i duplikowa膰 ile wlezie. niekt贸re wielko艣ci膮 powinny by膰 zbli偶one do gwiazdek na niebie kt贸re masz w pracy. Teraz pojazd贸w masz ok. 10 a powinno by膰 ich ok 100 (bardzo malutkich). Ruch powietrzny te偶 powinien by膰 jako艣 zorganizowany, powinno si臋 wyczu膰 poszczeg贸lne drogi/kana艂y 聽 mniej wi臋cej przyk艂ady: http://www.pinterest.com/pin/186266134558115776/ http://www.pinterest.com/pin/310959549242026131/ 聽 聽 EDIT. chocia偶 jak tak patrz臋 to ten cz艂eniu m贸g艂by sobie pozosta膰 w taki rozmiarze w jakim jest teraz
Napisano 16 Pa藕dziernik 201311 l Autor Hej, jeszcze raz dzi臋ki za pomoc. Wrzucam progress. 聽 Co do cieni i odbi膰 na statku to sprawdzi艂em w robocie na paru monitorach i by艂 lekki szok - tam gdzie ja widzia艂em lekko prze藕roczyste cienie by艂a czarna plama.. strasznie demotywuj膮ce. Poprawi艂em na czuja jak pisa艂 Legomir, Big i STRZYG.. stara艂em si臋 doda膰 odrobin臋 koloru nieba do cieni i zmniejszy膰 szale艅stwo z kontrastem. Doda艂em te偶 pare detali w szopie i wi臋cej obiekt贸w na niebie. STRZYG - zgadzam si臋, 偶e fajnie wygl膮da艂by zorganizowany ruch powietrzny ale ju偶 nie chcia艂em mota膰 bardzo w tle. Mia艂em takie wyobra偶enie tej sceny, 偶e to jednak taka kolonia na kt贸r膮 jak kto艣 nie musi to nie zagl膮da i jako艣 nie pasowa艂a mi grzeczna komunikacja i zbyt du偶a populacja. Tak czy siak nie zmienia to faktu, 偶e powinno by膰 wi臋cej statk贸w bior膮c pod uwag臋 skal臋 kadru. Jeszcze raz dzi臋ki, to by艂 艣wietny pomys艂, 偶eby poprosi膰 o rad臋 na forum. Bardzo mi pomagacie. Dajcie zna膰 co my艣licie o tej wersji. pozdro 聽 Edytowane 16 Pa藕dziernik 201311 l przez Fixed
Napisano 17 Pa藕dziernik 201311 l Autor Hej, wprowadzi艂em lekkie zmiany w kolorach ( by艂o mi za niebiesko ) i zdecydowa艂em ( wiem..mo偶na jeszcze nad tym posiedzie膰 ) da膰 prac臋 do dzia艂u Finished. http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=90988 聽 dzi臋ki jeszcze raz, pozdro
Napisano 17 Pa藕dziernik 201311 l Witam, prosze zmieni膰 nazw臋 na zgodn膮 z regulaminem dzia艂u WIP. Nazw臋 tematu mo偶esz zmieni膰 edytuj膮c pierwszy POST. Edycja -> Wy艣lij (Zaawansowane).
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto