adek Napisano 19 Październik 2013 Napisano 19 Październik 2013 Praktycznie przez cały tydzień piszemy o naszych rodzimych produkcjach. To nie koniec. Zachęcam do zapoznania się z projektem w którym uczestniczyli nasi forumowi koledzy "Dream to Fly". Prawie trzy lata trwały prace zespołu ze świata filmowego, artystycznego i naukowego nad pierwszym polskim filmem w technologii fulldome. "Na skrzydłach marzeń" („Dream to Fly”), 35-minutowa produkcja 3D stereo, wejdzie do repertuaru planetarium już 24 października. Przeczytaj artykuł (ze zdjęciami): http://max3d.pl/news/6147/
Kroopson Napisano 19 Październik 2013 Napisano 19 Październik 2013 Bardzo polecam wszystkim. Robi wrażenie.
beny Napisano 19 Październik 2013 Napisano 19 Październik 2013 Również polecam! Bardzo duże wrażenie robi filmik.
jacekszy0 Napisano 19 Październik 2013 Napisano 19 Październik 2013 Skąd wiecie skoro ma byc dopiero 24 października :) ? Czy ja czegoś nie wiem :D ?
smiler Napisano 19 Październik 2013 Napisano 19 Październik 2013 Może kKroopson i beny są współautorami, dlatego polecają ? :)
elDroo Napisano 19 Październik 2013 Napisano 19 Październik 2013 Kroopson i Beny juz sciagneli z torrenta ;) a tak na serio to byly pokazy przedpremierowe. Tez widzialem, warto pojsc. Gratulacje dla tworcow!
jacekszy0 Napisano 19 Październik 2013 Napisano 19 Październik 2013 "a tak na serio to byly pokazy przedpremierowe. Tez widzialem, warto pojsc. Gratulacje dla tworcow!" - cholerka gdzie o tym było mówione?
adek Napisano 19 Październik 2013 Autor Napisano 19 Październik 2013 jacekszy0: chyba nigdzie bo to było zdaje się bardziej pod produkcję pokazywane (więc to nie było nic oficjalnego).
beny Napisano 19 Październik 2013 Napisano 19 Październik 2013 Tak jak eldroo napisał - mieliśmy z krupsonem zaszczyt być zaproszeni z ramienia PI na pokaz przedpremierowy. Bardzo fajna impreza była i nawet dane mi było wydukać perę słów do kamery po pokazie. Ogólnie jeżeli ktoś jeszcze nie widział Planetarium w CNK to naprawdę warto zobaczyć jak wygląda projekcja fulldome - niesamowite wrażenie.
fps Napisano 20 Październik 2013 Napisano 20 Październik 2013 (edytowane) Koledzy z Pla potwierdzają, że film jest faktycznie ukończony: Przynajmniej tak twierdzi 3D max ... Edytowane 20 Październik 2013 przez Adek
Traitor Napisano 20 Październik 2013 Napisano 20 Październik 2013 Ooo, skonczyliscie. Gratulacje. W sieci wyglada to dosyc mocno kolorowo, ale chetnie sie przejde zobaczyc jakie wrazenie robi na zywca.
bartolomeo Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 ze w zgledu na problemy z kontrastem na samej kopule - kolor korekcja jest dosyc soczysta i przewalona. napisze wiecej jak wroce z urlopu i bedzie po premierze. bardzo zapraszamy do planetarium na seans i do pozniejszego komentowania i zasawania pytan :)
adek Napisano 21 Październik 2013 Autor Napisano 21 Październik 2013 Taka mała moja uwaga. Nie będę miał okazji pojawić się teraz na pokazie, ale chętnie zobaczyłbym, bo nie do końca to chyba sobie dobrze wyobrażam samą kopułę, czy macie jakieś zdjęcia z przygotować lub projekcji z poziomu widza?
fps Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 Adek, akurat nie mam zdjec z naszego pokazu, ale tu jest kilka z innych. Tak to mniej wiecej wyglada z poziomu widza: a tak z centrum dowodzenia ;)
jaras Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 fps- to dalej nie to :) widac ratpem ułamek tego co w rzeczywistosci. To trzeba zobaczyc :)
fps Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 wiem... nie da sie tego oddac zdjeciami ani opisac ;)
adek Napisano 24 Październik 2013 Autor Napisano 24 Październik 2013 I jak tam dzisiejsza premiera? Windows się nie zawiesił? :)
Pixel-Factory Napisano 24 Październik 2013 Napisano 24 Październik 2013 Jezu ,ale żałuję że nie mogłem przyjechac na premierę , może jakoś w póżniejszym terminie uda mi się wybrać ,
adek Napisano 24 Październik 2013 Autor Napisano 24 Październik 2013 Teraz pewnie jakieś "after party" trwa.
fps Napisano 24 Październik 2013 Napisano 24 Październik 2013 Chłopaki tam pewnie brylują. Jak dojdą do siebie to napiszą. Pixel - Ciebie tam zabrakło?? Zgroza!
Pixel-Factory Napisano 24 Październik 2013 Napisano 24 Październik 2013 FPS no niestety , leżę i kwiczę zakopany w innych projektach .
redrise Napisano 25 Październik 2013 Napisano 25 Październik 2013 Premiera bardzo dobrze nic się nie zacięło, gościom się podobało a to najważniejsze :D after mały był :P Piksel ! to dawaj znać jak się odkopiesz :) to coś się wymyśli :D
jaras Napisano 25 Październik 2013 Napisano 25 Październik 2013 gratulacje ! słyszałem ze efekt rewelacyjny i wgniata momentami w fotel !! niestety tez nie mogłem być na premierze, moze kiedys sie uda wpaść i zobaczyć na własne oczy.
redrise Napisano 25 Październik 2013 Napisano 25 Październik 2013 (edytowane) Dzięki w imieniu zespołu :) czasem wgniata pomaga w tym świetnie zrobiony dźwięk . Co ciekawe niektórzy na primerze wystawiali ręce chcąc dotknąć np Balonu myśląc ze to 3d stereo :) to własnie duży plus kopuły poczucie przestrzenności ;) ciekawy jestem jak ludzie zareagują na prawdziwe 3d stereo :) Edytowane 25 Październik 2013 przez redrise
ZelvaBOi Napisano 25 Październik 2013 Napisano 25 Październik 2013 No i po takim artykule duma mnie rozpiera, ze Jan Barcicki pracuje u nas :D. Biorac pod uwage nasz nadchodzacy projekt przyda sie doswiadczenie z 4K stereo :)
adek Napisano 25 Październik 2013 Autor Napisano 25 Październik 2013 Nie ma nigdzie jakiegoś materiału wideo z tego? Żadna telewizja nie zawitała? ZelvaBOI: musisz kiedyś założyć osobny wątek co teraz robisz bo zdradzasz tak wyrywkowo informacja o tym projekcie.
redrise Napisano 25 Październik 2013 Napisano 25 Październik 2013 Tv i prasa miały osobna premierę tego samego dnia tylko wcześniej :) gdzie była rozmowa między innymi z producentem i reżyserem, ale nie widziałem żeby gdzieś to było dostępne, może jeszcze montują :P
fps Napisano 25 Październik 2013 Napisano 25 Październik 2013 (edytowane) No staramy się, staramy coś podrzucać. Ale Bartek surfuje na Bali, Maciek R. (redrise) tylko na dużurze został i donosi. Mi też trudno się czegoś zza dużej wody dowiedzieć, bo jak wpisuję w googlu "Na skrzydłach marzeń" to mi zawsze Rubik wyskakuje :D Edytowane 25 Październik 2013 przez fps
bartolomeo Napisano 26 Październik 2013 Napisano 26 Październik 2013 już jestem w wawie. Jet lag daje popalić. warto śledzić profil studia na faceboku. https://www.facebook.com/pages/The-Heavens-of-Copernicus-Studio/335214556542380 i profil samego Nieba Kopernika https://www.facebook.com/niebokopernika?fref=ts już pojawiło się kilka recenzji i info. http://www.kopernik.org.pl/news/n/tak-bylo-na-premierze-na-skrzydlach-marzen/ http://tvp.info/informacje/technologie/obejrzysz-i-bedziesz-chcial-latac/12799841 http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/polska,28/marzenia-o-lataniu-laduja-na-kopule-od-da-vinci-do-iss-w-koperniku,103505,1,0.html http://film.org.pl/r/nowosc-kinowa/na-skrzydlach-marzen-43316/
ZelvaBOi Napisano 26 Październik 2013 Napisano 26 Październik 2013 Adek: zamiast watku to przyjedz kiedys na grilla :D - nie widzielismy sie lekko 10 lat!
jacekszy0 Napisano 26 Październik 2013 Napisano 26 Październik 2013 Kurcze a mnie nie było w Koperniku :( Takie coś co mnie nurtuje ze strony kopernika: jedna klatka filmu liczy się około 1 godzinę cały film składa się z około 63 000 klatek 63k / 24h = 2625dni / 365 = 7lat. Zakładam, że jakaś farma to ciągnęła ale to założenie 1h to w przypadku właśnie renderowania gdzieś po farmie :D ? czy źle liczę.
bartolomeo Napisano 26 Październik 2013 Napisano 26 Październik 2013 w farmie mamy 30 kompów. naprawdę dobrych kompów. Do tego dochodzą kompy studyjne po godzinach pracy. Jest jeszcze 20 kompów, które obsługują system planetaryjny, ale te mogliśmy używać do małych scen bo przy większych nie wyrabiały. No z tą 1h to taki PRowy skrót myślowy. Było kilka scen liczących się dużo szybciej. Było kilka momentów, kiedy klatka liczyła się dużo dłużej... No i potem jeszcze składanie tego w Afterze i kolejny render... Z tą 1h to naprawdę duży skrót. ;)
adek Napisano 27 Październik 2013 Autor Napisano 27 Październik 2013 (edytowane) O proszę. Tutaj trochę o renderowaniu też jest na filmie: http://polygamia.pl/Polygamia/1,96455,14844408,Ciecie_Ekstra__Kino_pod_kopula__Premiera_pierwszego.html#BoxSlotII3img gazeta.pl to dzisiaj na glownej promuje. A co to za "ptaszek" Was kosztował 25 dni? Edytowane 27 Październik 2013 przez Adek
bartolomeo Napisano 30 Październik 2013 Napisano 30 Październik 2013 musiałem sprawdzić o jakiego ptaszka chodzi... ;) Scena na lotnisku... tiaa... Najpierw był wielki problem, żeby zmusić ją do wyrenderowania się, przekopanie setek materiałów i wyłączenie materiałów direcX, ktore pojawiły się "niewiadomoskąd" w kupionych modelach ;) i wywalały się na kilku kompach na farmie. Po długiej walce z sensownym oświetleniem tej sceny, okazało się, że nie damy rady jej policzyć w wyznaczonym terminie... Więc zaczęła się walka z czasem i "redukcją" oświetlenia, optymalizacją renderu, fejkowaniem czego się da... Jak już to się udało, scena renderowała się niecały miesiąc, by na końcu okazało się, że nie wyłączyliśmy kilku świateł ujemnych, resztek po wcześniejszej wersji oświetlenia... Taki prosty, durny, głupi błąd, który kosztował nas sporo nerwów. Światła te były w kilku miejscach, nie zauważyliśmy tego w testach, w finalnym renderze niestety wyglądało to fatalnie. No i teraz to dopiero mieliśmy spinę z wyrobieniem się :) Takich hostorii jest kilka jeszcze, ale to może przy piwie kiedyś opowiemy ;) Same rozmiary projekty były dla nas wielkim wyzwaniem. Do tej pory walczyliśmy z reklamami 30s, czasami zdarzały się większe produkcje... A tutaj sama scena na lotnisku trwa chyba ponad 3 minuty (jakieś 5600 klatek). Specyfika kamery, której FOV to 180st, powoduje, że nie można wycinać tego co minęliśmy, bo i tak to widać ;). A w tej scenie kamera robiła kilka obrotów, więc praktycznie nie dało się podzielić jej na mniejsze części. No i tak naprawdę, tutaj uwidoczniła się wielka bolączka naszego zespołu - brak sensownego TD, który pomógłby nam rozwiązać wiele takich problemów :)
fps Napisano 19 Listopad 2013 Napisano 19 Listopad 2013 z ostatniej chwili: Film zawędrował oficjalnie na drugą półkulę - jest już w Nowej Zelandii, w repertuarze planetarium w Auckland http://www.stardome.org.nz/events/dream-to-fly/
fps Napisano 13 Styczeń 2014 Napisano 13 Styczeń 2014 po Nowej Zelandii i Australii, film trafił do repertuaru Muzeum II wojny św., które znajduje się nota bene w dawnej bazie rakiet V2 w północnej Francji: http://www.lacoupole-france.co.uk/
fps Napisano 27 Czerwiec 2014 Napisano 27 Czerwiec 2014 updejtuję, bo jest okazja: Mistrzostwa mistrzostwami, a jak donoszą nasi wysłannicy w Pekinie, nasza reprezentacja zdobyła kolejne nagrody na najważniejszym w tym roku festiwalu filmów FullDome. Dream to Fly otrzymał Best Visuals Award oraz Best Audience Choice. http://www.msc.org.mo/fulldomefestival/
Rekomendowane odpowiedzi