Pixel-Factory Napisano 21 Grudzień 2013 Napisano 21 Grudzień 2013 (edytowane) Witam wszystkich . Zwyczajowo już , raz w roku mam przyjemnośc pracować nad niemieckim prototypem,tym razem mam na warsztacie niemiecki czołg ciężki E-100 ,a żeby było ciekawiej w wersji działa przeciwpancernego czyli krokodyla . Początkowo w dziale projektowym firmy Krupp rysunki były sygnowane E-100 Salamender aby w końcu przemianować projekt na Krokodil( może miała być to bardziej drapierzna nazwa ) :) Założeniem projektu jest odwzorowanie tylu elementów ile tylko się da na podstawie zdjęć (podwozie ,układ jezdny) ,oraz sensowna dedukcja elementów występujących na szkicach . Co do materiałów to w kilku książkach traktujących głównie o Mausie jest przyklejony rozdział o odnalezionym podwoziu e-100. Pozdrawiam :) Edytowane 2 Marzec 2014 przez Pixel-Factory
Pixel-Factory Napisano 21 Grudzień 2013 Autor Napisano 21 Grudzień 2013 (edytowane) Na pierwszy ogień idą koła Edytowane 6 Styczeń 2014 przez Pixel-Factory
kliment woroszyłow Napisano 21 Grudzień 2013 Napisano 21 Grudzień 2013 Sądząc po ogniwkach gąski i kole napędowym będzie to najdokładniejsza próba rekonstrukcji tego tanka w historii ludzkości. Jak zawsze PRO Sławku ;)
Szwadron Napisano 22 Grudzień 2013 Napisano 22 Grudzień 2013 Zgadam się z Klimentem i liczę na detal łącznie z kurzem...
Kr3tz Napisano 22 Grudzień 2013 Napisano 22 Grudzień 2013 Mogę prosić o podgląd na poziomie atomu? Jestem ciekaw, czy na pewno dobrałeś odpowiedni stop. Żarty żartami :) Idzie dobrze, czekamy na całą bryłę!
kliment woroszyłow Napisano 22 Grudzień 2013 Napisano 22 Grudzień 2013 Ci niemieccy konstruktorzy to jednak mieli fantazję :)
Cent Napisano 23 Grudzień 2013 Napisano 23 Grudzień 2013 Ładne felgusony. :) Edit: Tylko nie zepsuj ich nisko profilowymi oponami :)
Pixel-Factory Napisano 23 Grudzień 2013 Autor Napisano 23 Grudzień 2013 Dzięki Cent :) Mały update w postaci chamulca działa Kwk44 17cm-Rheinmetal
YetoKnight Napisano 23 Grudzień 2013 Napisano 23 Grudzień 2013 Można wiedzieć jak wycinałeś te dziurki w cylindrze? Boolean/circle+snap czy jeszcze jakoś inaczej? Fajny detal, miło się przegląda takie wątki.
Pixel-Factory Napisano 23 Grudzień 2013 Autor Napisano 23 Grudzień 2013 YetoKnight -wszytko ręcznie modeluję , raczej stronie od boolean .
Pixel-Factory Napisano 23 Grudzień 2013 Autor Napisano 23 Grudzień 2013 YetoKnight- masz tu sziatkę ,może to coś wyjaśni :
ch3steros Napisano 23 Grudzień 2013 Napisano 23 Grudzień 2013 YetoKnight - podzielił sobie cylinder na dużo edgów wewnatrz tak samo, zaznaczył poligony które chciał zaokrąglić dał inseta potem pluginem reqularizeedgeloop zrobił z zaznaczonych poligonów z automatu coś ala kółka i bridge to tyle PixelFactory masz jakieś strony/zdjęcia z detalami is-3 te googlowe są conajwyżej średnie(chodzi najwiecej o gąski/koła) będę wdzięczny i trzymaj poziom
Pixel-Factory Napisano 23 Grudzień 2013 Autor Napisano 23 Grudzień 2013 (edytowane) ch3steros - żadnych pluginów nie używam ,ręcznie wymodelowałem zaczynająć od plana , podzielonego 4x4 , potem tylko kopiowałem go 6 razy i otrzymałem jeden rząd otworów . potem przez 16-sto krotne powielenie dookoło uzyskałem cylinder z otworami.co drugi rząd przesunąłem i Voilà . masz tu kilka fotek is-3 http://www.primeportal.net/tanks/carrey/is-3/ http://www.primeportal.net/tanks/dmitry_kiyatkin/is-3/ Edytowane 23 Grudzień 2013 przez Pixel-Factory
Byczek82 Napisano 23 Grudzień 2013 Napisano 23 Grudzień 2013 Mam pytanko ile masz ramu?? bo robisz tak ładnie wszystko detale to podejrzewam, że trzeba mieć sporo z 8 Giga ramu to chyba minium. jak się mówi diabeł tkwi w szczegółach, pięknie Pozdrawiam i Wesołych życzę :)
Szwadron Napisano 23 Grudzień 2013 Napisano 23 Grudzień 2013 Mam pytanko ile masz ramu?? bo robisz tak ładnie wszystko detale to podejrzewam, że trzeba mieć sporo z 8 Giga ramu to chyba minium. jak się mówi diabeł tkwi w szczegółach, pięknie Pozdrawiam i Wesołych życzę :) Podczepiam się pod pytanie jaki masz parametry komputera ?
Pixel-Factory Napisano 23 Grudzień 2013 Autor Napisano 23 Grudzień 2013 Byczek82,Szwadron - proc 2600K podkręcony do 4.8 czasem zmieniam na 5 Ghz na wodnym chłodzeniu 32 Gb ramu od Gaila płyta asus revolution P8P67 Quadro plex d2 (wypożyczony jako narzędzie do szczególnie ciężkich projektów przez jednego z klientów) sam mam quadro 5800 2 x tesla c1060 dwie pary dysków corsair force gt 240 ( w raid 0) dwa velociraptory 300 też w raid 0
Pixel-Factory Napisano 24 Grudzień 2013 Autor Napisano 24 Grudzień 2013 Zdrowych i wesołych wszystkim !!
Pixel-Factory Napisano 25 Grudzień 2013 Autor Napisano 25 Grudzień 2013 Mały świąteczny update-przednia płyta
Cent Napisano 26 Grudzień 2013 Napisano 26 Grudzień 2013 Dobrze idzie. Jak zamierzasz robić spawy? modelowane czy mapa?
Pixel-Factory Napisano 26 Grudzień 2013 Autor Napisano 26 Grudzień 2013 Cent - myślę że w ZBrush'u podrzeźbię spawy
Pixel-Factory Napisano 30 Grudzień 2013 Autor Napisano 30 Grudzień 2013 Dzięki Jacku !! Staram się :) Mały update w postaci zestawu IR dowódcy
medwed Napisano 30 Grudzień 2013 Napisano 30 Grudzień 2013 Taaaak! Czekałem na to wyposażenie.Miazga Panie :) ! Będzie?
Pixel-Factory Napisano 30 Grudzień 2013 Autor Napisano 30 Grudzień 2013 Med wed ,chyba nie będzie emitera z przodu , przeczytałem ostatnio osiem pozycji Waldemara Trojcy o Panterach ,oraz to co znalazłem przy okazji szykania materialów do E-100 i wynika w nich że proces produkcji pierwszych noktowizorów był tak zawiły i skomplikowany w uwczesnych czasach że tylko dowódcom miał przysługiwać noktowizor, ( w fazie wprowadzania do urzytku) a następnie celowniczym i kierowcom.Jedyne mi znane zdjęcie pantery z trzema urządzeniami IR okazało się fotomątażem ,więc u mnie będzie tak jak na panterze G czyli tylko na wieży dowódcy . Poza tym mam zamiar pobawić się z czyms innym przy okazji tego projektu i ten emiter może trochę przeszkadzać :)
medwed Napisano 30 Grudzień 2013 Napisano 30 Grudzień 2013 (edytowane) Jakkolwiek zrobisz będzie cudnie.Kilka fotek z Infrarot-Scheinwerfer dla kierowcy.Fakt że pod Sd.Kfz. 251/20 "Uhu" i taki text znalazłem : Sd.Kfz.251/20 na którym montowano UHU był częścią grupy przeznaczonej do niszczenia celów w warunkach nocnych. Sd.Kfz.251/20 posiadał platformę na której znajdował się 600 mm reflektor podczer-wieni Beobach-tungs Gerät 1251 którego zadaniem było "oświetlenie" promieniami podczerwieni pola walki. Przewidywano że głównym elementem zespołu byłby czołg "Panther" Ausf. F lub "Panther" II który posiadał celownik noktowizyjny FG 1250. W skład zespołu miał by także wchodzić czołg eskortujący "Falke" również wyposażony w noktowizor. Czołgi bojowo używane były w Ardenach. Istnieje wzmianka z danych wywiadu Armii Czerwonej że jedna grupa miała być używana w walkach o Oksywie...AFAIK urządzeń podczerwonych Niemcy nigdy nie użyli na froncie zachodnim (z bliżej nie określonych przyczyn), a tylko sporadycznie na froncie wschodnim. Chociaż w Ardenach rzeczywiście znajdowała się grupa bojowa wyposażona w IR w ramach Panzer Lehr. Na froncie wschodnim użyto sprzętu IR w bardzo ograniczonym zakresie w czasie walk na Węgrzech przez I/PzRgt 24 i prawdopodobnie również na Pomorzu i obronie Berlina (dywizja Munchenberg). Wiadomo że wyposażenie IR miało się standardem montowanym od drugiej połowy 45 na Pantherach i Tiger II. Na tych pierwszych zaczęto montować na części pojazdów specjalne tylne zasobniki do przewożenia aparatury już od początku 45, ale wiadomo jednak, że jej przeważnie nie miały zainstalowanej. Liczba tak zmodyfikowanych pojazdów nie jest znana. Oprócz Panther i ich pojazdów pomocniczych – wiadomo, że były też prowadzone testy na Pak40 i Marder II (te ostanie podobno mogły być użyte na Węgrzech). Edytowane 30 Grudzień 2013 przez medwed
Pixel-Factory Napisano 30 Grudzień 2013 Autor Napisano 30 Grudzień 2013 Tak ,masz racje ,ostatnia pantera zniszczona na pomorzu miała noktowizor na wieży dowódcy ,i takich panter było 5 ,los pozostałych nie jest znany ,być może zostały zniszczone po zdemontowaniu urządzeń IR.
Pixel-Factory Napisano 31 Grudzień 2013 Autor Napisano 31 Grudzień 2013 Podgląd na przyrządy optyczne w 3d : E-100 IR Monocular (View in 3D)
Pixel-Factory Napisano 1 Styczeń 2014 Autor Napisano 1 Styczeń 2014 ch3steros, na chwilę obecna odrobinę poniżej 2 milionów ,a zerowym turbo
Byczek82 Napisano 1 Styczeń 2014 Napisano 1 Styczeń 2014 No to ładnie, pogratulować fachowej roboty czapki z głów :), SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU :)
Logos Napisano 2 Styczeń 2014 Napisano 2 Styczeń 2014 Miazga :D Czy korzystasz z jakiś dodatkowych skryptów przyśpieszających pracę np rappatools?
Pixel-Factory Napisano 2 Styczeń 2014 Autor Napisano 2 Styczeń 2014 Dzięki :)Nie Logos, czysty maxowy polymodeling .
Pixel-Factory Napisano 2 Styczeń 2014 Autor Napisano 2 Styczeń 2014 Podgląd na pokrywy silnika : E-100 Engine cover (View in 3D)
DrRambo Napisano 2 Styczeń 2014 Napisano 2 Styczeń 2014 w niekt\orych miejscach siatke przechodzi przez kratke
FF Napisano 3 Styczeń 2014 Napisano 3 Styczeń 2014 Ten wątek to est hit, jeszcze z tym podglądem 3d. Fajnie by bylo jak by sie dalo ogladac ten model 3d bezpośredniość z poziomu forum. Jak tam admimi, dało by rade to zintegrować?:P
Pixel-Factory Napisano 3 Styczeń 2014 Autor Napisano 3 Styczeń 2014 FF da się zrobić coś takiego ale tylko na P3D jest nawet lista tych forów i jakiś fragment kodu dla forów Vbiulletin żeby to smigało,nie mam zielonego pojęcia czy na każdym forum pójdize taki podgląd wyświetlany w okienku z postem.
Logos Napisano 3 Styczeń 2014 Napisano 3 Styczeń 2014 Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz. Masz kilkaset różnych elementów, mapujesz je. Jak dopasowujesz skalę mapowania?
Kramon Napisano 3 Styczeń 2014 Napisano 3 Styczeń 2014 Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz. Masz kilkaset różnych elementów, mapujesz je. Jak dopasowujesz skalę mapowania? Yakto jak? Od tego jest szachownica? tak zwana testowa teksta... :D albo w blenderze jest opcja która sama z automatu ci wszystko do tej samej skali robi.
Rekomendowane odpowiedzi