Akierek Napisano 5 Wrzesień 2022 Autor Napisano 5 Wrzesień 2022 W dniu 4.09.2022 o 13:43, maciek.m napisał: Polecam przeszukać internet i znaleźć zdjęcia reklamowe tego modelu albo podobnych. Bazując na nich zrobić takie samo oświetlenie i studio. Nie polecam też mieszania stylów, oświetlenie z hdrki gdzieś na zewnątrz a auto w studio czarnym stoi, gryzie się to. Ustaw też jakiś fajny kadr zapisz kamerę i kombinuj z oświetleniem aż wyjdzie coś fajnego. Pamiętaj że studio, samo tło też musi być jakoś oświetlone żeby zarysowała się sylwetka auta. Ja robiąc teraz swoje bmw, codziennie przeglądam zdjęcia z sesji aut. Zapisuje do folderu interesujące oświetlenie czy kadry które potem próbuje odwzorować. Na prawdę sporo czasu na to poświęcam, albo na dobór odpowiedniego materiału, i porównuje czy ten plastik bardziej błyszczy, czy przyjmuje więcej światła i refleksów z otoczenia, czy ma strukturę. Myślę że czarny plastik na grillu przerenderowalem ze 30 razy zanim uznałem że jest zadawalajacy. Dzieki @maciek.m Probuje cos szukac: Na ten moment zrobilem taki render na bialym tle: 2
maciek.m Napisano 5 Wrzesień 2022 Napisano 5 Wrzesień 2022 tak na szybko, lekko zmieniłem twój render. Coś się teraz dzieje wokół auta, ale to tylko moja wizja 🙂 1 1
michal1 Napisano 6 Wrzesień 2022 Napisano 6 Wrzesień 2022 Te reflektory przednie są wymodelowane? Bo jakieś takie ciemne są.
Akierek Napisano 6 Wrzesień 2022 Autor Napisano 6 Wrzesień 2022 @maciek.m super! wlasnie poszedlem w tym kierunku @michal1 jeszcze nie ma przednich reflektorow 3
michal1 Napisano 7 Wrzesień 2022 Napisano 7 Wrzesień 2022 Fajne ale lakier wydaje się troche wyblakły. Pozdrawiam! 1
Akierek Napisano 8 Wrzesień 2022 Autor Napisano 8 Wrzesień 2022 @michal1 nie ,to czysty render 🙂 Kolejna proba, tym razem hdrka 😉 1
Mortom Napisano 8 Wrzesień 2022 Napisano 8 Wrzesień 2022 Jeśli to test renderu z "Powrotu do przyszłości" w polskiej wersji to lewitujące auto jak najbardziej na plus 👍🤩A jak nie, to weź go postaw na ziemi 😉 IMO ekspozycje masz za wysoko ustawioną i wszystko takie przejaśnione. 1
Akierek Napisano 8 Wrzesień 2022 Autor Napisano 8 Wrzesień 2022 Dzieki @Mortom, wlasnie jak wrzucalem ten komentarz ze zdjeciem to sobie uswiadomilem ze zle zrobilem a Ty jeszcze mnie w tym fakcie utwierdziles 😄 2
maciek.m Napisano 8 Wrzesień 2022 Napisano 8 Wrzesień 2022 Dalej lewituje 😉. Jak stawiasz auto na podłożu, zanurz opony w nim, zasymuluje to ugięcie opony od ciężaru. Ogólnie czerwony kolor jest bardzo ciężki do renderow czy zdjęć, łatwo go przepalić. Nawet w pro kampaniach aut często przepalają czerwony lakier. Wszystko już ładnie wygląda poza opona. Dopracuj materiał, dodaj oznaczenia i będzie piknie. 1
michal1 Napisano 8 Wrzesień 2022 Napisano 8 Wrzesień 2022 (edytowane) No właśnie za duży specular chyba jest na tych oponkach, ale jest lepiej. A i to foto coś słabej jakości. Jak chcesz to podeślij to ci powiększe topazem. Edytowane 8 Wrzesień 2022 przez michal1 1
Akierek Napisano 9 Wrzesień 2022 Autor Napisano 9 Wrzesień 2022 Hej ,dzieki panowie. Zrobilem: zmienilem kolor lakieru na czarny, wreszcie polozylem pojazd, stonowalem kolory oraz oteksturowalem opone : 3 1
RaVirr Napisano 9 Wrzesień 2022 Napisano 9 Wrzesień 2022 Chyba kompresja zjadła całą jakość bo normalnie wyspy kolorów się porobiły 😄
michal1 Napisano 9 Wrzesień 2022 Napisano 9 Wrzesień 2022 Lepiej. Ale wyłącz kompresje. I jak chcesz to ci powiększe to foto czy to hdrka jest nie wiem.
maciek.m Napisano 9 Wrzesień 2022 Napisano 9 Wrzesień 2022 Podaj email, wyślę Ci jakieś hdrki ze zdjęciami na podkład w super rozdziałce, bo nie mogę patrzeć już na ta pixeloze w tle 😄 2 2
michal1 Napisano 9 Wrzesień 2022 Napisano 9 Wrzesień 2022 Jak możesz to wyslij mi też. [email protected] będę wdzięczny.
Akierek Napisano 10 Wrzesień 2022 Autor Napisano 10 Wrzesień 2022 [email protected] Dzieki bardzo z gory 🙂 Pozdrawiam Szymon
maciek.m Napisano 10 Wrzesień 2022 Napisano 10 Wrzesień 2022 Poszło, czekam na efekty, mam nadzieję że teraz pixelozy nie będzie 🙂 1
Akierek Napisano 10 Wrzesień 2022 Autor Napisano 10 Wrzesień 2022 Dzieki bardzo 🙂 No to cos juz tam upieklem w blenderku 😄 2
Mortom Napisano 10 Wrzesień 2022 Napisano 10 Wrzesień 2022 (edytowane) Znacznie lepiej 👍 Ale za mocny Sharp mask! No ale kontrast pasuje do obrazka wiec spox 🙂 Jak już pisałem wcześniej, nie przejmowałbym się stawianiem HDRki na tło. Jak dysponujesz małymi zasobami obliczeniowymi to idź w jeden dobry backplate z obrazka. Na to Shadow i reflection catcher i masz kadr załatwiony. Na Pixabey'u masz mnóstwo dość OK jakości JPGów na tło. Albo zakup sobie na gumroadzie jakiegoś paka... widziałem tam nawet całkiem dobre CC0 obrazki za free 🙂 Poszukaj, ściągnij i korzystaj. Niektóre trzeba odszumić i usunąć bending... ale teraz to nie problem i za darmo są narzędzia do tego typu zadań. Gdzieś nawet widziałem resize'era opartego na nodach co sobie nawet dobrze radził.. i był za free... tylko nie zanotowałem jak się nazywał 😐 jak wpadnę ponownie na ten soft to ci podeśle linka, czy cuś 🙂 Mam - ten soft to https://github.com/JoeyBallentine/chaiNNer Edytowane 10 Wrzesień 2022 przez Mortom 1 1
maciek.m Napisano 10 Wrzesień 2022 Napisano 10 Wrzesień 2022 Coś źle robisz, tło dalej pixeloza. Hdrke używasz tylko do oświetlenia i refleksów. Renderujesz cień podłoża na przezroczystości i zdjęcia które masz do hdrki wklejasz w Photoshopie. Tylko wcześniej wstaw zdjęcie na tło do 3d żeby dobrze perspektywę kamery ustawić. 1
Mortom Napisano 10 Wrzesień 2022 Napisano 10 Wrzesień 2022 (edytowane) O jeszcze jeden... z tego co przeczytałem ten poprzedni potrzebuje abyś ściągnoł jakiś model do powiekszania zdjęć... z linka podanego na githubie wynika że wszystkie modele nie mogą być używane w komercyjny sposób. Tu nie ma tego ograniczenia... - link do licencji A tu programik 🙂 - https://github.com/upscayl/upscayl Edytowane 10 Wrzesień 2022 przez Mortom 1 1
Akierek Napisano 10 Wrzesień 2022 Autor Napisano 10 Wrzesień 2022 Okej, chyba sobie jakos poradzilem w koncu... 😄 2
Mortom Napisano 10 Wrzesień 2022 Napisano 10 Wrzesień 2022 (edytowane) Baba-jaga jakaś ukradła ci połowę odbicia nieba 😉 - Chodzi mi o ciemność na górnych krawędziach obrysu auta 🙂 ALE da się to naprawić! Wybrałbym tez inne zdjęcie... bo teraz mam wrażenie że ta czerwona rura z tego "bojlera" obok zacznie tankować samochód od góry... albo mam jakieś skrzywienie i zaczynam widzieć coś czego niema 😄 (czego nie wykluczam! 🤪) Nie jestem pewny czy też samochód, porównując go z drabinką od bojlera 🙂 nie wydaje się zbyt mały - ale to już czepialstwo 😉 Edytowane 10 Wrzesień 2022 przez Mortom 1
Akierek Napisano 10 Wrzesień 2022 Autor Napisano 10 Wrzesień 2022 @Mortom Pewnie baba jaga ci to powiedziała wszystko 😄 hehe A tak na powaznie: postaram sie jeszcze to troche dopracowac
maciek.m Napisano 10 Wrzesień 2022 Napisano 10 Wrzesień 2022 (edytowane) Po odbiciach na aucie widac że źle jest hdrka ustawiona. Widać całą hdrke rozłożona na planie, dla tego też pol szyby jest czarne. Musisz jej zadać full dome, żeby była rozłożona na bazie sfery wokół całego auto, albo jak to się tam robi w blenderze. Pamiętaj też o tym aby obróć hdrke tak aby zgrywała się ze zdjęciem, żeby nie było tak że w drzwiach będzie się odbijał zbiornik zza auta. Ustawiłbym też większą moc świecenia hdrki bo są za ciemne odbicia. Spróbuj też opony na odwrót ustawić, czyli napis ciemniejszy opona jaśniejsza i bardziej błyszcząca. Pamiętaj też o wyłączeniu refleksów z podłoża które daje cień pod autem, żeby nie odbijał się w aucie. 😉 I fakt auto trochę za małe do zdjęcia, możesz je obrócić przez co będziesz miał miejsce na powiększenie go. Edytowane 10 Wrzesień 2022 przez maciek.m 1
Akierek Napisano 10 Wrzesień 2022 Autor Napisano 10 Wrzesień 2022 Dzieki @maciek.m zgodnie z twoimi instrukcjami wrzucam kolejnego shota 2
Mortom Napisano 10 Wrzesień 2022 Napisano 10 Wrzesień 2022 (edytowane) O! No coraz lepiej! Jeszcze tylko w przedniej szybie dodać odbicia (znowu ta Baba-jaga 🙂). Pyszczkowi autka dać więcej miejsca od lewej krawędzi renderu (mały oddech), trochę niebieskiego z refleksów wywalić i będzie elegancko 🙂 Ewentualnie zadbać o odbicia jakiegoś drzewka na masce aby sie zgadzało z tłem 🙂 No i została jeszcze lewitacja tylnego koła... stawiam na to że masz auto krzywo ułożone bo to drugie tylne wpada w asfalt 🙂 Do "ugięć" opon użyj Lattice. Przypnij koło i Latice do jakiegoś obiektu który się nie kręci ale jest powiązany z kołem, zmodyfikuj dół siatki Lattice aby wyglądał podobnie jak u mnie. No i masz koło które się kręci a i opona się dogina do podłoża... oczywiście nie przesadź i nie zrób kapcia... bo lewarka ci nie pożyczę! Sorry ale co do tego mam dość restrykcyjne przepisy 😉 Edytowane 10 Wrzesień 2022 przez Mortom 5
Akierek Napisano 10 Wrzesień 2022 Autor Napisano 10 Wrzesień 2022 Dzieki @Mortom, wszystkie uwagi zapisuje w dzienniku i sie im dokladnie przygladam a potem w miare potrzeb realizuje 🙂 +bonus, podglad na interior: 4
Akierek Napisano 11 Wrzesień 2022 Autor Napisano 11 Wrzesień 2022 (edytowane) Hej, z racji tej ze uznalem ze jestem zadowolony z moich renderow Passata, chcialbym rozpoczac kolejny projekt. ( w zasadzie dokonczyc tego czego nie skonczylem 😄 ) Zamierzam wymodelowac Mercedesa AMG GT 2017 Roadster/coupe. Edytowane 11 Wrzesień 2022 przez Akierek
EthicallyChallenged Napisano 11 Wrzesień 2022 Napisano 11 Wrzesień 2022 Bardzo fajny passat, ale mi też brakuje użycia tego triku z lattice który opisał Mortom - niewiele pracy a dodaje dużo realizmu. Gdzie się zaopatrujesz w takie rysuny techniczne samochodów z rzutami ze wszystkich stron i podanymi wymiarami? 1
Akierek Napisano 11 Wrzesień 2022 Autor Napisano 11 Wrzesień 2022 2 minuty temu, EthicallyChallenged napisał: Bardzo fajny passat, ale mi też brakuje użycia tego triku z lattice który opisał Mortom - niewiele pracy a dodaje dużo realizmu. Gdzie się zaopatrujesz w takie rysuny techniczne samochodów z rzutami ze wszystkich stron i podanymi wymiarami? Wpisuje w google grafika nazwe samochodu+ blueprints i szukam 🙂 1
michal1 Napisano 11 Wrzesień 2022 Napisano 11 Wrzesień 2022 Najbardziej mi się podobaję felgi i ich materiał. Ale mógłbyś jeszcze przy tym posiedzieć, na pewno można więcej z tego wyciągnąć. Pozdro! Dasz boczną teksture oponki? Bo ja mam bieżnik michelin a bok goodyear xd. 1
maciek.m Napisano 11 Wrzesień 2022 Napisano 11 Wrzesień 2022 Mercedes to duże wyzwanie sciagnij sobie masę zdjęć referencyjnych, polecam strone netcarshow.com. Ja tak samo jak kolega uważam że powinieneś jeszcze posiedzieć chwilę nad Passatem i go dokończyć. Zaczyna to ładnie wyglądać i fajnie było by to dokończyć. Są jakieś szczeliny pod ramkami szyb, świeci tam słoneczko 😛 w kołach też pustka, żadnej tarczy czy hamulca. Oponka jak już mówiłem powinna być na odwrót kolorystyka i bumb dużo za duży. Szyby gdzieś ginął na renderach. Ja bym dokończył te pierdółki i zrobił 3 4 ujęcia końcowe z obróbka i wtedy zaczal nowy model. 1
Akierek Napisano 12 Wrzesień 2022 Autor Napisano 12 Wrzesień 2022 @maciek.m uznalem jednak ze nie chce mi sie narazie siedziec nad passatem moze kiedys do niego wroce, biore sie za merca 🙂 @michal1 tak zaczalem mercedesa od bazy:
Akierek Napisano 13 Wrzesień 2022 Autor Napisano 13 Wrzesień 2022 hej, wrzucam kolejne postepy, mysle ze calkiem zgrabnie mi to idzie 🙂
maciek.m Napisano 13 Wrzesień 2022 Napisano 13 Wrzesień 2022 Nie ma tragedii, ale jest sporo niezgodności. Przyjrzyj się przetłoczeniu z wlotem za przednim kołem, cały bok i tylnie nadkole, sam tył i płaszczyzna miedzy tylnymi światłami. I ja bym tylnie światła wycinał po zagęszczeniu, one się licują z karoserią, teraz nie potrzebnie psujesz sobie nimi siatkę. Jeśli robisz wersje kabrio to cały dach ze słupkami A i przednią szybą zrobiłbym jako osobna bryła, tak samo jak ze światłem, żeby nie psuć sobie siatki. 1
Akierek Napisano 13 Wrzesień 2022 Autor Napisano 13 Wrzesień 2022 Dzieki za komentarz 🙂 zrobilem tak jak mowisz , czyli poprawilem siatke przy swiatlach i bede je wycinal dopiero po zageszczeniu i na shrinkwrapie. Przetloczenie poprawilem. A co do dachu i slupkow A to one mialy juz podzial na inna bryle z tym ze nie dalem materialu na nich 🙂
maciek.m Napisano 13 Wrzesień 2022 Napisano 13 Wrzesień 2022 No dużo lepiej, ale zobacz te 2 miejsca, w oryginale nie ma uskoku nadkola, płynnie wchodzi w bok. 1
pecet Napisano 13 Wrzesień 2022 Napisano 13 Wrzesień 2022 Jak potem i tak robisz detale z shrinwrap, to bym też pozbył się z bazy tego przetłoczenia na błotniku i drzwiach. Tylko przeszkadza na tym etapie w ładnym rozłożeniu siatki i uzyskaniu prawidłowych kształtów karoserii. To samo na masce - te przetłoczenia mają zły kształt , poza tym w bazie są nie potrzebne. Ogólnie baza powinna być jak najprostsza, co się da zostawić na później lepiej pominąć w bazie. Kształt lamp przednich mocno odbiega od pierwowzoru. 1
Akierek Napisano 14 Wrzesień 2022 Autor Napisano 14 Wrzesień 2022 Dzieki panowie ! 🙂 Działam dalej, co myslicie? PS. Poprawilem przednie otwory lamp i troche przetloczenia na masce 🙂 1
maciek.m Napisano 14 Wrzesień 2022 Napisano 14 Wrzesień 2022 Najn najn 😅. Tylnie wloty później, zrob tylko obrys ostry tych wlotów. Środki nadkoli osobno. Tył strasznie krzywy. I coś mi nie pasuje ze wszystkimi ostrymi przetłoczeniami, pokaż siatkę bez wygładzenia. Na tym etapie wszystkie ostre przetłoczenia nie robisz z dodania Lini blisko siebie tylko z creasa albo z różnych płaszczyzn wygładzonych na innym kanale.
maciek.m Napisano 14 Wrzesień 2022 Napisano 14 Wrzesień 2022 https://www.netcarshow.com/mercedes-benz/2017-amg_gt_c_roadster/ Tu masz masę fotek referencyjnych, poprzyglądaj się i przez 2 dni poprzesuwaj punkty 😉 Po zagęszczeniu już nie będzie odwrotu. Gwarantuje że co dzień będziesz zauważał nowe krzywizny i przetłoczenia i poprawiał bazę, trochę do porzygu ale trzeba to przetrwać. A warto bo później to będzie przyjemność. 1
Akierek Napisano 16 Wrzesień 2022 Autor Napisano 16 Wrzesień 2022 Hej, wrzucam kolejne postepy, baza w miare ogarnieta, pozwolilem sobie na kopi bazy troche po wycinac 1
Rekomendowane odpowiedzi