Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Poruszane wielokrotnie i nie ma dobrego rozwiązania ale nie w tym problem.

Pojawia się klientka która ma mocno sprecyzowane wymagania i jasno je określa - to akurat lubię.

Potrzebuje 5 ujęć (salon, otwarta kuchnia i jadalnia) rozdzielczość do druku 3500x2400 300Dpi oczywiście

jakość foto i termin wykonania 3 dni. Czytelnie określone wymagania co do kolorystyki i użytych materiałów.

Do tego prosi na koniec o przekazanie również modelu 3d wraz z kompletem wykorzystanych materiałów.

Proponowana przez nią cena za całość to 500PLN.

Czy to jest normalna kwota? Ktoś by się podjął za tyle?

Czy może to ja mam jakieś wygórowane ceny?

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 2,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To nie jest normalna kwota, nawet gdyby została podana w innej walucie. Nie mówię już o jakości, ale same wyrenderowanie ujęć, przygotowanie sceny, modeli (tudzież ich zakup), nijak się to nie kalkuluje. 500PLN może być ceną za model, a nie tak złożony projekt wykonany w tak krótkim czasie (nawet przeliczając kwotę na stawkę za godzinę pracy to oferta naprawdę nie powala).

Napisano

Nawet jakby nie było wzmianki o przekazaniu modelu 3d, to podana przez klientkę kwota jest dużo za niska. Wraz z dostarczeniem pliku 3d, tak jak napisał Olaf, trzeba dodać jedno zero.

Napisano
  • Autor

Dzięki, bo po rozmowie z kobietą zaczynałem się zastanawiać czy to ze mną coś jest nie tak.

Napisano

Od 5 tysięcy to należałoby zacząć rozmowę, a zapytam gdzie tych 3 dniach jest czasna korektę/zmiany/stękanie ?? :)

Nie wspomnę, że bez umowy i zaliczki nie powinieneś tego ruszać. Szczerze to za 500 zł można by to zrobić w sketchupie bez renderów.. inaczej szkoda prądu.

Napisano

zeby nie psuc relacji z klientem, mozesz jej napisac, ze to niestety niemozliwe ale pokazac jej jakies shooty z sieci tego co moglbys zrobic za 500pln - bez przekazywania modeli (np. +500za modele, bo zgaduje ze beda do prostych renderow proste modele) i dac opcje przykladu za 2tys - tez bez modeli.

Napisano
  • Autor

Pomyślała o wszystkim pierwszy dzień na realizację drugi na marudzenie i poprawki trzeci na finalne rendery ;)

Napisano

Nawet jakbyś się wyrobił to 500/3= 166zł za dzień minus podatek plus render. To już bym wolał w Lidlu paleciakiem pojeździć :D

Napisano

Tak jak ktos wspomnial, jesli mowa o oddaniu modeli to rozmowe trzeba by zaczac od 5000, zwlaszcza ze jesli mowa tu o sprzedazy modeli to do swoich wizek chyba nie moglbys uzyc gotowych modeli zakupionych z bibliotek w necie, bo chyba licencje zabraniaja dalszej odsprzedazy(chyba ze sie myle to niech mnie ktos poprawi), wiec musialbys modelowac wszystko od 0.

Napisano

Ahh, szukaja frajerow - pamietam jak sie bralem za takie zlecenia i jeszcze raczki calowalem jak mi przelali 200zl po dwoch miesiacach.

Wiadomo, jedna strona chce miec prawie za darmo, a druga chce wykonac za majatek.

Problem w tym ze zamiast sie spotkac gdzies posrodku, to strona zlecajaca woli poszukac jakiegos zdolnego studenta, i wyplacic mu te 500zl w gotowce lub rownowaznosc w zupkach chinskich :)

Trudna sprawa, jak nie masz co do garnka wlozyc to bierz, jak masz zapas ziemniakow na pare tygodni to olej i szukaj normalnych ludzi w branzy.

Napisano
Nawet jakbyś się wyrobił to 500/3= 166zł za dzień minus podatek plus render. To już bym wolał w Lidlu paleciakiem pojeździć :D

Sory chłopaki za offtop, ale tekst z paleciakiem mnie rozwalił. xD

Napisano
  • Autor

Najgorsze jest, że faktycznie się znajdzie ktoś kto to zrobi za przysłowiową flaszkę na 3ds z crackiem i archmodelsach z chomika...

Napisano

5000 na pewno, ale ja to bym policzył, bez przekazania modeli i materiałów, tylko same rendery. Skoro kobieta chce 5 wizek w 3 dni, jakość fotoreal to za obrazek bym brał z 700-800zł. A skoro jeszcze szanowna Pani chce pliki, to do tych 500zł doliczyłbym 9500zł.

Pozdr

Napisano

ta facetka :) z pewnością nie zapłaci więcej niż 900 zł Sprawa rozbija się o to czy zależy Ci na tych pieniądzach, każdy kiedyś zaczynał i psuł rynek niestety