McGavish Napisano 19 Sierpień 2014 Share Napisano 19 Sierpień 2014 (edytowane) Jest to mój pierwszy post na forum, więc chciałbym się przywitać. Od jakiegoś czasu pracuję nad modelem czołgu T-55 w Blenderze. Gąsienice są zriggowane przy pomocy cloth simulation. Render Cycles. Co o tym sądzicie? Edytowane 28 Sierpień 2015 przez McGavish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szwadron Napisano 19 Sierpień 2014 Share Napisano 19 Sierpień 2014 Wow bardzo ładnie ruszyłeś z tematem. Powodzenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pajrot Napisano 19 Sierpień 2014 Share Napisano 19 Sierpień 2014 Niezle wejsce na forum ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 19 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 19 Sierpień 2014 Dzięki Szwadron i pajrot. Test materiału haka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Byczek82 Napisano 19 Sierpień 2014 Share Napisano 19 Sierpień 2014 Super :) z pewnością będę zaglądać :) Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrMP006 Napisano 21 Sierpień 2014 Share Napisano 21 Sierpień 2014 Czy możesz pokazać ogólną siatkę modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micaki Napisano 21 Sierpień 2014 Share Napisano 21 Sierpień 2014 Daj więcej renderów poszczególnych elementów, pokaż gąsienice w neutralnej pozycji, no i która to jest wersja T-55, bo ciężko stwierdzić czy się wszystko zgadza(płyta przednia i gąski jak na razie). Z ciekawości, jaką metodą zrobiłeś spawy? I powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 21 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2014 @Byczek82: Dzięki. @Micaki: Jest to jedna z pierwszych wersji T-55 (A?). Zdjęcia, z których korzystam pochodzą z różnych źródeł i nie mam 100% jaki model przedstawiają. Spaw to osobny obiekt dopasowany snappingiem aby przylegał idealnie i łatwo można by było go edytować. Ma dodany modyfikator displace z teksturą spawu i jeszcze subsurf na x5. Zżera dość dużo pamięci, ale za to daje dość ładny efekt. PiotrMP006: Próbowałem różnych metod, ale efekt nie był zbyt dobry. Spróbuję coś jeszcze wykombinować, ale nic nie obiecuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micaki Napisano 21 Sierpień 2014 Share Napisano 21 Sierpień 2014 Zrobiłem drobny research i wychodzi na to że zakładano dwa rodzaje gąsiennic te z t54 i te z t72 (jak u ciebie) więc chyba wszystko jedno jakie będą, a reszta pasuje do t55a. Z tego co jeszcze zauważyłem na wszystkich wersjach to haki holownicze są umieszczone trochę inaczej i są większe jak tu, lampa jest chyba też bardziej wypukła, to tyle ile zdołałem na szybko zauważyć ;) link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 21 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2014 Lampa była robiona na podstawie tego http://data3.primeportal.net/tanks/jose_luis_silva_chang/t-55/images/t-55_24_of_45.jpg Haki faktycznie można powiększyć i zbliżyć do środka http://www.dishmodels.ru/picture/wlk/01/01511/w01511_2931493.jpg. Brakuje jeszcze dość dużo drobnych elementów, więc wszystko się jeszcze pozmienia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrMP006 Napisano 22 Sierpień 2014 Share Napisano 22 Sierpień 2014 (edytowane) Jak uzyskałeś taki ładny efekt "Clay" ? Bardzo proszę o odpowiedź Edytowane 22 Sierpień 2014 przez PiotrMP006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 22 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2014 Jak uzyskałeś taki ładny efekt "Clay" ? Bardzo proszę o odpowiedź Zrobiłem oddzielny materiał, zwykły diffuse z roughness na 0 i zmniejszoną jasnością. W ustawieniach sceny (2 zakładka od lewej) jako materiał wybrałem wcześniej stworzony shader (dzięki temu wszystkie obiekty będą miały ten sam materiał). Scenę oświetliłem 2 lampami typu sun (siła na 7, a wielkość na 0.7; kolor można dać delikatnie zółty). Jedna lampa pada centralnie od przodu modelu, a druga pod kątem 80 stopni wg. osi Z). Ambient occlusion na 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pajrot Napisano 22 Sierpień 2014 Share Napisano 22 Sierpień 2014 Ten baniak z przodu jest na paliwo?? Jesli tak to nic dziwnego ze przegrali w Afganie ;) Planujesz animacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 22 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2014 Tak, na paliwo. Animacji raczej nie planuję, bardziej jakiś render w plenerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 13 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2014 Zrobiłem ogólną bryłę wieży i wizjer. Proszę o komentarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 26 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2014 Osprzęt wieży prawie skończony. Wszelkie sugestie mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 26 Wrzesień 2014 Share Napisano 26 Wrzesień 2014 Dobrze idzie, widać że dbasz o szczegóły...się chwali :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 26 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2014 @kliment woroszyłow: Bardzo dziękuję. Jeśli chodzi o ilość szczegółów to staram się wzorować na Twoich niesamowicie odwzorowanych modelach samolotów (i T-62). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 13 Październik 2014 Autor Share Napisano 13 Październik 2014 Witam ponownie! Chciałbym zaprezentować bardzo wczesną wersję materiału dla wieży. Dojdzie jeszcze więcej zacieków i kurzu w zagłębieniach. Ciężko jest znaleźć jakieś zdjęcia ubrudzonego czołgu w akcji (te w muzeum są wymyte i wymalowane całe tym samym kolorem farby) dlatego wzoruję się na modelach plastikowych. Wszystkie tekstury były malowane w Blenderze na warstwach. Wszelkie sugestie mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 13 Październik 2014 Share Napisano 13 Październik 2014 Generalnie świetnie choć brakuje mi w tym metalu...momentami przypomina malowany beton...... ale jak mówię ogólnie bardzo pozytywnie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 13 Październik 2014 Autor Share Napisano 13 Październik 2014 Dziękuję @kliment woroszyłow. Popracuję jeszcze nad tym, zmienię fakturę na mniej betonową (ta ma takie dziwne wżery jak bąbelki powietrza). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 13 Październik 2014 Share Napisano 13 Październik 2014 Może przetacia z prześwitującym metalicznym odblaskiem dodaj i będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 13 Październik 2014 Autor Share Napisano 13 Październik 2014 Z tymi przetarciami to bardzo dobry pomysł! Jutro coś pokombinuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 18 Październik 2014 Autor Share Napisano 18 Październik 2014 Wrzucam jeszcze taki mini poradnik odnośnie tworzenia i malowania tekstur w Blenderze W programie 2d 1. Tworzymy przeźroczystą teksturę w rozmiarze np. 2048x2048 [px] w formacie PNG. 2. Tworzymy pędzel (czarny kolor pędzla i przeżroczyste tło) w formacie PNG. W Blenderze 1. Zmieniamy silnik renderujący na Cycles, rozwijamy siatkę naszego modelu i dodajemy do niego materiał. 2. Dodajemy kolor podstwowy (do niego będziemy dodawać różne efekty). 3. Dodajemy "pierwszą warstwę" efektów. 4. Dodajemy nowy pędzel Zaznaczamy ramp (dzięki temu będziemy widzieć w menu naszą teksturę pędzla i możemy zmieniać ostrość malowania) 4. Włączamy tryb Texture Paint. W zakładce Tools wybieramy nasz pędzel (ostatni), zmieniamy mu nazwę np. na "1" (dzięki temu możemy szybciej przełączać się między pędzlami klikając 1, 2, 3 itd. na klawiaturze). W podpanelu Texture możemy zmieniać teksturę pędzla. Siłę i promień regulujemy w zależności od sytuacji. Brush Mapping ustawiamy na Stencil. 5. Klikając na dwójkę obok nazwy pędzla dodajemy nowy, zmieniamy nazwę na "2", zmieniamy z mix na erase alpha i usuwamy teksturę. Tym narzędziem będziemy wymazywać naszą teksturę jeśli się np. pomylimy. 6. W zakładce Slots wybieramy warstwę, po której chcemy malować (transparent.png). Aby warstwa była widoczna w tym menu, trzeba ją najpierw dodać jako teksturę w nodach. Teraz malujemy po modelu zacieki korzystając z "1" (w odcieniach szarości). Szablon do malowania można przesuwać ppm, obracać ctrl+ppm i skalować shift+ppm. Po skończonym malowaniu klikamy Save All Images. 7. Wracamy do Edytora Nodów. Suwakiem w Color ramp zmieniamy widoczność warstwy. Dodajemy teraz kolor zacieków. 8. Dodajemy teraz Fresnela sterowanego dodatkowo krzywą. Jako drugi kolor dajemy teksturę dla odbić Fresnela. Całość podpinamy jak na obrazku. 9. Na początek zajmiemy się miejscami pozbawionymi połysku. Do Fac w Color ramp wpinamy kształt zacieków. Podpięcie invert pozwala na większą kontrolę. Na razie nie zmieniamy ich wartości. Teraz mix Fresnela i tekstur wpinamy do Diffuse jako Color. Dodatkowo dodajemy Mix RGB i podłączamy jak na obrazku poniżej. Możemy teraz zmieniać wartości Color ramp i Invert aby uzyskać najlepszy efekt. 10. Połysk wygląda zbyt jednolicie dlatego w tym celu mixujemy kształ zacieków (przepuszczony jeszcze przez color ramp - lepsza kontrola nad kształtem) i dodatkową teksturę. Całość podpinamy jak na obrazku. 11. Teraz pozostaje tylko dodać fakturę. Bump jest mixem tekstury i Noise Texture (invert steruje kierunkiem bumpa i siłą). Wszystko podpinamy do wejścia Diplace w Output Node. 12. Rzut okiem na całość. Dodając więcej warstw np. kurz, zadrapania można uzyskać jeszcze lepsze efekty. Plik pokazowy http://przeklej.org/file/IzQ20F/Plik.test.blend + wszystkie tekstury. "One or more textures on this 3D model have been created with images from CGTextures.com. These images may not be redistributed by default, please visit www.cgtextures.com for more information. Wszystkie tekstury zostały dodane do pliku Jeśli znajdziecie jakieś błędy lub braki to proszę zgłaszać. Wszelkie sugestie dotyczące poradnika mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 19 Październik 2014 Autor Share Napisano 19 Październik 2014 Poskładałem wszystko w całość i wygląda to teraz tak (wieża troszkę za nisko siadła). Z wieżą zostało jeszcze trochę roboty, jednak teraz robię zbiorniki dodatkowe + mocowania + cały osprzęt tylnej płyty pancerza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 19 Październik 2014 Share Napisano 19 Październik 2014 Ładnie się prezentuje. Trochę komicznie wyglądają te wielkie zbiorniki z tyłu czołgu, no ale taka już jego uroda. Działaj, ciekawe jak będzie wyglądał z teksturami :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 26 Październik 2014 Share Napisano 26 Październik 2014 Znalazłem właśnie taka fotografię, może zostaniesz przez nią jakoś zainspirowany :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 26 Październik 2014 Autor Share Napisano 26 Październik 2014 Dziękuję @2013. Aż tak zużytego nie planuję go robić :). Chciałbym osiągnąć efekt podobny do tego Jeśli chodzi o pył z pod gąsienic to nie wiem czy lepiej zrobić particlami symulację, czy dołożyć w post pro. W tym momencie kończę powoli nowy rig podwozia. Jak usprawnię go to podeślę jakiś filmik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 26 Październik 2014 Share Napisano 26 Październik 2014 Nie ma za co dziękować, przez przypadek mi wpadło w ręce i pomyślałem, że może Ci się spodobać :) Jeśli chodzi o pył to nie mam pojęcia, zrób jakiś render i pokaż jak wygląda :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 24 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2014 (edytowane) Odświeżam wątek. Dorobiłem trochę detali. Edytowane 24 Grudzień 2014 przez McGavish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 7 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2015 Mała aktualizacja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 9 Styczeń 2015 Share Napisano 9 Styczeń 2015 Klasa clay render, zrób więcej bo bardzo przyjemnie się na niego patrzy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 10 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2015 Dzięki @2013, dorzucę więcej renderów jak tylko dorobię jeszcze kilka gadżetów. Co z Twoim ISem-3? Dawno już nic nie pokazywałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 11 Styczeń 2015 Share Napisano 11 Styczeń 2015 Fajnie, czekam zatem na kolejne ujęcia. Co do IS-3 to nie mam obecnie na niego czasu, ale nadal o nim myślę i z pewnością go ukończę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 24 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2015 (edytowane) Rzut na całość. Przód już prawie skończony, pozostaje tył, osprzęt na błotnikach i materiały. Edytowane 24 Styczeń 2015 przez McGavish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrMP006 Napisano 26 Styczeń 2015 Share Napisano 26 Styczeń 2015 Czołg jest cudowny!!! Mam małą prośbę czy możesz zrobić przykładowy "spaw" na jakimś prostym obiekcie i udostępnić plik .blend? Robisz wspaniałe spawy a ja mam z nimi ogromny problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 26 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2015 @PiotrMP006: Dzięki. Spawom do świetności jeszcze trochę brakuje :). W załączniku masz przykład (tekstura displace nie jest mojego autorstwa). spaw_test.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 7 Luty 2015 Autor Share Napisano 7 Luty 2015 Stwierdziłem, że trzeba skończyć z proceduralnym displacem. Odpaliłem blenderowego sculpta, multires na 6 i do roboty. Większego detalu raczej już nie będzie. Co o tym sądzicie (efekt po ok 15 min.)? (Bump na górnej pokrywie jest jeszcze mocno prowizoryczny. Cały detal to oczywiście wypalona normalka, a nie geometria) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 8 Luty 2015 Share Napisano 8 Luty 2015 Wygląda bardzo interesująco, możesz pokazać jakąś referencję aby można było porównać fakturę? PS. Wstawiaj obrazki za pomocą (wstaw obrazek) z opcji zaawansowanych. Albo znacznikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 8 Luty 2015 Autor Share Napisano 8 Luty 2015 Widziałem co najmniej 2 różne wersje faktury: 1. 2. Próbowałem zrobić coś pomiędzy tymi dwoma. Na przodzie wieży muszę osłabić trochę fakturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 9 Luty 2015 Share Napisano 9 Luty 2015 Wyszło Ci bardzo fajnie, może dodałbym jeszcze trochę mikro detalu, i zmniejszył głębokość wytłoczeń. Porównując do oryginału są one zbyt miękkie, przypuszczam, że najpierw malowałeś jakoś wstępnie a następnie to co się wyrzeźbiło wygładzałeś jako całą powierzchnię. Pierwsze zdjęcie jest daleko od tego co masz na swoim modelu, wygląda jakby była to masa gładzona nożem do masła. Najbardziej zbliżone jest trzecie zdjęcie, ale na tym czołgu też nie ma takich głębokich śladów odlewu. Sam się przymierzam do dodania takiego detalu ale ciągle brakuje mi czasu na zapoznanie się z tematem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Byczek82 Napisano 9 Luty 2015 Share Napisano 9 Luty 2015 Cześć McGavish możesz napisać jak zrobiłeś taką fakturę?? Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 9 Luty 2015 Autor Share Napisano 9 Luty 2015 (edytowane) Normalkę jeszcze trochę poprawię. Większego detalu już nie osiągnę bo brakuje mi ramu podczas wypalania mapy. @Byczek82: Tak w skrócie: 1. Dodajesz modyfikator Multires 6x do modelu, 2. Robisz pędzel (Proceduralna tekstura typu cloud odpowiednio wyskalowana), 3. Rzeźbisz detal, 4. Wygładzam takim narzędziem jak w tym tutku (wyłączam tylko blokadę "Area Plane" i zmniejszam siłę, 5. Standardowy bake w Blender Internal (High Poly do Low Poly) Edytowane 11 Luty 2015 przez McGavish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flamaster69 Napisano 12 Luty 2015 Share Napisano 12 Luty 2015 oż w morde, ale fajne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 21 Luty 2015 Autor Share Napisano 21 Luty 2015 Witam ponownie. Dziś mam do zaprezentowania test nowego rigu. Koła są trochę jeszcze zbugowane, ale ogólnie jestem bardzo zadowolony z efektów. Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 22 Luty 2015 Share Napisano 22 Luty 2015 Podoba mi się, ale nie czuć ciężaru pojazdu. Ciekawy jestem kolejnego testu! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 23 Luty 2015 Autor Share Napisano 23 Luty 2015 Trochę poprawiłem masę czołgu. Finalna wersja rigu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 23 Luty 2015 Share Napisano 23 Luty 2015 Wygląda bardzo fajnie, ale zerknij jak na poniższym filmie zachowują się ogniwa. W twoim modelu wydaje się, że mają zbyt wiele luzu, i "łopoczą", a powinny być bardziej napięte i mieć większy ciężar, aby szybciej się stabilizowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 23 Luty 2015 Autor Share Napisano 23 Luty 2015 Faktycznie, masz rację. Zwiększyłem masę gąsienic i działają znacznie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Logos Napisano 23 Luty 2015 Share Napisano 23 Luty 2015 Model świetny, szacun za blendera ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi