zlyczlowiek Napisano 2 Luty 2015 Napisano 2 Luty 2015 Halo! Mam na imie Marcin! Swoja przygode z "powaznym" rysunkiem zaczalem jakies 6-7 miesięcy temu, poczawszy od zeszlych wakacji, wtedy to tez zaczalem korzystac z tabltu graficznego. Pozniej studia troszke krzyzowaly plany, lecz niedlugo mam obrone izynierska, po ktorej prawdopodobnie robie sobie rok przerwy, by dac sobie szanse na realizacje marzen bycia artysta koncepcyjnym/ilustratorem! Mam nadzieje, ze troche mi w tym pomozecie, slowem krytyki, dobra rada. Zobaczymy co z tego wyniknie... : ) Wstawiam kilka rzeczy, wykonanych i tradycyjnie i komputerowo, by dac wam poglad na czym stoje w chwili obecnej...! Jeszcze tylko Pan Kromek, jako moj talizman szczescia, ktorego kolejne odlosny pojawiaja sie zawsze na pierwszej stronie moich szkicownikow. : ) 50x70 akwarelka 50x70 cienkopis Studia anatomii, taki tylko poglad jak podchodze do tematu, na przykladzie nosa/ust... : ) Zabawa z dlugopisem... Anatomie meczac, zaczalem takze studiowac rysunki mistrzow, tych starych jak i obecnych, glownie Michal Aniol, Santi, Glenn Vilppu. Kilka z ref, kilka z glowy Zaczalem tez wykorzystywac nadarzajace sie mozliwosci rysowania z "zywego modela" Moj pierwszy portret na "zywo" I autoportret z okazji 1 listopada Od niedawna do kawiarni chadzam by rysowac, zamiast pic kawe... : D Koniec czesci pierwszej. :)) 2
zlyczlowiek Napisano 2 Luty 2015 Autor Napisano 2 Luty 2015 (edytowane) Niektore z wykonanych studiow mistrzow, i tak juz chyba zbytprzydlugawy to post...! Oczywiscie brak trace/color pick Studia portretow, ziew. Praca nad lineworkiem, forma. Czesc druga! Edytowane 2 Luty 2015 przez zlyczlowiek 2
zlyczlowiek Napisano 2 Luty 2015 Autor Napisano 2 Luty 2015 Jakies pierwsze szkicowe podejscia, pewnie infantylne, do dizajnu. Inspiracja przyszla podczas cwiczenia szkieletu Loomisa. : ) I cos na co poswiecilem wiecej niz godzine... Ogolnie musze popracowac takze nad cierpliwoscia. To jakos z poczatku przygody A to stosunkowo niedawno robilem, temat "flash of steel". Oraz cwiczenia ktore zaczalem niedawno praktykowac, thumbnaile landscape'ow, w przerwach od dyplomu... Probuje ogarnac o co chodzi z mixer brushem...! Coz, probowalem wyselekcjonowac prace, a i tak troche przydlugawy post chyba wyszedl... Bardzo prosze Was o opinie oraz rady! A od czwartku, po obronie, wlaczam hardcorowy mode rysowania, to i jakies nowe prace sie zaczna pojawiac! Podziekowania dla tych ktorzy przebrneli! 1
limbo Napisano 2 Luty 2015 Napisano 2 Luty 2015 Najfajniej wypadają ci roboty: połączenie czystego kanciastego rysunku z szkicami w tle wygląda stylowo. Reszta wydaje się póki co trochę bezosobowa. Możliwe, ze pomogłoby ci zrobienie kilkunastu rożnych szkicy dla jednego pomysłu, by później przecedzić i wziąć do realizacji te najciekawsze.
zlyczlowiek Napisano 6 Luty 2015 Autor Napisano 6 Luty 2015 Dzieki za zwrocenie uwagi, bede probowal z tym walczyc! Wlasnie tworzenie robotow i tego typu rzeczy sprawia mi najwiecej frajdy, chociaz jestem na takim etapie, ze do kazdego zagadnienia podchodze z entuzjazmem! Pewnie ten stan przejdzie mi z czasem... :)) Master study
smutnydorsz Napisano 6 Luty 2015 Napisano 6 Luty 2015 @zlyczlowiek Bardzo fajne prace, dziwię się że taki mały ruch tutaj. :D Ciekawi mnie bardzo co takiego studiujesz oraz jak i kiedy uczyłeś się rysunku? Wdzięczny byłbym za odpowiedź. ;>
zlyczlowiek Napisano 7 Luty 2015 Autor Napisano 7 Luty 2015 @zlyczlowiek Bardzo fajne prace, dziwię się że taki mały ruch tutaj. :D Ciekawi mnie bardzo co takiego studiujesz oraz jak i kiedy uczyłeś się rysunku? Wdzięczny byłbym za odpowiedź. ;> Halo! Dzieki! Studiuje architekture(albo raczej studiowalem, to zalezy czy wybiore sie na magisterskie:) ), wiec troche stycznosci z rysunkiem mialem na studiach, do ktorych takze z rysunku musialem sie przygotowac, bralem prywatne lekcje, przez 3 miesiace przed egzaminem. Lecz najwiecej jak do tej pory nauczylem sie w zeszle wakacje. Wtedy to zaczalem rysowac na tablecie, studiowac anatomie, prace mistrzow, przerobilem Loomisa, oraz inne ksiazki zwiazane z rysunkiem. Oczywiscie ogladalem i wciaz ogladam mase tutoriali online! Pozniej przyszedl semstr dyplomowy, zgasil troche zapal, ale staralem sie wykorzystywac kazda nadazajaca sie okazje by porysowac, zaczalem chodzic na sesje z "zywym modelem" raz w tygodniu, oraz do pewnej kawiarni, gdzie wraz z grupka hobbystow meczylem portrety. Jakby cos jeszcze Cie nurtowalo, to pytaj! :)) @genitalius Dzieki!
zlyczlowiek Napisano 10 Luty 2015 Autor Napisano 10 Luty 2015 Muzykow dwoch... I pierwsza proba zrobienia prostego gifu w ps'ie. :)))) I jpg, troche lepsza jakosc 1
DPFantasy Napisano 10 Luty 2015 Napisano 10 Luty 2015 Niezły Gif =) też ostatnio próbowałem swoich sił w prostej animacji w PS ale także jakość mi się automatycznie zmniejszała ;(
Rozpu Napisano 10 Luty 2015 Napisano 10 Luty 2015 swietne pracki masz w teczce co do ostatniej pracki, to uzywaj jakichs refek twarzy, bo budowa, proporcje itd nie graja
zlyczlowiek Napisano 11 Luty 2015 Autor Napisano 11 Luty 2015 Dzieki! Z proporcjami twarzy/glowy chcialem troche poeksperymentowac, ale chyba nieumiejetnie to zrobielm... :))
bystry Napisano 11 Luty 2015 Napisano 11 Luty 2015 Fajnie to u Ciebie wygląda. Fajne koncepty i enviro. Ciekawe podejście do studiowania prac mistrzów, muszę też zacząć coś takiego robić:D Wspomniałeś coś o inżynierce, co studiujesz,że tak z ciekawości zapytam;)
zlyczlowiek Napisano 11 Luty 2015 Autor Napisano 11 Luty 2015 Czesc, zajrzyj na poprzednia strone, nie jestes pierwszym ktory pyta o studia. :))
zlyczlowiek Napisano 13 Luty 2015 Autor Napisano 13 Luty 2015 Cwiczonka, i jakas afrykanska lowczyni! :)) 1
Wojsuj Napisano 14 Luty 2015 Napisano 14 Luty 2015 Super światło na tej ostatniej ;). Jedynie do czego mogę się przyczepić to światło na ostrzu. W ogóle nie odbija koloru wokół i jest płaskie. Jeżeli się mylę to sory :D
sebel Napisano 16 Luty 2015 Napisano 16 Luty 2015 Super rzeczy! bardzo przyjemnie się ogląda. Fajne studia z postu #2 W skrócie: aha i byłbym zapomniał. Pana z 1 postu widziałem na swoim osiedlu Pozdrawiam i wyczekuję kolejnych postów ;)
Rozpu Napisano 17 Luty 2015 Napisano 17 Luty 2015 ta hunterka mało damska http://i.imgur.com/rzKsAq9.jpg dopoki nie przeczytalem, to nie wiedzailaem, ze to babka. to chyba przez to ze piersi za bardzo w cieniu, wlosy krotkie, bardzo wyprostowana postawa ciala.. nie wiem, ale wyglada jak facet z cyckami ;p fajnie ograniczone ruchy pedzla i uwaga skierowana na glowe
DPFantasy Napisano 17 Luty 2015 Napisano 17 Luty 2015 Zgadzam się z Rozpu =) Też dopoki nie przeczytałem myślałem że facet nogi ma grubaśne a piersi ledwo co widać ale ogolnie jak poprawisz to fajowa :)
cho.co Napisano 17 Luty 2015 Napisano 17 Luty 2015 (edytowane) Świetne rzeczy w teczce. Widać, że przez studia zaprzyjaźniłeś się z perspektywą ;) Co do łowczyni demonów (skoro Rozpu już zaczął), to imho jak na kobietę (nawet taką mega wysportowaną i "mężną") ma nieco za silnie zarysowany podbródek i usta, cały feminizm przez to uciekł. Plus piersi, o losie. Wyglądają jak doklejone z gliny. Ona ma raczej takie sprężyste, drobne, a wyglądają na drobne i obwisłe (i doklejone). Do tego drażniący jest brak brodawek sutkowych. W każdym razie rysowanie piersi polecam poćwiczyć z natury ;) Ale poza tym to miodnie się dzieje :) ed: Yeah, strzeliłam z tym feminizmem, miałam w głowie 'femininity' i przez zaćmienie nie mogłam znaleźć polskiego wyrazu ;p Edytowane 17 Luty 2015 przez cho.co
Tomasz G Napisano 17 Luty 2015 Napisano 17 Luty 2015 (edytowane) feminizm? Lepsze słowo to kobiecość. Jakby to feministki miały kobiece kształty;) Faktem jest, że postać wygląda jak mężczyzna z piersiami.Za to fajnie pędzlujesz:D No i ta broń tej wojowniczki chyba z importu bo na bank nie z afryki;) Edytowane 17 Luty 2015 przez Tomasz G
zlyczlowiek Napisano 17 Luty 2015 Autor Napisano 17 Luty 2015 @sebel Dzieki! Ah, miales szczescie, pan kromek nie objawia sie byle komu! :D @Rozpu @Tomasz G @cho.co @DPFantasy Taka profesja, lowca demonow, wyplukuje cala kobiecosc! Nie no, zartuje, wszyscy oczywiscie macie racje! Dzieki za spostrzezenia! Zeby nie bylo, ze poscik bez obrazka, wrzucam skecza! @PS Chyba faktycznie nie umiem narysowac dobrze piersi. Wpadne w depresje!
zlyczlowiek Napisano 17 Luty 2015 Autor Napisano 17 Luty 2015 Coz, czasem tak bywa, ze skecz lepszy od pchnietej troche dalej pracy... Trzeba z tym zyc. :D
DPFantasy Napisano 18 Luty 2015 Napisano 18 Luty 2015 Szkic fajny ale wykończenie też super mi się podoba =)
SentieL Napisano 18 Luty 2015 Napisano 18 Luty 2015 Szkic bardzo ciekawy . Dorzuć do ostatniej pracy różnicowanie materiałów i zaobserwuj jak układa się draperia. W obecnej formie wygląda jak plastik a nie jak suknia.
DraxMustHurt Napisano 18 Luty 2015 Napisano 18 Luty 2015 Dla mnie jest bombastic - super kształty, super rendering, super kolory i feel. Wiem, że nie pomagam ale cholera - podoba mi się :P
cho.co Napisano 18 Luty 2015 Napisano 18 Luty 2015 Oj zaraz plastikowa sukienka, sztywny neopren ot co ;) (który by się tu całkiem dobrze sprawdził, jeśli zechcesz poprawić ten okrutnie płaski dół białej części sukienki). Twarze kobiece wymagają od ciebie więcej uwagi, ta wygląda jak połączenie psiej mordki z małpią i kaczym dziobem, na dodatek wyciosane z granitu. Co dziwi w sumie, bo na kredkowo-ołówkowych szkicach z początku całkiem sobie z tym radziłeś. Postuluję o więcej subtelności w kobietach ;) ale podoba mi się to kolorystycznie. Poprawisz cycki i twarze i będzie super :D
SentieL Napisano 18 Luty 2015 Napisano 18 Luty 2015 Nie no praca jest bardzo fajna ! Nie przeczę :) Ja rozumiem że to taki nowoczesny design ale tworząc pewne rzeczy należy zachować konsekwencję. Praca zyskała by jeszcze bardziej na czytelności jak by dopilnować tych szczegółów. Bądź co bądź diabeł tkwi w szczegółach ;) Takie jest moje zdanie a czy autor weźmie sobie to do serca jego sprawa :) Aha ta małpia mordka spowodowana jest tym że jak do waloru lokalnego skóry dodamy za duży nacisk na ciemne tony, skóra będzie wyglądała nie naturalnie. Należy zachować subtelność w tym względzie bo potem będą wychodzić posągi a nie żywe postacie.
zlyczlowiek Napisano 19 Luty 2015 Autor Napisano 19 Luty 2015 Dzieki wszystkim za spostrzezenia! Suknia faktycznie moglabyby byc bardziej dopracowana, w zamysle stworzona w duchu mody minimalistycznej, chociaz jak spogladam teraz na "wybiegi" to i zagniecenia w tych sztywnych krojach takze wystepuja...! I ta "mordka", wszystkie uwagi w punkt! A i troche sie usmialem czytajac o mordce i jej dziobku. :D Wczorajszy dzien poswiecilem glownie na zbrusha, ale i postudiowalem troche w przerwach. Jedna z kilku zarysowanych piersiami stron...!
zlyczlowiek Napisano 20 Luty 2015 Autor Napisano 20 Luty 2015 Kurcza, chyba czas w koncu stworzyc jakis enviroment pejnting! Wybrane thumby, ktore bede staral sie rozwinac po weekendzie... :l
DraxMustHurt Napisano 20 Luty 2015 Napisano 20 Luty 2015 Beewbs! Zdradzisz, jak uzyskujesz te kolorki/teksturki w thumbach tych landscape'ów? Jakieś foty/custom brushe?
Rozpu Napisano 20 Luty 2015 Napisano 20 Luty 2015 jak uzyskujesz taki efekt grubo polozonej farby na plotnie? to kwestia bruszy? jakichs filtrow?
zlyczlowiek Napisano 20 Luty 2015 Autor Napisano 20 Luty 2015 @draxmusthurt Tak, i czasem jakas fota zarzuce, pozmieniam blending mody, podmaluje brushem, pobawie sie mixer brushem, nie ograniczam sie jednym slowem i duzo eksperymentuje! @Rozpu Masz na mysli np to co sie dzieje na dole, czwartego thumba? Jezeli tak, to brush. @DPfantasy :))
Tomasz G Napisano 21 Luty 2015 Napisano 21 Luty 2015 Te envirki już teraz są świetne. Ciekaw jestem co będzie dalej
zlyczlowiek Napisano 23 Luty 2015 Autor Napisano 23 Luty 2015 Siadlem dzisiaj do jednego, no i uswiadomilem sobie jak duzo pracy przede mna by pociagnac prace dalej, w jakis sensowny sposob... Male usprawiedliwienie w postaci choroby mam...! :D 1
DraxMustHurt Napisano 23 Luty 2015 Napisano 23 Luty 2015 Dupa tam nie choroba, wyszło kozacko. Mega kolory i taki Diunowo-Stargejtowy klimat. Robisz mi dobrze :P
zlyczlowiek Napisano 23 Luty 2015 Autor Napisano 23 Luty 2015 @dpfantasy @draxmusthurt Dzieki! Ha, Diune czytalem jakis miesiac temu, wiec moze w jakis sposob odbilo sie to na tej pracy! Musze w koncu zamowic czesc druga... :l
DraxMustHurt Napisano 23 Luty 2015 Napisano 23 Luty 2015 Aktualnie jestem na czwartej, jedna z lepszych serii jakie czytałem. Ale nie chcę ci tu robić bezobrazkowego offtopu. Jakieś cycki może wkleje?
zlyczlowiek Napisano 24 Luty 2015 Autor Napisano 24 Luty 2015 Ty nie wklejasz, to ja wkleje... Poranny test bialej reka... kredki! :))
mysz Napisano 24 Luty 2015 Napisano 24 Luty 2015 klawe te enwirki brudne w czteropaku, nijeźle czeszesz
zlyczlowiek Napisano 24 Luty 2015 Autor Napisano 24 Luty 2015 (edytowane) @mysz Dzieki! Cisne dalej enviro, studium Albert Bierdstadt'a, jedno z trudniejszych ktore do tej pory robilem. :l Edytowane 25 Luty 2015 przez zlyczlowiek
zlyczlowiek Napisano 26 Luty 2015 Autor Napisano 26 Luty 2015 Choroba skutecznie krzyzuje mi plany zwiazane z czymkolwiek, lewdo wstaje z lozka o rysowaniu nie wspominajac...! Zdobylem sie na photostudy dzisiaj. :l
4mk Napisano 26 Luty 2015 Napisano 26 Luty 2015 ostatnie dwa - podobają mi się, szczególnie paleta kolorów. Obraz Bierdstadt'a rzeczywiście jest trudny, ale moim zdaniem bardzo dobrze z tego wybrnąłeś. Muszę chyba zgapić metodę studiowania mistrzów (szczególnie to uogólnienie pixelozą) :)
SentieL Napisano 26 Luty 2015 Napisano 26 Luty 2015 Zdrówka życzę :) W Envirach zwróć uwagę nie tylko na kolor ale i również na nasycenie i matowienie barwy na koniec dodaj filtr z małym ziarnem i będzie o niebo lepiej.
zlyczlowiek Napisano 27 Luty 2015 Autor Napisano 27 Luty 2015 Dzieki za uwagi! @sentiel Zyczenia chyba poskutkowaly, dzisiaj jest troche lepiej! :)) Proby wykreowania miasta zlokalizowanego na odleglej, pustynnej planecie! Moze ktorys pchne dalej, ktory thumb wydaje sie najmocniejszy? 1
Rekomendowane odpowiedzi