Napisano 20 Marzec 20205 l Po 8 latach wygl膮da na to 偶e pojawi si臋 nowa wersja topoguna, kto by pomy艣la艂 馃檪 聽 聽 聽
Napisano 20 Marzec 20205 l Dla ludzi kt贸rzy tylko w Maya robi膮 i musz膮 co艣 zretopowa膰 to taki soft to wielka pomoc 馃檪聽Wiele lat temu sam na nim co艣 nawet zretopowa艂em, ale to by艂o dawno dawno. Wygl膮da... nowocze艣nie!聽
Napisano 21 Marzec 20205 l retopo w majce to chyba tylko dla wytrwalych 馃槃聽i nie chodzi o toole tylko o wydajnosc.聽
Napisano 21 Marzec 20205 l Sprawnie si臋 Retopuje w MODO. Od lat na nim robi臋 takie ta艣mowe roboty aczkolwiek ta pobudka Topoguna mnie zainteresowa艂a. Mo偶e urodzi si臋 co艣 wi臋cej z tego softu.聽
Napisano 1 Kwiecie艅 20205 l Wygl膮da bardzo fajnie.聽 Szkoda, 偶e taki Topogun czy inny soft do retopo czy mapowania nie jest dost臋pny jako plugin do kombajn贸w jak Maya czy Max. Lenistwo jednak zwyci臋偶a i po prostu nie chce mi si臋 bawi膰 w instalacje kolejnego softu i import/export obiektu.聽聽 Patch tool wygl膮da zacnie....kurde Autodesk m贸g艂by co艣 takiego zrobi膰 do Mayi 馃槃
Napisano 2 Kwiecie艅 20205 l No 馃檪 Patch tool bardzo fajnie wygl膮da.聽 Mo偶e bym kupi艂 go gdybym nie mia艂 ju偶 MODO. Druga sprawa聽 nie pami臋tam kiedy ostatni raz retopowa艂em g艂ow臋 od zera. Zazwyczaj wci膮gam poprawne siatki ZWrapem a potem co艣 tam tuninguj臋 poprawi臋 lekko, cz臋艣膰 z rzeczy z p贸艂 amutomatu ZBrush, par臋 poprawek i gotowe.聽 Jednak偶e! Jestem 偶ywo zainteresowany, bo program o偶y艂 i ruszy艂 z katakumb, mo偶e jeszcze nie jedn膮 rzecz膮 zaskoczy膰.聽 @nielot007聽ale program jest lekki dla portfela (100$)聽i dzia艂a na bardzo du偶ych polycountach. Jak mam sobie wyobrazi膰 to w kombajnie Autodeski to mi si臋 kr臋ci w 偶o艂膮dku聽馃ぃ Edytowane 2 Kwiecie艅 20205 l przez gryzon
Napisano 3 Kwiecie艅 20205 l Autor On 4/2/2020 at 1:46 AM, nielot007 said: Autodesk m贸g艂by co艣 takiego zrobi膰 do Mayi To ju偶 blender z dodatkami ma lepsze narz臋dzia do retopo ni偶 maja tyle, 偶e wydajno艣膰 chyba jeszcze gorsz膮, topogun ju偶 10 lat temu m贸g艂 przetrawi膰 bardzo du偶膮 ilo艣膰 poly. A w majce dali najbardziej podstawowe narz臋dzia i jak zwykle koniec tego dobrego dalej rad藕cie sobie sami聽馃槙
Napisano 8 Kwiecie艅 20205 l Dobra kto艣 wie kiedy to cudo wychodzi? Narazie korzystam z topologika do maxa i jest w miar臋 okej, ale przyda艂o by si臋 co艣 lepszego, a to zapowiada si臋 mi贸d malina.聽馃檪
Napisano 8 Kwiecie艅 20205 l Zapiszcie si臋 kt贸ry艣 na t膮 bet臋 i czekam na sprawozdanie! 馃檪聽U mnie brak czasu teraz. 馃槥
Napisano 22 Maj 20204 l Wygl膮da 艣wietnie, ale dla mnie wielkim nieporozumieniem jest brak mo偶liwo艣ci rozk艂adania UV'ek - taki soft powinien to mie膰 z automatu
Napisano 24 Maj 20204 l W dniu 22.05.2020 o 18:14, PLS napisa艂: Wygl膮da 艣wietnie, ale dla mnie wielkim nieporozumieniem jest brak mo偶liwo艣ci rozk艂adania UV'ek - taki soft powinien to mie膰 z automatu Serio? Popatrz na RizomUV. Mo偶e w przysz艂o艣ci b臋dzie tak 偶e za u艂amek ceny kombajnu typu Maya, freelancer kupi kilka ma艂ych narz臋dzi na kt贸rych wypracuje kilkukrotnie szybszy workflow.聽 Dzi艣 obadam t膮聽bet臋 je艣li jeszcze jest otwarta. Ja na MODO retopuj臋, ale bolesny czasami jest widok kt贸ry nie jest w pe艂ni customizowalny. Czasami wszystko jest za ciemne, nie widz臋 czytelnie modelu i topologii. Teraz kopi膮 w tym sporo bo doszed艂 widok Advenced. Og贸lnie od czasu wej艣cia viewportu nowego i r贸偶nych opcji, wszystkie funkcje wy艣wietlania s膮 rozkopane w tym sofcie. Wracaj膮c do Topogun3, z tego co ju偶 tutaj wrzucali艣cie ze sneak peak贸w聽to od razu widz臋, 偶e te nowe narz臋dzia Topogun3 k艂ad膮 MODOwe toole do tej samej roboty.聽 W dniu 22.05.2020 o 21:01, JackTheRippy napisa艂: Niby powinien, ale przypominam, ze to robi jeden typ 馃槃 Tak co艣 czu艂em 偶e ten soft jest tworzony przez jakiego艣 samotnego strzelca, kt贸ry s艂usznie zauwa偶y艂 potrzeb臋 powstania lekkiego toola do jednego rodzaju roboty.聽 Edytowane 24 Maj 20204 l przez gryzon
Napisano 25 Maj 20204 l W dniu 24.05.2020 o 10:48, gryzon napisa艂: Serio? Popatrz na RizomUV. Mo偶e w przysz艂o艣ci b臋dzie tak 偶e za u艂amek ceny kombajnu typu Maya, freelancer kupi kilka ma艂ych narz臋dzi na kt贸rych wypracuje kilkukrotnie szybszy workflow. Z jednej strony masz troch臋 racji, ale z drugiej je艣li b臋dziemy si臋 tak rozdrabnia膰 to nied艂ugo b臋dziemy mie膰 osobny soft do modelowania konia i osobny do modelowania krowy. Zbyt mocne rozdrabnianie si臋 nie przyspieszy zbytnio workflow'u, bardziej nawet wprowadzi chaos. Robisz posta膰 w ZB, p贸藕niej retopo w TopoGun, nast臋pnie UV z RizmoUV i wrzucasz do Mayki aby zrobi膰 render - ale nagle okazuje si臋, 偶e trzeba zmieni膰 jaki艣 element - no to聽 od pocz膮tku ZB-TopoGun-RizomUV-Maya - a w niekt贸rych przypadkach mo偶e jeszcze Marvelous Designer i inne;) Je艣li b臋dziesz mie膰 wi臋ksz膮 ilo艣膰 takich poprawek to przestanie Ci臋 to bawi膰, poczujesz 偶e czasem wygodniej jest zrobi膰 du偶膮 cz臋艣膰 rzeczy w jednym sofcie pomimo jego pewnych u艂omno艣ci;) Moim zdaniem wygodniejsze s膮 kompleksowe rozwi膮zania. Wi臋c taki soft do retopo powinien mie膰 przynajmniej narz臋dzia do UV.
Napisano 25 Maj 20204 l No masz racje. D艂ugo si臋 pas艂em na takiej filozofii a potem zobaczy艂em 偶e kto nie kombinuje i nie speeduje ten nie pije szampana. Kiedy艣 podchodzi艂em te偶 do tego wszystkiego zbyt idealistycznie a potem przekona艂em si臋 jak ta bran偶a naprawd臋 wygl膮da. Softy si臋 pojawia艂y, znika艂y.聽聽Kiedy艣 po艣wi臋ci艂em mas臋 czasu by pozna膰 jeden tool bardzo dobrze i robi艂em na nim wszystko, do p贸ki nie odebrano mi licencji a potem go skasowano. Uczy膰 si臋 wtedy nowych soft贸w od zera, o聽kt贸rych nie mia艂em zielonego poj臋cia by艂o prawdziw膮 kar膮 i spowolni艂o mnie. Kiedy koledzy wchodzili ju偶 na g贸rne warstwy atmosfery, ja dopiero budowa艂em od nowa rakiet臋. Min臋艂o troch臋 lat od tamtego czasu i wol臋 dzia艂a膰 na r贸偶nych p艂aszczyznach. Po prostu never again 馃槃聽
Napisano 26 Maj 20204 l W dniu 25.05.2020 o 12:19, PLS napisa艂: Robisz posta膰 w ZB, p贸藕niej retopo w TopoGun, nast臋pnie UV z RizmoUV i wrzucasz do Mayki aby zrobi膰 render - ale nagle okazuje si臋, 偶e trzeba zmieni膰 jaki艣 element - no to聽 od pocz膮tku ZB-TopoGun-RizomUV-Maya - a w niekt贸rych przypadkach mo偶e jeszcze Marvelous Designer i inne;)聽 Nie wspomnia艂e艣 jeszcze o Substance Painterze, gdzie teksturujesz no i oczywi艣cie nie masz wszystkich materia艂贸w w Substance Source wi臋c musisz odpowiedni zrobi膰 w Designerze 馃槃
Napisano 28 Maj 20204 l W dniu 26.05.2020 o 21:25, triget napisa艂: Nie wspomnia艂e艣 jeszcze o Substance Painterze, gdzie teksturujesz no i oczywi艣cie nie masz wszystkich materia艂贸w w Substance Source wi臋c musisz odpowiedni zrobi膰 w Designerze 馃槃 Albo wchodzimy na Substance Source gdzie mamy bibliotek臋 materia艂贸w i skan贸w tak pot臋偶n膮 偶e Designer zostanie dla pasjonat贸w 馃槃聽聽馃槃聽聽馃槃聽
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto