Napisano 9 Kwiecie艅 20205 l Hej, 聽 Co polecacie do backup贸w? Chodzi mi o dysk zewn臋trzny lub wewn臋trzny i o oprogramowanie. Og贸lnie mam EaseUS Todo Backup Free ale mo偶e polecicie co艣 lepszego? Mog膮 te偶 by膰 p艂atne propozycje je艣li naprawd臋 warto. 聽 Opr贸cz backupu ca艂ego systemu potrzebuj臋 te偶 na bie偶膮co robi膰 backupy projekt贸w wi臋c pewnie 2 TB albo lepiej 4 trzeba by by艂o wybra膰 Czy na takie co艣 warto bra膰 dysk zewn臋trzny pod usb czy to i tak za wolny transfer? 聽 聽
Napisano 9 Kwiecie艅 20205 l NOOOOOOOOO jako ze jakis czas temu stracilem 5 lat zycia 馃槃聽to teraz juz wiem jak robic buckpy 馃檪 聽 Masz dwie opcje (tzn ja bym tak zrobil) albo wykupic dropboxa 2tb i trzymac wszystko w chmurze, drop ma spoko opcje synchro, nie musisz wszystkiego trzymac u siebie na dysku tylko mozesz pobierac poszczegolne pliki jak je np. otwierasz. Wydaje mi sie ze to spoko opcja jak pracujesz z mniejszymi plikami albo rusyjesz 馃檪 聽 Przez chwile trzymalem swoje rzeczy na google syncu i niby spoko, ale dosc drogo to wychodzi jak chcesz 2tb - 500zl 聽 Na ta chwile kupilem swojego Nasa, wydalem 1500zl, pamiec 8 tb i program do sychronizacji dyskow. W srodku pracuja dwa dyski w rajdzie. Wiec dane sa w miare bezpieczne.聽 Plusem tego rozwiazania jest to, ze przerzucilem sobie wszystkie tuty, cala muze, zdjecia itp. I wszystko puscilem przez plexa, wiec normalnie ogladam sobie tuty przez przegladarke w pracy czy domu 馃檪聽calkiem spoko rozwiazanie. Dzieki temu nie potrzebuje zwyklego talerzowego dysku w kompie, bo wszystko lezy na sieci. W kompie mam tylko ssdeki 馃檪聽wiec pracuje sie super szybko, a tle powolutku robi sie backap 馃檪聽 聽 btw. ten plex to zloto
Napisano 4 Listopad 20204 l A czy do takiego rozwi膮zania z NASem u偶ywasz jakiego艣 UPSa? Bo to mnie zawsze zastanawia艂o czy w przypadku awarii pr膮du deski mocno dostaj膮 w ko艣膰 jak nie ma zapasowego zasilania na czas bezpiecznego wy艂膮czenia?
Napisano 4 Listopad 20204 l 1 godzin臋 temu, sieha napisa艂: A czy do takiego rozwi膮zania z NASem u偶ywasz jakiego艣 UPSa? Bo to mnie zawsze zastanawia艂o czy w przypadku awarii pr膮du deski mocno dostaj膮 w ko艣膰 jak nie ma zapasowego zasilania na czas bezpiecznego wy艂膮czenia? nie nie uzywam, z tymi danymi nic sie nie dzieje 馃槈聽kilka razy prad mi wysadzilo juz i wszystko bylo ok, przy bootowaniu on sprawdza pliki zawsze masz kopie na 2ch dyskach w jednym czasie.
Napisano 4 Listopad 20204 l Autor Kurde nie dosta艂em 偶adnego powiadomienia o odpowiedzi w w膮tku i o nim zapomnia艂em 馃槈 Klicek, daj prosz臋 wi臋cej info o tym Nasie. Jestem zielony.. tzn wiem co to jest bo m贸j znajomek kiedy艣 w robocie tego u偶ywa艂. Chodzi mi o jaki艣 link czy co艣. Do urz膮dzenia, kt贸re ty masz.
Napisano 4 Listopad 20204 l Ja kupilem Backblaze ostatnio. Pierwszy backup trwal 3 dni, ale tak to spoks 馃檪
Napisano 4 Listopad 20204 l ja mam to, tylko kupilem to w dobrych piniondzach 馃槈聽 https://www.x-kom.pl/p/315805-dysk-sieciowy-nas-macierz-wd-my-cloud-ex2-ultra-4tb.html 聽 moj reviu ;):聽 jezeli potrzbujesz tylko bakapowac pliki, miec dostep do nich przez net itp postawic plexa zeby ogladac tutki wygodniej to ok. 聽 Generalnie, szczerze mowiac drugi raz bym go nie wzial, raczej bym poszedl w strone qnapa, synology. Normalnie 2-4 zatokowy styka. Ja swoj Wd kupilem w cenie dyskow, wiec mi to pasilo na start 馃檪聽
Napisano 4 Listopad 20204 l Autor Dzi臋ki panowie. Wrzuc臋 to na moj膮 list臋 "To buy". Brzmi jak w miar臋 proste rozwi膮zanie i mniej zabawy ni偶 z dyskami zewn臋trznymi.
Napisano 4 Listopad 20204 l Godzin臋 temu, michalo napisa艂: Dzi臋ki panowie. Wrzuc臋 to na moj膮 list臋 "To buy". Brzmi jak w miar臋 proste rozwi膮zanie i mniej zabawy ni偶 z dyskami zewn臋trznymi. nie no zia, dysk zewnetrzny to takie tymczasowe rozwiazanie imo.聽 Np. ja planowalem calkowicie zrezygnowac z dyskow w kompie (miec 1 na system) reszte trzymac na serwie przez siec. No ale to juz 聽zrobie przy nastepnym updacie kompa.聽Kupie innego nasa ktory ma 2-4 zatoki - 2 zwykle hdd聽i 2 dyski na m2.聽 Sa same plusy takiego rozwiazania, przy kazdym nastepnym updacie kompa nie musisz sie pieprzyc z danymi. Dodatkowo nie musisz placic za google driva...
Napisano 5 Listopad 20204 l @michaloog贸lnie jest to bardzo ciekawy temat, te偶 robi臋 rekonesans, ale je艣li chodzi o chmury.聽Sam backup jako backup i utrata danych to jedna sprawa, ale pozostaje te偶 kwestia zarz膮dzania plikami/projektami i du偶膮 ilo艣ci膮聽danych. W dzisiejszych czasach chmura聽wydaje si臋 fajnym i wygodnym聽rozwi膮zaniem - pami臋tam reklam臋 jakiej艣 skandynawskiej firmy z serwerami w聽jaskiniach, gdzie nawet wybuch bomby atomowej nie wy艂膮cza gwarancji :)聽Gorzej jak kto艣 potrzebuje ogromnej przestrzeni聽np. dla symulacji聽w Houdinim - ostatnio Igor Zanic podzieli艂 si臋 do艣wiadczeniami z optymalizacj膮 cache. Z osobistych przyg贸d聽to straci艂em dane w telefonie dwa razy, telefon trudniej naprawi膰 ni偶 PC, z racji 偶e du偶o pracuj臋 na linuxie raz mia艂em zbyt eksperymentalny system plik贸w i nic nie uda艂o da艂o si臋 odzyska膰. Burze, nie burze, brak zasilania, ale dyski twarde zawsze jako艣 to wytrzymywa艂y (gorzej z zasilaczami) i te podstawowe i zewn臋trzne. Kompresowanie danych to kiepski pomys艂 - ma艂y b艂膮d w pliku, a du偶y problem. P艂yty CD, DVD sprzed 20 lat te偶 ci臋偶ko odczyta膰 bezb艂臋dnie. 4K, 8K kto wie co jeszcze - robienie backupa jest聽kosztowne. Wychodzi na to, 偶e kartka papieru, obraz na p艂贸tnie jest trwalszym no艣nikiem danych ni偶 wszystkie dyski itd., pomijam zgodno艣膰 system贸w, wersji program贸w itd. 聽
Napisano 5 Listopad 20204 l Tak tylko dodam jesli chodzi o Dropboxa, ze totalnie nie rozumiem jego popularnosci. To jest jedyna chmura, gdzie jesli ktos sie podzieli z toba plikami wlicza te jego pliki do twojego miejsca... Dochodzilo juz do takich absurdow, ze koles dal mi dostep do swoich plikow i nie moglem ich sciagnac bo przekraczalo moj limit... Musialem sciagac jako niezalogowany bo jako zalogowany uzytkownik nie moglem... Idz pan w ch...olere z tym super Dropboxem. Osobiscie uzywam box.com i nie mam problemow. Myslalem o jakims fizycznym backupie ale tu mnie to o tyle nie urzadza, ze mamy czesto trzesienia ziemi i jak nastapi taki event, to nie bede mial czasu na odpinanie sprzetu zanim wybiegne z domu. W 2017 jak sie budynki zaczely walic nawet nie mialem czasu zeby ubrac buty i zapieprzalem po miescie pokrytym szklem z porozbijanych okien na bosaka... Wiec opcja "poczekajcie na mnie, tylko swoj super system backupowy odczepie i wezme pod pache" odpada 馃槃 Zostaje mi chmura. Na szczescie nie robie takich znowu wielkich projektow, zeby to byl problem.
Napisano 5 Listopad 20204 l Autor Korzysta艂em z Dropboxa premium rok i zrezygnowa艂em. Jak na cen臋 = google nie dor贸wnuje mu. Nawet gubi艂 pliki przy masywnych uploadach i trzeba by艂o szuka膰, kt贸rych - co kosztowa艂o sporo czasu. Mia艂em tam du偶o danych, finalnie wi臋kszo艣膰 wylecia艂a, bo by艂o tak jak m贸wisz - klient udost臋pni艂 mi pliki, kt贸rych nie mog艂em otworzy膰 na swoim pe艂nym dysku (ju偶 po ko艅cu premium).聽 Zdecydowa艂em si臋 na dysk zewn臋trzny, ale to m臋cz膮ce, 偶e trzeba go specjalnie pod艂膮cza膰 jak si臋 chce co艣 jednak z niego otworzy膰 馃槢 Poza tym nie b臋d臋 mia艂 pr臋dko dost臋pu do internetu z kabla i b臋d臋 mia艂 radi贸kwk臋 wi臋c uploady i downloady mog膮 by膰 trudne. Z NASem nie mia艂bym takich problem贸w nie? Plus argument z buckupem systemu przemawia do mnie bo ssd lubi膮 umrze膰, ot tak.
Napisano 5 Listopad 20204 l No to z tym WD jest spoko to ze masz mozesz (z innymi nasami to samo jest) sobie instalowac apki. Mam dropa zsynchronizowanego z nasem, wiec dop wrzuca rzeczy mi bezposredno na dysk sieciowy.聽 To samo z autobakiem z iphonem, wchodze do chaty telefon laczy sie z wifi i zrzuca backap na nasa 馃槈
Napisano 5 Listopad 20204 l Ja rok temu rozkminilem nastepujacy system: 1. Workstacja --- (mirror)聽--- > Zewnetrzny dysk Robie to dla folderow projektowych za pomoca FreeFileSync polecam bardzo. Jako ze moja workstacja to laptop i mam na nim ograniczone miejsce, dysk 4tb zawsze pod reka. 2. Dysk ---聽(mirror)聽--- > NAS Druga pelna kopia lokalna, wszystko sie robi automatycznie po podlaczeniu dysku do servera. 3. NAS --- (mirror)聽--- > Chmura Wszystko co jest wytworzone w teamie ostatecznie laduje w chmurze, po to by kazdy mial dostep do czego potrzebuje za pomoca linkow (sync robi sie automatycznie codziennie o 00:00 tak by pliki byly od rana dostepne). Jako chmure wykorzystujemy box.com, za 40$ miesiecznie poza nieograniczonym miejscem i automatycznym synchronizowaniu z NASem Qnapa ma jeszcze duzo ciekawych opcji developerskich. Wykorzystujemy boxa min. pod hostowanie filmikow na Chocofurze i nic za to nie doplacamy. Nie robimy zadnych snapshotow na wypadek usuniecia danych, zawsze znajduja sie one na ktoryms mirrorze zanim zostanie nadpisany. Ewentualnie mozemy cos usunietego / nadpisanego odzyskac z chmury jesli jest potrzeba. Edytowane 5 Listopad 20204 l przez le_chu
Napisano 5 Listopad 20204 l Ja mama kupiony dysk kt贸ry pod艂膮czam raz na jaki艣 czas.. i przerzucam na niego istotne projekty. i potem dysk ten l膮duje w bezpieczne miejsce. Najbardziej istotne projekty jakie zrobi艂em trzymam w chmurze. u appla.
Napisano 14 Listopad 20204 l No i po 10 latach, WD wydalo nowy soft z os3 na os5, no i roznica jest gigantyczna. Teraz nawet moge polecic tego WD jezeli dostaniecie w dobrych piniondzach 馃檪
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto