Napisano 4 Luty 20214 l Aplikacje affinity doczeka艂y si臋 aktualizacji do wersj 1.9. 聽 W艣r贸d usprawnie艅 i nowo艣ci jest min. Akceleracja GPU dla windowsa, og贸lna poprawa wydajno艣ci, biblioteka contentu, wreszcie mo偶liwo艣c edycji kana艂贸w, darmowy kontent dal tych co si臋 zaloguj膮 do apki, zreszt膮 zerknijcie sami 馃槈聽 聽 Affinity 1.9 is here Experience the latest versions of all our apps today Our latest major update has arrived, bringing loads of new features and improvements across all Affinity apps. Just some of the additions you can look forward to include a new contour tool and select same in Affinity聽Designer, package output, data merge and PDF passthrough in Affinity Publisher, and the ability to add non-destructive liquify layers, path text and linked layers in Affinity Photo. Head over to our website to learn all about 1.9 and download today (free for current app owners). You鈥檒l also get a range of incredible free content with your download after you register your app, including brushes, textures, overlays and templates, so don鈥檛 miss out! LEARN MORE For even more information about 1.9, check out our upcoming creative sessions led by our in-house product experts, who will explain the major updates to each app. Join us for the premieres showcasing the new features in each app on Friday, 5 February starting at 4pm GMT on our official YouTube page. The sessions will also be available to stream at any time following the premiere. VISIT OUR CHANNEL 聽 聽 聽
Napisano 4 Luty 20214 l Bardzo fajny updajcik, kupi艂em photo w 2016 za jakie艣 150z艂 i ca艂y czas darmowe aktualizacje a偶 mi g艂upio to i designera kupi艂em mimo 偶e tak ze 3 razy u偶y艂em i za bardzo nie potrzebuj臋 馃檪 Fajna jest warstwa聽liquify聽kt贸r膮 mo偶na przenosi膰 nawet na inne warstwy, wydajno艣膰 mog艂a by by膰 wy偶sza no ale i tak nie b臋d臋 jej u偶ywa艂 tak cz臋sto to prze偶yj臋 馃檪聽 Linkowanie plik贸w te偶 super i oczywi艣cie akceleracja i performance 馃檪 聽
Napisano 5 Luty 20214 l Autor Ja te偶, photo i designer - spe艂niaj膮 100% moich potrzeb i aktywny rozw贸j tych apek sprawia, 偶e nie rozgl膮dam si臋 za 偶adn膮 alternatyw膮. Wcze艣niej u偶ywa艂em troch臋 PSa albo pr贸bowa艂em z Gimpem czy Krit膮 i jako艣 do ko艅ca mnie nie zadowala艂y.聽 Je艣li kto艣 zajmuje si臋 profesjonalnie 2d to pewnie Photo mu nie styknie bo to jednak i brushe tak nie dzia艂aj膮 jak w Photoshopie i brakuje niekt贸rych funkcji ale jako program pomocniczy聽 to w 110% wystarcza. Bardzo podoba mi si臋 integracja Photo z Designerem. 聽 Teraz jest znowu jakie艣 promo wi臋c szansa 偶eby kupi膰 taniej.
Napisano 6 Luty 20214 l U偶ywam codziennie dw贸ch aplikacji Designera i Publishera. Generalnie s膮 mega wygodne i mog臋 poleci膰 ka偶demu. Z艂apa艂em si臋 nawet na tym, 偶e ostatnio jak chcia艂em przyci膮膰 jak膮艣 grafik臋 to wrzuci艂em to po prostu do Designera i przyci膮艂em artboard聽馃榾聽(zamiast wrzuci膰 to do PS) Edytowane 6 Luty 20214 l przez triget
Napisano 6 Luty 20214 l Swoj膮 droga 119z艂 teraz na promocji to jest ile? 1,5 miesi膮ca subskrypcji samego photoshopa? Ta cena wydaje si臋 a偶 za niska jak za jaki艣 g贸wno programik z 4 opcjami a ja affinity u偶ywam niemal zawsze jak obrabiam wszelkiej ma艣ci wykrojniki i kartoniki do packshot贸w bo radzi sobie o niebo lepiej od photoshopa馃檪聽 Edytowane 6 Luty 20214 l przez Destroyer
Napisano 7 Luty 20214 l Fajne ceny u Affinity, te偶 zakupi艂em Designera i Photo.Pewnie troch臋 offtop, ale mo偶e jednak b臋dzie pasowa艂o tu pytanie: Czy ten soft obs艂uguje jakie艣 akcje / skrypty? Albo czy w jaki艣 iny spos贸b da si臋 podpi膮膰 pod skr贸t klawiszowy zmian臋 nazwy warstwy? W PS / Illustratorze wciskam sobie po prostu F2 i nazywam warstw臋, tu nie widz臋 nawet odpowiedniego polecenia (trzeba si臋 naklika膰 na panelu). Je艣li da si臋 robi膰 skrypty, to jak zrobi膰 toggle widoczno艣ci warstwy pod jednym klawiszem? Pozdrawiam 聽
Napisano 8 Luty 20214 l Niestety nie ma skr贸tu, podw贸jne klikni臋cie na nazw臋 warstwy lub pojedyncze na aktywnej warstwie to w zasadzie jedyne opcje. I s膮 makra ale te偶 tak r贸偶nie dzia艂aj膮 cho膰 u偶ywa艂em ich kilka razy z r贸偶nym skutkiem 馃檪 https://affinity.help/photo/en-US.lproj/index.html?page=pages/Macros_Batch/macros.html?title=Macros 聽 Edytowane 8 Luty 20214 l przez Destroyer
Napisano 12 Luty 20214 l Nie wiem dlaczego ale mnie sie lepiej pracuje Affinity, ktoremu brakuje kilku funkcji jeszcze od bloatnietego bzdurami Adobe 馃槃 Publishera kupilem tylko po to zeby dac im kase ale Photo i Designera uzywam codziennie od 4 lat a kupilem za jakies $70 obydwa. Zarobily juz na siebie tysiac razy. 2.0 juz chyba bedzie platnym updatem, ale nie mam nic przeciwko. Ostatnio w koncu wytrybilem jak z-depth pass mozna uzyc w Photo do blura a dodatkowo okazalo sie, ze darmowy pakiet filtrow G'mic ( http://gmic.eu/download.html ) dziala bez problemu z Photo (G'mic ma totalnie amatorsko wygladajaca stronke ale posrod bazyliona filtrow z tego pakietu znajduje sie kilka na prawde przydatnych). Jest miodzik. Makro sa ale nie sa zbyt rozbudowane. Co do skryptowania to gadalem kiedys z Josephem Drustem a propos mozliwosci napisania do ZBrusha takiego pluginu jak "Zbrush to Photoshop". On byl chetny, bo sam uzywa Affinity, ale niestety okazalo sie ze skryptowania nie ma jeszcze. Pomalutku. Osobiscie juz w mam wszystkie potrzebne mi opcje tak na prawde, a bedzie tylko lepiej. No i moge na Forum Affinity pogadac z devami albo kims kto devom przekaze. A Adobe tylko wyslalo mi pare razy automatyczna odpowiedz "dziekujemy za opinie! Nasz team niestrudzenie pracuje nad polepszeniem naszego oprogramowania" 馃槃
Napisano 12 Luty 20214 l ja walsnei upgarduje. Photho uzywam czesto jakies liquifie i obrysowki do komentarzy na shotgunie... Obrobka obrazk贸w modeli do folio.聽 W sumie spoko聽 ze za free.
Napisano 12 Luty 20214 l Podobno jak si臋 zmieni region na dolarowy to wychodzi jakie艣. 99zl a nie 119, jak ju偶 kto艣 bardzo musi zaoszcz臋dzi膰 馃檪
Napisano 13 Luty 20214 l Ja kupi艂em Photo i Designera jakie艣 2 czy 3 lata temu...Totalnie ich nie potrzebuj臋 ani nie u偶ywam, chcia艂em tylko da膰 kas臋 ludziom kt贸rzy stanowi膮 realn膮 przeciw wag臋 dla produkt贸w Adobe. Ale widz臋 偶e przez ten czas soft nie stoi w miejscu i chyba go w ko艅cu zainstalowa膰 muszey tylko klucze gdzie艣 na poczcie s膮 Zakopane w mailach. Trza poszuka膰 skoro tak zachwalacie:)
Napisano 13 Luty 20214 l no ja widzialem na jakiejs stronie, ze microsoft zrobil blad i puscil wszystkie programy za 99zl 馃檪聽trzeba bylo jezyk na wegierski przelaczyc 馃檪聽 聽 Ja kupilem chyba za 120 zl 馃檪聽imo zaczne uzywac, moze sie przerzuce z fotoshopa聽
Napisano 13 Luty 20214 l @Hris聽klucze powiniene艣 mie膰 na koncie jak si臋 zalogujesz, obok linki do 艣ci膮gni臋cia i dodatkowe brushe czy co tam by艂o gdy kupowa艂e艣. Nie wiem czy maj膮 jaki艣 limit aktywacji ale ja na dw贸ch maszynach u偶ywa艂em ale nie w tym samym czasie.聽
Napisano 13 Luty 20214 l Co do nowej opcji z GPU to nie odczu艂em r贸偶nicy. Za艂adowa艂em bardzo du偶e pliki z wektorami (rysunki w PDF po eksporcie z Inventora) i moim zdaniem muli tak jak poprzednio (chyba, 偶e zbyt wiele si臋 spodziewa艂em, poniewa偶 tam ilo艣膰 linii jest po prostu mega wielka).聽 Najlepsza opcja w 1.9 to szukanie element贸w po kolorze.聽 Jestem ciekaw ile ew. upgrade do 2.0 b臋dzie kosztowa艂. Nie wiem dlaczego, ale wydaje mi si臋, 偶e ostatnio rozw贸j si臋 troszk臋 zatrzyma艂. Dodaj膮 kosmetyczne zmiany, a wielu narz臋dzi brakuje, 偶eby m贸c zagrozi膰 Illustratorowi.聽
Napisano 13 Luty 20214 l Muli? 馃槙 Ja tworzylem w Designerze dokumenty ktore nie mialy nawet szansy zadzialac na Illustratorze. Mulenie illustratora bylo glowna przyczyna dla ktorej szukalem alternatywy 馃槃 Do dzis mam zapisany projekt z chyba 30 artboardami - kazdy wielkosci kilku metrow z masa elementow. Illustrator poplakal sie przy polowie tego. Nie wiem jak to mozliwe zeby nam chodzily dokladnie odwrotnie te softy... Jak chcesz odczuc roznice z GPU to sobie sprobuj w Photo na przyklad porysowac cos - na duzym formacie. Roznica jest diametralna z wlaczona akceleracja i bez. W Designerze przy wektorach nie czuc tego tak bardzo.
Napisano 30 Marzec 20214 l Dzi臋ki za info. Nigdzie nie widz臋 changeloga. To chyba jakie艣 kosmetyczne poprawki?
Napisano 30 Marzec 20214 l Autor 4 godziny temu, triget napisa艂: Dzi臋ki za info. Nigdzie nie widz臋 changeloga. To chyba jakie艣 kosmetyczne poprawki? Te偶 czekam na jakie艣 info. Do poprzedniej wersji dali changelog na forum, mo偶e te偶 pojawi si臋 post. 聽 Ok, jest changelog: https://forum.affinity.serif.com/index.php?/forum/4-news-and-information/ 聽 聽 Photo: The changes in Affinity Photo for Windows 1.9.2 (made since the last release Affinity Photo for Windows 1.9.1) are as follows: Fixes & Improvements: 聽聽聽 Improved hardware acceleration with live filters 聽聽聽 Fixed Live filters that have any position controls being broken on saving and re-opening the document 聽聽聽 Fixed Canon D90 + EF-S10-22mm f/3.5-4.5 USM lens not being identified 聽聽聽 Added lens corrections & LensType mappings for Irix 11mm F4 and Irix 150mm F2.8 lenses 聽聽聽 Added support for Adobe Lens Correction Profiles 聽聽聽 Improved performance of Export and Merge Visible for documents with lots of live filters by working in larger tiles 聽聽聽 Fixed crash at startup due to bad OpenCL drivers (really this time) 聽聽聽 Fixed some downloadable brushes being considered undeletable 聽聽聽 Fixed being unable to download full resolution OpenAsset images 聽聽聽 Improved Brush and Asset categories to be alphabetically sorted 聽聽聽 Fixed line breaks not being copied to clipboard. 聽聽聽 Improved Lens Correction identification 聽聽聽 Misc fixes for My Account feature and content downloads. 聽聽聽 Added ability to organise LUT adjustment presets, including support for multiple categories and import / export as ".afluts" files 聽聽聽 Fixed loading of certain assets consuming huge amounts of memory 聽聽聽 Fixed specific Print Profile crash 聽聽聽 Fixed crash when dragging Unsplash images from panel when Unsplash is returning errors 聽聽聽 Added F15 / F16 zoom shortcuts for tablets 聽聽聽 Fixed print orientation being wrong when printing Label with Auto Rotate selected 聽聽聽 Fixed stroke width being printed incorrectly on rotated objects 聽聽聽 Fixed "Print job was cancelled from print manager" using Canon iPF 5100 drivers 聽聽聽 Fixed ending the print spooler from Services causing the app to hang 聽聽聽 Various stability improvements 聽聽聽 Help and Localisation improvements Changes and fixes in 1.9 made since 1.8 (including the new 1.9 features) are listed in some detail in this 1.9.0 Photo Windows update announcement 聽 Designer: 聽 聽Fixes & Improvements: 聽聽聽 Fixed crash at startup due to bad OpenCL drivers (really this time) 聽聽聽 Fixed some downloadable brushes being considered undeletable 聽聽聽 Fixed being unable to download full resolution OpenAsset images 聽聽聽 Improved Brush and Asset categories to be alphabetically sorted 聽聽聽 Fixed line breaks not being copied to clipboard. 聽聽聽 Misc fixes for My Account feature and content downloads. 聽聽聽 Fixed Assets and Symbols transforming when dragged onto resized artboards or groups 聽聽聽 Fixed crash with Vector Brush Tool when the Appearance panel is open and undoing a brush stroke and selection changes to an object that had no linestyle 聽聽聽 Fixed failure to create an object style if the only delta was line weight 聽聽聽 Fixed loading of certain assets consuming huge amounts of memory 聽聽聽 Fixed specific Print Profile crash 聽聽聽 Fixed crash when dragging Unsplash images from panel when Unsplash is returning errors 聽聽聽 Added F15 / F16 zoom shortcuts for tablets 聽聽聽 Fixed print orientation being wrong when printing Label with Auto Rotate selected 聽聽聽 Fixed stroke width being printed incorrectly on rotated objects 聽聽聽 Fixed "Print job was cancelled from print manager" using Canon iPF 5100 drivers 聽聽聽 Fixed ending the print spooler from Services causing the app to hang.. 聽聽聽 Help and Localisation improvements 聽聽聽 Various stability improvements and assorted other small fixes. 聽 Edytowane 30 Marzec 20214 l przez michalo
Napisano 30 Czerwiec 20213 l Wbrew pozorom taki spos贸b wersjonowania programu, pluginu czy innego narz臋dzia nie jest taki rzadki cho膰 ja te偶 fanem nie jestem tej metody聽:)聽
Napisano 30 Czerwiec 20213 l Autor Kurde, chyba nigdy si臋 nie spotka艂em, albo na staro艣膰 zamieniam si臋 w trolla. 馃槈 偶e si臋 czepiam] 聽 Spoko prezentacja. Jakby kumpel z pracy pokazywa艂 mi program 馃槈
Napisano 30 Czerwiec 20213 l Teraz, michalo napisa艂: Kurde, chyba nigdy si臋 nie spotka艂em, albo na staro艣膰 zamieniam si臋 w trolla. 馃槈 偶e si臋 czepiam] Ostatnio te偶 si臋 z tym spotka艂em i by艂em r贸wnie zdziwiony. Najgorzej si臋 potem te aplikacje sortuje w folderze jak jest kilka exe. Zawsze si臋 pomyl臋 przez to :D
Napisano 7 Sierpie艅 20213 l wersja 1.10 ju偶 jest do pobrania od 2 dni聽 https://affinity.serif.com/en-us/latest-update/?utm_medium=email&utm_source=serifemail&utm_campaign=1-10_Launch_Campaign_202108&mc=110LaunchECE01 w skr贸cie
Napisano 9 Sierpie艅 20213 l Ju偶 jestem po testach. Za艂adowa艂em rysunek maszyny z CAD (eksport rzutu z inventora do PDF). Nie jest to jaka艣 mocno skomplikowana bry艂a. Z b贸lem serca musz臋 powiedzie膰, 偶e chodzi to bez zmian. Tragicznie tak samo jak wcze艣niej聽馃槶聽 Zaznaczam i pr贸buje przesun膮膰 jeden z rzut贸w. Wtedy Designer si臋 wiesza i po 30sek dopiero si臋 odwiesza. Mam przyspieszenie z GPU w艂膮czone. Jestem rozczarowany聽馃槩聽(ale nie na tyle, 偶eby wr贸ci膰 do Ilustratora hehe) 聽 EDIT. Zauwa偶y艂em jednak jeden plus. Jak wybior臋 jak膮艣 linie rysunku i zaczn臋 j膮 przesuwa膰/edytowa膰 wtedy chodzi ok. To si臋 poprawi艂o wzgl臋dem wersji 1.9, poniewa偶 wcze艣niej w tej sytuacji r贸wnie偶 si臋 wiesza艂. EDIT 2. Publisher chodzi nieznacznie szybciej (mo偶e na si艂臋 szukam poprawy, ale tak mi si臋 wydaje). Za艂adowa艂em katalog, kt贸rym ma ok. 120 stron z rysunkami i renderami. Wydaje mi si臋, 偶e chodzi troszk臋 p艂ynnie, ale nie jest to du偶y skok. Edytowane 9 Sierpie艅 20213 l przez triget
Napisano 9 Sierpie艅 20213 l ju siur ze zrobiles update? bo mi windows z automatu nie zacianal nowej wersji, musialem to zrobic recznie
Napisano 9 Sierpie艅 20213 l Autor Te偶 musia艂em 艣ci膮ga膰. Jak to jest z updatami? Zakup daje wszystkie za free tylko w wersji 1.x czy og贸lnie na zawsze?聽 Bo by艂em pewien 偶e by艂a gadka 偶e p艂acisz raz i masz soft z przysz艂ymi wersjami, a teraz jak gadaj膮 przy okazji nowych wersji wychodzi na to, 偶e tylko wersja 1 jest za free a 2 ju偶 b臋dzie za hajs/聽
Napisano 9 Sierpie艅 20213 l Wersja 2.0 b臋dzie dodatkowo p艂atna (przej艣cie z 1 do 2 b臋dzie wymaga艂o jakiej艣 tam symbolicznej op艂aty) z tego co kiedy艣 ich pyta艂em na supporcie.聽
Napisano 9 Sierpie艅 20213 l @michalo raczej do wersji 2 b臋d膮 updaty ale te偶 nie wychodzi nowa wersja co rok, ja u偶ywam photo od 2016 i ca艂y czas darmowe update, za 120z艂 to jak kradzie偶 馃檪
Napisano 10 Sierpie艅 20213 l Mnie chodzi tak samo szybko jak wczesniejsza wersja 馃槃 W tym sensie ze chodzilo swietnie i nadal swietnie chodzi. A mam dosyc ciezkie rzeczy przez wektorowe patterny w tle gdzie mase roznych paseczkow, "honeycombow"聽 i innych dupereli plus duze fotografie. Mialem w poprzedniej wersji problem - Photo sie wywalalo z wlaczona akceleracja. Chodzilo spoko bez wiec po prostu wylaczylem. W nowej mam wlaczona znowu i wyglada na to, ze problem zostal naprawiony. Potwierdzam, ze darmowka byla od poczatku zapowiadana do wersji 2.0 ALE nie jest tak, ze poprzednia wersja przestanie ci dzialac i w tym sensie masz to za co zaplaciles (plus kilka lat updatow...). Ja kupilem w styczniu 2017 i natychmiast sie przesiadlem z PSa i illustratora na Photo i Designera. To juz mam ponad 4 lata updatow za na prawde niska cene. Dokupilem potem Publishera dla samych tabelek - przy tych cenach nie narzekam 馃槃 Myslalem ze sie zbliza juz 2.0 a tu nagle wskoczyli z 1.10 馃槃 Przyjdzie poczekac na to 2.0 jeszcze. Nie wiem czy widzieliscie kiedys to:http://www.cgchannel.com/2020/04/serif-is-working-on-3d-texturing-tools-in-affinity-photo/ Z jednej strony nie mialbym nic przeciwko, z drugiej nie chcialbym zeby zapchali Photo niepotrzebnym bloatem jak to sie stalo z Photoshopem. Jednak jak sobie pomysle ze moglby byc porzadny konkurent dla Paintera... Diabli wiedza, na razie sprawa ucichla.
Napisano 10 Sierpie艅 20213 l Autor Dzi臋ki, wszystko jasne. 聽 Nie wiem po co si臋 z tym teksturowaniem si臋 pchaj膮. No ale jakby by艂o to pewnie by nie przeszkadza艂o 馃槈聽聽 Pr臋dzej zrobi膮 osobny soft do tego. Tzn tak my艣l臋, skoro ich pakiet tak fajnie si臋 integruje.
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto