Napisano 5 Stycze艅 20223 l Hej!聽 Rysuj臋 i maluj臋 kilka lat - zar贸wno analogowo, jak i cyfrowo. Traktuj臋 to zaj臋cie do艣膰 powa偶nie, staram si臋 uczy膰 samodzielnie, zrobi艂am troch臋 kurs贸w (Schoolism, Gumroady wszelakie, etc.), wci膮偶 mam do tego bardzo du偶o serca聽鈽猴笍聽przyszed艂 czas, by wyj艣膰 z nory i pokornie prosi膰 o rady i krytyk臋 - co mam nadziej臋 tutaj otrzyma膰 馃槃聽 Zaczynaj膮c nauk臋 upar艂am si臋 na robienie studi贸w ze zdj臋膰 i kopii dzie艂 Mistrz贸w. Tak mnie to wci膮gn臋艂o, 偶e zanim si臋 obejrza艂am, mia艂am ju偶 ca艂y stos nudnych obrazk贸w, kt贸re nauczy艂y mnie co najwy偶ej renderowania, w technicznym znaczeniu tego s艂owa.聽 Brakuje mi odwagi tw贸rczej w tworzeniu w艂asnych rzeczy, ale te偶 do tego, by chocia偶by nie traktowa膰 refek dos艂ownie. Mam nadziej臋, 偶e bytno艣膰 tutaj zmobilizuje mnie, by ruszy膰 m贸zg do kreatywnej, a nie tylko odtw贸rczej聽pracy. Dlatego b臋d臋 bardzo wdzi臋czna za wszystkie uwagi! Z g贸ry dzi臋kuj臋 za czas, kt贸ry mi tutaj po艣wi臋cicie - jest to dla mnie bezcenne. Kopie z Mistrz贸w: Manet, Portret聽Berthy Morisot 聽 Rembrandt, Autoportret Joseph Rodefer DeCamp, Niebieskie kimono (The Blue Mandarin Coat) Willem Hammershoi, Wn臋trze 聽 Jean-Leon Gerome, G艂owa kobiety 聽 Studia z film贸w: Blade Runner聽 Joker W艂adca Pier艣cieni 聽
Napisano 5 Stycze艅 20223 l Najbardziej podoba mi si臋 autoportret Rembrandta. Taka wprawka techniczna, 偶eby na艣ladowa膰 mistrz贸w to bardzo dobra metoda. Dobrze pos艂ugujesz si臋 kolorem. Czas si臋 odwa偶y膰 na w艂asne pomys艂y bez kompleks贸w. Nie wiem czy to Ci pomo偶e, ale wed艂ug mnie nie ma mistrz贸w - wszyscy to omylni ludzie, nie ma dzie艂 idealnych i perfekcyjnych. D膮偶enie do perfekcji jest fascynuj膮ce, ale te偶 nierealne. Wiele rzeczy w sztuce jest wzgl臋dnych. Nie wnikaj膮c w szczeg贸艂y, kiedy艣 zwiedza艂em historyczne miejsce z mn贸stwem dzie艂 sztuki od obraz贸w po rze藕by z przewodnikiem w postaci zakonnika i z jego wiedz膮 si臋gaj膮c膮 kilkaset lat wstecz przekazywan膮 innymi metodami ni偶 ksi膮偶ki w bibliotece publicznej - by艂 w stanie wypunktowa膰 wiele b艂臋d贸w technicznych i historycznych na obrazach i w architekturze miejsca w kt贸rym si臋 znajdowali艣my. Od tamtego czasu przewarto艣ciowa艂em swoje podej艣cie i mam dystans do mistrzostwa mistrz贸w 馃檪聽Trzeba na jakim艣 poziomie umie膰 odpu艣ci膰 idealizm i perfekcjonizm i pogodzi膰 si臋 z tym, 偶e co艣 co si臋 tworzy nie jest nigdy idealne, co nie znaczy, 偶e nie nale偶y si臋 stara膰.
Napisano 5 Stycze艅 20223 l Autor Dzi臋kuj臋 za tak膮 wspania艂膮 odpowied藕! 鉂わ笍聽 Perfekcjonizm to skutek uboczny braku pewno艣ci siebie, tak s膮dz臋. Chcia艂abym w艂a艣nie ten odruch cyzelowania przeku膰 w jaki艣 luz!聽Odno艣nie Mistrz贸w, to jasne, 偶e byli omylni - dzi臋ki temu mo偶na bawi膰 si臋 w detektywa, tak jak ten zakonnik聽馃槃聽Jest jednak ca艂a masa powod贸w, dla kt贸rych wielu autor贸w jest stawianych na piedestale sztuki - bo nawet je艣li rodzaj broni nie zgadza si臋 z okresem historycznym, to np. spos贸b narracji i 艣wiat艂o s膮 genialne przedstawione. W艂a艣nie te cz膮stki chcia艂abym sobie pozbiera膰 do koszyczka i z nich czerpa膰: praca p臋dzla Sargenta albo Rembrandta, cisza, kolory i nastr贸j Hammershoia, kontrasty i kszta艂ty u Ruszczyca, etc.聽 Tymczasem podrzucam prac臋, kt贸r膮 namalowa艂am jako prezent. Refk膮 by艂o zdj臋cie autorstwa osoby obdarowywanej 馃檪聽 Jestem z niego do艣膰 dumna, bo pr贸bowa艂am malowa膰 艣wiadomie i podejmowa膰 decyzje kompozycyjne i kolorystyczne, zamiast kopiowa膰 zdj臋cie.聽 聽
Napisano 5 Stycze艅 20223 l W zasadzie nie ma rzeczy idealnych w naturze wiec dlaczego ich odwzorowanie mialoby byc idealne... Ja tylko tak, powiedziec ze pracki sa super i nie bede sie nawet silil ma znajdowanie bledow. Moze tylko pokusze sie o jedno - mnie osobiscie podobaja sie bardziej prace gdzie widac pociagniecia pedzla, gdzie nie sa tuszowane i wygladzane, gdzie gradienty sa budowane i widac przejscia miedzu nimi. Ale to osobista preferencja. Znajdzie sie masa ludzi co woli cos przeciwnego. W zwiazku z tym ostatnia praca mi pasuje bardzo. Taka NIBY niedbala ale wiadomo ze ze to pozory bo sie uklada fantastycznie w calosc. Lubie malowidla ktore pozwalaja mozgowi wypelniac niedomowienia - sa jak ksiazki gdzie mimo ze cos jest opisane pozostaje miejsce na interpretacje. Miodzik.
Napisano 5 Stycze艅 20223 l @Olga聽fajne, jest klimat 馃檪@Nezumi聽nie b臋dziemy tu spamowa膰 o naturze 馃檪, ale pomijaj膮c filozoficzne teorie dziej贸w itd. to聽nie spotka艂e艣 kobiet/kobiety idealnej? Jak jeste艣 偶onaty to trzy razy si臋 zastan贸w nad odpowiedzi膮 albo zamilknij 馃檪聽Widz臋 ch艂opie, 偶e chcesz sobie napyta膰 biedy w domu 馃檪 40 minut temu, Nezumi napisa艂: W zasadzie nie ma rzeczy idealnych w naturze 聽
Napisano 6 Stycze艅 20223 l @alex3dTy nie jestes w lepszej sytuacji... Wlasnie sie osmieliles nazwac kobiete rzecza... Lepiej skasujmy te posty w cholere. Zona nie mowi po polsku ale po co ryzykowac 馃槃
Napisano 6 Stycze艅 20223 l 15 godzin temu, Olga napisa艂: Brakuje mi odwagi tw贸rczej w tworzeniu w艂asnych rzeczy, ale te偶 do tego, by chocia偶by nie traktowa膰 refek dos艂ownie. Mam nadziej臋, 偶e bytno艣膰 tutaj zmobilizuje mnie, by ruszy膰 m贸zg do kreatywnej, a nie tylko odtw贸rczej聽pracy.聽 Polecam stopniowe zmiany - zr贸b studium w takim stylu jak robisz teraz, ale pozmieniaj co艣. Zmie艅 postaci fryzur臋, dodaj jaki艣 ma艂y rekwizyt, zmie艅 poz臋 w jakim艣 niewielkim stopniu, tak, aby Tw贸j obrazek zgadza艂 si臋 w 95% z orygina艂em. Po kilku takich eksperymentach zacznie Ci si臋 chcie膰 pozmienia膰 troch臋 wi臋cej. Zminenia膰 mo偶na mas臋 rzeczy: kolory, o艣wietlenie, budow臋 cia艂a, ubrania, rekwizyty, ogranicza Ci臋 tylko Twoja fantazja. Z czasem dojdziesz do punktu kiedy wi臋kszo艣膰 w obrazku to Twoja fantazja, a reszta to zlepek r贸偶nych orygina艂贸w, czyli co艣 co w codziennej pracy nazywamy refkami. Ten krajobraz z ostatniego posta to dobry przyk艂ad takich zmian, inny kszta艂t chmur czy tam linii horyzontu, kt贸ry wedle Twojego gustu wygl膮da lepiej ni偶 ten w naturze, dodanie jakiej艣 艂贸dki, postaci czy czego艣 w tym stylu, i ju偶 masz kreatywn膮 prac臋. Od tego kilka krok贸w i mo偶esz robi膰 inwazj臋 kosmit贸w na zamek elf贸w na pla偶y przy bladym wschodzie s艂o艅ca, czy co tam sobie Ty lub klient wymy艣licie.
Napisano 6 Stycze艅 20223 l Autor @Nezumi聽dzi臋kuj臋 za komentarz! Ja r贸wnie偶 wol臋, jak wida膰 prac臋 p臋dzla, prace s膮 wtedy bardziej, hmmm, organiczne? Bardzo mi mi艂o, 偶e ten ostatni obrazek daje takie wra偶enia, jak opisa艂e艣, to najlepszy komplement, szczeg贸lnie, 偶e sama nie by艂am pewna, czy robi臋 dobrze. @alex3d聽dzi臋ki!聽鈽猴笍聽 @EthicallyChallenged聽dzi臋kuj臋 za gar艣膰 fantastycznych porad! postaram si臋 je wprowadzi膰 w 偶ycie, szczeg贸lnie, 偶e od strony psychologicznej bardzo mnie przekonuj膮, jest to dobry spos贸b na prze艂amanie nawyk贸w. Dzi臋kuj臋 Wam wszystkim z ca艂ego serca za rady!聽 Teraz podrzuc臋 co艣 innego: Pami臋tam, jaka by艂am dumna, 偶e wysz艂am ze strefy komfortu, kiedy sko艅czy艂am ten obrazek 馃槃聽teraz widz臋, jak wiele mo偶na z nim zrobi膰 - podbi膰 nieco kolory, doda膰 co艣 od siebie, np. 艣mieci na ulicy. Albo mack臋 potwora聽 wystaj膮c膮 z kt贸rego艣 okna przy chodniku.聽 Tu z kolei prezent urodzinowy dla kumpla, kt贸rego pasj膮 jest kolarstwo 馃檪聽
Napisano 6 Stycze艅 20223 l Masz bardzo fajny styl! Ta dziewczyna z telefonem - 艣wietna. Masz racj臋,m 偶e mog艂a by艣 co艣 tam doda膰, 偶eby by艂o bardziej nastrojowo - tajemniczo, gro藕nie.聽 聽
Napisano 6 Stycze艅 20223 l Autor Dzi臋kuj臋! Chocia偶 sama nie czuj臋, 偶e mam jaki艣 styl - to chyba wci膮偶 kwestia do wyrobienia, chc臋 nad tym pracowa膰! Mo偶e w takim razie zrobi臋 drug膮 wersj臋 tej dziewczynki, tym razem odwa偶niej聽馃槉
Napisano 6 Stycze艅 20223 l Ja si臋 nie znam ale technicznie jest 艣wietnie i masz wszystko co potrzeba 偶eby trzaska膰 swoje rzeczy. I podpisuj臋 si臋 pod radami @EthicallyChallenged, sam bym si臋 do nich zastosowa艂. 聽 Ta dziewczynka te偶 jest bardzo fajna, ma co艣 w sobie, ale ta sterylno艣膰 rzuca si臋 w oczy. Zreszt膮 sama to widzisz.
Napisano 6 Stycze艅 20223 l Dziewczyna na chodniku 艣wietna, nie powiedzia艂bym, 偶e czego艣 jej brakuje (poza tym, 偶e chyba delikatnie perspektywa si臋 rozje偶d偶a po prawej). Super klimat, jak u Edwarda Hoppera. Mo偶e to moje wra偶enie, ale takie stonowane kolory s膮 bardzo przyjemn膮 odmian膮 od turbonasyconego sci-fi i fantasy. Oczywi艣cie, je艣li to tylko studium to mo偶e wi臋cej detalu warto pocisn膮膰, ale jako samodzielne dzie艂o to IMO jest bardzo dobre. Wrzu膰 wi臋cej w艂asnych (w sensie nie studium mistrz贸w) prac, to lepiej b臋dzie wida膰 gdzie masz ewentualne problemy 馃檪
Napisano 6 Stycze艅 20223 l Autor @SebastianSz聽o rany, bardzo dzi臋kuj臋! Tak co艣 czu艂am, 偶e perspektywa si臋 rozje偶d偶a, ale nie mia艂am ju偶 si艂y poprawia膰, kiedy sko艅czy艂am t臋 prac臋聽馃槄聽my艣la艂am, 偶e kolorystyka jest ma艂o ciekawa, wi臋c dzi臋kuj臋 za zwr贸cenie uwagi na to, 偶e i taka mo偶e by膰 przyjemna!聽 W艂asne prace - z tym jest problem. Na razie niewiele sama wymy艣li艂am, mam niestety jedynie wi臋cej studi贸w.聽 Jedna z niewielu prac, w kt贸rej co艣 sama pokombinowa艂am, to ten lisek w lesie. Mia艂am bardzo fajn膮 refk臋 z lasem, ale pozmienia艂am sporo drzew, stara艂am si臋 upro艣ci膰, pobawi膰 艣wiat艂em - i doda艂am tego liska w艂a艣nie.聽 Studium tygrysa, pr贸bowa艂am "wyluzowa膰"聽 Studium kruka, zrobione z podobn膮 my艣l膮, jak powy偶ej: A tu gronostaje, na kt贸rych stara艂am si臋 nauczy膰 rysowa膰. Nie czuj臋 si臋 dobr膮 rysowniczk膮, wi臋c pr贸buj臋 cisn膮膰 ten temat: I jeszcze polarny lis, bo kolory: Ale na przyk艂ad takie ptaszki, to ju偶 dupa 艣ci艣ni臋ta i - moim zdaniem - niebezpieczne dryfowanie w stron臋 kiczu. Lubi臋 te prace i ich nie lubi臋 jednocze艣nie! Absolutnie nie chc臋 tak malowa膰, tylko jeszcze nie przekona艂am mojego m贸zgu, 偶eby poza patrzeniem 1:1 widzia艂 co艣 wi臋cej聽馃槄 聽
Napisano 6 Stycze艅 20223 l Fajne te prace!聽馃檪 Na Twoim miejscu okresli艂bym jedn膮 rzecz - co chcesz docelowo robi膰. Wida膰, 偶e masz oko do koloru bo studia bardzo dok艂adne, rysunek troch臋 szwankuje, ale tygrys i kruk bardzo fajne. Tylko, 偶e wszystko jest takie randomowe, troch臋 tego, troch臋 tamtego. Taki cel jest o tyle istotny, 偶e wyznaczy Ci etapy rozwoju. Chcesz zwierz臋ta malowa膰? No to anatomia zwierz膮t, gest, jak malowa膰 futra, pi贸ra itd. Mo偶e ilustracja? No to kompozycja, tworzenie nastroju kolorami, perspektywa itp.聽Ci臋偶ej tak wpa艣膰 w prokrastynacj臋 i kr臋cenie si臋 w k贸艂ko. S膮 pewne rzeczy, kt贸re zawsze warto zna膰, czyli perspektywa, anatomia ludzi i to jak dzia艂a 艣wiat艂o - one przydadz膮 Ci si臋 w praktycznie ka偶dej sytuacji. Po艣wi臋ci艂bym te偶 troch臋 czasu na skill w rysunku (czyli rysowanie bry艂 w du偶ej mierze) bo to podstawa 馃檪
Napisano 6 Stycze艅 20223 l Autor @KLICEK, @Nezumi聽- bardzo, bardzo dzi臋kuj臋!聽馃槉 @SebastianSz聽- zgadzam si臋 ze wszystkim, co napisa艂e艣 i dzi臋kuj臋 za wskazanie palcem tego, od czego w gruncie rzeczy ucieka艂am wi臋kszo艣膰 czasu: skonkretyzowania si臋 oraz rysowania. Skaka艂am sobie to tu, to tam, bo w pewnym momencie cieszy艂o mnie malowanie wszystkiego. Teraz mocno czuj臋, 偶e chc臋 i艣膰 w malowanie i rysowanie tego, co organiczne 馃檪聽Kocham przyrod臋, po prostu. R贸wnie偶 ludzi, ich zr贸偶nicowane w wygl膮dzie (czasem id臋 ulic膮 i widz臋 character designy聽馃槄). Mam te偶 sporo pomys艂贸w, ale nie mam warsztatu/odwagi/obu tych rzeczy, aby je przela膰 na papier. Z t膮 prokrastynacj膮聽i kr臋ceniem si臋 w k贸艂ko bardzo w punkt! Co do anatomii, to troch臋 golas贸w, r贸wnie偶 na 偶ywo, uda艂o mi si臋 narysowa膰 i mam gdzie艣 w teczkach takie 膰wiczenia 馃檪聽ch臋tnie do tego wr贸c臋, bo nawet jak sobie przerobi艂am 2-3 podr臋czniki, to co z tego, jak r臋ka niewyrobiona. Z ca艂ego serca dzi臋kuj臋 za rady i zmotywowanie mnie do dzia艂ania!聽
Napisano 6 Stycze艅 20223 l Na pewno masz potencja艂, to bardzo wida膰 po tych pracach, wi臋c pro skill to tylko kwestia czasu i regularnego szlifowania umiej臋tno艣ci, moim zdaniem 馃檪 Pomy艣la艂bym te偶 o nie tyle "co" konkretnie by艣 chcia艂a rysowa膰, ale te偶 "po co". Inny warsztat b臋dzie potrzebny do uroczych cartoon贸w w stylu Pascala Campiona (anatomia czy hardkorowa perspektywa a偶 tak wtedy niepotrzebne, za to kolory i luz w rysunku ju偶 tak), inny do samego designu postaci czy environment贸w, inny do komiksu itd. To, po co rysujesz dyktuje jak to b臋dziesz robi膰, a to z kolei wyznaczy co musisz umie膰 馃檪
Napisano 7 Stycze艅 20223 l Podpisz臋 si臋 pod tymi wszystkimi s艂owami uznania 馃檪聽Bardzo dobrze to wygl膮da cho膰 te偶 bardzo randomowo, s艂uchaj rad koleg贸w bo wiedz膮 o czym pisz膮 i jest du偶y potencja艂 je艣li b臋dziesz si臋 rozwija艂a w bardziej konkretnym kierunku i z planem. A co do dziewczyny z telefonem to najbardziej si臋 wyr贸偶nia ze wszystkich prac i przez to si臋 wybija i 艂atwiej j膮 zapami臋ta膰, w pierwszej chwili pomy艣la艂em 偶e to prosty render 3d z niemal ca艂kiem ostrym 艣wiat艂em punktowym i domalowan膮 dziewczyn膮 ale je艣li to wszystko malowane no to wow, ja nie zauwa偶y艂em 偶eby perspektywa si臋 rozje偶d偶a艂a ale te偶 nie jestem na to uczulony.聽
Napisano 7 Stycze艅 20223 l 呕eby go艂os艂ownym nie by膰: 聽 Wszystkie te elementy, czyli okna, chodnik i ramy w oknach s膮 r贸wnoleg艂e do siebie i powinny zbiega膰 si臋 w jednym punkcie, a jak wida膰 raczej 艣rednio z tym. Mi si臋 w oczy rzuci艂y te piwniczne okna po prawej, ale im dluzej si臋 wpatrywalem tym mniej mi reszta gra艂a. Okna po prawej te偶 si臋 odginaj膮 za bardzo, wida膰 to na ostatnim oknie, 偶e nie idzie do zbiegu razem z reszt膮. Rozwi膮zanie tego problemu jest proste - zrobienie siatki perspektywicznej i trzymanie si臋 jej 馃檪聽Szkoda, 偶eby prosty problem techniczny psu艂 dobr膮 prac臋,聽
Napisano 11 Stycze艅 20223 l Autor Dzi臋kuj臋 Wam za rady i dobre s艂owo! Bardzo mnie to zmotywowa艂o do pracy 馃檪 @Destroyer聽dzi臋kuj臋! Jestem tu po to, 偶eby si臋 uczy膰 i zmienia膰 na lepsze, wi臋c b臋d臋 si臋 s艂ucha膰 rad 馃槃聽tak, malowa艂am, +200 warstw, my艣la艂am, 偶e oszalej臋 @SebastianSz聽pewnie, 偶e jest krzywo i dzi臋kuj臋 ogromnie, 偶e chcia艂o Ci si臋 pokaza膰 co i jak! Postara艂am si臋 poprawi膰 perspektyw臋 i doda艂am nieco r贸偶nych element贸w. Jeszcze raz wszystkim dzi臋kuj臋 za feedback!聽
Napisano 11 Stycze艅 20223 l Nie chc臋 tu narzuca膰 jakiej艣 wizji artystycznej, ale sama praca chyba lepsza bez tych detali. Kompozycyjnie pierwsza wersja wg bardziej dzia艂a, bo ma jasny focal point, a teraz te detaliki odci膮gaj膮 uwag臋. Zobacz jak oszcz臋dnie Hopper potraktowa艂 ulic臋 na Nighthawks:Ja bym j膮 ju偶 zostawi艂 i lecia艂 z kolejn膮, tylko maj膮c na uwadze poprawn膮 perspektyw臋. Jak b臋dziesz tutaj wrzuca艂a to wrzu膰 razem z siatk膮, podrysem czy og贸lnie procesem rysowania, 艂atwiej b臋dzie b艂臋dy wy艂apa膰.
Napisano 11 Stycze艅 20223 l Autor E tam, ja nie mia艂am przy tworzeniu wizji artystycznej - ucz臋 si臋 i eksperymentuj臋, wi臋c luzik! W艂a艣nie taki jest zamys艂, jak radzisz - po prostu zostawi膰 to i robi膰 kolejne prace聽馃檪聽
Napisano 12 Stycze艅 20223 l Mnie si臋 jednak bardziej podoba pierwsza wersja tej dziewczynki. We藕 potem s艂uchaj porad na tym forum 馃槄 聽 Ale dobrze 偶e zrobi艂a艣 ten eksperyment, teraz wida膰 偶e czasem mniej znaczy wi臋cej.
Napisano 12 Stycze艅 20223 l 3 godziny temu, dm_ napisa艂: Mnie si臋 jednak bardziej podoba pierwsza wersja tej dziewczynki. We藕 potem s艂uchaj porad na tym forum 馃槄 聽 Ale dobrze 偶e zrobi艂a艣 ten eksperyment, teraz wida膰 偶e czasem mniej znaczy wi臋cej. no dobra, ale generalnie to co lepiej jakby nikt nic nie napisal? czasem po prostu musisz cos sprawdzic i sam podjac decyzje co bardziej Ci sie podoba, przeciez to jest najlepsze doswiadczenie jakiego mozesz zaznac na forach 馃檪聽a ze czasem poswiecisz na to troche czasu, no tak juz jest 馃槃
Napisano 13 Stycze艅 20223 l Mi si臋 podoba druga wersja, ale odj膮艂bym graffiti, p臋kni臋cie, plakat i zapalone 艣wiat艂o 馃檪聽kwestia gustu. Jedna z wilu lekcji jakiej si臋 mo偶na nauczu膰 na forum, to 偶e ka偶dy ma inn膮 opini臋 i 偶e pod膮偶ania za wszystkimi radami jest niemo偶liwe, a nawet jakby by艂o mo偶liwe, to mog艂oby mie膰 kiepskie skutki. Takie 偶ycie. A tak jak Klicek napisa艂, najwi臋cej si臋 mo偶na nauczy膰 przez pope艂nianie i poprawianie b艂臋d贸w, na tym polega zbieranie di艣wiadczenia.
Napisano 13 Stycze艅 20223 l Autor Panowie, dzi臋kuj臋 za wszystkie komentarze! Z艂oty 艣rodek istotnie trudno jest znale藕膰, szczeg贸lnie, jak ma si臋 niewielkie do艣wiadczenie - ale mnie cieszy to, 偶e mog臋 si臋 konfrontowa膰 z Waszymi opiniami, bo zawsze idzie z tego jaka艣 nauka 馃檪聽W przypadku tego obrazka, to druga wersja jest dla mnie o tyle cenna, 偶e zrobi艂am co艣 inaczej, ni偶 zwykle, odwa偶y艂am si臋 - psychologicznie to dla mnie spory krok聽馃榿聽 idealny balans mi臋dzy Hopperem a brudn膮 ulic膮 na Bia艂orusi kiedy艣 mo偶e si臋 znajdzie. Tymczasem jeszcze raz dzi臋kuj臋 za zmotywowanie do dalszego d艂ubania 鉂わ笍聽
Napisano 13 Stycze艅 20223 l 20 hours ago, KLICEK said: no dobra, ale generalnie to co lepiej jakby nikt nic nie napisal? Dobrze si臋 sta艂o 偶e ludzie pisali a gdyby by艂a cisza to by艂oby niedobrze. Nawet je艣li powsta艂o jakie艣 zamieszanie to pewnie wyjdzie to na dobre. Tak偶e pod tym wzgl臋dem jest lu藕no z mojej strony
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto