Napisano 1 Czerwiec 20222 l Hej, postanowi艂em za艂o偶y膰 teczk臋, w kt贸rej b臋d臋 wrzuca艂 jakie艣 膰wiczenia, prace. Spoko b臋dzie, jakbym dosta艂 jakie艣 rady, sugestie, krytyk臋 odno艣nie rysunk贸w i og贸lnie, 偶ebym wiedzia艂, nad czym pracowa膰. O mo偶e jakie艣 ksi膮偶ki polecicie, poradniki, 偶eby z czasem progressowa膰馃檪 Cel to zostanie koncept artyst膮聽 Na ten moment 膰wiczenia z ksi膮偶ki How to Draw
Napisano 1 Czerwiec 20222 l https://www.ctrlpaint.com/library Rysowanie Postaci - Andrew Loomis jak i inne jego ksi膮偶ki. Jak nie masz backgroundu jakiego艣 z uczelni or sth o designie, to ksi膮偶ka Universal Principles of Design, gdzie to wchodzi wsz臋dzie w ka偶d膮 dziedzine. Edytowane 1 Czerwiec 20222 l przez tobiq4
Napisano 13 Wrzesie艅 20222 l Nie no, komenatrz Nezumi bardzo pom贸g艂 widz臋, anatomia du偶o lepsza ni偶 w pierwszym po艣cie 馃槃聽 Tak z ciekawo艣ci si臋 zapytam: korzysta艂e艣 do tego konceptu z jakich艣 AI (Midjourney itp.)?
Napisano 13 Wrzesie艅 20222 l Autor 5 godzin temu, SebastianSz napisa艂: Nie no, komenatrz Nezumi bardzo pom贸g艂 widz臋, anatomia du偶o lepsza ni偶 w pierwszym po艣cie 馃槃聽 Tak z ciekawo艣ci si臋 zapytam: korzysta艂e艣 do tego konceptu z jakich艣 AI (Midjourney itp.)? Tak, tutaj jedynie twarz i bronie w sumie zrobi艂em sam XD Ale skoro AI to narz臋dzie to uzna艂em, 偶e do konceptu czemu tego nie wykorzysta膰 skoro s膮 photobashingi, matepaintingi Chcia艂bym z艂a膮pa膰 pare zlece艅 tylko problem jest bo spora konkurencja a ja w sumie zaczynam od zera jakie艣 rady?
Napisano 13 Wrzesie艅 20222 l Skoro AI potrafi zast膮pi膰 warsztat, to mo偶e je艣li aspirujesz do conceptartu, to skup si臋 na oryginalnych pomys艂ach, studiuj design r贸偶nych rzeczy oraz to, jak mo偶na je ze sob膮 po艂膮czy膰 w ciekawy spos贸b.
Napisano 13 Wrzesie艅 20222 l OK. Zabawmy sie w prawdziwe zycie - oddales ta wypluta przez AI (w 95%) babeczke klientowi a temu sie spodobalo i zaakceptowal koncept. I teraz mowi - Panie replit7, to jest to o co mi chodzilo! Prosze dostarczyc widoki z boku i z tylu z dopracowanymi detalami, zblizenia na bron tez poprosze i na te buciki, zebysmy mogli to wszystko ladnie wymodelowac. Jesli umiesz zmusic AI zeby Ci to wyplulo to masz robote. Jesli nie, to musisz sam umiec to narysowac albo nie masz roboty. Przyklady realnych konceptow do realnego projektu (nie moje, po prostu przyklady). Koncepty do filmu Prey. Koncept broni, pokazujacy tez jak ma dzialac - zwracam uwage na poziom detalu. Drugi to rozne fryzury predatora. Koncepciaz nie tylko robi takie na wpol oniryczne wizje namaziane ale tez calkiem konkretny detal. I co - powiesz, ze AI nie chce wypluc tego co potrzebujesz?.. Edytowane 13 Wrzesie艅 20222 l przez Nezumi
Napisano 14 Wrzesie艅 20222 l To jest dla mnie najwi臋kszy argument przeciwko AI, 偶e to w zasadzie 艣lepa uliczka.聽 Trzeba skillowa膰, nie ma drogi na skr贸ty bo te wszystkie umiej臋tno艣ci i tak si臋 w ko艅cu zweryfikuj膮.聽 Ja ola艂em modelowanie na rzecz sculptu, bo akurat sculpt pojawi艂 si臋 kiedy uczy艂em si臋 modelowania, kt贸re ju偶 nie藕le zaczyna艂o mi i艣膰. Teraz za cz臋sto tego 偶a艂uj臋 jak s膮 jakie艣 bardziej skomplikowane formy hardsurface.
Napisano 14 Wrzesie艅 20222 l 9 hours ago, Nezumi said: Przyklady realnych konceptow do realnego projektu (nie moje, po prostu przyklady). Koncepty do filmu Prey. Koncept broni, pokazujacy tez jak ma dzialac - zwracam uwage na poziom detalu. Drugi to rozne fryzury predatora. Koncepciaz nie tylko robi takie na wpol oniryczne wizje namaziane ale tez calkiem konkretny detal. I co - powiesz, ze AI nie chce wypluc tego co potrzebujesz?.. 聽 1 hour ago, michalo said: To jest dla mnie najwi臋kszy argument przeciwko AI, 偶e to w zasadzie 艣lepa uliczka.聽 Trzeba skillowa膰, nie ma drogi na skr贸ty bo te wszystkie umiej臋tno艣ci i tak si臋 w ko艅cu zweryfikuj膮. Dok艂adnie ten sam problem mia艂em, jak chcia艂em do swojego projektu zaanga偶owa膰 AI. 艁adne obrazki, ale o u偶yteczny design, kt贸ry mo偶na p贸藕niej wykorzysta膰 do ilustracji czy komiksu to niestety, ale nie dzia艂a. A zapyta艂em si臋 o to AI przez takie charakterystyczne randomowe bloby i nieostro艣ci na pracy i chcia艂em si臋 upewni膰, czy to faktycznie a偶 tak wida膰, czy tylko przewra偶liwiony jestem. Nie ma nic z艂ego w korzystaniu z nowych rozwi膮za艅, ale dalej podstawy b臋d膮 potrzebne, nie ucieka艂bym od nich.
Napisano 27 Wrzesie艅 20222 l Autor W dniu 13.09.2022 o 23:59, Nezumi napisa艂: OK. Zabawmy sie w prawdziwe zycie - oddales ta wypluta przez AI (w 95%) babeczke klientowi a temu sie spodobalo i zaakceptowal koncept. I teraz mowi - Panie replit7, to jest to o co mi chodzilo! Prosze dostarczyc widoki z boku i z tylu z dopracowanymi detalami, zblizenia na bron tez poprosze i na te buciki, zebysmy mogli to wszystko ladnie wymodelowac. Jesli umiesz zmusic AI zeby Ci to wyplulo to masz robote. Jesli nie, to musisz sam umiec to narysowac albo nie masz roboty. Przyklady realnych konceptow do realnego projektu (nie moje, po prostu przyklady). Koncepty do filmu Prey. Koncept broni, pokazujacy tez jak ma dzialac - zwracam uwage na poziom detalu. Drugi to rozne fryzury predatora. Koncepciaz nie tylko robi takie na wpol oniryczne wizje namaziane ale tez calkiem konkretny detal. I co - powiesz, ze AI nie chce wypluc tego co potrzebujesz?.. Jeszcze AI si臋 uczy to tylko kwestia czasu a偶 b臋dzie bardziej doszlifowana, 2-5 lat i bed膮 konkrety
Napisano 27 Wrzesie艅 20222 l 29 minutes ago, replit7 said: Jeszcze AI si臋 uczy to tylko kwestia czasu a偶 b臋dzie bardziej doszlifowana, 2-5 lat i bed膮 konkrety Mo偶e. Na ten moment konkret贸w raczej brak.
Napisano 27 Wrzesie艅 20222 l 40 minutes ago, replit7 said: Jeszcze AI si臋 uczy to tylko kwestia czasu a偶 b臋dzie bardziej doszlifowana, 2-5 lat i bed膮 konkrety Moja ulubiona fraza - przewidywanie przyszlosci, wrozenie z fusow, kategoryczne stwierdzenia o czyms co sie nie stalo jeszcze przy jednoczesnym totalnym olaniu faktow ze inne projekty ktorym wrozono taka przyszlosc po latach wcale nie osiagnely tej przyszlosci. Nie mowie ze jest to niemozliwe - ale bawi mnie pewnosc z jaka wyrazane sa te sady co do przyszlosci. Jest co jest a co bedzie to sie przekonamy. Na razie nie ma sie czym jarac.
Napisano 28 Wrzesie艅 20222 l AI ma jak膮艣 przysz艂o艣膰. Mam nadzieje, 偶e oka偶e si臋 pomocne i nie tylko przy tworzeniu obraz贸w. Warto 艣ledzi膰 ten temat ale nie ma co si臋 napala膰 i stresowa膰. Skoro AI czyta same frazy, nauka tego to nie przesiadka z box modelingu na sculpt tylko na pisanie sms贸w wi臋c nawet stare pryki jak niekt贸rzy my to ogarn膮 jak przyjdzie czas. Na pewno b艂膮d to polega膰 tylko na tym i czeka膰 na jak膮艣 rewolucj臋. Bo AI jest 艂atwe w obs艂udze, konkurencja b臋dzie wielka. A stawki za tak膮 robot臋 raczej s艂abe. Ma艂o kto to doceni, imo.聽 Tzn technologia b臋dzie doceniona, ale raczej "artysta" nie. - zwykli ludzie cz臋sto nadal my艣l膮, 偶e malowanie, modelowanie na kompie to co艣 banalnego i prostego, 偶e ka偶da ma艂pa si臋 nauczy 馃槈 Jak do tego doda膰 ai co odwala ca艂膮 robot臋 to ju偶 wi臋cej repsektu b臋dzie mia艂 budowniczy z klock贸w lego.聽
Napisano 28 Wrzesie艅 20222 l 11 godzin temu, replit7 napisa艂: Jeszcze AI si臋 uczy to tylko kwestia czasu a偶 b臋dzie bardziej doszlifowana, 2-5 lat i bed膮 konkrety Czemu masz cel zastania concept artyst膮, skoro ju偶 wiesz, 偶e ju偶 za 2-5 lat b臋dziesz zast膮piony przez AI? Szukaj innej pracy.
Napisano 28 Wrzesie艅 20222 l 7 hours ago, michalo said: A stawki za tak膮 robot臋 raczej s艂abe. Dajcie znac jak ktos zobaczy jakakolwiek prace "zatrudnie osobe ze znajomoscia wpisywania co na byc na obrazku" 馃槈
Napisano 28 Wrzesie艅 20222 l 6 hours ago, formconstant said: Czemu masz cel zastania concept artyst膮, skoro ju偶 wiesz, 偶e ju偶 za 2-5 lat b臋dziesz zast膮piony przez AI? Szukaj innej pracy. Bo trzeba by膰 ambitnym i stawia膰 sobie niemo偶liwe cele do osi膮gni臋cia, by膰 jak聽John Henry, zmierzy膰 si臋 z maszyn膮 i wygra膰 za wszelk膮 cen膮 nawet ponosz膮c nawa偶ysz koszt 馃檪聽I can respect that 馃檪聽
Napisano 28 Wrzesie艅 20222 l 2 godziny temu, Nezumi napisa艂: Dajcie znac jak ktos zobaczy jakakolwiek prace "zatrudnie osobe ze znajomoscia wpisywania co na byc na obrazku" 馃槈
Napisano 28 Wrzesie艅 20222 l Kurna, wspolczuje art directora co za kazda iteracja chce czegos innego bo AI wyplulo inna wizje聽 馃槃
Napisano 28 Wrzesie艅 20222 l Autor 11 godzin temu, formconstant napisa艂: Czemu masz cel zastania concept artyst膮, skoro ju偶 wiesz, 偶e ju偶 za 2-5 lat b臋dziesz zast膮piony przez AI? Szukaj innej pracy. No mo偶e to ja bede wpisywa膰 co ma ai wykona膰聽 Tak z innej beczki, jak szuka膰 klient贸w? Chcia艂bym zacz膮膰 zarabia膰 ale na tych platformach freelancer guru itp nie da sie przebi膰, pe艂no hindus贸w聽
Napisano 28 Wrzesie艅 20222 l 34 minutes ago, replit7 said: Tak z innej beczki, jak szuka膰 klient贸w? Chcia艂bym zacz膮膰 zarabia膰 ale na tych platformach freelancer guru itp nie da sie przebi膰, pe艂no hindus贸w聽 Jak nie masz dobrego portfolio to w艂a艣nie serwisy jak freelaner, odesk, upwork, feever itd + og艂oszenia na forach czy grupach. Dop贸ki nie zrobisz sobie dobrego folio i nie b臋dziesz mia艂 do艣wiadczenia to niestety b臋dziesz musia艂 si臋 mordowa膰 na dole i "grzeba膰 w 艣mietniku". Pami臋tam jak kiedy艣 tak 艂apa艂em zlecenia to w arcie w jednym z serwis贸w by艂a statystyka, 偶e 艣rednio na 60 zg艂osze艅 udaje si臋 zdoby膰 jedno zlecenie. Je艣li masz lepsze portfolio i projekt bardziej zbli偶ony to tego co ju偶 robi艂e艣 to wi臋ksze szanse a jak masz niewiele do pokazania to jeste艣 na przeciwnym biegunie.聽
Napisano 28 Wrzesie艅 20222 l @replit7osobiscie moge polecic Upwork. Sporo fajnych zlecen tam zlapalem, niektorzy przeksztalcili sie w dlugoletnich klientow. Nie licz na to, ze szybko zlapiesz zlecenie. Mnie zszedl na poczatku ponad miesiac wysylania zanim cos zlapalem. Ponad miesiac, dzien w dzien przegladania i wysylania. Ale da sie.
Napisano 28 Wrzesie艅 20222 l @Nezumi聽a to nie jest tak 偶e od kilku lat wprowadzili connections czyli takie punkty kt贸rymi mo偶esz zg艂asza膰 si臋 do pracy 偶eby nie spamowa膰 wsz臋dzie? I lepsze prace to wi臋cej puk贸w a jak si臋 ko艅cz膮 to mo偶esz sobie je dokupi膰.聽 Dodatkowo gdy by艂em tam aktywny to zdarza艂o, 偶e balowali ludzi z platformy gdy nawet mieli podejrzenie 偶e wyci膮gn臋艂o si臋 klienta poza platform臋, utrudniali kontakt poza serwisem a ich komunikator i ca艂y system by艂 cz臋sto nieodst臋pny czy gubi艂 wiadomo艣ci. Ludzie tam na ich forum si臋skar偶yli, 偶e np 偶yj膮 tylko z teog, zarabiaj膮 przez platform臋 po kilka tys $ miesi臋cznie i nagle dostali bana bez mo偶liwo艣ci apelacji czy wyja艣nienia. Ja tez w ko艅cu dosta艂em bana bo" najwyra藕niej moje us艂ugi nie s膮 potrzebne" bo nie konkurowa艂em cen膮 z Pakista艅czykami czy hindusami i zg艂asza艂em si臋 tylko do fajniejszych prac 聽a nie byle g贸wna byle tylko co艣 by艂o bo mia艂em sta艂膮 prace a to traktowa艂em jako cos dodatkowego i 偶eby jaka艣 odmiana by艂a i co艣 fajnego i ustawia艂em stawk臋 za kt贸r膮 by艂bym zadowolony to ma艂o kto si臋 w og贸le odzywa艂 馃檪聽no i w ko艅cu powiedzieli i膰 pan w uj jak nie chcesz by膰 murzynem a tylko 艣redni膮 wycen zawy偶asz 馃檪聽 Edytowane 28 Wrzesie艅 20222 l przez Destroyer
Napisano 28 Wrzesie艅 20222 l @DestroyerTak, teraz sa punkty zwane "connects", to prawda. Jako ze mam robote poza upworkiem to mam ich tam pelno 馃槃 No mnie nie zbanowali a klientow wyciagnalem poza platforme kilku ale niewielu bo to jednak nie znajac ludzi bezpieczniej dac im ten procent ale upewnic sie ze klient cie nie wykiwa z kaska. Mialem tak, ze zrobilem robote a koles przestal sie odzywac po prostu. Cholera wie co sie stalo. Ale jako ze kaske do Escrow wplacil to po dwoch tygodniach ciszy z jego strony dostalem ta kase po prostu. A jakbym go wyciagal poza Upworka to bym nic nie dostal i by sie kontakt urwal. Na ich forum chyba nigdy nie bylem, interesowalo mnie zlapanie roboty, jej zrobienie i dostanie kasy a nie dramy na forach. Od tego mam max3d 馃槃 Co do bana to mozna chyba bylo dostac jak nie starales sie o prace przez dluzszy czas. Bo bana za to ze nie znalazles roboty nie ma 馃槃 Cane mozesz dac jaka chcesz - mozesz wpisac million dolaruf za logo jak chcesz - jedyna konsekwencja to fakt ze roboty ci nikt nie da ale to tyle. Co do stawek to nie wiem - moze to sa male pieniadze ale na przyklad dostawalem tam roboty za $350 - wyrzezbic noge swini 馃槃 Jeden wieczor roboty. Sa fajne zlecenia tylko trzeba szukac, nie poddawac sie i miec zaciecie. Przypomnialem sobie ze sie tam nie logowalem od miesiecy. Wysle jakas propozycje zeby mnie nie zbanowali za to, ze nie szukam niczego 馃槃
Napisano 29 Wrzesie艅 20222 l @Nezumi聽no ja gada艂em z supportem i taki by艂 w艂a艣nie oficjalny pow贸d 馃檪聽inna sprawa 偶e te偶 kilku klient贸w wyci膮gn膮艂em poza platform臋 ale to w czasach odesk gdy jeszcze nie mieli swojego wewn臋trznego systemu komunikacji tak rozbudowanego i masy zabezpiecze艅 i automatycznych system贸w 馃檪聽Jeden klient mi nawet przez Western Union wired transfer zap艂aci艂 1500$ 馃槃聽A co do zlece艅 to jak ju偶 pozna艂em聽na czym to polega to bra艂em聽tylko od sprawdzanych聽klient贸w kt贸rzy kilak tys$ ju偶 zap艂acili prze platform臋聽i jak klient mia艂 bud偶et聽5tys$ to ustawia艂em聽stawk臋 5tys a nie 2 nawet je艣li za 2 bym z poca艂owaniem聽r膮czki zrobi艂 馃槢聽 Za艂o偶y艂em tam po jakim艣 czasie alternatywne聽konto ale bez historii zlece艅 to ju偶 ci臋偶ko聽co艣 na szybko z艂apa膰 z doskoku i tylko ze 3 razy w roku mi przypominaj膮, 偶e mam niewykorzystane connections 馃檪聽 Edytowane 29 Wrzesie艅 20222 l przez Destroyer
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto