Napisano 11 Czerwiec 20222 l Cze艣膰 Niedawno zainteresowa艂em si臋 modelowaniem 3d, obejrza艂em par臋 tutoriali z modelowania i teraz pr贸buje co艣 sam wymodelowa膰. Nie ogarniam jeszcze za du偶o i pewnie du偶o 藕le zrobi艂em ale stan膮艂em przed pewnym problem na kt贸ry brakuje mi wyobra藕ni puki co. 聽 Narysowa艂em model podstawowy low poly wrzucam screeny siatki. Nast臋pnie go podzieli艂em na 'sekcje' czy tam 'p艂yty' nie wiem jak to nazwa膰, doda艂em grubo艣膰 i zaczo艂em dodawac suport loop lub edge creese, 偶eby krawed藕 by艂a bardziej ostra po dodaniu subdivision. Problem mam taki 偶e w niekt贸rych miejscach te p艂yty si臋 nie zgadzaj膮, cho膰 siatka w low poly dochodzi do siebie idealnie to pow艂膮czaniu subdivision czasami si臋 troch臋 mija, oraz ty艂ek myszki jest 艂adnie zaokr膮glony, to z podzia艂em na pojedyncze p艂yty wychodzi kanciasty. Pr贸bowa艂em jeszcze doda膰 bevel i extrude do 艣rodka ale dodawanie potem suport loop贸w robi艂o si臋 strasznie problematyczne. Zale偶y mi tych 偶艂obieniach dlatego podzieli艂em obiekt na pojedyncze p艂yty, ale nie wiem czy to dobry pomys艂. 聽 To pierwszy samodzielny model kt贸ry robie, z g贸ry dzi臋kuje za porady jak to pchn膮膰 dalej 偶eby zrobi膰 model i siatk臋 dobrze. Korzystam z blendera 聽 Edytowane 11 Czerwiec 20222 l przez WielkiNoob
Napisano 12 Czerwiec 20222 l Podstawa modelu jest bardzo dobra, a support loopy tak dzia艂aj膮 tj jak dasz dodatkowego edga na cylindrze to ju偶 po zag臋szczeniu b臋dzie troch臋 kanciasty.聽 Poszukaj opcji edge flow czy czego艣 podobnego, to sprawia 偶e nowe support loopy/ edge loopy nie uk艂adaj膮 si臋 nie na siatce low poly na p艂膮sko tylko pr贸buj膮 i艣膰 po krzywi藕nie powierzchni, nie zawsze to dobrze dzia艂a ale czasem jest ok.聽 Inna metoda to jak masz 艂adn膮 baz臋 low poly to zag臋艣膰 j膮 z raz czy dwa 偶eby by艂o g艂adko i potem dziel na panele. A potem mo偶na jeszcze pr贸bowa膰 na oko minimalne niedoci膮gni臋cia poprawi膰.聽 呕eby by艂o idealnie doskonale i bez robienia na oko to tylko nurbsy i bardziej techniczne modelowanie ale to w wi臋kszo艣ci przypadk贸w wyci膮ganie ci臋偶kich dzia艂 do prostej roboty 馃檪 Generalnie takie dzielenie na panele to dobry pomys艂, jak budujesz obiekt tak jak jest zbudowany w rzeczywisto艣ci to jest to najcz臋艣ciej dobry pomys艂 cho膰 czasem s膮 problemy techniczne 馃檪聽
Napisano 12 Czerwiec 20222 l SubD robi kanciaste bo mimo 偶e na wersji do edycji (lowpoly) wszystko 艂adnie dochodzi, to dla niego to koniec kszta艂tu i nie wie 偶e dalej jest 艂agodny 艂uk. Aby unikn膮膰 takich bol膮czek spr贸buj modelowa膰 najpierw ca艂y kszta艂t obiektu a potem na bazie kszta艂tu dodajesz kolejn膮 siatk臋 z modyfikatorem shrink-warp. Ogl膮dnij sobie filmik do艂膮czony do postu聽馃檪聽My艣l臋 偶e聽jest to do艣膰 jasno tam wyja艣nione 馃帴 Cz臋sto聽u偶ywam聽tej sztuczki bo pozwala na lepszy podzia艂 siatki na poszczeg贸lne obiekty bez martwienia si臋 o to 偶e b臋dzie nieintencyjny kant tam gdzie ma by膰 艂uk.聽聽 聽聽聽 Edytowane 12 Czerwiec 20222 l przez Mortom
Napisano 12 Czerwiec 20222 l Albo zainteresuj si臋 tym ma艂ym programikiem. Plasticity - ch艂opina koduje bardzo przyjazny programik dla ludzik贸w kt贸rzy mniej interesuj膮 si臋 techniczn膮 cz臋艣ci膮 procesu a bardziej samym modelowaniem kszta艂tu - taki troch臋 rhino tylko (p贸艂ki co) za free 馃檪聽a nawet nie藕le聽to 艣miga 馃檪 聽
Napisano 16 Czerwiec 20222 l Autor Tutorial dobry du偶o mi pokaza艂, ale pokazuje jak dba膰 o pojedynczy element a nie jak je dopasowywa膰 I wci膮偶 zmagam si臋 z jednym i tym samym, chocia偶 co艣 wymy艣li艂em. Problem jest w miejscu dopasowania p艂yt, siatki nie id膮 po takim 艂uku jak bym chcia艂 3 pierwsze zdj臋cia. Ale jak zauwa偶y艂em na subdivide siatka si臋 troch臋 mija, przez dodane suport loopy, i to powoduje 偶e panele w tym miejscu nie id膮 po takim 艂uku jak bym chcia艂. Dlatego doda艂em dodatkowe loopy na obiekcie powy偶ej aby po suddivide w miejscu styku siatki si臋 jak najbardziej pokrywa艂y (zdj臋cia 4 i5) i wygl膮da to lepiej, ale nie wiem czy to dobre rozwi膮zanie Inny pomys艂 kt贸ry te偶 zadzia艂a艂 to doda膰 subdivide na na obiekt low poly tylko jeden poziom abt da艂o si臋 jeszcze na nim pracowa膰 i topiero w tedy podzieli艂em na panele, g臋stsza siatka nie by艂o takich du偶ych rozjazd贸w, wci膮偶 by艂y ale ju偶 akceptowalne. Edytowane 16 Czerwiec 20222 l przez WielkiNoob
Napisano 17 Czerwiec 20222 l Autor jakie艣 sugestie czy聽 to dobre podej艣cie. Czy aby panele idealnie si臋 zgadza艂y to musi mi臋dzy nimi by膰 idealnie dopasowana siatka nawet z suport loopami ?
Napisano 17 Czerwiec 20222 l zamiast robi膰 panele osobno, spr贸buj jako jedn膮 bry艂臋, a w niej te wkl臋艣ni臋cia, po zaaplikowaniu ju偶 subdivision surface najbezpieczeniejszy spos贸b, to zag臋szczenie mocno siatki w zbrushu i wyci臋cie ich np. za pomoc膮 wybakowanej maski, (b膮d藕 narysowanie) ale my艣l臋 偶e przy tym modelu da si臋 te偶 zrobi膰 dobre topo w samym blenderze聽 Edytowane 17 Czerwiec 20222 l przez jakubziom
Napisano 17 Czerwiec 20222 l Autor ale robienie wkl臋艣ni臋cia bez osobnych paneli przed niczym mnie nie ratuje, poniewa偶 po dodaniu suport loop贸w, osi膮gam to samo, i musz臋 je rozsun膮膰 bo jak zostanie tak jak loop szed艂 automatycznie to wychodzi ostra kraw臋d藕
Napisano 18 Czerwiec 20222 l Wyrenderuj to 艂adnie i nikt na to nie zwr贸ci uwagi opr贸cz ciebie i paru zwyroli z max 3d.
Napisano 18 Czerwiec 20222 l Autor mimo wszystko chcia艂bym to zrobi膰 dobrze a nie byle jak, tylko nie mam pomys艂 i niemego znale藕膰 偶adnego przyk艂ady z czym艣 podobnym
Napisano 18 Czerwiec 20222 l to jest najlepsze rozwi膮zanie, je艣li chcesz precyzyjniej to pobaw sie cadami. Natomiast do samej wizualizacji to bedzie wystarczaj膮ce, tak jak Seba m贸wi 馃檪 聽 聽 mo偶esz sproobwa膰 jeszcze tak :聽 Edytowane 18 Czerwiec 20222 l przez ArnoldSzczesliwy
Napisano 18 Czerwiec 20222 l Autor Na co dzie艅 u偶ywam solidworksa do konstrukcji spawanych, i chcia艂em spr贸bowa膰 takiej grafiki 3d pod wizualizacje, mo偶e animacje produkt贸w je艣li dotrwam tak daleko. W solidworksie na przyk艂ad ustawiam p艂aszczyzn臋 rysuje sobie podstaw臋 wpisuje wymiary extrude. I model kt贸ry widzimy jest tak jakby "wygenerowany" na podstawie wymiar贸w kt贸re sie podaje. Po eksporcie takiego modelu do blendera to jest straszna sieka w siatce. Wi臋c ciekaw jestem jak to robi膰 poprawnie.
Napisano 18 Czerwiec 20222 l Ja uwa偶am, 偶e nie ma sensu stara膰 si臋 aby kraw臋dzie element贸w bez sub-d by艂y w tych samych miejscach.聽 Dodatkowe support loopy tworz膮 tylko problemy. Lepiej wepchn膮膰 werteksy tych naro偶nik贸w w g艂膮b tak aby ju偶 przy subdivision wygl膮da艂y na "w miar臋" wsp贸艂p艂aszczyznowe. Trzeba tu zrobi膰 robota za聽 algorytm subdivision, kt贸ry (gdyby nie podzia艂 segment贸w) interpolowa艂 by pozycje co w rezultacie daje po艂o偶enie bli偶ej 艣rodka modelu. Drobne niedoskona艂o艣ci dodaj膮 realizmu 馃槃 Edytowane 18 Czerwiec 20222 l przez stormwind
Napisano 19 Czerwiec 20222 l Zgadzam si臋 ze @stormwind聽ba poszed艂 bym nawet dalej i nie stara艂 si臋 偶eby by艂o idealnie, to nie cad i je艣li nie planujesz przelot kamery w bruzdzie mi臋dzy panelami to zr贸b jak najszybciej jak 偶eby jak najlepiej wygl膮da艂o i sienie zastanawiaj 馃檪聽 Gdy by艂em poczatkuj膮cy to te偶 mnie to bardzo bola艂o, 偶e nie jest idealnie, 偶e s膮 jakie艣 przestrzenie, gdzie艣 tam co艣 nie jest doci膮gni臋te alebo gdy modelowaem porshe 911 i to jeszcze nawet w nurbsach to nie mia艂em referencji do ka偶dego szczeg贸艂u i nie wiedzia艂em jak si臋 ko艅cz膮 czy 艂膮cz膮 niekt贸re elementy a mia艂o by膰 idealnie! I tak marnowa艂em mas臋 czasu zastanawiaj膮c si臋 co by tu zrobi膰 偶eby osi膮gn膮膰 doskona艂o艣膰, to samo z poly modelingiem i r贸wno roz艂o偶on膮 siatk膮 z samych quad贸w聽馃檪聽A taki zaawansowany user w tym czasie zrobi艂 ca艂y gotowy obrazek albo kilka 馃檪 Teraz ju偶 robi臋 byle szybko, zag臋szczaj siatk臋, booleany, tylko pod widok z kamery, jaki艣 skan czy hiress z zbrusha, liczy si臋 efekt ko艅cowy a jak czego艣 nie wida膰聽to nie ma problemu 馃檪聽Ostatnio robi艂em聽prezentacje materacy to klienci/ producenci te偶 zwracali uwag臋 na to, 偶e w 艣roda聽s膮 inne spr臋偶yny聽i 偶eby to uwzgl臋dni膰, a jeszcze聽nie pokazywali艣my聽w og贸le 艣rodka ale ju偶 musi by膰 idealnie聽i poprawnie 馃槃 A ju偶 w samym 艣rodku聽by艂a r贸偶nica聽3cm w wysoko艣ci przy widoku na 2m d艂ugo艣ci materaca to nawet technik nie zauwa偶y聽podczas animacji聽tych 3cm 馃檪 Innymi s艂owy, r贸b tak 偶eby by艂o dobrze i szybko, prefekcjonizm zabierze du偶o czasu a i tka nie b臋dzie teog wida膰 a tylko robota stoi w miejscu聽i zaczynasz聽si臋 zniech臋ca膰, r贸b szybko 偶eby by艂a przyjemno艣膰 z tworz膮cego si臋 efektu ko艅cowego, jak co艣 b臋dzie odstawa艂o i b臋dzie to wida膰 to dopiero聽poprawiaj bo si臋聽zajedziesz聽robi膮c wszystko perfekcyjnie聽doskonale czego i tak nie b臋dzie wida膰 i nikt nie zauwa偶y聽czy doceni 馃檪 聽 Edytowane 19 Czerwiec 20222 l przez Destroyer
Napisano 19 Czerwiec 20222 l S艂uchaj Destara. Tez kiedy艣 celowa艂em w perfekcj臋, wymusiane siateczki itd. Ba nawet robi艂em to czego nie wida膰, dopiero p贸藕niej przysz艂o o艣wiecenie jak termin goni艂 a model daleki od sko艅czenia 馃檪聽 - a teraz, to tak jak wy偶ej - to co wida膰 w kamerze i wio dalej 馃檪聽 Co innego jak robisz render telefonu czy cu艣, ale wtedy jest du偶 szansa 偶e dostaniesz siat臋 z CADa i lecisz z koksem na materia艂ach, ewentualnie "naprawiasz" lekko model pod render. Edytowane 19 Czerwiec 20222 l przez Mortom
Napisano 19 Czerwiec 20222 l Autor Dzi臋kuje wam za rady, wiem 偶e perfekcjonizm nie zawsze jest dobry, nawet teraz do konstrukcji spawanych jak klient sam nie wiem czego chce, to przewa偶nie robi臋 co艣 na szybko i na odwal si臋, dopiero jak mi klepn膮 to robie dok艂adne rysunki dla spawacza, bo bywa 偶e dany projekt zmieniaj膮 po kilkana艣cie razy. Ale po prostu by艂em ciekawy bo jak m贸wisz i chcia艂bym zrobi膰 jakie艣 zbli偶enie w animacji to by艂o by to widoczne. Ale chyba trzeba zawsze przemy艣le膰 jaki chcemy efekt ko艅cowy, i jak czego艣 nie trzeba robi膰 to nie robimy bo zabiera nam czas. no c贸偶 jad臋 z koksem dalej wrzuc臋 za nied艂ugo model przed tworzeniem materia艂贸w. Zobaczymy co mi wyjdzie 聽 Takie pytanko poza tematem, bo jak ju偶 wspominali艣cie o klientach. W tym jest og贸lnie robota czy raczej ma艂o, czy rynek jest przesycony? Narazie i tak my艣la艂em o tym jako dodatek do swojej pracy bo czasami niekt贸rzy u nas chc膮 wizualizacje ma艂o ale sie zdarza. Edytowane 19 Czerwiec 20222 l przez WielkiNoob
Napisano 28 Czerwiec 20222 l Powiem ze swojej perspektywy, 偶e w bran偶y gier komputerowych dobrych grafik贸w brakuje. I tam mo偶na si臋 najbardziej wyszale膰 (chyba 偶e przy vfx jest podobnie). P艂ac膮 bardzo ok. Cz臋sto mimo bycia teoretycznie modelerem, projektuje si臋 te偶 r贸偶ne rzeczy. Problem jest taki, 偶e trzeba wcze艣niej jako艣 zdoby膰 do艣wiadczenie i zrobi膰 艂adne portfolio (ja np. by艂em wcze艣niej asystentem architekta i ilustratorem architektonicznym, a i studia uczy艂y designu troch臋, je艣li kogo艣 to interesowa艂o聽馃檪 Edytowane 28 Czerwiec 20222 l przez jakubziom
Napisano 4 Lipiec 20222 l Autor Hej, troch臋 d艂ugo mi to idzie ale pocz膮tek wakacji sprawi艂 偶e du偶o ludzi pojecha艂o na urlopy i mamy za du偶o roboty w firmie. My艣le 偶e jestem prawie na finiszu wi臋c chcia艂bym w ten weekend wrzuci膰 ca艂y model. Ale mam kolejny problem. Wiem 偶e jest straszne ci艣nienie na na robienie samych czworok膮t贸w i 偶eby unika膰 tr贸jk膮t贸w w modelowaniu. Ale stan膮艂em przed problemem gdzie bez tr贸jk膮ta si臋 porostu nie da. Chce sobie dorobi膰 taka koc贸wke w plastiku na kabel p艂ask膮 kt贸ra bardzo p艂ynnie wychodzi. Teraz zrobi艂em wystaj膮ce i jest ok ale chcia艂bym j膮 bardziej przysun膮膰 i w tedy zrobi mi si臋 tam tr贸jk膮t. Da si臋 to obej艣膰 偶eby nie by艂o tr贸jk膮t ? Czy w tym wypadku tr贸jk膮t jest ok ? 聽
Napisano 4 Lipiec 20222 l Nie wszystkie tr贸jk膮ty s膮 z艂e 馃檪聽 Nie zlicz臋 ile razy stan膮艂em na tr贸jk膮cie i wiesz co? Jak nie wida膰 to wali膰 to, dop贸ki nie robisz assetu do fimu i nie wida膰 tego tr贸jk膮cika to daj spok贸j i id藕 dalej 馃檪聽Przecie偶 nikt ci臋聽nie zlinczuje 馃檪聽No ale staraj si臋聽unika膰聽tr贸jk膮t贸w聽jak si臋聽da, a jak nie i nie wida膰 F**K THEM! 馃槈聽
Napisano 4 Lipiec 20222 l Nie wiem dlaczego mialoby sie nie dac... Nie wystarczy dodac po prostu krawedzi tam na dole zeby dodawal ci vertexa? Tak ze wyglada na trojkat ale faktycznie nim nie jest. Cos w tym guscie : Edytowane 4 Lipiec 20222 l przez Nezumi
Napisano 4 Lipiec 20222 l W modelowaniu low poly cz臋sto u偶ywa si臋 tr贸jk膮t贸w, niekt贸rych rzeczy przecie偶 bez nich nie da si臋 zrobi膰. Wa偶niejsze 偶eby si臋 dobrze cieniowa艂o.
Napisano 5 Lipiec 20222 l Autor Wykombinowa艂em co艣 takiego Ale teraz mam zagwozdk臋 jak zrobi膰 na tym suport loopy, to jest trudniejsze ni偶 my艣la艂em 聽 Edytowane 5 Lipiec 20222 l przez WielkiNoob
Napisano 6 Lipiec 20222 l @WielkiNoob skoro masz do艣wiadczenie jako konstruktor CAD to mo偶e zainteresuj si臋 metodyk膮 Hard Surface w stylu BlenderBros. To jest brute force hard surface, gdzie podstaw膮 s膮 booleany i ngony s膮 akceptowalne pod warunkiem 偶e nie rozwalaj膮 cieniowania. Na YouTubie jest te偶 pe艂no filmik贸w od Josha Gambrella i Ponte Ryuuri na ten temat, wpiszesz ich imiona w wyszukiwark臋 to znajdziesz kana艂y. Mo偶e b臋dzie Ci 艂atwiej z przeskokiem z CADa w ten spos贸b.
Napisano 6 Lipiec 20222 l Autor widzia艂em pare tych filmik贸w, ale oni chyba dzia艂aj膮 na jaki艣 dodatku do blender box cutter czy jako艣 tak, a narazie chcia艂bym zajarzy膰 modelowanie 3d bez dodatk贸w, takie podstawy i widz臋 偶e subdivide modeling tylko wydaje si臋 艂atwe聽
Napisano 6 Lipiec 20222 l Stary wlasnie mialem podobny problem z tymi support loopami. Mialem otwor na cylindrycznej plaszczyznie a do tego bardzo ostre rogi - zawsze pieprzylo siatke jej zageszczenie bo nawet jak otwor byl ok, to okalajaca ja siatka przestawala byc ladnie wygladzona. Juz siwe wlosy sie pojawily w wiekszej ilosci od myslenia i prob. W koncu...Nie rozwiazalem tego w taki sposob tylko dalem po prostu creasing... Zadzialalo ale wciaz glowkuje czy czasem nie da sie tego jakos support loopami zrobic tez. Jako dorazne rozwiazanie proponuje srobowac creasingu. Edytowane 6 Lipiec 20222 l przez Nezumi
Napisano 6 Lipiec 20222 l Autor przy modelowaniu bez sub divide by艂o by to 艂adnie zrobi膰, sam bevel wystarczy i cieniowanie jest 艂adnie, dlatego zastanawiam si臋 czy nie lepiej robi膰 dwa obiekty na ka偶dy subdivide i apply modifier a potem jest po艂膮czy膰 boolem i bevel na kraw臋dzi
Napisano 6 Lipiec 20222 l Fajnie by bylo uslyszec od jakiegos speca jak to zrobic pod subdivide, bo jak tego tak nie robic to juz wiemy 馃槃 A mam niejasne podejrzenia ze da sie... moze przekierowac jakis loop czy cus... Edytowane 6 Lipiec 20222 l przez Nezumi
Napisano 7 Lipiec 20222 l To mo偶e by膰 troch臋 kontrowersyjne co ci napisz臋 (i 艣ci艣le tajne) ale czasami u偶ywam takiego haka jak nie mam czasu a sprawa ma by膰 za艂atwiona: Po primo, nie 艂膮cz臋 powierzchni a dodaje j膮 z shrinkworpem z wertex map膮 na ko艅cach - jak nie robisz ultra zbli偶e艅 to cieniowanie sie zgadza i zero problem贸w z topologi膮. A jak masz czas i pieni膮dze to mo偶esz nawet na podstawie takiego obiektu zrobi膰 retopologie. No ale to hakowanie tylko jak czasu lub wyj艣cia nie ma. Czy jest to idealna metoda? NIE, czy dzia艂a? TAK! 馃槈聽 Ja bym na twoim miejscu aplikowa艂bym subdiva na model i potem spokojnie naprawi艂 wertexy na hipoly siatce. Fakt to destruktywna metoda ALE zadzia艂a.聽 Edytowane 7 Lipiec 20222 l przez Mortom
Napisano 7 Lipiec 20222 l 聽3maj, og贸lnie jak zale偶y Ci na modelowaniu pod聽 subdiwy to polecam przelecie膰 jego ca艂y kana艂. Przerobisz z nim kilka prostych rzeczy i zakumasz ocb Edytowane 7 Lipiec 20222 l przez ArnoldSzczesliwy
Napisano 9 Lipiec 20222 l Autor Co艣 uda艂o mi si臋 wykombinowa膰, Bior膮 rady z powy偶szego filmy 偶eby zag臋艣ci膰 siatk臋 i par臋 info jakie znalaz艂em w sieci. Wychodzi na to 偶e 偶eby dobrze robi膰 takie elementy trzeba dobrze przemy艣le膰 i zaplanowa膰 siatk臋, celem jest aby stara膰 si臋 wykorzysta膰 ju偶 istniej膮ca siatke, jako support loopy i jako ich przed艂u偶enie aby wyeliminowa膰 dodawanie kraw臋dzi wzd艂u偶 ca艂ego modelu. Co za tym idzie je艣li modelujemy pod subdivision obstawiam 偶e nie powinni艣my si臋 czasem ba膰 pracowa膰 na g臋stszej siatce. Je艣li si臋 nie da czego艣 zrobi膰 w obr臋bie jednej siatki nie bac si臋 podzieli膰 obiekty na osobne cz臋艣ci, poniewa偶 to na umo偶liwi zastosowanie innych rozwi膮za艅 w topologi. I nie ba膰 si臋 u偶ywa膰 tr贸jk膮t贸w i ngon贸w, bo je艣li po subdivision wszystko wygl膮da dobrze i cieniowanie jest ok to jest ok 聽 Taki ma艂y przyk艂ad, mam 艂adne twarde kraw臋dzie a jednocze艣nie nie doda艂em loop贸w wzd艂u偶 ca艂ego cylindra Dobrze kombinuj臋? Tylko zastanawiam si臋 czy praca na bardzo g臋stej siatce do dobry pomys艂? Czy to do modelowania czy animacji ? Edytowane 9 Lipiec 20222 l przez WielkiNoob
Napisano 9 Lipiec 20222 l Praca na g臋stej siatce mo偶e nie jest fajnym rozwi膮zaniem ale bywa, 偶e jest rozwi膮zaniem problemu, wi臋c trzeba i czasem przez chwile pocierpie膰. Ale nie musisz mocno si臋 m臋czy膰, jak np. takie posuni臋cie przeprowadzisz pod koniec procesu modelowania. Ale to ju偶 chyba wiesz 馃檪聽 Modelowanie to czasami jak gra w Souls like'a - czasami z艂apiesz cug i lecisz tam gdzie inni si臋 wyk艂adaj膮. Ale bywa te偶 偶e sam z艂o偶ysz dupsko i trzeba troch臋 pomacha膰 maczet膮 aby co艣 wystruga膰 馃槈聽
Napisano 9 Lipiec 20222 l Autor Pytanie ile to jest du偶o a ile za du偶o, pewnie indywidualna kwestia, zale偶y kto modeluje. 聽 Zauwa偶y艂em tez 偶e przy taki 艂ukowatych powierzchniach lepiej sprawdza si臋 siatka z艂ozona z poligon贸w o kszta艂cie kwadratu w miar臋 jednakowych rozmiarowo Edytowane 9 Lipiec 20222 l przez WielkiNoob
Napisano 9 Lipiec 20222 l Przy wszystkich powierzchniach lepiej miec siatke o w miare takim samym rozmiarze polygonow chyba ze lubisz rozciagniete tekstury i problemy przy subdivie. Na plaskiej powierzchni moze Ci ujsc na sucho bardzo duzo ale poza tym lepiej w miare mozliwosci miec jednolitych rozmiarow poly. Ja juz od 2 tygodni modeluje cos pod druk 3D i musze to miec w jednym kawalku wszystko a z jakichs przyczyn klient zarzyczyl sobie siatke pod subdiv mimo ze koniec koncow to bedzie wszystko pewnie i tak decimated... Eh... I tak sie mecze z tymi k...skimi rogami i naroznikami na oblej powierzchni. Teraz juz jak wspomnialem uzylem crease i tyle ale wciaz mnie meczy zeby to porzadnie zrobic z dobra topologia.
Napisano 21 Wrzesie艅 20222 l Autor Hej, pisz臋 troch臋 p贸藕no i za to przepraszam ale wym臋czy艂em ten model. Ogarn膮艂em troch臋 tutoriali w mi臋dzy czasie, mi臋dzy innym hard opsa i box cuttera co mi pokaza艂o inne podej艣cie do modelowania. Oto model 聽 聽Modelowanie pod SubD bywa k艂opotliwe, potrzebuje odpowiedniej ilo艣ci geometrii, jest jej za ma艂o to wychodz膮 problemy jak te kt贸re mia艂em na samym pocz膮tku, wi臋c nie mo偶e jej by膰 za ma艂o ani za du偶o.聽 Dlatego podesz艂em do tego tak 偶e m贸j model bazowy doda艂em jeden poziom subD i dopiero na nim zacz膮艂em si臋 bawi膰 w szczeg贸艂y, g臋stsza siatka wyeliminowa艂a sporo problem贸w. 聽 Podzieli艂em na osobne panele doda艂em solidify rims only, a na to modyfikator bevel aby dodac suport loopy w spos贸b niedestrukcyjny. Zauwa偶y艂em 偶e w suport lupach tam gdzie si臋 krzy偶uj膮 nie trzeba si臋 ba膰 tworzenia tr贸jk膮t贸w, tak d艂ugo jak cieniowanie rozk艂ada si臋 dobrze i siatka si臋 nie psuje po subD nie przeszkadza to, oraz to 偶e suport loopy te偶 nie lubi膮 za ma艂ej g臋sto艣ci siatki, przy wi臋kszej mam wi臋cej mo偶liwo艣ci na kontrole jak kraw臋dzie id膮. W jakim艣 tutorialu na yt by艂o 偶e te problemy co mia艂em wynikaj膮 z tego 偶e pr贸bowa艂em zrobi膰 za du偶o maj膮c za ma艂o. 聽 Nie weim jeszcze czy trzyma膰 taki model jako osobne elemnty, po艂膮czy膰 w jedn膮 siatk臋, da膰 jaki艣 empty i robic parent 偶eby? Jak taki model lepiej trzyma膰 z my艣l膮 o jakiej艣 produkcji jak gry, animacje czy reklama ? Edytowane 21 Wrzesie艅 20222 l przez WielkiNoob
Napisano 21 Wrzesie艅 20222 l 1 godzin臋 temu, WielkiNoob napisa艂: Jak taki model lepiej trzyma膰 z my艣l膮 o jakiej艣 produkcji jak gry, animacje czy reklama ? Jak dla mnie to podchodzi pod kategori臋 "szkodniki domowe". A tak serio to jedyne na co mo偶e si臋 nada膰 taki model, to wizualizacja wn臋trza... bo do gry to ci nie pozwol膮 da膰 konkretnej mychy, z racji praw autorskich, do animacji tez sie nada, ale jak nie b臋dzie g艂贸wnym bohaterem 馃槈聽 A na reklam臋 raczej bym nie liczy艂 - no ale kto tam dzisiaj wie co b臋dzie jutro聽馃槈聽 Spoksik modelik - jak ju偶 masz gryzonia, to mo偶e do pary daj mu jak膮艣 klawiatur臋lub jaki艣 tablecik?聽馃檪聽Taka lu藕na sugestia聽馃槃聽聽聽聽馃槈聽
Napisano 21 Wrzesie艅 20222 l Autor tak my艣la艂em zrobi膰 jak膮艣 klawiatur臋 teraz, ale najpierw sobie troszk臋 materia艂y tez poogarniam. A mi chodzi艂o bardziej technicznie jak by to by艂o lepiej taki model trzyma膰, jeden obiekt, czy trzyma膰 jako kilka, czy wrzuci膰 w jak膮艣 grup臋 pod jaki艣 pusty obiekt ? Do gry to chyba jest za g臋sta siatka, chocia偶 bez subD mo偶e i by si臋 nadawa艂o, tak si臋 zastanawiam czy to co mam to ju偶 koniec czy jeszcze jako艣 go sobie przygotowa膰, 偶eby mo偶na by go by艂o u偶ywa膰 sobie
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto